WSJ: H Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στο χείλος του γκρεμού
02/05/2015 13:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: H Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στο χείλος του γκρεμού

Τo ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, προκαλώντας την παγκόσμια ανησυχία, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Τo ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, προκαλώντας την παγκόσμια ανησυχία, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. «Πέντε χρόνια μετά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού από ποτέ, με το χρόνο να τελειώνει για την αποτροπή μίας πτώχευσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», τονίζει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει, όταν η Ευρώπη και το ΔΝΤ συμφώνησαν αρχικά να διασώσουν την Ελλάδα, στις 2 Μαΐου του 2010, το σχέδιο ήταν να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και τις αγορές ομολόγων μέσα σε τρία χρόνια. Αντί για αυτό, μισή δεκαετία και 245 δισεκατομμύρια αργότερα, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Παρότι η Ελλάδα έχει ξαναφτάσει κοντά στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ιδεολογικό χάσμα ποτέ δεν υπήρξε βαθύτερο, τονίζει το άρθρο: «Η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει σε μία εξαντλημένη κοινωνία περαιτέρω λιτότητα, στην οποία επιμένουν οι δανειστές, έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο που έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και έχει αδειάσει τα ταμεία της».

Η αντιπαράθεση είναι η πιο δραματική ένδειξη του πώς το ευρώ, που αποσκοπούσε στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενότητας, στην πραγματικότητα έχει προωθήσει τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους δανειστές και τις χρεωμένες χώρες της ηπείρου και ανάμεσα στους ψηφοφόρους και το πολιτικό κατεστημένο. Οι χώρες που μόλις τώρα αρχίζουν να ανακάμπτουν από τη μακρά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, από το 2008, εξακολουθούν να εξοργίζονται με τη γερμανικής έμπνευσης λιτότητα που οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να επιβάλουν.

Τις τελευταίες ημέρες όμως οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να γεφυρώσουν το χάσμα, επισημαίνει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ, ότι η ΕΚΤ ίσως αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, αν υπάρξει συμφωνία, όπως και στις αλλαγές στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το ζήτημα σημειώνεται ότι η Ελλάδα «έβαλε στο περιθώριο κάποιους μαχητικούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον ντόμπρο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας».

Όμως, τονίζει το δημοσίευμα, οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές και οι συγκρουόμενοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα και τους δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τη «δίδυμη» συμφωνία για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και την υιοθέτηση ενός νέου. Οι ΗΠΑ και άλλοι πέρα από την Ευρώπη ανησυχούν ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει κύματα σοκ στις αγορές, βλάπτοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στην Αμερική, κάποιοι φοβούνται ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους είναι επικίνδυνα εφησυχασμένοι.

Το δημοσίευμα καταλήγει με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο συζητείται. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το αβέβαιο αποτέλεσμά του θα μπορούσε να επιταχύνει τη σταθερή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, πυροδοτώντας ένα πλήρες bunk run που θα αναγκάσει την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτείται για την εκστρατεία που αφορά ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να επισπεύσει την ελληνική απόφαση στις προθεσμίες για τα τέλη Ιουνίου, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα. Εξάλλου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 54% των Ελλήνων λέει ότι προτιμά μια συμφωνία με επέκταση των μέτρων λιτότητας και το 37% προτιμά τη χρεοκοπία.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. roadrunner avatar
    roadrunner 03/05/2015 01:03:45

    Παρόλο που δεν το έχουμε δει σε γκάλοπ θα ήταν ενδιαφέρον οι δημοσκόποι να ρωτούσαν τους πολίτες την εξής υποθετική ερώτηση: "Αν είχαν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την ψήφο τους, της 25ης Ιανουαρίου, θα ψήφιζαν το ίδιο (αν είχαν στηρίξει σύριζα-ανελ) ή διαφορετικά" ; Αυτή η ερώτηση έχει ενδιαφέρον επειδή υπάρχουν πάμπολλοι ψηφοφόροι που έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους στο σύριζα, μετά την παρέλευση του τριμήνου, θεωρούν όμως την καθοδική πορεία της οικονομίας μη αναστρέψιμη , ώστε νομοτελειακά να δηλώνουν ότι πιθανόν θα ξαναψήφιζαν σύριζα ή ανελ, αφού δεν βλέπουν άλλο δρόμο εκτός τους χάους που μας οδηγεί ο σύριζα. Είναι οι πολίτες που χάρισαν τη ψήφο στο σύριζα για χάρη της ελπίδας και έχουν ξεχαστεί στην ίδια θέση αμετακίνητοι, λόγω απελπισίας πλέον..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.