#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2011 19:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: "Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα πετύχει η συμφωνία των Βρυξελλών"Παρά τις επευφημίες που συνόδευσαν την τελευταία συμφωνία για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, οι ανησυχίες εντείνονται συνεχώς κάνοντας λόγο για αποτυχία της συμφωνίας αν δεν δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει η Wall Street Journal και συνεχίζει:

Με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και τα εισοδήματα θα παγώσουν. Οι υπερχρεωμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την συγκέντρωση εσόδων ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.  Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους φόβους για χρεοκοπία ή να αυξήσει τα επιτόκια στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζονται ιδιαίτερα μειωμένες.  Η εταιρεία HIS Global, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει για φέτος μόλις 3% ανάπτυξη, δηλαδή 4.2% μειωμένη από το 2010. Για τις ΗΠΑ, αναμένεται να εμφανίσουν το επόμενο έτος ανάπτυξη μόλις 1.4%, κάτι που θα εκτοξεύσει την ανεργία, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 9.2%, σε υψηλότερα επίπεδα.  Στο μεταξύ, τα 17 κράτη της Ευρωζώνης θα φλερτάρουν με την ύφεση, καθώς για το 2012 η ανάπτυξη που αναμένεται για την Ευρωζώνη θα ξεπεράσει ελάχιστα το 0.

Ακόμα και στην Ασία, η οποία θεωρείται σημαντική κινητήρια μηχανή για την ανάκαμψη, οι προβλέψεις είναι σκοτεινές.  Αρκετές ασιατικές χώρες- Κίνα, Νότιος Κορέα, Σιγκαπούρη και άλλες- ήδη εμφανίζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, οι απόψεις μεταξύ των κρατών διίστανται για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης: Να θεσπίσουν νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης ή να επικεντρωθούν στην μείωση των ελλειμμάτων;

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, που στηρίζεται εν μέρει από το ΔΝΤ, ασκεί πιέσεις στις βιομηχανικές  και αναπτυσσόμενες οικονομίες  των κρατών – μελών  του G-20, να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, με στόχο την μακροπρόθεσμη μείωση των κρατικών χρεών. Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκουν μερικές από τις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως του Καναδά και της Βραζιλίας, οι οποίες ναι μεν εμφανίζουν ακόμα ανάπτυξη, αλλά ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υποβόσκουσα επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, αναμένεται να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα στην επερχόμενη σύνοδο του G-20 στις Κάννες αυτή την εβδομάδα καθώς και σε άλλες συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες μέσα στον Νοέμβριο, έχοντας ως κύριο στόχο την έμφαση στην ανάπτυξη. Ο Obama, θα δώσει έμφαση στις προτάσεις του, παρόλο που συναντούν εμπόδια στο Κογκρέσο,  για την βραχυπρόθεσμη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μέτρα μείωσης του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

« Η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη», δήλωσε ο Obama  στους Financial Times την προηγούμενη Παρασκευή, καλώντας για ανάπτυξη, « που θα προάγει την παγκόσμια ζήτηση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας νέες ευκαιρείς για τον λαό μας».

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών θα πρέπει να παραμείνει η μείωση των ελλειμμάτων ακόμα και αν αυτό σημαίνει πιο αργή βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.  Αυτό που τους κάνει να ανησυχούν, είναι ότι χωρίς περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες και αυξήσεις της φορολογίας θα χάσουν την πιστοληπτική ικανότητά τους των τριών Α, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια και να καταστήσει την αποπληρωμή των χρεών ακόμα δυσκολότερη. Αν λάβουμε υπόψη το χειρότερο σενάριο, έχοντας στο νου την Ελλάδα, οι παραπάνω ανησυχίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία χρεοκοπία της κυβέρνησης με αρνητικές συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, ο οποίος ηγείται του G-20 για φέτος, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας για τη Γαλλία μετά από τις αρνητικές προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη μόλις 1% από 1,75% που είχε προβλεφθεί. Παράλληλα, προτρέπει και άλλες χώρες να λάβουν μέτρα για την στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, πιο αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, βρίσκονται υπό την έντονη πίεση των αγορών να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα λιτότητας, την στιγμή που δεν κάνουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες τους ώστε να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής τους.  “ Κατά μια έννοια, αποτελεί την χειρότερη λύση για την δημιουργία μίας εύρωστης παγκόσμιας οικονομίας”, αναφέρει ο Eswar Prasad, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Cornell και συνεργάτης του ιδρύματος Brookings. “ Απλώς, πνίγετε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης με τις πολιτικές σας.”

Οι τελευταίες προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους σηματοδοτούν μία αναγνώριση ότι τα περσινά συμφωνηθέντα του G-20 στο Τορόντο και την Σεούλ, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να προτάξουν ως κύριο στόχο την μείωση των ελλειμμάτων, δεν βάζουν τον κόσμο σε μια πορεία αύξησης των θέσεων εργασίας και δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και σε αυτούς άλλων βόρειων χωρών της Ευρώπης απειλούν να αποδυναμώσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές –όπως τα προγράμματα για την ανεργία τα οποία προκαλούνται σε μια αδύναμη οικονομία και μπορούν να μετριάσουν την περίοδο ύφεσης, όπως έγινε το 2008 και το 2009.  Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ ενθαρρύνουν τις ισχυρότερες χώρες να συνεχίσουν την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων για να στηριχτεί βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη , ακόμα και αν τα έθνη δεν επιτεύξουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων.

“Είναι τραγελαφικό, οι ισχυρές χώρες να εμμένουν στο σφίξιμο της δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να δέχονται πιέσεις από τις αγορές”, λέει ο Fred Bergsten , διευθυντής του ιδρύματος Peterson. « Γιατί το κάνουν αυτό; Είναι ένα είδος έμμονης ιδέας. Κάτι που είναι αχρείαστο και αντιπαραγωγικό».

Επίσης, οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες να τονώσουν τη ζήτηση στην πατρίδα τους αντί να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους ξένους καταναλωτές σε πιο αδύναμα οικονομικά κράτη.

Αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, είχαν μία ισχυρή οικονομική επέκταση μέχρι πριν από λίγους μήνες, ανησυχώντας κυρίως για τον πληθωρισμό και το ζεστό χρήμα από το εξωτερικό. Οι σχετικά θετικές προοπτικές οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες των συγκεκριμένων χωρών στην αύξηση των επιτοκίων για να παγώσουν την ανάπτυξη και να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό. Σήμερα, σχεδόν όλα αυτά τα κράτη έχουν σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων. Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Βραζιλίας και της Ινδονησίας, έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια,  υπό τον φόβο επέκτασης των ευρωπαϊκών προβλημάτων στην αυλή τους.

Την ίδια στιγμή, ανάλογες ανησυχίες έχουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες στις αναπτυγμένες χώρες.  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η τράπεζα της Αγγλίας προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη  δανεισμού για να προωθήσουν την ταχύτερη ανάπτυξη. Όμως θα πρέπει να παραδεχτούν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να συμψηφίζουν τις εξοντωτικές περικοπές των κρατικών προϋπολογισμών.   Αν οι πολιτικοί ηγέτες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, τότε του χρόνου η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα είναι ακόμα χειρότερη.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204394804577007714099089038.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.