#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2011 17:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Η λύση για την Ελλάδα είναι οι δύο δραχμές!Υπάρχει μια λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal: ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και ένας μηχανισμός πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την Ευρωζώνη ως σύνολο.

Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας, «κάτι τέτοιο είναι κάτι περίπλοκο αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν δυο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι μια εκτόνωση της κρίσης σε επίπεδο εμπορικών ισοζυγίων αλλά και επαναφορά της ροής κεφαλαίων. Ο δεύτερος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού που συνήθως ακολουθεί μια υποτίμηση νομίσματος.Το σχέδιο θα λειτουργήσει ως εξής: η Αθήνα θα εισάγει μια δραχμή που θα υπόκειται σε συναλλαγματική διαπραγμάτευση, για τις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή Δημοσιονομικού τύπου, ένα νόμισμα που δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι πιστωτές του θα μπορούν να μετατρέπουν το πρώτο νόμισμα, στο δεύτερο οικονομικό μέγεθος για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της χώρας σε ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 22/11/2011 17:29:01

  Επιτέλους κάποιος το λέει αυτό.

  Εγώ είχα προτείνει νέο νόμισμα με τη μορφή άτοκων ομολόγων. Δηλ. αντικατάσταση των καταθέσεων με άτοκα ομόλογα, εξόφληση των δανείων προς τους ξένους και μετά εξόφληση των άτοκων ομολόγων σε ποσοστό 10% το χρόνο ας πούμε. Τα άτοκα ομόλογα θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ως χρήμα. Οι ξένοι δε θα τα ήθελαν οπότε θα έβγαιναν εκτός αγοράς. Θα αγοράζαμε με κανονικά Ευρώ μόνο τα απαραίτητα εισαγόμενα και τέλος.

  Το σύστημα με τα δυο νομίσματα το έχει η Κούβα. Έχει δυο πέσος ένα κανονικό και την κονβερτίμπλα (μετατρέψιμο πέσο). Η κονβερτιμπλα αντιστοιχεί σε δολάριο ή Ευρώ. Όταν μπαίνει συνάλλαγμα στην Κούβα αυτό μετατρέπεται σε κονβερτίμπλες. Ο τουρίστας δεν παίρνει κανονικά πέσος στα χέρια. Οι τιμές είναι ένα προς ένα. Δηλ. αν ο τουρίστας αγοράσει εγχώρια προϊόντα θα τα πληρώσει επί της ουσίας σε ευρώ ή δολάρια. Επίσης για να αγοράσει ο μέσος Κουβανός εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να έχει κονβερτίμπλες.
  Οπότε ενισχύεται ότι μπορεί να παραχθεί στην Κούβα και από εισαγόμενα εισάγεται και καταναλώνεται μόνο ότι είναι αναγκαίο.

 2. SP avatar
  SP 22/11/2011 17:39:48

  Wraio systhma. Wste to varos ths prosarmoghs mesw ths agrias upotimhshs na to epwmistei monon o kosmos. Mh mas pa8ei tipota kamia trapeza h kanenas xrhmatisths! Ti allo 8a akousoume...

 3. road runner avatar
  road runner 22/11/2011 18:05:49

  Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το Ευρώ, να επιβάλει ΔΑΣΜΟΥΣ (δεν θα τους αρέσει) και επιτέλουσ να αναδιατάξει από το μηδέν σχεδόν (γιατί εδώ είμαστε και αυτοι θα μας σπροξουν ακόμα χαμηλότερα πριν μας πτωχευσουν) την βασική της παραγωγή και οικονομία. Και όσο για τα οράματα περί Ευρώπης: Λοιπον, η Ελλάδα άνηκε στη Δύση όσο η Aνατολή άνηκε στον Μπρεσνιεφ. Καταλάβατε ευρολιγουριδες γραικύλοι?

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ road runner 23/11/2011 23:05:26

   Ναι πασά 'μ.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/11/2011 18:27:41

  Στην Ελβετία τα συνδικάτα που είναι σοβαρά και όχι εργατ0πατέρες απαίτησαν δύο φράγκα, ένα υποτιμημένο για εξαγωγές και ένα σκληρό για εσωτερική κυκλοφορία, τουρισμό και εισαγωγές.

  • road runner avatar
   road runner @ αλλενάκι 22/11/2011 18:45:22

   Ναι και η λύση τους ήταν να δεσουν το Φράγγο στο Ευρώ. Το ωραίο: Αν καταρευση το Ευρώ κοντα στο 1 με το δολλαριο, οι ζημίες της κεντρικης τουσ τράπεζας θα είναι τέτοιες που θα είναι πιο φτηνό και εύκολο να μπει η Ελβετία στο Ευρώ από τον επανακεφαλαιοποιήσει τηε κεντρική τράπεζα. Η άμεση δημοκρατία της Ελβετίας είναι πολύ μεγάλο καρφί στο μάτι των Ευρωγραφιοκρατων.
   Η γνωστή λέσχη έκανε το τελευταίο συνέδριο στην Ελβετια. Τυχαίο? Δε νομίζω.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ road runner 23/11/2011 13:45:32

    Σωστά!

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 22/11/2011 18:30:32

  Η ΕΕ ζει τα τελευταία (όχι πολλά, ακόμα) χρόνια της ύπαρξης της.
  Αρκετά ταλαιπώρησε τους λαούς.

  • road runner avatar
   road runner @ Γιώργος 22/11/2011 18:46:17

   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ

 6. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 22/11/2011 19:22:02

  Δείτε την πρότασή μου σαν σχόλιο στο πρωτότυπο άρθρο...! blogs.wsj.com/marketbeat/2011/11/21/possible-greek-solution-two-drachmas/tab/comments/#comment-379073

 7. takis avatar
  takis 22/11/2011 19:25:51

  Η Κρήτη θα σβήσει το χρέος της Ελλάδας! http://www.preveza-info.gr/node.php?id=4084

 8. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 22/11/2011 23:33:50

  @ anonymous
  Τι στόχος κι αυτός να γίνουμε η δεύτερη Κούβα !!!!!!
  Οι τουρίστες πληρώνουν τις πόρνες και τους πόρνους σε δολλάρια, οπότε
  αυτή η κοινωνική ομάδα κατέχει τα πιο πολλά κονβερτίμπλε.... ύπέροχα
  η Κούβα επιστρέφει ολοταχώς στην εποχή Batista.
  Εσείς την επόμενη φορά που θα ζητήσουν υπουργό οικονομικών μέσω opengov
  να στείλετε οπωσδήποτε βιογραφικό διότι στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας
  όλα είναι πιθανά
  Τα χάλια μας

  • anonymous avatar
   anonymous @ Γλαυξ 23/11/2011 01:10:20

   Τα θερμά μου συγχαρητήρια διότι αναγνωρίζετε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ποιότητα και ήθος πόρνου ή πόρνης.

   Το πράγμα είναι απλό. Θες εγχώριο προϊόν; Πληρώνεις με το εγχώριο νόμισμα. Θες ξένο προϊόν; Βρες το συνάλλαγμα για να το αγοράσεις.

   Αποτέλεσμα: όλα τα τρόφιμα θα είναι ελληνικά, μόνο ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού και των πρώτων υλών θα είναι εισαγόμενα.

 9. Επαναστάτης avatar
  Επαναστάτης 23/11/2011 00:31:12

  H E.E. θα διαλυθεί όπως και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Και γιατί το λέω αυτό: η πρώην Γιουγκοσλαβία περιελάμβανε: 6 κράτη, 9 εθνικότητες, τρείς θρησκείες, μία κεντρική διοίκηση με την προεδρία να αλλάζει εκ περιτροπής ανά εξάμηνο και ένα νόμισμα (το δηνάριο). Ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, μια μίνι Ε.Ε. Μετά τον θάνατο του Τίτο ο πλούσιος βορράς (Σλοβενία, Κροατία) βρισκόταν σε διαμάχη με τον "φτωχό νότο", αφού όπως έλεγαν έδιναν πιο πολλά στον κεντρικό προϋπολογισμό και έπαιρναν λιγότερα. Εδώ να σημειώσω ότι το 1988 ο μέσος μισθός στη Σλοβενία και την Κροατία ανερχόταν στα 1700 μάρκα της εποχής ενώ στο νότο κυμαινοταν κάπου στα 1000 μάρκα. Όταν λοιπόν η κόντρα βορρά-νότου είχε φτάσει στο αποκορύφωμα, η Σερβία επέβαλλε δασμούς σε είδη προερχόμενα από Σλοβενία - Κροατία. Έτσι οι δύο αυτές χώρες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Το σημαντικό είναι ότι και τότε στην εξουσία βρισκόταν οι πλέον λάθος άνθρωποι Μιλόσεβιτς στη Σερβία και ο Τουτζμαν στη Κροατία. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

  • Christos Apostolidis avatar
   Christos Apostolidis @ Επαναστάτης 23/11/2011 09:01:28

   σημειωσε καπου παρολα αυτα οτι η γιουγκοσλαβια οταν διαλυθηκε ήταν ο τρίτος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο και ίσως ο πρώτος προς τριτοκοσμικες χωρες!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.