WSJ: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για «κακό τέλος παιχνιδιού» για την Ελλάδα
20/04/2015 13:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για «κακό τέλος παιχνιδιού» για την Ελλάδα

Απίθανη μια συμφωνία στο Eurogroup

Σχεδόν απίθανη θεωρεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση κονδυλίων από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ο Simon Nixon σε άρθρο του στη Wall Street Journal.


Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «είναι ακόμη δυνατό η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και πλέον δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, και θα γίνει χειρότερη προτού βελτιωθεί. Κανείς δεν περιμένει τώρα μια συμφωνία για την απελευθέρωση των κεφαλαίων διάσωσης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα στη Ρίγα, συνάντηση η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί ως το τελικό deadline για μια συμφωνία. Τώρα το νέο deadline φαίνεται να είναι η σύνοδος της 11ης Μαΐου».

Οι δύο πλευρές δεν είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε την εξουσία η νέα ελληνική κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες. «Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί», ανέφερε ένας αξιωματούχος. Στην πραγματικότητα, τώρα είναι χειρότερα: μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Αθήνας θα κόστιζε κεφάλαια ή θα μείωνε τα κρατικά έσοδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Οι ίδιοι επισημαίνουν πως αν συνοψιστούν όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που απαιτείται με βάση το ισχύον πρόγραμμα, μετατρέπεται σε έλλειμμα 10%-15% ενώ το χρέος εκτινάσσεται άνω του 120% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για το 2022. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η ευρωζώνη –πόσο μάλλον το ΔΝΤ- να εκταμιεύσει κεφάλαια στη βάση τέτοιων φανταστικών αριθμών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αθήνα δεν θα πάρει άλλα λεφτά αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε βιώσιμο μονοπάτι και ότι έχει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης. Η ευρωζώνη δεν θα εκταμιεύσει τα δικά της κεφάλαια διάσωσης χωρίς μιας συμφωνία που να έχει την έγκριση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να εξορθολογίσει τα αιτήματά του, αλλά αυτό μετά βίας περιορίζει την κλίμακα του συμβιβασμού που απαιτείται από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

«Ακόμη και μια συμφωνία λιτών προδιαγραφών θα απαιτήσει είτε από την Αθήνα να δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης είτε από την ευρωζώνη να συμφωνήσει να παράσχει σημαντική ελάφρυνση χρέους, κάτι που δεν θα συμβεί μέχρι η Αθήνα να μπορεί να πείσει την ευρωζώνη ότι είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Υποστηρίζεται ακόμη ότι ίσως ο Αλ. Τσίπρας κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, εγκαταλείποντας τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του και σχηματίζοντας εκ νέου τον κυβερνητικό συνασπισμό με μετριοπαθείς φιλοευρωπαίους πρόθυμους να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις, ως εκ τούτου εξασφαλίζοντας μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να αποφευχθεί η καταστροφή. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στενά στη διαδικασία, δίνει πιθανότητα 5% σε αυτό το σενάριο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. 20/04/2015 21:38:51

    Kι άν τα βρούν? Θα έλθει να δουλέψει εθελοντής στην Ελλάδα ο Nixon, ή τα γράφει αυτά ανέξοδα? Ή μάλλον επι πληρωμή...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.