WSJ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο χρόνια ύφεσης εξαιτίας της συμφωνίας
13/08/2015 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο χρόνια ύφεσης εξαιτίας της συμφωνίας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο χρόνια ύφεσης εν μέσω δραστικών περικοπών του προϋπολογισμού εξαιτίας της διάσωσης των 86 δις ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί 2,3% αυτό το έτος, ακολουθούμενη από συρρίκνωση 1,3% το επόμενο έτος, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τις τελευταίες εκτιμήσεις από τα θεσμικά όργανα που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο το 2017 η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, κατά 2,7% αυτό το έτος και 3,1% το 2018.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν τα στοιχεία μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων, ένα έγγραφο 29 σελίδων που καθορίζει τις περικοπές του προϋπολογισμού και τα μέτρα γενικών μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει η Wall Street Journal, υπογραμμίζει τη δύσκολη μάχη που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Αθήνα, αν θέλει να διατηρήσει το ευρώ ως νόμισμά της και να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη της.

Φέτος, η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο αφαιρεί την πληρωμή τόκων, στο 0,25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Χωρίς νέα μέτρα, η Ελλάδα θα είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το 2016, θα πρέπει να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5%, που θα ακολουθήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017. Από το 2018 και μετά, η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο, κάτι που λίγες προηγμένες οικονομίες είναι σε θέση να κάνουν.

Μέχρι το τέλος της Πέμπτης, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει περίπου 40 νέους νόμους, που θα δυσκολέψουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις εργαζομένων, θα συμβάλουν στην μεταρρύθμιση στο φορολογικό και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και θα απελευθερώσουν την αγορά ενέργειας της χώρας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα . Μόνο όταν γίνει αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν η Ελλάδα μπορεί να πάρει μια πρώτη δόση από τα δάνεια από το νέο πακέτο διάσωσης έγκαιρα, για να πληρώσει τα 3,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Οι υπεύθυνοι της χρηματοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα την διάσωση, θα συνεδριάσουν την Παρασκευή το απόγευμα, ανέφερε σε σχετικό tweet ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας για την κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά είπε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας.

Το έγγραφο της διάσωσης δεν καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι απαγορεύουν τις μεταφορές στο εξωτερικό και περιορίζουν τις αναλήψεις μετρητών σε 420 ευρώ την εβδομάδα από το τέλος του Ιουνίου. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις που εισάγουν ή εξάγουν εμπορεύματα να κάνουν τις διεθνείς μεταφορές μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί στις αναλήψεις και στις μεταφορές είναι πιθανόν να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Από το συνολικό πακέτο διάσωσης, 25 δις έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα, που έχει πληγεί από την εκροή καταθέσεων και τα επισφαλή δάνεια. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής για τις τράπεζες, με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των δανειστών από το τέλος του έτους, αναφέρει το έγγραφο.

Ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί αυτή την εβδομάδα και κατά τους επόμενους μήνες, αναμορφώνοντας το αφερέγγυο σύστημα της χώρας, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Σε μερικές ελληνικές τράπεζες τα καθυστερούμενα δάνεια φτάνουν το 45%, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ και η ρύθμιση αυτών των οφειλετών θα είναι το κλειδί για να αρχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι. Ωστόσο, στην πράξη, αυτό θα οδηγήσει σε κατασχέσεις σπιτιών και σε κλείσιμο επιχειρήσεων και θα αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι αυτό το πρόγραμμα διάσωσης δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην κατανομή των επιπτώσεων των περικοπών και την πιο ομοιόμορφη προστασία των φτωχότερων πολιτών. Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των περικοπών στις συντάξεις, τις οποίες έχουν υποστεί πολλές ελληνικές οικογένειες σε μια περίοδο με ρεκόρ ανεργίας, η Ελλάδα θα αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος από τον Απρίλιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το έγγραφο. Δεν είναι σαφές με τι θα μοιάζει στην πράξη αυτό το σύστημα.

Το έγγραφο διάσωσης αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Δίνει επίσης στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσει ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δις ευρώ, το οποίο ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της δειλής συμφωνίας διάσωσης που σφραγίστηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα. Μια ομάδα εργασίας εξετάζει τους μηχανισμούς του ταμείου που θα δημιουργηθεί τον Οκτώβριο και θα εκδίδει συστάσεις έως το τέλος του έτους. Η εφαρμογή των συστάσεων αυτών θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχιλλεας Π. avatar
  Αχιλλεας Π. 15/08/2015 09:49:03

  Οι προβλεψεις αυτες προφανως δεν λαμβανουν υπ' οψιν την αντιδραση των αγορων στην αποδοχη της συμφωνιας απο το Euro group σε αντιθεση με την προσπαθεια του Σοιμπλε για νεο δανειο με στοχο το ελεγχομενο grexit...Δεν λαμβανει υπ' οψιν τις αναμενομενες αναβαθμισεις των οικων αξιολογησης. Ουτε την επεκταση της Q.E. απο τον Ντραγκι και στην Ελλαδα. Ουτε την σχεδον βεβαια ανοδο του Χ.Α. που θα ακολουθησει...

  • ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ avatar
   ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ @ Αχιλλεας Π. 15/08/2015 14:45:09

   Ναι μωρέ. Μας κακολογούν οι άσχετοι. Κάνουνε πως δεν αντιλαμβάνονται την ανάκαμψη που πραγματοποιείται ήδη και υποκρίνονται οτι τάχα δεν βλέπουν την θαυμαστή ανάπτυξη που θα πετύχει σύντομα ο Τσίπρας, με τις ασύγκριτες ικανότητές του. Είναι σχεδόν βέβαιο, οτι πάμε για θρίαμβο, ολοταχώς. Απλά, τυχαίνει ακόμα να είναι αόρατος, σ΄αυτούς που δεν διαθέτουν κληρονομικά χαρίσματα.

   • Αχιλλεας Π. avatar
    Αχιλλεας Π. @ ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ 15/08/2015 18:13:05

    Δεν καταλαβες καθολου...Ειπα εγω κατι που θα κανει ο Τσιπρας; Αντιθετως περιεγραψα αυτα που τα Αφεντικα θα κανουν εν αγνοια του και χωρις να τον ρωτησουν...Και φυσικα επειδη αυτοι θα κερδισουν πρωτιστως. Αλοιως δεν ειχαν κανενα προβλημα να μας πεταξουν εξω. Δεν φανταζομαι να πιστευεις οτι τους σταματησε ο Τσιπρας με την υπογραφη του; Ουτε οτι μας κρατησαν μεσα για να μας πεταξουν εξω σε τρεις μηνες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.