Wall Street Journal: Ποιοι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα για Plan B’
27/04/2015 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wall Street Journal: Ποιοι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα για Plan B’

Η άσχημη τροπή των διαπραγματεύσεων, και ειδικά μετά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, και η απροθυμία της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έχουν κάνει πολλούς μέσα στην Ευρωζώνη να μιλούν για το Plan B’, γράφει η Wall Street Journal.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με στόχο την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, αλλά πολλοί στην Ευρωζώνη είναι εκνευρισμένοι από την στασιμότητα. Η τηλεδιάσκεψη του Brusells Group για τις τεχνικές συζητήσεις δεν φαίνεται να βελτιώνει την κατάσταση. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, υπήρξε μια μικρή ομάδα υπουργών «που συζήτησε το αδιανόητο μέχρι πρότινος», αναφέρει η εφημερίδα: ένα Plan B’ που περιελάμβανε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα φτάσει στη χρεοκοπία.

Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από τους υπουργούς της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας απορρίφθηκε γρήγορα από τον Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα. Εκείνοι αντέτειναν πως μετά από πέντε χρόνια δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον. «Η δική μου άποψη αφορούσε το τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της τον εαυτό της και δεν βελτιώσει τη ρευστότητά της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντούσαν Μράμορ.

Η προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας φέρνει τους πολιτικούς σε μια δυσάρεστη κατάσταση: να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς το χρέος διακρατείται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα, ο σχεδιασμός ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης είχε κρατηθεί μυστικός από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα: ο καθένας κατάστρωνε το σχέδιό του χωρίς να έχει άμεση επικοινωνία με τους άλλους ή να υπάρχει κάποιος κεντρικός συντονισμός. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτά τα σχέδια θα περάσουν σε επίσημο επίπεδο, μέσω των υπουργών Οικονομικών, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη έκβαση.

Γι' αυτό και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Σάββατο, έκανε λόγο για δίλημμα γύρω από το εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα. Τα λεπτομερή σχέδια της Γερμανίας για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία χρονολογούνται από το 2012, όταν υπήρχε το ενδεχόμενο να μην προκύψει σταθερή κυβέρνηση από τις εκλογές. Αυτό το πλάνο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε σχεδίου αντίδρασης –αν και αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι πολιτικοί εξέτασαν και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, παραμένοντας παράλληλα στη νομισματική ένωση.

Παρασκηνιακά, η πίεση προς την Αθήνα αυξάνεται και αρκετοί αρχίζουν να σκέφτονται τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, έτσι ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εκροή καταθέσεων. Ο Μράμορ υποστηρίζει πως το «το Plan B’ μπορεί να είναι οτιδήποτε». Η αλήθεια είναι ότι η αυξανόμενη προθυμία για σχέδια έκτακτης ανάγκης δείχνουν πως οι δύο πλευρές δεν έχουν συγκλίνει καθόλου. Ειδικά, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Βαρουφάκης συγκρούστηκε με υπουργούς όπως ο Κάζιμιρ της Σλοβακίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το εναλλακτικό σχέδιο προωθείται από τις τρεις χώρες που ξοδεύουν λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση σε σχέση με την Ελλάδα, αν και ακόμη και η Γαλλία και η Ιταλία που μέχρι τώρα κρατούσαν ήπια στάση πίεσαν με τη σειρά τους τον Βαρουφάκη να συμφωνήσει. Ο Σόιμπλε επισήμανε πως το σχέδιο Β΄ μπορεί να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε σχέδιο Α' και παρομοίασε την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας με τη διαδικασία που ξεκίνησε το 1989 με την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο: «Αν είχα πει εκ των προτέρων ότι είχαμε ένα σχέδιο επανένωσης, ο καθένας θα έλεγε ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν εντελώς».

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. KM avatar
    KM 28/04/2015 02:27:15

    Τα παραπάνω κρατίδια απλώς λειτουργούν ώς «λαγοί».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.