#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wall Street Journal: «Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν τις κατασχέσεις ακινήτων»Την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, να επεκτείνει για έναν χρόνο το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, σχολιάζει σε άρθρο της η Wall Street Journal. Και όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο για τις τράπεζες, καθώς δεν θέλουν να μετατραπούν σε «γραφεία real estate».

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας που ελέγχουν το 90% της αγοράς πίεζαν από την πλευρά τους για την επέκταση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήθελαν να απαλλαγούν από τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όμως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αυτό «είναι ένα δείγμα του πόσο προβληματική παραμένει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, τον πανικό των καταθετών και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ύψους 200 δις ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πληγεί βαρύτατα. Φέτος έκαναν ανακεφαλαίωση με τη βοήθεια της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν ένα μεγάλο μέρος επισφαλών δανείων, περίπου 70 δις ευρώ, ένα ποσό ίσο με το 1/3 του ΑΕΠ της Ελλάδας» σημειώνει το άρθρο.

Ήδη το 24% αυτών των στεγαστικών δανείων (περίπου 17,4 δις ευρώ) έχουν καταρρεύσει, καθώς οι δανειζόμενοι έχουν χρεοκοπήσει. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα, ενώ ένα κύμα κατασχέσεων θα οδηγούσε τις τιμές τους σε ένα ράλι καθόδου της τάξης του 10 -15%, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Όλοι θέλουν μια ήρεμη και αργή επαναφορά της κατάστασης στο φυσιολογικό, τονίζει το άρθρο. Ένας κορυφαίος τραπεζίτης, μιλώντας στην WSJ λέει: «δεν επιθυμούμε να γίνουμε γραφεία real-estate». Σε πολλές χώρες της ευρωζώνης που έπληξε η κρίση, όπως στην Ισπανία, οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να αποδεχθούν και να αναγνωρίσουν τις ζημιές στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, παρά την πίεση των ρυθμιστικών αρχών. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα πριν από το 2015. «Οι παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές επιθυμούν να προσπεράσουν το βουνό του κακού ελληνικού χρέους» γράφει η εφημερίδα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει να παίξει το ρόλο του εξώδικου διαιτητή ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Είναι μια προσέγγιση παρόμοια με της Ιρλανδίας και θα αποτρέψει τις δύο πλευρές να καταλήξουν στα δικαστήρια για υποθέσεις που μπορεί να τελεσιδικήσουν έπειτα από επτά χρόνια.
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303773704579270121635771000

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 24/12/2013 10:08:41

  "την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων"

  Μα είχαμε φούσκα ακινήτων στην Ελλάδα; Καμία σχέση. Το οικοδομικό μπουμ που στην Ισπανία και αλλού έγινε τα περασμένα 15 χρόνια, στην Ελλάδα έλαβε χώρα τις δεκαετίες του 50, 60 και 70 .

  Ο ιδιωτικός δανεισμός στην Ελλάδα είτε για καταναλωτικούς λόγους είτε για στεγαστικά υπήρξε χαμηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπή ευρώπη τα προηγούμενα 10 χρόνια.

  Το πρόβλημα ήταν ο δημόσιος δανεισμός και ο τρόπος που χειρίστηκε το κράτος την κρίση δημοσίου δανεισμού που δημιούργησε ανεργία στο 30%, ύφεση και ασφαλώς δυσκολία εξυπηρέτησης και των ιδιωτικών δανείων.

  Μην μου πει κάποιος ότι πριν λίγο καιρό οι τράπεζες δίναν κάρτα σε όποιον περνούσε απέξω. Το ξέρω. Αυτό που λέω είναι παρόλα αυτά ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν και είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με ευρώπη και αμερική.

  • κππ avatar
   κππ @ Γιώργος Αχαιός 24/12/2013 11:09:23

   ???

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Γιώργος Αχαιός 24/12/2013 11:15:48

   Πολύ σωστα. Έτσι είναι.
   Και για αυτόν τον λόγο στην περίπτωση της χώρας μας οι ευθύνες είναι άμεσα των πολιτικών ηγεσιών.

  • Aris avatar
   Aris @ Γιώργος Αχαιός 24/12/2013 11:21:54

   Δεν κατάλαβες καλά φίλε Γιώργο . Στην Ελλάδα η κρίση άρχισε ήδη το 2008, όταν έμειναν απούλητα 250.000 διαμερίσματα που οι τραπεζίτες μας σχεδόν ως μέτοχοι των εργολάβων έκτιζαν αβέρτα. Η "ατμομηχανή" της Ελληνικής οικονομίας ήταν και παραμένει η ανοικοδόμηση με τραπεζικά δάνεια τόσο προς κατασκευαστές όσο και προς αγοραστές με την ανάλογη "μίζα" των τραπεζιτών. Αν δεν ξαναπάρει μπρος η "ατμομηχανή" δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ανάκαμψη.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Aris 24/12/2013 18:40:24

    Ναι, θέλω κι εγώ να ξαναπαρει μπρος μία απο τις ατμομηχανές της οικονομίας, η οικοδομή. Και οπωσδήποτε εμφάνισε σχετικά νωρίς κάμψη.

    Αλλά είναι υπερβολικό το νούμερο 250.000. Και σίγουρα δεν ήσαν νεόδμητα όλα αλλά και πολλά παλιά που ο ιδιοκτήτης άφηνε το πωλητήριο επ' άπειρον μέχρι να "πιάσει την καλή".

    Θα υπήρχαν τότε και στην Ελλάδα ολόκληρες πόλεις φαντάσματα απο απούλητα διαμερίσματα όπως οι πόλεις φαντάσματα της Ισπανίας. Μεγάλες πόλεις. Γιατί με τόσα σπίτια μεγάλες πόλεις φτιάχνεις. Δεν είχαμε τέτοια εικόνα στην ελλάδα το 2008.

    Όταν λέω ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν μικρότερος στην Ελλάδα δεν εννοώ κάπως μικρότερος αλλά πραγματικά πολύ μικρότερος. Πχ 3 φορές μικρότερος ή και παραπάνω.

    Σκεφτείτε οτι χώρες όπως η Ολλανδία και η Αγγλία έχουν ιδιωτικά χρέη 250% του ΑΕΠ.

   • Dyer avatar
    Dyer @ Aris 24/12/2013 19:24:53

    Αν συνεχίσουμε να ποντάρουμε στην ανάπτυξη που δημιουργεί η οικοδομή πολύ σύντομα στα ίδια αδιέξοδα θα οδηγηθούμε. Η οικοδομή συνήθως δεν αποτελεί επένδυση. Είναι μια πάγια αξία που μάλιστα όσο την φουσκώνουμε τόσο περισσότερο επιζήμια γίνεται για την υπόλοιπη οικονομία. Κανονικά στα πάγια πρέπει να κατευθύνονται μέρος από τα πλεονάσματα κεφαλαίου που δημιουργούνται από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ποτέ αυτοσκοπός η οικοδομή, ειδικά με δανεικά.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Dyer 25/12/2013 08:59:07

     Dyer,

     Δεν υπάρχει κάποια αμαρτία στην ανάπτυξη από την οικοδομή.

     Επίσης, στην Ελλάδα δεν είχαμε οικοδομή με δανεικά όπως ανέδειξα στα 2 προηγούμενα σχόλιά μου. Είχαμε οικοδομική δραστηριότητα με αντιπαροχή (1950-1980) ενώ τα τελευταία χρόνια (1995 - 2013) ο ιδιωτικός δανεισμός (και τα στεγαστικά μέσα) ήταν πολύ χαμηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρώπη.

     Ειδικά σε μία χώρα με μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 30% και πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 90%, δεν θα έπρεπε να περνάει καν απο το μυαλό μας η σκέψη ότι τάχα η οικοδομή είναι στρεβλή ανάπτυξη. Είναι σαν να δίνουν φρέσκο ψωμί στον λιμοκτονούντα κι αυτός να μην το τρώει γιατί δεν είναι ολικής αλέσεως.

     • Dyer avatar
      Dyer @ Γιώργος Αχαιός 25/12/2013 11:46:44

      Γιώργος Αχαιός
      Για τη περίοδο 1950-1980 δεν γνωρίζω ακριβώς πως ήταν η οικοδομή, αλλα από το 1995 και μετά βασίσθηκε στο τραπεζικό δανεισμό. Να θυμίσω ότι από το 95 βελτιώθηκαν τα μακροοικονομικά της χώρας και οι τράπεζες άρχισαν να δανείζονται με τα πολύ χαμηλά επιτόκια της παγκόσμιας αγοράς με σκοπό να τα πουλήσουν στεγαστικά δάνεια. Αυτή ήταν η κυρίαρχη χρηματοδοτική μέθοδος που τροφοδότησε την οικοδομική ανάπτυξη. Το αν ήταν πάνω ή κάτω από τον μέσο της Ευρώπης δεν έχει σημασία. Η ουσία είναι ότι τα χαμηλότοκα δάνεια χρηματοδότησαν την οικοδομική δραστηριότητα.
      Κανονικά στα πάγια πρέπει να κατευθύνονται μέρος από τα πλεονάσματα κεφαλαίου που δημιουργούνται από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό είναι το υγιές για μια οικονομία, να χρηματοδοτείς δραστηριότητες που παράγουν πλούτο και από το πλεόνασμα του πλούτου να δημιουργείς και πάγια. Εδώ όμως αντίθετα με την λογική εύκολα δάνειζαν 300.000 για αγορά σπιτιού (φουσκωμένου) και πολύ δύσκολα σου έδιναν 300.000 για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή εμπορευσίμων καταναλωτικών αγαθών. Για την ακρίβεια σου ζητούσαν κάποιο ακίνητο για προσημείωση, ουσιαστικά το ακίνητο χρηματοδοτούσαν.
      Τελικά μόνο την οικοδομή χρηματοδοτώντας με το ξέσπασμα της κρίσης δεν είχαμε υποδομές για παραγωγή πλούτου και η πτώση της οικονομίας ήταν κάθετη.
      Χρόνια μας πολλά.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Dyer 25/12/2013 21:27:47

      Δεν διαφωνώ με κάποια που λες. Πχ κι εγώ θα προτιμούσα να δίνονται περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις.

      Αυτό που λέω είναι ότι:

      1) Αν δεν έσκαγε το θέμα του δημοσίου χρέους κι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα που έπλητταν την οικονομία, ποτέ δεν θα εδημιουργείτο πρόβλημα με τα στεγαστικά δάνεια.

      2)Ναι, έχει σημασία τό ποσο χρεωμένος ή όχι είναι ο ιδιωτικός τομέας. Η ιρλανδία με δημόσιο χρέος 20% πριν την κρίση ακολούθησε την αντίστροφη πορεία καταστροφής απο μας. Εκεί όπως και στην Ισπανία ήταν ο ιδιωτικός δανεισμός που δημιουργησε το πρόβλημα. Δεν έχει σημασία μόνο το που κατευθύνεται ο δανεισμός αλλά και πόσο μεγάλος είναι.

     • Dyer avatar
      Dyer @ Γιώργος Αχαιός 26/12/2013 19:21:31

      @GLAD
      Αν συνεχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν μόνο την οικοδομή, ακόμα και με την νεότερη εκδοχή που περιγράφεις, με κριτήριο μόνο το εφήμερο κέρδος, θα οδηγηθεί η οικονομία σε νέα αδιέξοδα. Αν δεχθούμε μάλιστα ότι έχουν καλυφθεί οι περισσότερες στεγαστικές ανάγκες, τότε ένας λόγος παραπάνω να μη ασχοληθούμε με την οικοδομή.
      Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στη παραγωγή αναλώσιμων αγαθών με την τεχνική αρωγή των επιστημονικών ιδρυμάτων, ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Γιώργος Αχαιός 24/12/2013 11:58:09

   ...προσθέστε και την καλπάζουσα φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή,
   απο τα μέσα της δεκαετίας '90 και έχετε πλήρη εικόνα...το πολιτικό
   σύστημα ευθύνεται για πολλά,όχι για όλα...συμπεριφορές διάφορων
   κοινωνικών ομάδων,σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,ήσαν απερίγραπτες...

  • kritwn avatar
   kritwn @ Γιώργος Αχαιός 24/12/2013 17:41:06

   Με τουλάχιστον εκατό χιλιάδες απούλητα νέοδμητα διαμερίσματα σαφώς και είχαμε φούσκα ακινήτων. Μπορεί ο ιδιωτικός δανεισμός να είναι χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρώπης αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων πήγαινε σε κατανάλωση. Σε άλλες χώρες τα δάνεια τροφοδοτούσαν τις επιχειρήσεις και κατά προέκταση την ανάπτυξη. Εδώ αν δεις τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι μισές είναι κρατικές κι οι υπόλοιπες κρατικοδίαιτες.

 2. GLAD avatar
  GLAD 26/12/2013 13:16:18

  Θα μου επιτρέψετε παρέμβαση στο διάλογό σας όπου αναφέρονται ορθές διαπιστώσεις.
  Στον "χώρο" της πώλησης κατοικιών , υπήρχε όντως πραγματική ανάγκη προς εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους Έλληνες και ορθώς οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν αυτόν τον κλάδο κατασκευών, αφού εκεί υπήρχαν κέρδη - και άρα και για τις τράπεζες.
  Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό και οι Έλληνες όπως αποδεικνύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία απολαμβάνουν δικά τους σπίτια κατά κανόνα υψηλής ποιότητας (με Eυρωπαικά standards ), συγκρινόμενα ακόμη και με εκείνα πολύ πλουσιοτέρων χωρών .
  Όμως είναι επίσης πραγματικότητα ότι οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες έχουν σε συντριπτικό ποσοστό ικανοποιηθεί .
  Αυτό δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό - όχι απολύτως- το μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών , για το οποίο δεν είμαι βέβαιος αν σε μεγάλο ποσοστό είναι μόνο κύριες κατοικίες ή και εξοχικές.
  Επομένως επειδή οι τράπεζες διαθέτουν στοιχεία έπαψε να έχει ενδιαφέρον ο κλάδος αυτός.
  Εκείνο όμως που συστηματικώς δεν αναφέρεται και στο οποίο δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να αρνηθούν χρηματοδοτήσεις , αφού συνιστά ήδη πραγματική ανάγκη και άρα δημιουργούνται προυποθέσεις κέρδους (επομένως και για τις τράπεζες ) , είναι ο χώρος των επισκευών των υφισταμένων κτιριακών κατασκευών.
  Όλοι οι άνθρωποι του χώρου των μηχανικών , γνωρίζουν ότι οι εν λόγω κατασκευές και οι ιδιαιτέρως οι παλαιότερες έχουν "ορίζοντα" ύπαρξης την πεντηκονταετία .
  Δεν αναφέρομαι μόνο στα των ηλεκτρικών και κυρίως υδραυλικών τους εγκαταστάσεων αλλά και στο πλέον σοβαρό θέμα του φέροντα οργανισμού τους , όπως και στο θέμα της "ενεργειακής" κλάσης τους .
  Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι του συγκεκριμένου χαρακτήρα αναγκαίες επεμβάσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στο να φέρνει κάποιος ένα υδραυλικό για το σπίτι του , αλλά θα απαιτείται μαζική επέμβαση στο σύνολο μιας πολυκατοικίας .
  Ίσως να μη χρειάζονται πλέον οι ίδιοι με πριν εργολάβοι - θα χρειάζονται σίγουρα καλύτεροι και πλέον εξειδικευμένοι - αλλά και πάλι θα υπάρχουν κέρδη και άρα και για τις τράπεζες.
  Ίσως οι αποφάσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών θα είναι πιο αργές , αλλά οι ανάγκες θα είναι υπαρκτές άλλως τα κτίρια θα μετατρέπονται σε ερείπια και θα "καταρρέουν" .
  Θα υπάρξει λοιπόν πάλι μια νέα αγορά "κατασκευών" , απλά ίσως δεν θα υφίσταται τεράστια ένταση ζήτησης κεφαλαίων , με αποτέλεσμα εφόσον αυτά θα υπάρχουν , να οδεύουν προς "παραγωγικές" επενδύσεις και αναγκαίες υποδομές.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ GLAD 26/12/2013 19:19:41

   Μεγάλο μέρος της Αθήνας είναι χτισμένο με πολυκατοικίες 70 - 60 ετών. Είναι γεγονός ότι πρέπει να γκρεμιστούν σιγά - σιγά.

   Το μπετόν είναι ζωντανός οργανισμος, μου έλεγε πρόσφατα ένας πολιτικός μηχανικός, με ορίζοντα τα 80 χρόνια. Μετά απο αυτό το διάστημα χάνει κάποιες ιδιότητες που το καθιστούσαν νωρίτερα ασφαλές.

 3. GLAD avatar
  GLAD 26/12/2013 23:26:23

  Προς Γιώργο Αχαιό & Dyer.
  Ο στόχος μου δεν ήταν να αναφερθώ στο μπετόν -για το οποίο νομίζω ότι συνιστά πολύ πιο σύνθετη υπόθεση απ' ότι φανταζόμαστε - αλλά στο ότι η υπόθεση οικοδομή έλαβε τέλος με την μορφή που μέχρι τώρα την ξέραμε . Μοιραία αλλά με αυτονόητη διαφορά φάσης θα επανέλθει στο προσκήνιο , αλλά όχι με την ένταση κεφαλαίων που ξέραμε.
  Αν λοιπόν τραπεζικά κεφάλαια υπάρχουν , αυτά δεν μπορεί να μένουν "ακίνητα" όπως γνωρίζετε , αλλά θα πρέπει να διοχετευτούν κάπου αλλού , όπου θα υπάρχουν πραγματικές ανάγκες οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργούν ευκαιρίες κέρδους.
  Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμη και στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες η ανάγκη για δημιουργία ή αναβάθμιση υποδομών , είναι ανεξάντλητη .
  Αυτό βέβαια ισχύει και γιά την Ελλάδα που επιπρόσθετα παρουσιάζει ακόμη σχετική καθυστέρηση σε υποδομές και άρα και εκεί θα πρέπει να διοχετευτούν κεφάλαια .
  Οι υποδομές όμως γίνονται για να εξυπηρετήσουν πέραν των άμεσων αναγκών των ανθρώπων κυρίως την παραγωγή.
  Σκεφτείτε μόνο πόσες παραγωγικές δυνατότητες απελευθέρωσε η Εγνατία οδός , "βάζοντας" στο προσκήνιο περιοχές ξεχασμένες κι από τον Θεό.
  Πέραν των ανωτέρω πιστεύω και εγώ ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να χρηματοδοτούνται κυρίως ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις βασισμένες όμως στον χρυσό κανόνα "φτηνό δάνειο - ακριβό πρόστιμο" , για να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απάτες που δεν ήταν και λίγες κατά το πρόσφατο παρελθόν , αλλά τώρα πλέον μπορεί να βαραίνουν όλους μας.
  Επίσης μιας και το συζητάμε , αν και μη ειδικός θα αποτολμούσα να διατυπώσω μια ιδέα σκοπούσα βέβαια προς παραγωγική κατεύθυνση : πιστεύω ότι με δεδομένη έως τότε την ύπαρξη δικτύου υποδομών , αν και εφόσον κάποια στιγμή καταστεί δυνατή η εξόρυξη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου , η Ελλάδα θα έπρεπε πριν απ΄όλα να επιδιώξει την προσέλκυση προς εγκατάσταση εδώ ενεργοβόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων , χρεώνοντας τις επιχειρήσεις με τιμές χαμηλού κόστους .
  Η Ευρώπη ? τα υπόλοιπα .
  Το όφελος μας θα είναι τεράστιο , διότι πέραν της απασχόλησης του γηγενούς δυναμικού που θα εξασφαλισθεί , θα προσελκυσθούν εργαζόμενοι και από άλλες χώρες (έστω με δυνατότητες επιλογής μας για τους εκτός Ευρώπης) , κάτι που θεωρώ ότι θα δυναμώσει την αγορά , θα σώσει το ασφαλιστικό και εκτός πολλών άλλων οφελών επιτέλους θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μιά κανονική παραγωγική χώρα και όχι χώρα που επαίρεται γιατί παράγει βαζάκια με γλυκό μελιντζανάκι και λουκούμια .
  Η εξέλιξη αυτή θα είναι πολλαπλά επωφελής .
  Οι άνθρωποι αυτοί θα εγκατασταθούν εδώ και δεν θα φύγουν , γιατί η ζωή εδώ είναι ευκολότερη και εν πολλοίς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες και μοιραία θα ενσωματωθούν κλπ. κλπ. κλπ.
  Χρειαζόμαστε μέχρι τότε το μυαλό μέσα στο κεφάλι μας , πραγματικά καλύτερη εκπαίδευση σε παραγωγικές γνώσεις για την νεολαία και όχι σπουδές "τρίχες" και κυρίως να κρατήσουμε την ψυχή μας ως Έλληνες.
  Ίσως γιά κάποιους να θεωρείται όραμα κάτι τέτοιο , αλλά εγώ διετύπωσα απλώς μια ιδέα όπως άλλωστε πολλοί το κάνουν εδώ στο Antinews.
  Καληνύχτα σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.