UBS: Ανάπτυξη 2,5% της ελληνικής οικονομίας το 2015
15/09/2014 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

UBS: Ανάπτυξη 2,5% της ελληνικής οικονομίας το 2015

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα ήδη από φέτος βλέπουν οι αναλυτές της UBS εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα “τρέξει” με ρυθμό 0,5% το 2014 και θα επιταχύνει στο 2,5% το 2015.

Η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, βρίσκει στήριγμα στην εσωτερική ζήτηση, δηλαδή στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ ενδείξεις σταθεροποίησης υπάρχουν και στην αγορά απασχόλησης.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελούσε κατά την UBS την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2008. “Βασική κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη είναι η ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης -τόσο της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων- αλλά και η άριστη τουριστική σαιζόν”, εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανεργία θα κυμανθεί στο 26,9% φέτος (από 27,5% πέρυσι) και στο 25,2% για το 2015. Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5% το 2015 (θα είναι στάσιμες φέτος), ενώ οι επενδύσεις παγίων προβλέπονται στο +2% φέτος και στο +7% το 2015. Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται αυξημένη κατά 0,3% το 2014 και 2,7% το 2015, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 5,5% και 6% αντίστοιχα.

Αναφερόμενη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, η UBS τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.

Ως προς τις επόμενες σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα, ο οίκος επισημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους. Η αξιολόγηση αυτή θα επιχειρήσει να επιτύχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα που αλληλοσυνδέονται:


1) Το εάν είναι εφικτός ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
2) Τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα stress tests της ΕΚΤ και την εξάρτησή του από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ.

3) Το χρηματοδοτικό κενό του 2015 (περίπου 10,5 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την έκδοση ομολόγων).

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
    ΑΧΙΛΛΕΥΣ 15/09/2014 20:40:37

    Δηλαδή το 2015 θά κερδίσουμε 2,5%Χ180=4,5 δισ. ευρώ Και θα έχουμε 10,5 δίς χρηματοδοτικό κενό. Αρα τελικά το ταμείο μας θα είναι μείον (-6) δις. Ητοι πάλι ύφεση το 2015 και μάλιστα -3,3%...

  2. η Dimi avatar
    η Dimi 17/09/2014 08:09:43

    “Υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα κυκλώματα παρανόμων συντάξεων Ένας βουλευτής, τρεις ιερείς, έξι δήμαρχοι και πολλοί ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί στο πλαίσιο της απογραφής των συντάξεων του Δημοσίου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκλήρωσε τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων από την οποία και προέκυψε ότι 385 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν, ενώ παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν εντοπίσει σωρεία περιπτώσεων που οι συνδικαιούχοι και οι κληρονόμοι, έχουν προβεί σε παρατυπίες για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της είσπραξης των συντάξεων παρά τον θάνατο των δικαιούχων. Μάλιστα, στα κυκλώματα των παρανόμων υπάρχουν και 3 υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που εντοπίστηκαν και οι περιπτώσεις τους έχουν πάρει την πειθαρχική οδό. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 3.423 περιπτώσεις με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη της ημερομηνίας καταβολής συντάξεων από τις οποίες το Δημόσιο έχει απολέσει 64,4 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν ανακτηθεί τα 42,2 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται η αναζήτηση των 22,2 εκατ. ευρώ. Το μηνιαίο όφελος από την απογραφή των συνταξιούχων για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,3 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που αναζητά το Δημόσιο ανέρχεται στα 300.000 ευρώ και αφορά σε περίπτωση δικαστικού. Μετά τον θάνατό του, η συνδικαιούχος κόρη του άλλαξε το όνομα του δικαιούχου (αφαιρώντας ένα σύμφωνο) με αποτέλεσμα να μην έχει καταγραφεί ο θάνατός του. Μάλιστα ο τραπεζικός λογαριασμός που καταβαλλόταν η σύνταξη είχε συνδυαστεί με στεγαστικό δάνειο το οποίο και χρηματοδοτούνταν. Άλλη περίπτωση είναι ιερέας, ο οποίος απεβίωσε το 1999. Έκτοτε έχουν καταβληθεί 147.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό όπου ο γιος του είναι συνδικαιούχος και όταν το Δημόσιο πήγε να ανακτήσει το ποσό βρήκε στον λογαριασμό μόλις 11 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των υπαλλήλων του ΓΛΚ, εκείνοι εισήλθαν στο σύστημα του υπουργείου και επί της ουσίας «ξαναζωντάνεψαν» αποθανόντες συνταξιούχους, άλλαξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και εισέπρατταν τις συντάξεις. Οι περιπτώσεις απάτης είναι δεκάδες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η καταβολή συντάξεων έχει σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 και το ΓΛΚ, όπου έχει χρειαστεί, έχει αποστείλει τα στοιχεία στους εισαγγελείς για να διαλευκανθούν οι υποθέσεις και να ανακτήσει το Δημόσιο τα ποσά που παρατύπως καταβλήθηκαν. Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή που δεν έχει απογραφεί ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πολιτικό που είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια και έχει αποβιώσει. Συνδικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού είναι η σύζυγός του, η οποία και δεν έχει εμφανιστεί. Μάλιστα, δεν έχει υπάρξει φορολογική δήλωση από το 2006 και μετά. Από το ΓΛΚ έχουν σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα στην αστυνομία ώστε να εντοπιστεί η σύζυγος και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια παρατυπία ή όχι.” Preview • MSN Oικονομία | 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.