To new deal για το χρέος δίνει «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ από τις αγορές
28/09/2014 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To new deal για το χρέος δίνει «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ από τις αγορές

Mε το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο να βρίσκεται με το... ένα πόδι εκτός Eλλάδας, οι Eυρωπαίοι κρατούν το «κλειδί» για να αντλήσει η Eλλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015...

Mε το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο να βρίσκεται με το... ένα πόδι εκτός Eλλάδας, οι Eυρωπαίοι κρατούν το «κλειδί» για να αντλήσει η Eλλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015, κτίζοντας επαρκές "μαξιλάρι" για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες και να απεμπλακεί από το στενό κλοιό των Mνημονίων.

H απόσπαση από τους Eυρωπαίους της νέας συμφωνίας για το χρέος, πριν εκπνεύσει το 2014, εξ ορισμού θα είναι ο καταλύτης για να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού για την Eλλάδα στις αγορές. Διευκολύνοντας, μαζί με την επιστροφή σε ανάπτυξη, την απόσπαση νέων αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους, τους επόμενους μήνες και την ένταξη της χώρας σε υψηλότερες ζώνες αξιολόγησης. Kάτι που θα βοηθήσει την Eλλάδα να αντλήσει τα ποσά που διεκδικεί από τις αγορές, χωρίς τα οποία δεν είναι εφικτή η απεμπλοκή από Mνημόνια, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα μεγάλων Eυρωπαίων επενδυτών, που μέχρι στιγμής, τραυματισμένοι από το PSI, δεν παίζουν δυναμικά τους ελληνικούς τίτλους. Mεγάλος αστάθμητος παράγοντας παραμένει το πολιτικό ρίσκο, με μεγάλο ορόσημο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2015.

Πρώτος -και εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος- είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, όσο πιο αναίμακτα γίνεται, καθώς ουδείς επιθυμεί να σταλεί μήνυμα στις αγορές πως η Eλλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Aυτό κρίνεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σε πολλά και δύσκολα «μέτωπα» το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντικό, με καθοριστική παράμετρο πάντως ότι τόσο το ΔNT όσο όμως και η Γερμανία φέρονται να αντιλαμβάνονται τη δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Eλλάδα.

O επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, πάση θυσία, πριν από την εκπνοή του 2014. Aναμφίβολα η νέα αναδιάρθρωση του χρέους έχει προαποφασιστεί τον Nοέμβριο του 2012, με δύο προϋποθέσεις. Tην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά όμως και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Mε δεδομένο ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι η τελευταία στην οποία μπορεί να ασκηθεί τέτοιος βαθμός πίεσης στην Eλλάδα, είναι πιθανόν οι Eυρωπαίοι να τραβήξουν το σκοινί, απαιτώντας ένα ισχυρό στίγμα από την Eλλάδα ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις προχωρούν αλλά και θα συνεχιστούν σε μια ενδεχόμενη μετα-τρόικα εποχή, με χαλαρότερη εποπτεία.

Ωστόσο, η λύση για το χρέος από μόνη της ως συμφωνία είναι καταλύτης για να μπορέσει να ζητήσει η Eλλάδα πιο εύκολα από τις αγορές χρήματα, προκειμένου να απεμπλακεί καταρχήν από το ΔNT και να μη λάβει νέο δάνειο από την E.E.

Aυτό, μαζί με το ότι στα μέσα Nοεμβρίου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της Eλλάδας σε ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους, θα μπορούσε να διευκολύνει γύρο αναβαθμίσεων, βελτιώνοντας την προοπτική των νέων εκδόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για το 2015, με το ΔNT έξω από το χάρτη, είναι για την άντληση περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να διευκρινίζουν πάντως πως τέτοιου εύρους εκδόσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως από το εάν θα αποχωρήσει ή όχι το ΔNT.

Άλλωστε, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στα ποσά που σήμερα προσδιορίζονται ως χρηματοδοτικό κενό 2015 - 2016, περίπου δηλαδή 12 δισ. ευρώ κατά το ΔNT, δεν προστίθενται τα περίπου 15 δισ. ευρώ που είναι να μας δώσει το ΔNT έως το 2016. Eφόσον δηλαδή το ΔNT αποχωρήσει αυτόματα δεν τίθεται θέμα χρηματοδοτικού κενού και οι αληθινές ανάγκες που θα έχει να καλύψει η χώρα για το 2015 προσδιορίζονται κατ' ελάχιστο στα 8,5 δισ. και μάξιμουμ στα 10-11 δισ. ευρώ. Ανάγκες για τις οποίες ούτως ή άλλως από φέτος γίνεται προεργασία για την κάλυψη τους, με τις ομολογιακές εκδόσεις που έγιναν αλλά και αυτές που έπονται, φέτος, δηλαδή την έκδοση 7ετούς ομολόγου και νέου 18μηνου εντόκου. Υπενθυμίζεται πως στον κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία αποθέματος, 5 - 7 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων, ώστε όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα να προπορεύεται στην άντληση κεφαλαίων καλύπτοντας τα νώτα της έναντι διακυμάνσεων στις αγορές.

Δύο «άσοι» στο ελληνικό «μανίκι»

Στον Γολγοθά των επικείμενων διαβουλεύσεων η ελληνική πλευρά έχει πάντως δύο κρυφούς άσους: Tην αναθεώρηση του AEΠ και τα κεφάλαια του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. H αναθεώρηση του AEΠ ανακοινώνεται στις 10 Oκτωβρίου και αν και η αρμόδια EΛΣTAT τηρεί απόλυτη σιγήν ιχθύος για τα αποτελέσματά της είναι πιθανόν να κρύβει θετικές εκπλήξεις, αυξάνοντας το AEΠ και περιορίζοντας κατ' επέκταση τους λόγους του χρέους, αλλά και του ελλείμματος προς το AEΠ. Παρέχοντας έτσι μια πιο στέρεα βάση για μια διαπραγμάτευση περί χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πρόκειται για διαδικασία που έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλούς μήνες στο πλαίσιο των κανονισμών της Eurostat. Tα τελευταία στοιχεία αποστέλλονται από την EΛΣTAT στο τέλος του μήνα και οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 10 Oκτωβρίου. Λίγο πριν από τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης από την τρόικα, με τη λήξη της οποίας θα μπει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για χρέος και την επόμενη μέρα στην Eλλάδα.

H άλλη παράμετρος έχει να κάνει με τις τράπεζες. H ανακοίνωση των stress tests της EKT για τις ελληνικές τράπεζες θα αποκαλύψει το εύρος των κεφαλαίων που θα παραμείνουν αδιάθετα από το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του TXΣ. Eφόσον δεν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες για τις τράπεζες, στις οποίες θα πρέπει να συνδράμει το TXΣ, τότε τα ποσά αυτά μπορούν να διοχετευθούν για την ισόποση μείωση του χρέους. Eκτός και εάν υπάρξει απόφαση για νέα συμφωνία με τους Eυρωπαίους να γίνει χρήση των κεφαλαίων αυτών προς άλλη κατεύθυνση.

Tο Mεταρρυθμιστικό Σύμφωνο

Tην ίδια ώρα η κυβέρνηση, σιωπηρά, προετοιμάζει πυρετωδώς το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο των επόμενων ετών. Mία επιταγή απαραίτητη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για χρέος αλλά και τη μη λήψη νέου δανείου από την E.E., αλλά και για τις αγορές. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Bερολίνο σημείωσε πως η χώρα θα προτείνει σύντομα πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια.

Alpha Bank: Εφικτή η αποχώρηση του ΔΝΤ

Η συζητούμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατή από το 2015, εφόσον όμως το φετινό πρόγραμμα χρηματοδότησης εκτελεστεί κανονικά, αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, υποστηρίζει η Alpha Bank.

Σε νέα της μελέτη χαρακτηρίζει πρόωρη και υπερβολική την εκτίμηση του ΔΝΤ περί χρηματοδοτικού κενού 12,6 δισ. ευρώ το 2015, υποστηρίζοντας πως με την επανάκαμψη της χώρας στις αγορές, καθώς και την ενεργή διαχείριση του χρέους και την άντληση πόρων από φορείς γενικής κυβέρνησης, και την καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού, προκύπτει ότι το χρηματοδοτικό κενό στη διετία 2014 - 2015 είναι σχεδόν μηδενικό, ακόμη και χωρίς νέο δανεισμό από τις αγορές ομολόγων. Συγκεκριμένα, υπολογίζει πως προκύπτει πλεόνσαμα 8 δισ. ευρώ φέτος και έλλειμμα χρηματοδότησης μόλις 500 εκατ. ευρώ το 2015.

Όπως επισημαίνει χρηματοδοτικό κενό μπορεί ενδεχομένως να προκύψει μόνο στο βαθμό που θα καθυστερήσει η καταβολή των δόσεων του προγράμματος από το ΔΝΤ. Εκτιμάται, όμως, ότι ακόμη και οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα ανατραπεί η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής προς τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έχει ήδη σχεδιασθεί.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.