To μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης, βάζουν οι δανειστές
20/11/2014 18:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης, βάζουν οι δανειστές

To μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης, βάζουν οι δανειστές με διαρροές που έγιναν από τις Βρυξέλλες κι ενώ η τηλεδιάσκεψη που θα γίνει το βράδυ ίσως έδινε κάποια λύση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που είναι σίγουρα ο Τόμας Βίζερ (γνωστός λαγός της τρόικας), το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Όπως τόνιζε, αυτό θα ήταν αναγκαίο και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών. Η σύνδεση του μνημονίου με τις τράπεζες δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, ειδικά μετά τα επιτυχημένα stress tests που έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι ελάχιστες.

Με απλά λόγια οι δανειστές λένε ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία που αυτοί θέλουν, με τους όρους που θέλουν και τα μέτρα που απαιτούν τότε η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να παραταθεί το μνημόνιο για άλλον ένα χρόνο.

Το σενάριο αυτό ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση αφού το ισχυρό της χαρτί είναι η οριστική έξοδος από το μνημόνιο έστω και με το ενδιάμεσο στάδιο της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να πάει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την ελληνική οικονομία να παραμένει στο Μνημόνιο.

Πώς να πάει στους βουλευτές και στον ελληνικό λαό να πει ότι το μνημόνιο συνεχίζεται; Αυτό είναι αδύνατο και είναι ενδεικτικό του εκβιασμού που κάνουν οι τροικανοί.

Ενδεχομένως η πρόταση αυτή να αποτελεί μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση ενόψει και της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης. Να συμφωνήσει δηλαδή στα αιτήματα των τροικανών με αντάλλαγμα να μην υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο να δεχθεί ο Σαμαράς κάτι τέτοιο διότι θα υπέγραφε την πολιτική του καταδίκη. Να πάει δηλαδή η παρούσα κυβέρνηση με ένα νέο μνημόνιο στην πλάτη της και μετά από ένα χρόνο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει «ήρθα να σας σώσω από αυτούς που δεν σας έβγαλαν από το μνημόνιο». Αυτά είναι αδύνατα πράγματα να γίνουν.

Ο ίδιος Ευρωπαίος από την άλλη άφηνε παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας λέγοντας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρός Νικόλας avatar
  Μικρός Νικόλας 20/11/2014 22:28:07

  Αμ δεν το βάζουν οι τοκογλύφοι το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης, στο δικό μας το λαιμό το βάζουν, έτσι όπως τους δώσανε αέρα με την υποχωρητικότητα και την ευπιστία τους.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Μικρός Νικόλας 21/11/2014 20:48:03

   ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ .

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 21/11/2014 00:55:56

  Αν ζούσαμε τον 5ο π.Χ. Χρυσό Αιώνα, τότε που έχτιζαν Παρθενώνες και για τους επίορκους βουλευτές οι οποίοι ζημίωναν ηθικά και οικονομικά την Αθήνα, η απόφαση ήταν Tελική και Aπόλυτη, τότε πού ο φόβος φύλαγε τα έρημα, η αξιακή και οικονομική κατάσταση στη πατρίδα μας, θα ήταν εντελώς διαφορετική, σήμερα. Επειδή όμως ζούμε στον 21ο μ.Χ. ενδιαφέροντα κι αφόρητα ανεκτικό αιώνα, αν θα μπορούσαν να δημευτούν οι εδώ υπάρχουσες κλεμμένες κινητές κι ακίνητες περιουσίες, αν θα μπορούσε να παγώσει το κλεμμένο δημόσιο ζεστό χρήμα και να δημευτούν μέχρι και οι μεταξωτές κάλτσες των πρώην ξυπόλητων και νυν Εθνικών Ληστών με τη Βούλα, τότε, κατά τη γνώμη μου των δανειστών, ούκ έχομεν χρείαν.

 3. Giorgis avatar
  Giorgis 21/11/2014 02:35:03

  ?Το πιο κουφό είναι ot επειδή ο Τσίπρας έχει κάνει ένα σορό κωλοτούμπες, δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει άμα πέσουμε θα έχετε να κάνετε με τον Τσίπρα. Όσο για τοκογλύφους ... άστα αυτά, έχουμε χρέος που είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς μας. Φθηνότερα δάνεια δεν βρίσκεις πουθενά, ας γίνουμε νοικοκύρηδες πια και ας μην δαιμονοποιούμε τους άλλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.