Tα «γυρίζει» η EBRD για το «πάγωμα» επενδύσεων 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα: «Η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη»
20/01/2015 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tα «γυρίζει» η EBRD για το «πάγωμα» επενδύσεων 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα: «Η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη»

Η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές, αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer.

«Συνεπώς, η EBRD δεν ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα. Δεν υπάρχει "πάγωμα" και η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Reiserer.

Νωρίτερα την Τρίτη, σοκ είχε προκαλέσει η είδηση ότι η Τράπεζα αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα.

Η διοίκηση της τράπεζας φερόταν να έχει ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του ΔΣ να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μέτοχοι της τράπεζας είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η κατ' αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

Η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε όμως για μετά τις εκλογές ύστερα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του Συμβουλίου.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την τράπεζα να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 20/01/2015 16:11:41

    «Δεν με ανησυχεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει όσα λέει, αλλά μήπως τα κάνει!», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ FM. «Αυτή τη στιγμή, ο λαός έχει να κάνει μια μεγάλη επιλογή. Εμείς, λέμε πράγματα που δεν είναι ευχάριστα. Του λέμε το δύσκολο δρόμο. Του λέμε ότι μόνο έτσι, όμως, μπορεί να έχει ελπίδα για αύριο. Ο άλλος υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και δεν με ανησυχεί μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αυτά που λέει. Με ανησυχεί μήπως τα κάνει», υποστήριξε. Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η Νέα Δημοκρατία βγαίνει μπροστά λέγοντας αλήθειες ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα είναι η Βενεζουέλα. «Αυτό το 30% δεν ήταν στο σύνολο του φόρου, αλλά σε μια κατηγορία. Εμείς μιλάμε για 7% παντού. Δεν λέμε «μην πάτε να πληρώσετε», δήλωσε για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ. «Ρώτησα την κυρία Βαλαβάνη σε κάποιο πάνελ, πώς θα καλύψουν τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το Μάρτη και μου είπε ότι θα βάλουν ρέπος. Ποιός θα τα πληρώσει; Εδώ, με την τακτική τους και εκεί όπου οδήγησαν τη χώρα, με τους τακτικισμούς, μάς υποβάθμισαν και μάς έριξαν για πρώτη φορά κάτω», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης. «Λένε ότι θα πάρουν τα ρέπος οι τράπεζες και αυτά τα 7,2 δις, αν τα πάρουν οι τράπεζες, δεν θα πάνε στην αγορά που στενάζει από ρευστότητα», κατέληξε.» πηγή: naftemporiki.gr –Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 @13:18

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.