#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2012 14:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Spiegel: Μόνη λύση για την Ελλάδα η πτώχευσηΜοναδική ευκαιρία για να βγεί η Ελλάδα από την κρίση είναι η πτώχευση αναφέρει σε δημοσίευμα του το Spiegel, τονίζοντας ότι θα είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Η Ελλάδα απογοήτευσε τους δανειστές της για μία ακόμη φορά. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει παράταση, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν περαιτέρω βοήθεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μόνη ελπίδα, πλέον, είναι να παραδεχθούν τη χρεοκοπία και να αφήσουν τη χώρα να κάνει μία νέα αρχή, αναφέρει εισαγωγικά στο -έμπλεο απαισιοδοξίας- άρθρο του το Spiegel.

Επισήμως, αναφέρει το δημοσίευμα, όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Το Σεπτέμβριο η τρόικα θα ξαναταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει την ελληνική πρόοδο και το πρόγραμμα περικοπών. Τότε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μπορούσε να εκταμιεύσει τα δισεκατομμύρια της δόσης που προβλέπεται στο 2ο πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μάλλον απίθανο αυτά τα 130 δισ, ευρώ να μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν. Και ακόμη πιο απίθανο είναι ότι τα χρήματα αυτά θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, επισημαίνει. Και προσθέτει:

Οι υποθέσεις εργασίας στις οποίες βασίστηκε το υφιστάμενο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο, πλέον δεν ισχύουν. Τότε υπολογιζόταν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωνόταν με ρυθμό μόλις 4,5% ετησίως, τώρα όμως φαίνεται ότι το ποσοστό αυτό θα βρίσκεται πολύ κοντά στο 7 τοις εκατό. Αυτά σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα και ακόμη οπερισσότερες κοινωνικές δαπάνες. Επιπλέον, δεδομένων των συνθηκών, είναι σχεδόν αδιάφορο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει διετή παράταση έως το 2016 στο συμφωνημένο πακέτο λιτότητας.

Ενα είναι ξεκάθαρο: Εκτός από περισσότερο χρόνο, η Ελλάδα χρειάζεται και περισσότερο χρήμα. Και οι χρηματοδότες, κυρίως οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι αμφότεροι απρόθυμοι να προσφέρουν περισσότερα στην χώρα.

Με πολιτικούς όρους, αυτό είναι απολύτως κατανοητό: Αρκεί να φανταστεί κανείς τις κατσάδες που έχει να ακούσει η Μέρκελ αν αποφασίσει να παρουσιάσει ένα 3ο πακέτο βοήθειας στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Στην ουσία, τα μέλη του δικού ης συντηρητικού συνασπισμού θα την κυνηγούσαν ως έξω από το κτίριο.

Αν η πολιτική της Μέρκελ και των υπολοίπων για την Ελλάδα είχε ως στόχο να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, τότε απέτυχε, σημειώνει το περιοδικό. Οι δραστικοί όροι του μνημονίου έχουν επιδεινώσει την κρίση και έχουν αυξήσει το χρέος.

Η αλήθεια είναι ότι για τον βάλτο στον οποίο κόλλησε, η Μέρκελ μπορεί να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της. Βούλιαξε εκεί επιμένοντας ότι τα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου μπορούν μόνο να επιλυθούν με δραστικό σφίξιμο του ζωναριού και πως ό,τι έλειπε από τους Ελληνες ήταν η βούληση να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο. Τωρα δύσκολα μπορεί να εγκαταλείψει αυτόν τον τρόπο ερμηνείας της κρίσης...

Αν πράγματι η πολιτική της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, τότε απέτυχαν, σημειώνει το δημοσίευμα και εξηγεί: Το μόνο πράγμα που κατάφεραν τα δραστικά μέτρα είναι να επιδεινώσουν την οικονομική κρίση και να εκτοξεύσουν ακόμη πιο ψηλά τα ελληνικά χρέη. Κι όμως οι δανειστές επέμειναν στην επιτάχυνση του προγράμματος –παρότι εδώ και καιρό είχε γίνει ξεκάθαρο πού οδηγούσε.

Το τέλος αυτής της προσέγγισης τώρα πλησιάζει. Ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ούτε το ΔΝΤ μπορούν να δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς να θυσιάσουν την αξιοπιστία τους. Δεδομένων των συνθηκών, μία επιλογή απέμεινε: η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει. (...)

Η ελληνική χρεοκοπία θα κοστίσει αρκετά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στην Γερμανία θα στοιχίσει περίπου 80 δισ. ευρώ. Υπό το φόβο ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, το σωστό θα ήταν οι ευρωπαίοι πολιτικοί να προχωρήσουν επιτέλους στο μοιραίο βήμα.

Οσο απρόβλεπτες και να είναι οι συνέπειες μια ελληνικής χρεοκοπίας, αυτή αποτελεί τη μόνη ευκαιρία άρσης του αδιεξόδου. Με αυτό τον τρόπο, ελεύθερη από τα χρέη της, η Ελλάδα. θα έχει την ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή, είτε ως μέλος του ευρώ, είτε όχι. Και οι χρηματοδότες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να βγουν από τον φαύλο κύκλο των απειλών και των διασώσεων, στον οποίο έχουν εμπλακεί.

http://www.ethnos.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. avanti avatar
  avanti 16/08/2012 14:43:46

  Μα γιατί, εμείς ψηφίσαμε ότι θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, τι σας έπιασε τώρα και μας τα χαλάτε ......

 2. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 16/08/2012 14:54:48

  Για να συμπληρωθεί το παζλ από το περιοδικό, δείτε επίσης το άρθρο : Αντίσταση στο Βερολίνο- Η επιστροφή της Σιδηράς Καγκελαρίου, όπου διπιστώνεται ότι τα περιθώρια της Μέρκελ για "χαλάρωση" είναι μικρά εξαιτίας του εσωτερικού πολιτικού κλίματος
  h--p://www.spiegel.de/international/germany/resistance-in-berlin-merkel-s-room-for-maneuver-with-greece-shrinks-a-850263.html

  Στο ίδιο μήκος κύματος η ανταπόκριση των Financial Times από το Βερολίνο:
  h-p://www.ft.com/intl/cms/s/0/576fec4c-e6f4-11e1-8a74-00144feab49a.html#axzz23heQS9mX

  Για τους γαλλομαθείς (μετά πιάνου!): Τρείς αιτίες του στασιμοπληθωρισμού από τη Les Echos
  h-p://www.lesechos.fr/opinions/edito/0202216216777-les-trois-e-de-la-stagnation-353246.php

  Αυτά από τη mainstream διεθνή ενημέρωση...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/08/2012 15:06:20

   Και κάτι άλλο σε σχέση με το διεθνή τραπεζικό "πόλεμο". Εφτά τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για χειραγώγηση του LIBOR.
   hp://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/9479052/Libor-scandal-US-regulators-summon-seven-banks.html

   Χαμός!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/08/2012 14:56:16

  Ζητά από την σημερινή Γερμανική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι η πολιτική της για την Ελλάδα απέτυχε, ότι έχει επιδεινώσει την κρίση, ότι η Μέρκελ πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της. Ότι το δραστικό σφίξιμο του ζωναριού ήταν καταστροφικό, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για όλο τον Ευρωπαικό νότο. Και να λύσει το αδιέξοδο αποδεχόμενη την Ελληνική χρεωκοπία και το κόστος της - το υπολογίζει στα 80 δις, άν στεγανοποιηθεί στην Ελληνική περίπτωση και δεν υπάρξουν ντόμινο και "παράπλευρες απώλειες".
  Ελπίζοντας έτσι ότι με την "Ιφιγένεια" θα σωθεί ο λοιπός Νότος; Ή περιμένοντας τον επόμενο χρεωκοπημένο;
  Μπορεί όμως να το παραδεχτεί αυτό και να το ομολογήσει η σημερινή Γερμανική κυβέρνηση ; "Κάναμε λάθος στην εγχείριση και σκοτώσαμε τον ασθενή"; Οποίον μήνυμα αξιοπιστίας διεθνώς και εσωτερικώς !!!
  Ή θα καταπιεί το ποτήρι και θα συνεχίσει με τα κομμάτια του κυβερνητικού συνασπισμού να αλληλογρονθοκοπούνται προεκλογικά; Ούτως ή άλλως η Μέρκελ έχει αντάρτες στην Βουλή, την δεδηλωμένη την έχει χάσει από καιρό στα Ευρωπαικά θέματα, περνά "φιλοευρωπαικές" αποφάσεις χάρις στις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Και οι φυγόκεντροι μέσα στα κόμματα της θα αυξάνουν.
  Έχουν και τρίτη διέξοδο για να ξεφύγουν από τους εσωκοματικούς σκυλοκαυγάδες: Παραίτηση και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, με ένα αποχαιρετιστήριο φιλοευρωπαικό "ταρατατζούμ" των Μέρκελ - Βεστερβέλε.
  Για την ιστορία και την υστεροφημία ρε γμτ !!
  Και γαία πυρί μιχθήτω.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/08/2012 15:18:06

   Στον Spiegel (όπως και στους FT, και στην Handlsblatt), "συμπαθούν" πολύ την σημερινή Γερμανική κυβέρνηση !
   Παλιότερα "τορπίλλες" έρριχνε κυρίως ο Μύνχάου, κάθε Τετάρτη. Τώρα έχουν γεμίσει τορπιλλοβόλα.
   Στο τελευταίο χθεσινό άρθρο ο Μύνχάου παράτησε του Μερκελικούς και "τα βάζει" με τους Ρεπουμπλικάνους, τον Ρόμνευ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Πώλ Ράυαν, για τις απόψεις του στα οικονομικά: "Μοιαζουν με τους δικούς μας Ευρωπαίους που θέλουν να μειώσουν τα χρέη με λιτότητα αντί με ανάπτυξη. Είναι το ίδιο επικίνδυνοι, και διαψεύδονται από τις εμπειρίες της οικονομικής ιστορίας...
   Τα σχέδια του Ryan για τον προυπολογισμό των ΗΠΑ, και το Ευρωπαικό Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας έχουν και ένα άλλο κοινό: Λειτουργούν μόνον με απο-δημοκρατισμό της δημοσιονομικής πολιτικής. ...Θα πετύχαιναν μόνον άν διαρκούσε η πολιτική συναίνεση για την πολιτική της λιτότητας επί μισό αιώνα. Και αυτή η υπόθεση δεν επαληθεύεται από την ιστορική εμπειρία. Για να λειτουργήσει στην πράξη το σχέδιο εξυγίανσης του Ryan έχει ανάγκη δικτατορίας. Το ίδιο και το Ευρωπαικό Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
   Έχουμε πιό πολλά κοινά με τον Paul Ryan, απ' όσα νομίζουμε".

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 16/08/2012 15:02:39

  Διόρθωση! Στασιμότητας αντί στασιμοπληθωρισμού. (Μας ματιάξανε μοι φαίνεται)

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 16/08/2012 15:27:32

  Οταν επαναλαμβάνομαι, ξέρω ότι εκνευρίζω αλλά και εκνευρίζομαι.
  Πάρα πολλές φορες εκφράσαμε την άποψη ότι τελειώνει ο χρόνος, που μιά ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ταρακουνούσε την Ελλάδα και ίσως τον κόσμο ολοκληρο!
  Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι αγόραζαν χρόνο προετοιμαζόμενοι γιά την αποπομπή μας, πράγμα που επέτυχαν. Γι΄αυτό και ο Ολι Ρεν λέει ότι, "Τωρα μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας είναι διαχειρισημη".
  Και επιμένω, ΙΣΩΣ είναι ακόμα καιρός γιά μιά απειλή εξόδου, γιατί την άλλη εβδομάδα (κυριολεκτικά), θα χάσουμε και την ενδεχόμενη τελευταία ευκαιρία.
  Προς το παρόν έχω εμπιστοσύνη στον Σαμαρά, είναι και γι άυτόν η τελευταία ευκαιρία να τον γράψει η Ελληνική Ιστορία, ως έναν από τους πιό γενναίους πολιτικούς που πέρασαν από την Ελλάδα:
  Γι΄αυτούς που ετοιμάζονται να με λοιδορίσουν ως συνήθως, έχω πλήρη επίγνωση τι επακολουθεί μετά από μιά χρεοκοπία, όπως έχω και πλήρη πεπείθηση τη μέλλει να συμβεί, αν συνεχίσουμε αυτον το δρόμο που μας χάραξαν!!

 6. android avatar
  android 16/08/2012 16:26:06

  μάλιστα... αυτά που λέει και ο Λαφαζάνης δηλαδή: χρεοκοπία τώρα, όχι άλλη δόση, οχι επιμήκυνση 2 ετών

 7. λαλακης avatar
  λαλακης 16/08/2012 18:09:10

  H Ελλας -το χω ξαναγραψει εχει δυο επιλογες
  -Απολυση 300.000 ΔΥ μεσω εφεδρειας, κοψιμο διπλων συνταξεων
  καταργηση ειδ μισθολογιων κλπ
  - Σταση πληρωμων προς πιστωτες οπως το εκουαδορ.
  Ουσιαστηκα εχει να επιλεξει μεταξυ του Εσθονικου μοντελου και του
  λατινοαμερικανικου τυπου εκουαδορ.

  Το ποιο ειναι καλο η κακο ειναι αλλη ιστορια.

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/08/2012 18:35:51

  Στην προσπάθειά μας να μην χρεοκοπήσουμε, τα τελευταία 3 χρόνια καταστρέφουμε με μανία την Ελλάδα. Κι όταν δεν θα υπάρχει τι άλλο να καταστρέψουμε με πακέτα στήριξης, τότε θα πτωχεύσουμε κιόλας.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 16/08/2012 18:38:08

   με πολύ χειρότερους όρους....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.