Spiegel: Η Μέρκελ δεν κάνει τίποτε καλό για την υπερχρεωμένη Ελλάδα
19/08/2014 18:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Spiegel: Η Μέρκελ δεν κάνει τίποτε καλό για την υπερχρεωμένη Ελλάδα

«Ο πολυδιαφημισμένος πραγματισμός της Άγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται οφθαλμαπάτη», αναφέρει το Spiegel Online, εξηγώντας ότι οι κινήσεις της καγκελαρίου στο πεδίο της διαχείρισης της «ευρωκρίσης» είναι συγκρίσιμες με τις προσπάθειες ενός ιδιοκτήτη κατοικίας να καταπολεμήσει την υγρασία στους τοίχους του σπιτιού του με ένα νέο βάψιμο.

«Ο ευρωχώρος είναι ασθενής. Δεν θα πρέπει πλέον να κάνουμε λόγο για κρίση. Η κρίση συνεπάγεται αλλαγή και η δική μας η ασθένεια είναι χρόνια» επισημαίνει ο γερμανός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου, επικαλούμενος τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης.

«Στη Γερμανία είναι λιγότερο αισθητή αυτή η ύπουλη αρρώστια, αλλά και εδώ σημειώθηκε ξαφνικά πτώση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συρρικνωνόμαστε στον ίδιο ρυθμό με την Ιταλία και με πιο ισχυρούς ρυθμούς σε σχέση με τη Γαλλία» παρατηρεί ο Μινχάου, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα υποστεί και δημογραφικό σοκ.

Ο γερμανός αναλυτής συγκρίνει την κατάσταση στην ευρωζώνη με εκείνη της Ιαπωνίας την προηγούμενη δεκαετία για να υποστηρίξει ότι σε τελική ανάλυση «η Ιαπωνία είχε τύχη μέσα στην ατυχία της», καθώς κατόρθωσε να εξομαλύνει τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με την χρέωση του κράτους. «Εάν οι Ιάπωνες είχαν υιοθετήσει το γερμανικό «χρεόφρενο» ή τους δημοσιονομικούς κανόνες της συνθήκης του Μαάστριχτ, η χώρα θα είχε καταρρεύσει», εκτιμά ο Μινχάου, προβαίνοντας στο εξής συμπέρασμα: «Aκριβώς με αυτή την απειλή είμαστε τώρα αντιμέτωποι…Η κατάρρευση συνιστά μια κατάσταση διαρκούς αδυναμίας με μηδενική ανάπτυξη, υψηλά πραγματικά επιτόκια, υπερτιμημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες- και όλα αυτά επί δεκαετίες».

«Βρίσκουμε μπροστά μας τώρα τις εσωτερικές αντιφάσεις μιας Νομισματικής Ένωσης, η οποία θέλει να είναι μόνο νομισματική και τίποτε περισσότερο. Αντί να επιλύσουμε την κρίση χρέους με μια διάσκεψη για το χρέος, μεταθέτουμε το πρόβλημα, δημιουργώντας πολύπλοκες ομπρέλες προστασίας, οι οποίες μεταφέρουν σε τελική ανάλυση τα χρέη από τη μία γωνία του συστήματος στην άλλη. Αυτό φαίνεται καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας», επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου.

Ο γερμανός αναλυτής αμφισβητεί και την πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στην οποία επιρρίπτει ότι παραμέλησε την παραδοσιακή νομισματική πολιτική, παρακολουθώντας άπρακτη την πτώση του πληθωρισμού. «Στο επισφαλές θεμέλιο μιας απατηλής ελπίδας για ανάκαμψη στηρίζεται η σημερινή φήμη της Μέρκελ. Η κατάσταση μας είναι συγκρίσιμη με εκείνη του ιδιοκτήτη μιας κατοικίας, ο οποίος βλέπει με φρίκη τον λεκέ της υγρασίας να βγαίνει κάτω από τον βαμμένο τοίχο και ο οποίος όχι μόνο έχει ξοδέψει τσάμπα λεφτά για το βάψιμο, αλλά πρέπει τώρα να δαπανήσει ακόμη περισσότερα, επειδή μετέθεσε στο μέλλον τη λύση του προβλήματος. Εμείς όλοι, εκτός από τη Μέρκελ, θα κληθούμε να πληρώσουμε ακριβά την πολιτική της καθυστέρησης», καταλήγει ο γερμανός αναλυτής.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 19/08/2014 20:34:28

  Αφού δεν μπορεί να γίνει πολιτική ένωση ,τουλάχιστον σε λογικό χρονικό πλαίσιο ,η νομισματική ένωση ήταν βήμα στό κενό .Αυτό φυσικά οι ευρωπαίοι ηγέτες το γνώριζαν ,έχουν γραφεί βιβλία αλλά υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο με την αποτυχημένη λατινική ένωση. Επίσης μια απλή έρευνα στα πετυχημένα ομόσπονδα κράτη δείχνει οτι χρειάζονται περισότερα κοινά στοιχεία απο όσα υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαικών χωρών για να λειτουργήσει μια ομοσπονδία . Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής η Ε.Ε δεν θα έχει μέλλον .

 2. GregA avatar
  GregA 19/08/2014 21:08:06

  Η μοναδική ελπίδα της Ευρώπης είναι να αναδειχθεί ένας ηγέτης σε κάποια από τις μεγάλες πληθυσμιακά χώρες π.χ. Ρέντσι ή κάποιος άλλος νέος και άφθαρτος πολιτικός που να προβάλλει αξιόπιστες εναλλακτικές πολιτικές να τις εφαρμόσει αποτελεσματικά στη χώρα του επιβάλλοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη κατάρρευση της νεοταξικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Μέρκελ. Η άλλη μοναδική ελπίδα είναι η οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας, από τυχαίο γεγονός, που να την αναγκάσει σε ομφαλοσκόπηση, αφήνοντας την Ευρώπη ελεύθερη να βρει το δρόμο της, χωρίς τα βαρίδια της Γερμανικής βαρβαρότητας.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/08/2014 09:23:28

  Ο Μύνχάου έχει κάνει από το 2009 την πρόβλεψη ότι εκεί θα καταλήξει ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κρίση η πολιτική ελίτ της Ευρώπης και δη η κυβερνώσα ευρωδεξιά. Σε οικονομικό μαρασμό όλης της Ευρωζώνης, και του πυρήνα. Όλη την επιδίωξη κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο νεοφιλελευθερισμος την έχει μετατοπισει απο την πραγματική οικονομία, στον χρηματοπιστωτικό τζόγο. Παράλληλα έχει καταστρέψει τη δυνατοτητα του κράτους να παρεμβαίνει ρυθμιστικά. Όταν όλα τα λεφτά πάνε στο καζίνο, το επακόλουθο είναι να αποσύρονται απο την πραγματική οικονομία. Ο μακροχρόνιος οικονομικός κύκλος πλησιάζει στο βαθύ σημειο του. Αυτο θα εξαναγκάσει σε πολιτική αναστροφή (συντριβή της ευρωδεξιάς), και μόνον τότε θα αναστραφεί το πτωτικό κύμα. Τα ίδια ακριβώς όπως το 1929: Μόνον ένα new new deal, ένας "νέος Κέυνς" και "νέοι Ρούσβελτ" θα εξαφανίσει σαν πλημμύρα κάθε ίχνος από τα πολιτικά σκουπίδια των "νέων Χούβερ" και μαζι τα ιδεολογικά σκουπίδια των Χάγιεκ, των Chicago Boys και Σία. Μέχρι τοτε όλοι θα υποφέρουμε, Έλληνες, Ιταλοί ή Γερμανοί - πλήν των "ευκατάστατων" που χαίρονται για την κρίση. Έτσι βαδίζει η ιστορία: Με ανατροπές και ασυνέχειες.

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ Uncle Stgm 20/08/2014 10:11:48

   μακράν η ακριβέστερη προσέγγιση της ευρωπαϊκής κρίσης.

  • Naruto avatar
   Naruto @ Uncle Stgm 20/08/2014 10:33:09

   Το πρόβλημα θείε είναι οτι μέχρι να φθάσει η κρίση στον πυρήνα της Ε.Ε εμείς θα τα έχουμε τινάξει και για να μήν γίνει αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας που μπορεί και να μην συνάδουν με τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε .Δηλαδή να μην περιμένουμε να πεινάσει ο Γερμανός για να σωθούμε. Φυσικά συμφωνώ με όσα γράφεις και προσθέτω οτι αυτός ειναι ο κύκλος του καπιταλισμού που δυστυχώς στόν επίλογο περιλαλαμβάνει και πόλεμο .

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Naruto 20/08/2014 11:39:14

    Ο Έλληνας μεγαλο-μεσοαστός (όπως και ο Γερμανός, Γάλλος, Τούρκος ή αλλο) έχει πολύ λίπος να κάψει και δεν θα τα τινάξει. Αλλοίμονο στους συνήθεις πολίτες (Έλληνες, Γερμανούς, Γάλλους, Τούρκους ή αλλο). Αυτοί θα τα τινάξουν. Ο διαχωρισμός σε κοινωνικές τάξεις είναι η πιό σημαντική διαφορά. Οι άλλοι διαχωρισμοί (γεωγραφικοί, γλώσσας, εθνικότητας κτλ) υπάρχουν, αλλά στο θέμα αυτό δεν μετράνε ιδιαίτερα. Ο παχύς Γερμανός μεγαλο-μεσοαστός δεν διαφέρει σε τίποτε ουσιαστικό απο τον Έλληνα. Το ίδιο ισχύει για όποιον δουλεύει π.χ. με "ελαστικες" ή μη εξασφαλισμένες ή ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας, Έλληνα ή Γερμανό.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 20/08/2014 12:54:14

     Τα παραπάνω είναι ταξική, μαρξιστική προσέγγιση. Προς κατανάλωση της αντίστοιχης πελατείας. Και προερχόμενα από έναν βολεμένο που εισέτι έχει ποντάρει προσωπικά στην κυριαρχία της Γερμανίας για υπερκέρδη. ΥΓ: Ο μη προνομιούχος Γερμανός που λες, μου «φταίει» εξίσου με τον βιομήχανο και καλό είναι να χάσει τη δουλίτσα του τελείως. Όσο μπορώ, αγωνίζομαι γι'αυτό.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 20/08/2014 13:14:48

      Γιατί; Μήπως βλέπεις άλλη ακριβέστερη οικονομική προσέγγιση για την σημερινή κρίση, πέρα απο την ταξική και μαρξιστική; Παρά τα προβλήματά της, η κλασική ανάλυση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που έκανε ο Μάρξ, παραμένει ότι ακριβέστερο και πιο ρεαλιστικό υπάρχει γι αυτό το θέμα. Τόσο οι νεοκλασικές όσο και οι Κευνσιανές ιδέες αδυνατούν να εξηγησουν τους μακροχρόνους οικονομικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια των αναλυτικών εργαλείων του Μαρξ δεν αμφισβητείται πια απο τους σοβαρούς νεοκλασικούς ή κευνσιανούς. Αντίθετα, η κοινωνιολογία του ώριμου Μαρξ και οι φιλοσοφικές του ιδέες ("διαλεκτικός υλισμός" κτλ) είναι απολύτως ξεπερασμένες, ανήκουν στον 19ο αιώνα. Αυτά. Και δεν προτίθεμαι να ξανανοίξω συζήτηση για το ποιός χώνει το δάχτυλο στο βάζο με το γλυκό. Είμαι διαβητικός, ούτως ή άλλως.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Naruto 20/08/2014 11:44:24

    Η κρίση είναι ήδη στον πυρήνα. Μόνο που εκεί έχουν δημοσιονομικά αποθέματα και τα καίνε. Υπάρχει ύφεση στη Γερμανία. Το τραπεζικό της σύστημα είναι σε κακά χάλια. Όλες οι Ολλανδικές τράπεζες είναι κρατικοποιημένες με εθνικούς πόρους. Το ίδιο και οι Σλοβένικες. Αυτές οι χώρες είχαν back-up λόγω φορολογικών εισροών και πλεονασμάτων στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών (Σλοβενία: δημόσιο χρέος = 40 % του ΑΕΠ). Εμείς, οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι, δεν είχαμε. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά. Σ' αυτήν εστιάζουν οι αγορές.

 4. Aegean Light avatar
  Aegean Light 20/08/2014 11:06:56

  Από διαπιστώσεις , προσεγγίσεις , mea culpa κ.λ.π. «χορτάσαμε» για την ταμπακέρα (αλλαγή του προγράμματος) , τίποτα !

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 21/08/2014 12:59:36

  "Spiegel: Η Μέρκελ δεν κάνει τίποτε καλό για την υπερχρεωμένη Ελλάδα"
  Δηλαδή μέχρι τώρα το σπίγκελ πίστευε ότι μπορεί να έκανε και κάτι καλό, και τώρα πια, τόσα χρόνια μετά, επιτέλους κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα;

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/08/2014 18:53:19

  Ο Μύνχαου και ο Spiegel λένε κάτι άλλο πάντως, διαφορετικό απο του τίτλου. Πολύ πιο σκληρό. Να τι λένε με απλά λόγια: Η πολιτική του κόμματος της Μέρκελ δεν κάνει τίποτε καλό για την Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία κτλ, αλλά δεν κάνει τίποτε καλό και για την Γερμανία. Απεναντίας: Με το πέρασμα του χρόνου, η πολιτική αυτή καταστρέφει τη Γερμανία. Και αυτό αρχίζει να φαίνεται. Σαφές, νομίζω.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 21/08/2014 20:59:47

   Άλλο ένα παραπλανητικό σχόλιο, ότι δήθεν τα άλλα γερμανικά κόμματα (που παρεμπιπτόντως, όποτε διαφωνούνε με τη Μέρκελ, είναι επειδή ζητάνε σκληρότερη πολιτική έναντι της Ελλάδος) είναι «καλά». Όποιος περιμένει καλό από Γερμανούς, ψώνισε από σβέρκο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 21/08/2014 23:47:32

    Διάβασε πρώτα το άρθρο του Μύνχάου, να δεις τι λέει ακριβως και μετά σχολίασε όσο θέλεις !

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 22/08/2014 00:14:48

     Νομίζω ότι γνωρίζω τις θέσεις του Μυνχάου. Ποιό από όλα τα άρθρα εννοείς; Σου βρίσκεται κανα λινκ;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 22/08/2014 00:49:38

      Το μόνο που βρήκα να ταιριάζει με τις αναφορές τις ανάρτησεις είναι το εξής: http://www.spiegel.de/wirtschaft/eurokrise-angela-merkel-betreibt-riskante-rettung-a-986401.html (Σε μετάφραση δεν βρήκα ακόμα.) Με μια πρόχειρη ματιά, δεν λέει τίποτα εκεί μεσα που να μην το συμπεριέλαβε η παραπάνω περίληψη. Σιγά τα ωά... Μήπως εννοείς κανα άλλο άρθρο;

 7. sender avatar
  sender 21/08/2014 21:45:30

  Επίσπευση του τέλους εποχής της μερκελικής Ευρώπης,η απόφαση να τραβήξει στα άκρα την πολιτική της με την Ρωσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.