#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2011 18:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: "γελοία αισιόδοξος" ο στόχος της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσειςΤα σοβαρά εμπόδια αλλά και την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών απέναντι στα deals αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα αποτυπώνει εκτενέστατο ρεπορτάζ του Reuters για τα 50 δισ. ευρώ που στοχεύει να αντλήσει η κυβέρνηση από αποκρατικοποιήσεις. «Θα κάνατε ένα deal ακινήτων με την Ελλάδα; Για μια χώρα που ελπίζει να αποφύγει τη χρεοκοπία πουλώντας prime ακίνητα αξίας δισ. ευρώ, η πρόταση της Αθήνας στους αγοραστές είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική», ξεκινά η ανάλυση. Το Reuters μεταφέρει τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι υπερβολικά φιλόδοξος, με πολλούς να θεωρούν ότι ακόμα και εάν συγκεντρωθούν 20 δισ., η Αθήνα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη. Βέβαια, αυτό δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα την εικόνα του χρέους. Τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα μειώσουν το χρέος παρά στο 134% του ΑΕΠ, επίπεδα που παραμένουν υπερβολικά υψηλά. Εξάλλου, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει μείνει πίσω στην προσπάθεια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει τη λίστα με τα ακίνητα που διαθέτει έως τον Ιούνιο, όμως, με ένα μήνα περιθώριο, ο στόχος αυτός χαρακτηρίζεται ως «γελοία αισιόδοξος». Οι αρμόδιες επιτροπές δεν έχουν αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά τους και δεν έχουν ιδέα γύρω από το πώς θα πρέπει να δουλέψουν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα όποια σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων περιπλέκονται από τη διαβεβαίωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν θα πουληθεί ελληνική γη, η οποία, όπως τονίζει το Reuters, μπέρδεψε τους ξένους επενδυτές και έκανε το όποιο deal λιγότερο ελκυστικό. Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς επενδυτές, το πρακτορείο εκτιμά ότι αυτοί μπορεί να έρθουν εκτός από το Κατάρ, από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. «Κανείς άλλος δεν έχει τόσα χρήματα», δηλώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν περιμένει την εμφάνιση κάποιου Ευρωπαίου επενδυτή. Όμως, ακόμα και αυτοί είναι επιφυλακτικοί, τονίζει το Reuters, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποχώρηση κοινοπραξίας του Κατάρ από τον Αστακό. Πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη του Ελληνικού, εκτιμά το πρακτορείο. Εάν η συμφωνία με το Κατάρ προχωρήσει, αυτό θα αποδείξει στους υπόλοιπους ξένους ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν.  Μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/05/2011 18:50:42

  Πολλή η αφέλεια (ή η κουτοπονηριά)

  Υπάρχουν τρία σκέλη, χοντρικά. 1) Οι πωλήσεις ακινήτων (ότι μορφή και ονομασία κι αν πάρουν -- δεν μπορώ υποκρισίες και θεάτρα), 2) οι "επενδύσεις" και 3) οι αποκρατικοποιήσεις.

  Το τρίτο είναι το εύκολο. Όπως μεταβιβάστηκε ο έλεγχος του 100% του ΟΤΕ με πώληση δια της πίσω πόρτας του 20%, κάπως έτσι θα γίνουν και τα άλλα. Δεν θα πουλήσουμε την ΔΕΗ, θα πουλήσουμε το 20% και τον έλεγχο. Ή θα παραχωρήσουμ την χρήση του δικτύο και θα πουλήσουμε την ταμπέλα. Με τις αδερφές και τους απατεώνες που έχουμε και που μας περιτριγυρίζουν, υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που δίνουμε αυτό που θέλει ο άλολος και δεν εκταμιεύει μία. Δείτε τα ΕΛΠΕ και την Πετρόλα. Τον πληρώσαμε για να πάρει τα ΕΛΠΕ. Ή την Ολυμπιακή. Αυτό που ήθελε η Λουφτχάνσα έγιεν, και η Λουφτχάνσα δεν έδωσε μία. Και όταν καταάλβε ότι είμαστε και πονηρούληδες, με την συγχώνευση ΟΑ και Aegean ανακάλυψε η ΕΕ μονοπώλιο σε δύο κουτσουλιές. Και μην ακουσω για Λαρκο... Η Κρόυπ έχει αυτό που θέλει και το πληρώνουμε για να έχει. Όποιος δεν καταλαβαίνει, απορίες στον factorx.

  Και το δεύτερο είναι εύκολο. Ευχαρίστως θα επενδυσω στην Ελλάδα εάν δανειστώ με 10% ή με 20% και με πληρώνουν με 20% ή 40% αντίστοιχα. Αυτή είναι π.χ. η Πτολεμαϊδα. Θα δανειστεί ο κατασκευαστής των φ/β με χ% στην χώρα του και θα τα φτιάξει, και θα πληρωθεί ο "επενδυτής 3χ% ή 4χ% ή 10χ% από τα 300 ή 370 ή 390 την μεγαβατώρα που του δίνουν ο Φωστήρας και η Γυμναζόμενη (τάχα μου η ΡΑΕ). Το πως μοιράζονται την διαφορά είναι δευτερεύον. Σημασία είναι ότι η "επένδυση" είναι το 1000% καπέλο στο ρεύμα που θα πληρώνουμε ΟΛΟΙ για να γίνει η επένδυση. Οι θέσεις εργασίας είναι μια μαϊμού και μισή. Risk arbitrage είναι μεταξύ του δανείου που παίρνουν για να τα φτιάξουν, και το πολλαπλάσιο που δίνουμε στο ρεύμα. Follow the money (παγωτατζή να σαι καλά)

  Το πρ'ωτο είναι το πιο φαιδρό. Εάν έρθει ο Καταριανός να αγοράσει νησιά και χωράφια, θα τον ρωτήσοπυν πόθεν έσχες; Όχι. Εμένα θα με ρωτήσουν. Αρα φτιάχνω τον Καταριανό μέσω Σιγκαπούρης και ψωνίζει για μένα. Ξέπλυμα από την πίσω πόρτα. Και ο "Καταριανός" είναι παράδειγμα. Αλλά κάτι τέτοιο θα εμφανίζονται, θα τους ξεβρακωνόμαστε για να επενδύσει και σε ακίνητα η ...Μετρόλα και η κάθε Μετρόλα και όποιος παρκάρει μέσα από αυτήν.

  Ή ουσία είναι μία. Μετρητά φρέσκα δεν υπάρχουν. Μετρητά προς ανακύκλωση υπάρχουν (οι Μετρόλες και οι περί αυτών). Μελλοντικά μετρητά για σημερινή προεξόφληση επίσης υπάρχουν (τα παιδιά μας θα πληρώνουν την "επένδυση" σε κάθε Πτολεμαϊδα.

  Μιλάμε για την τελική πράξη του εγκλήματος, και όταν καταλάβουμε πόσο πιο λίγη ήταν η Κατοχή, θα είναι αργά. Ασε που δεν θα έχουμε βουνά για αντάρτικα. Πρώτον δύσκολα πια κρύβεσαι, δεύτερον η Γυμναζόμενη με την Σιούτη φροντίζουν να κάψουν και να αποψιλώσουν τα πάντα και ορεινοί αιολικοί δρόμοι παντού.

  Τo Reuters λέει κατι που είπα εδώ εδώ και μήνες. 50 δις μετρητά; Χαχαχαάαα! Και αν υπάρξουν θα μας στοιχίσουν 400, 500 και βάλε.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ archaeopteryx 06/05/2011 19:19:11

   Ναι, αλλά αν το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΟΣΕ, για παράδειγμα, είναι κοντά στο 5% του ΑΕΠ, και αν αν μια τέτοια ΔΕΚΟ χρεώνει κάθε ελληνικό νοικοκυριό 3000 τον χρόνο, τότε δεν είναι περίεργο να τους “πληρώνεις”, όπως λες, να την αγοράσουν. Μαύρο χιούμορ κάνω....

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/05/2011 20:47:42

  Παλι τα ιδια.. αφου τα εχουμε αναλυσει ενδελεχως!
  50 δις δεν υπαρχουν.. ο ντερουζ τα ειπε για να γινουν Μνημονιακος ορος, να μας χλωμιασουν τη δοση αν δεν υποκυψουμε, να βαλει χερι στο ΓΑΠ ποη ηθελε και νομο να μην πουληθει ΓΗ !! χαχαχα και τωρα θα βρει καποιος 50Δις !!!????

  Δεν υπαρχουν 50 δις. Στα χαρτια και στο μυαλο οσων θελουν να υποθηκευσουν τα επομενα δανεια ΝΑΙ.

  Οσα περιγραφει ο Αρχαιος ειναι απολυτα ορθα!!! και να συμπληρωσω οτι
  ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΒΟΥΛΗ-ΛΑΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΤΙΣ ΜΠΡΟΣΟΥΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥς ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ !!! Να δουμε ποιοι θα ειναι οι αναδοχοι και οι Συμβουλοι, τα Δικηγορικα Γραφεια.. και να βγαλουμε συμπερασμα !

  Οταν σε 2 χρονια θα μας κοπανανε το φορο ανθρακα !!! στο κεφαλι.. απ που θα πληρωσουμε ?? νεα δανεια?? απο που?? δεν εχει τελειωμο η πυραμιδα του αερα!

  Να παιξουμε το παιχνιδι τους.

  ΠΠ

 3. Ευμένης avatar
  Ευμένης 06/05/2011 21:13:37

  Πως τα καταφέραμε σαν Έλληνες και τι μικρή και αδύναμη μνήμη που έχουμε. Πριν δύο μήνες λέγαμε όχι στο ξεπούλημα ενώ τώρα συζητάμε πόσα θα καταφέρουμε να πιάσουμε..
  Όταν σου λείπει ή δόση και πας στον ενεχυροδανειστή για να εκποιήσεις ότι σου έχει απομείνει από τους γονείς και τους παππούδες σου, θα σου τα πάρει για ένα κομμάτι ψωμί.
  Προσοχή! Οποιαδήποτε ομοιότητα με σύγχρονα κράτη είναι τυχαία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.