Reuters: Ούτε Grexit ούτε Grexident
27/03/2015 20:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Ούτε Grexit ούτε Grexident

Ευρώ και δραχμή παράλληλα...

Είναι μάλλον απίθανο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, είτε σκόπιμα είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, όμως μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου. «Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs, δηλαδή τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όμως, στη συνέχεια, τέτοιου είδους χαρτιά θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ''νόμισμα'', παράλληλα με το ευρώ» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα IOUs δεν θα γίνονταν φυσικά ευρέως αποδεκτά, όπως σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, αρχικά τουλάχιστον. Παράλληλα, εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο.

Έτσι η κυβέρνηση θα κρατούσε τα ευρώ από την καταβολή φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη στάση πληρωμών. «Αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους για να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα» προσθέτει ένας άλλος αξιωματούχος.

Μέχρι στιγμής πάντως η Αθήνα αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν κι έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αναβάλλει τις πληρωμές στο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει το χρέος. «Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της» πρόσθεσε. «Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν» σημειώνει ένας τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σε ένα βίντεο του 2013, ο Βαρουφάκης επισημαίνει ακριβώς αυτή την εκδοχή.

Το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες. Θα τις άφηνε να καταρρεύσουν αναγκάζοντάς τες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα; Ή θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει, εάν η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες, να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM; Σε κάθε περίπτωση οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι επιλογές αυτές είναι πολύ θεωρητικές και δεν έχουν καν συζητηθεί επίσημα.

http://www.reuters.com/article/2015/03/27/us-eurozone-greece-exit-analysis-idUSKBN0MN1WO20150327

ΣΧΟΛΙΑ

 1. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 27/03/2015 21:35:47

  Ο σύντροφος Τσίπρας έχει 2 διεξόδους: 1. Να πτωχεύσει τον ΔΤ για μικρό χρονικό διάστημα. Να πληρώσει δλδ. τους ΔΥ με αυτά τα IOUs για κανά 2 μήνες ενώ στην υπόλοιπη αγορά θα κυκλοφορεί κανονικά το €, αφού τίποτα άλλο δεν θ' αλλάξει. Αυτό επιθυμούν διακαώς και οι δανειστές μας: Ένα καλό μάθημα στον Ελλ. ΔΤ. Τα IOUs θα είναι καλά μόνο για.. χαρτοπετσέτες, για να μην πω τίποτα άλλο. Κάποιοι από τους ΔΥ θα φοβηθούν και θα στείλουν το μήνυμα στον Σύριζα: "Καλά, καλά παραδινόμαστε, κάντε ό,τι σας ζητάνε να τελειώνουμε". Πολλοί θα φύγουν απ' τον Σύριζα, ο οποίος θα χάσει ίσως ένα 10% της εκλογ. δύναμης του έτσι. Και ίσως και τον Παναγιώτοφ τον ΠΑΠΕΝ. Και τους ΑΝΕΛ, αν και όχι όλους. Εδώ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι θα ζητήσουν πιστεύω εκλογές. 2. Να αρχίσει τα πάρε-δώσε με τους δανειστές, σε στυλ κυβέρνησης Σαμαρά. Στο τέλος κάπου θα καταλήγουν και θα παίρνουμε την δόση. Θα κάνει και κάποιες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε, καθώς "δεσμευόταν, πιστεύω. Σ' αυτήν την περίπτωση θα χάσει πάλι τον Παναγιώτη τον ΠΑΠΕΝ και κάποιους -λίγους ή πολλούς- βουλευτές του. Έχω την αμυδρά αίσθηση ότι θα είναι λίγοι, όχι πάντως αυτοί που αντιστοιχούν στο 30% του Σύριζα. Που το ξέρω? Δεν είδατε τι έγινε με τα αυτοκίνητα? Γλυκιά η εξουσία.. Θα χάσει ακόμη τους ΑΝΕΛ αλλά κι απ' αυτούς πάλι κάποιοι θα "λοξοδρομήσουν". Σ' αυτήν την περίπτωση όμως, θα 'χει υποστήριξη από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και -γιατί όχι- και ΝΔ. Και θα ονομαστεί κυβέρνηση "Εθνικής Σωτηρίας". Μπορεί να πάρουν και από κανά Υπουργείο οι τρεις αυτοί. Συνοψίζοντας, για να μπορέσει να κάνει την κ@#$τούμπα, θα πρέπει να συμβεί ένα "τρομερό" γεγονός για τους υποστηρικτές του: Ή στάση πληρωμών μόνο στο ΔΤ, ή να "παραδοθεί" στους δανειστές. Αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, ίσως να μπορούσε ο Αλεξάκος να το "τραβήξει" κι άλλο. Αλλά με την στρατηγική της καθυστέρησης που ακολουθήθηκε, το πράμα ήρθε στο όριο. Και να μην θέλει να κάνει στάση πληρωμών στον ΔΤ, θα την κάνει όπως και να'χει! Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα προλαβαίνει τώρα, και να τα 'θελε δηλαδή.. Το πιθανότερο είναι να ξεφορτωθεί την Ανατρεπόμενη (πως-την-λένε?) Πλατφόρμα και τους Ψεκασμένους και να κάνει κυβέρνηση Εθν. Σωτηρίας με 3 τους παραπάνω. Με αυτόν Πρωθυπουργό βεβαίως-βεβαίως. Και να σώσει την παρτίδα... Εε, συγνώμη την Πατρίδα, ήθελα να πω. Α, ρε μεγάλε Αλέξη! Συντρόφαρε! Ποιος είσαι!

 2. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 27/03/2015 22:00:11

  Να προτείνω ότι αν γίνει τελικά κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας να συμμετέχουν μόνο νέοι (και νέες) απ' όλα τα κόμματα. "Ότι και να'ναι απ' τους γερο-μπαμπέσηδες καλύτεροι θα 'ναι", που θα 'λεγε κι ο παππούς στο καφενείο. Με ένσημα και επιτυχημένο έργο ως τώρα, ει δυνατόν..

 3. οδυσσέας Κ. avatar
  οδυσσέας Κ. 28/03/2015 13:15:03

  "Μέχρι στιγμής πάντως η Αθήνα αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν κι έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αναβάλλει τις πληρωμές στο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει το χρέος." Κάπου έχουν μείνει πίσω οι συντάκτες του άρθρου. Το σωστό είναι οτι ο Τσίπρας με την πρόσφατη επιστολή του στη Μέρκελ και στην συνέντευξη μαζί της στο Βερολίνο δήλωσε ακριβώς το αντίθετο, Ήτοι οτι "η Αθήνα είναι διατεθειμένη να αναβάλλει τις πληρωμές για να εξυπηρετήσει το χρέος, προκειμένου να καλύψει τις κοινωνικές υποχρεώσεις (μισθούς-συντάξεις)στο εσωτερικό ". Και γιατί να πάει η Ελλάδα στα ΙΟUs και να μην πάει στα bitcoins που είναι και έτοιμα και περνάνε και διεθνώς? Κι αν λοιπόν πάμε σε νέο παράλληλο νόμισμα, τι θα εμπόδιζε μια Αριστερή κυβέρνηση να προχωρήσει σε σειρά κρατικοποιήσεων που θα εξασφάλιζε μια απρόσκοπτη λειτουργία της εσωτερικής οικονομίας με πλήρη αυτάρκεια με το παράλληλο νόμισμα? Kαι αν αυτή είναι μια καλή λύση για την Ελλάδα, προφανώς θα την ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα PIIGS... Στο τέλος όλα αυτά τα οικονομικά "τρύκ" θα κατέληγαν με Grexit και αυτό σε PPIIGS+C exit, ήτοι διάλυση της Ε.Ζ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.