Reuters: Ξεμένει από επιλογές η Ελλάδα
27/02/2015 21:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Ξεμένει από επιλογές η Ελλάδα

Η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως επισημαίνει το Reuters, αυτό αυξάνει την πίεση είτε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, είτε να χρεοκοπήσει εντός λίγων εβδομάδων.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση στα φορολογικά της έσοδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του Μαρτίου. Μάλιστα, το άρθρο επισημαίνει ότι και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Η Αθήνα αναζητά τώρα εύκολες λύσεις, υποστηρίζει το Reuters αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει καμία. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν πως η κρίση ρευστότητας που πλήττει τη χώρα θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των δανειστών της πιο γρήγορα από τα τέλη Απριλίου. «Η κρίση ρευστότητας που πλήττει την Ελλάδα χρησιμοποιείται για να σπρώξει τους Έλληνες πολύ πιο γρήγορα σε συζητήσεις σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης ώστε να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν» σχολιάζει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η μόνη πηγή εύκολου και γρήγορου χρήματος αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι η έκδοση των εντόκων γραμματίων, ή το βραχυπρόθεσμο χρέος που ωριμάζει σε τρεις ή έξι μήνες. Αλλά οι πιστωτές της Αθήνας έχουν θέσει ένα ανώτατο όριο 15 δισ. ευρώ για την εν λόγω οφειλή. «Η ελληνική πολιτεία εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην ΕΚΤ που θα επιτρέψει μια επιπλέον δημοπρασία εντόκων» αναφέρει ένας τραπεζίτης. Επίσης, για ένα διάστημα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα από την καθυστέρηση των πληρωμών στους προμηθευτές της ή να προσπαθήσει να αυξήσει ως και 3 δισ. ευρώ δανειζόμενη από τα δημόσια ταμεία, όπως τα συνταξιοδοτικά.

Ό,τι και να συμβεί πάντως, οι επιλογές αυτές θα δώσουν μόνο μια μικρή ανάσα στην Αθήνα λίγων εβδομάδων, δεδομένου ότι οι μηνιαίες ανάγκες της ανέρχονται περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων. «Τελικά δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να λάβουν νέα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα» υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ avatar
    ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 28/02/2015 11:13:01

    Δεν μας λέει κάτι καινούριο το Reuters... Με πολλή ειλικρίνεια μας το έχει ήδη πεί ο Υπουργός Αλέκος Φλαμπουράης πως θα ζητήσουμε παράταση πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ των 1,4 δις του Μαρτίου. Λένε κάποιοι οτι αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Ομως υπάρχει ήδη ενα πιστωτικό γεγονός επίσημα καταγεγραμμένο που έγινε το 2011 με το PSI, όταν απέτυχαν να συγκεντρώσουν το 90% των εθελουσίως αποδεχομένων επενδυτών να κουρευτούν τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Πράγμα που ανάγκασε την Ελλάδα ως επισήμως χρεωκοπησασα, να πληρώνει τα CDS σε όσους είχαν ασφαλιστεί σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος χρεωκοπίας της Ελλάδος. Τώρα αν προστεθεί ενα νέο πιστωτικό γεγονός στα ήδη υπάρχοντα, αν και δεν είμαι ειδικός, δεν βλέπω καμμιά ουσιαστική επίδραση, αφού ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι και θα μείνει για χρόνια εκτός αγορών, αν δεν της κουρέψουν οι Γερμανοί το μη βιωσιμο χρέος, που το αποκλείουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.