Reuters: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο
03/04/2014 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο

Αυτόν τον μήνα σχεδιάζει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή στο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο δύο πηγές με γνώση του ζητήματος, η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση πενταετών κρατικών ομολόγων για την άντληση 2 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου.

Η έκδοση θα γίνει μέσω των Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος

Στο θέμα της επιστροφής της χώρας μας στις αγορές εντός του έτους αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως σημειώνει: «Η Ελλάδα γράφει και πάλι ιστορία. Μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών, η χώρα θεωρείται από τις αγορές και πάλι ικανή να δανειστεί. (…) Αν το σχέδιο έχει επιτυχία, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε η χώρα που μαστίζεται από την κρίση να ξανασταθεί στα πόδια της. (…) Αν καταφέρει η Ελλάδα να ξαναβρεί αγοραστές για νέους τίτλους χρέους, θα πρόκειται για την ταχύτερη επιστροφή μίας ντε φάκτο χρεοκοπημένης χώρας στις αγορές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εναποθέσει την αξιοπιστία του σε μία επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων φέτος. Ειδικά τη χρονιά που διεξάγονται οι σημαντικές ευρωεκλογές θέλει να δείξει στους πολίτες ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ήταν άσκοπα. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές αιωρούνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κυβέρνηση».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα αυξήσει το ελληνικό χρέος δανεισμού, καθώς τα επιτόκια θα είναι σε αυτήν την περίπτωση αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλει η χώρα στους διεθνείς δανειστές της.

«Ωστόσο, η πώληση ομολόγων στις ιδιωτικές αγορές έχει αξία» λέει ο Χανς Χιούμς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Greylock Capital». Εκτιμά ειδικότερα πως «ένα γρήγορο comeback στις αγορές θα αποτελούσε στροφή στο πεδίο της ευρωκρίσης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Die Welt και σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι λίγο πιθανό. Αν η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους, η ανάπτυξη θα επιστρέψει».

Ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα συνιστούσε «εντυπωσιακή απόδειξη εμπιστοσύνης. Για την Αθήνα αυτό είναι σημαντικότερο από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας».

Τέλος, το περιοδικόFocus, και πάλι στη διαδικτυακή του έκδοση επικεντρώνεται στα ελληνικά ομόλογα. Με τον τίτλο «Τα ομόλογα των χρεοκοπημένων Ελλήνων είναι πιο περιζήτητα από ποτέ», το γερμανικό περιοδικό τονίζει την εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, τα οποία εξακολουθούν, ωστόσο, να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές που τα επιλέγουν.

Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 03/04/2014 22:45:50

  Ενώ ο Μπαλτάκος και κάτι αυγά συγκεντρώνουν εκατοντάδες σχόλια,τα καλά νέα και τα επιτεύγματα της Ελλάδας μας,περνούν σαν να μην μας αφορούν.Φαρμακόγλωσση αντιπολίτευση,κακεντρεχείς και δυσκοίλιοι δημοσιογράφοι,τίποτα θετικό δεν αναφέρουν με καλή,πατριωτική καρδιά.Από τον κλειστοφοβικό τους μικρόκοσμο,παραμονεύουν μήπως και περάσει κάτι σκανδαλιάρικο,για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την πραγματική Είδηση.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/04/2014 03:11:53

  Την Ελληνική ευφορία δεν καταλαβαίνω: Αν, τώρα που δανειζόμαστε με 1.5% χρειαζόμαστε τουλάχιστον +4,5% ανάπτυξη μέχρι το 30, αν δανειστούμε με 6%, πόση θα χρειαστούμε; Είμαστε σοβαροί;;;; Και, δεν ξέρω για την αισοδοξία των "αγορών", αλλά η Αγορά, η πραγματική Αγορά, βλέπει μαύρο το 14 και ίσως και όσο ακόμα μπορεί να "δει".

  • sender avatar
   sender @ ΠΗΛΕΑΣ 04/04/2014 10:08:16

   Αν τώρα το επιτόκιο είναι 1,5%,μέσα σ'ένα τόσο ρευστό κλίμα και ευμετάβλητες παραμέτρους του κεφαλαίου,κάθε πρόβλεψη για το μέλλον είναι μάταιη.Τις πρώτες ενθαρρυντικές προδιαγραφές όμως[στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλαμε οι περισσότεροι Ελληνες],ναι,θα τις υποστηρίξω μετά χαράς.Το χρειάζεται εξάλλου και η εγχώρια αγορά,μια πραγματική και τραυματισμένη αγορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.