#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2011 12:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Proton Bank: «Πάγωσαν» οι λογαριασμοί ΛαυρεντιάδηΑπόφαση-φωτιά, από την οποία προκύπτει ότι ερευνάται σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και στο οποίο εμπλέκονται μέλη της διοίκησης της Proton Bank, εξέδωσε την Τετάρτη 27/7 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Με την απόφαση αυτή ζητείται να παγώσει η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της Proton Bank και για ένα διάστημα και προέδρου του Δ.Σ., αλλά και ακόμη επτά προσώπων, που έχουν περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Πρόκειται για τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank, όπως ο Α. Αθανάσογλου, μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος, ο Τρύφων Κολίντζας (παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Αύγουστο του 2010), ο Αθ. Παπασπηλιού, ο Δημ. Σαραμαντής, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η Γραμματική Αρβανίτη και ο Διον. Μπιθάρης.

Στην απόφαση της Αρχής, ο πρόεδρός της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, αναφέρει ότι από έρευνα που διεξάγεται και από πόρισμα ελέγχου, που ήδη έχει συντάξει η Α' Μονάδα της Αρχής, «συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 7 μελών του Δ.Σ. της Proton Bank».

Το σοκαριστικό είναι ότι στην ίδια απόφαση που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών γράφεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά τέως μελών του Δ.Σ. της Proton «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».

Εκτός, πάντως, από την απαγόρευση κίνησης των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και των υπολοίπων επτά, μπλόκο τίθεται στην πώληση μετοχών από μέρους τους, στη ρευστοποίηση χρηματοπιστωτικών-επενδυτικών προϊόντων, καθώς και στο άνοιγμα θυρίδων με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τους ίδιους.

Οι τράπεζες θα πρέπει να εκτελέσουν την παραγγελία αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει ώς και τα υποθηκοφυλακεία, καθώς «απαγορεύει την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση» οκτώ ακινήτων που ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης -ίσως και πλυντηρίου μαύρου χρήματος-, ενώ το πόρισμα ελέγχου οδεύει προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ακριβείς πτυχές της υπόθεσης, το περιεχόμενο της καταγγελίας, η έκταση της διαφθοράς κ.ά.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι οι χθεσινές αλλαγές στο Δ.Σ. της Proton Bank και ειδικότερα η αντικατάσταση του κ. Αθανάσογλου από τον κ. Γ. Τανισκίδη (τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Millennium) συναρτώνται ευθέως με το έγγραφο της Αρχής και τις επικείμενες διώξεις. Βεβαίως αμετακίνητος στη θέση του προέδρου της Proton παραμένει ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ Daniel vem Speckhard.

Αξιόπιστες πηγές φέρουν θορυβημένη την ΤτΕ από τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης στην Proton Bank και αναμένονται από μέρους της αποφάσεις διοικητικών μέτρων και εποπτείας.

Πάντως, στην αγορά χθες διακινούνταν το σενάριο ενδεχόμενου γάμου της Proton με τη Millennium, με αφορμή την έλευση στην πρώτη του κ. Τανισκίδη, επικρατούσε χρηματιστηριακή ευφορία, όμως στην αντίθετη κατεύθυνση έβαιναν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Proton.

Αριστέα Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Southlancer avatar
  Southlancer 30/07/2011 15:04:20

  Επιτέλους και ενας εισαγγελέας που δεν ασχολείτε μόνο με αντίσκοινα, μπράβο, επιτέλους κάποιος δουλεύει!!!

 2. Σβίγγος Χρ. avatar
  Σβίγγος Χρ. 30/07/2011 21:07:59

  Σήμερα είχαμε μια δυνατή αποκάλυψη για την Proton Bank. Δεν είμαστε δικαστές εμείς για να βγάλουμε πόρισμα. Μπορούμε όμως να καταλάβουμε πολλά πράγματα για τις διεργασίες στο χώρο.

  Είναι τυχαίο που στην θετική ανταπόκριση της αγοράς στην συγχώνευση της Proton με τη millenium είχαμε αυτή την απάντηση; Είναι τυχαίο ότι επί ημερών παντοδυναμίας της Ευρωπαϊκής τρόικας έχουμε επίθεση εναντίον ενός φιλο-αμερικανου ως γνωστόν επιχειρηματία;

  O χώρος ξέρουμε όλοι είναι πολύ βρώμικος και αδίστακτος. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πολλά επιχειρηματικά μπλοκς παίζουν την ύπαρξή τους. Δε θα διστάσουν λοιπον να κάνουν οτιδήποτε, κάθε βρώμικο πόλεμο προκειμένου να επικρατήσουν σε αυτή τη τραπεζική ζούγκλα.

  Ας μην καταπίνουμε όλοι μας αμάσητα λοιπόν όλα όσα μας λένε κι ας κοιτάμε τι πόρισμα βγαίνει πίσω από τις λέξεις... Ο βρώμικος πόλεμος των τραπεζιτών μόλις άρχισε!

 3. ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ avatar
  ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ 31/07/2011 10:12:25

  Οχι μόνο θα τα καλύψουν ,αλλά θα πάρουν και τα φιλέτα απο το ελληνικό δημόσειο.Ο εισαγγελέας να κάνει έλεγχο και στην ALAPIS απο την ίδρυση της,θα βγάλει πολλά λαυρά...κια!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.