O Guardian για την έξοδο ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία
22/03/2014 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Guardian για την έξοδο ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία

Η Guardian επισημαίνει ότι παρά τη μερική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλότερο εργατικό κόστος από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η πΓΔΜ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ τον μήνα.

Ρεπορτάζ για την έξοδο ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, με την ανταποκρίτριά της στην Αθήνα να επισκέπτεται το Μπλαγκόεβγκραντ, 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Αρχικά ένας Σερραίος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, εξηγεί πως παρά τις όποιες επιφυλάξεις και τον παράγοντα του αγνώστου όταν ανοίγεις μια επιχείρηση σε ξένη χώρα, αποδείχθηκε ότι οικονομικά ήταν λογική κίνηση η μεταφορά του γυμναστηρίου του στο Μπλαγκόεβγκραντ. Ο ίδιος περιγράφει την οργή και τη λύπη του για τα πολλά άδεια καταστήματα στις Σέρρες και εξηγεί πως η μετεγκατάσταση της επιχείρησής του στη Βουλγαρία οφείλεται στο μνημόνιο, καθώς ο κόσμος άρχισε να περιορίζει τέτοιου είδους έξοδα.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ακόμα και πριν από την κρίση σποραδικές περιπτώσεις μεταφοράς ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες έχουν μετατραπεί σε σταθερή ροή εξόδου, «καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να δραπετεύσουν από τους εξοντωτικούς φόρους και μια οικονομία που επί έξι συναπτά χρόνια έχει βυθιστεί σε ύφεση λόγω της λιτότητας».

Σημειώνεται το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες στη Βουλγαρία (φόρος 10%, ο χαμηλότερος στην ΕΕ, έναντι 20%-25% στην Ελλάδα με τις συνεχείς αλλαγές στο καθεστώς). Σχολιάζεται επίσης ότι η δέσμευση Σαμαρά πως το 2014 θα είναι το έτος της οικονομικής ανάκαμψης έχει αντιμετωπιστεί «με δυσπιστία, αν όχι αποστροφή» από την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας, καθώς η αίσθηση για την πραγματικότητα δε συνάδει με τη δημοσιονομική πρόοδο.

Η Guardian επισημαίνει ότι παρά τη μερική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλότερο εργατικό κόστος από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η πΓΔΜ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ τον μήνα. Επίσης, αναφέρεται πως αναλυτές στέκονται στην υψηλή ανεργία και τη φτώχεια, εκτιμώντας πως η παραγωγική οικονομία της Ελλάδας έχει σχεδόν καταρρεύσει την τελευταία τετραετία.

Εκπρόσωπος επιχειρηματιών από την Ορεστιάδα δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αναστροφή ικανή να αλλάξει τα δεδομένα». Αναφέρεται ενδεικτικά ότι ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που εγγράφονται στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ του 2010 και του 2012, από περίπου 2.200 σε σχεδόν 3.800, σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής εφορίας. Πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αποδίδονται σε ελληνικά ΜΜΕ, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 6.000 με τις εταιρείες ελληνοβουλγαρικής ιδιοκτησίας να ξεπερνούν τις 15.000.

Ένας άλλος βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, ξενοδόχος, δηλώνει ότι «είναι αδύνατο να λειτουργήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα τώρα». Εξηγεί ότι «τίποτα δεν κινείται στην αγορά» και πως με τόσα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες δεν δανείζουν.

Αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία μετά την Ολλανδία και την Αυστρία, ενώ η απεσταλμένη της Guardian περιγράφει πώς ο δρόμος από τα ελληνικά σύνορα μέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ είναι γεμάτος με πινακίδες στα ελληνικά. Γίνεται αναφορά σε εταιρείες που εξάγουν ή έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία, όπως η Fourlis Holdings, η Ελλάκτωρ και η Jumbo.

Εμπορικός ακόλουθος από την ελληνική πρεσβεία στη Βουλγαρία σχολιάζει πως έχει γίνει δέκτης πολλών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες που βλέπουν τη Βουλγαρία ως καταφύγιο για τα προϊόντα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις εκπροσώπου βουλγαρικού λογιστικού γραφείου, το οποίο δέχεται καθημερινά δύο με τρία τηλεφωνήματα από ελληνικές εταιρείες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στη γειτονική χώρα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/254329/o-guardian-gia-tin-exodo-ellinikon-epiheiriseon-pros-ti-voulgaria/#ixzz2wgXbIlma

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 23/03/2014 10:45:29

  1)Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει τους λόγους που στέλνουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Οι κύριοι λόγοι έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία, την υπερφορολόγηση και το περίπλοκο νομικό πλαίσιο. Υποθέτω ότι η υπερφορολόγιση τουλάχιστον θα υποχωρήσει στον βαθμό που η οικονομία θα αναπτύσσεται απο το 14 και μετά. 2)Ο ελάχιστος μισθός στους βόρειους γείτονές μας είναι πολύ μικρότερος από 350 ευρώ που λέει ο γκάρντιαν. Στην βουλγαρία είναι 170 ευρώ, κάπου εκεί είναι και στην Ρουμανία, 130 στην ρωσία, ενώ σε αλβανία υποθέτω ακόμη χαμηλότερος. 3)Στην ελλάδα υπάρχει 4πλάσιος κατώτατος μισθός (684 ευρώ). Ο λόγος που ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι 4πλάσιος είναι ότι και το ελληνικό ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βορείων γειτόνων. 50 δις έχει ΑΕΠ η βουλγαρία με λίγο μικρότερο πληθυσμό από μας, ενώ η ελλάδα ακόμη και μετά από 5 χρόνια ύφεσης έχει 250 δις. Οι διαφορές στους μισθούς ανταποκρίνονται σε αυτήν την πραγματικότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερο κατώτατο από την ελλάδα, έχουν μεγαλύτερο κατακεφαλήν ΑΕΠ από μας. 4)Δεν αποκλείω ότι το μισθολογικό κόστος παίζει και αυτό έναν ρόλο. Από την άλλη όμως η ελλάδα ακόμη και τώρα είναι μία ακριβή χώρα. Το 350άρι που προτείνει απότι κατάλαβα ο γκάρντιαν για μισθό στην ελλάδα, δεν είναι παρά το ρεύμα του διμήνου. 5)Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μόνο αρνητικές όψεις στην επέκταση ελληνικών επιχειρήσεων στην βουλγαρία. Σίγουρα βέβαια οι αρνητικές είναι πιο έντονες και πιο προφανεις. 6)Κάποιες σπασμωδικές αποφάσεις που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις ελέω κρίσης , σίγουρα έβλαψαν την ελλάδα και ωφέλησαν την βουλγαρία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. ΕΒΑΛΑΝ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ. Κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν. Πολλές δεκάδες χιλιάδες ελλήνων έβαλαν βουλγάρικες πινακίδες. Περιμένω να γίνουν κινήσεις για να διορθωθούν αυτες οι ανοησίες.

 2. ελλην π.- avatar
  ελλην π.- 24/03/2014 09:25:13

  Η φύση δεν ανέχεται τα κενά. Η φορολογική αφαίμαξη μέχρι θανάτου που εφήρμοσε η τρόικα στην Ελλάδα, δείχει στους Ελληνες επιχειρηματίες σαφέστατα τον δρόμο της εξόδου είτε προς τις γειτονικές χώρες είτε προς τις Off shore εταιρείες και στους Ελληνες επιστήμονες και τεχνίτες προς τις χώρες της φούσκας του καπιταλισμού όπου ο μισθός τους είναι πενταπλάσιος λόγω υψηλής βαθμολογίας των χωρών αυτών απο τους "οίκους αξιολόγησης"...

  • Hunter avatar
   Hunter @ ελλην π.- 24/03/2014 13:49:08

   ΔΕΝ φταίει καμία τρόικα για το χάλι εδώ και 40 χρόνια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.