#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2012 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Ρουμπινί υπέρ του PSI

Οι ιδιώτες κερδίζουν από το PSI και πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοιΥπάρχει ένας μύθος σε εξέλιξη, που θέλει τους ιδιώτες πιστωτές να υφίστανται σημαντικές απώλειες στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ οι «επίσημοι» πιστωτές την γλιτώνουν.

Το ΔΝΤ παραδοσιακά έχει προτεραιότητα, αλλά ακόμη και τα ομόλογα  που διακατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αποφεύγουν το κούρεμα, όπως το αποφεύγουν και τα δάνεια των ταμείων διάσωσης της ευρωζώνης, που τυπικά έχουν την ίδια  νομική υπόσταση με τα ιδιωτικά. Έτσι, επικρατεί η άποψη ότι τα ιδιωτικά δάνεια μπαίνουν σε υποδεέστερη μοίρα από τα επίσημα, κάτι που αντιβαίνει στην πρακτική της νομιμότητας.

Στην πραγματικότητα, αυτοί που κερδίζουν είναι οι ιδιώτες, ενώ η πραγματική χασούρα, όπως και η μελλοντική, έχει μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές.

Ακόμη και μετά το PSI, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι μη βιώσιμο, κοντά στο 140% του ΑΕΠ. Στη καλύτερη περίπτωση θα πέσει στο 120% ως το 2020, ενώ μπορεί και να αυξηθεί στο 160%.

Γιατί; Ένα κούρεμα €110 δις σε ομόλογα ιδιωτών, θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση €130 δις στο χρέος της Ελλάδας προς τους  επίσημους πιστωτές.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ελληνικού χρέους πηγαίνει στη διάσωση των ιδιωτών πιστωτών. Τα €30 δις προορίζονται για να γλυκάνουν το χάπι στα νέα ομόλογα, που είναι εγγυημένα στην ονομαστική τους αξία. Όλα τα μελλοντικά κουρέματα του ελληνικού χρέους, θα πέσουν δυσανάλογα στις πλάτες του επίσημου πιστωτικού τομέα. Τα δάνεια (€25 δις) από τον EFSF στην ελληνική κυβέρνηση προορίζονται για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, στα πλαίσια ενός σχεδίου που θα κρατά τις τράπεζες αυτές στα χέρια ιδιωτών, και θα επιτρέπει στους μετόχους να αγοράσουν την οποιαδήποτε κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ τα παλιά υπάγονταν στο ελληνικό. Έτσι, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, δεν θα μπορεί να νομοθετήσει την μετατροπή του χρέους σε ευρώ, σε χρέος σε δραχμή. Αυτό είναι ένα «σοκολατάκι» για τους πιστωτές.

Επιπλέον, ο επίσημος τομέας ξεκίνησε την αναδιάρθρωση του δικού του κομματιού, πολύ πριν από τους ιδιώτες. Η ωρίμανση επιμηκύνθηκε, και τα επιτόκια μειώθηκαν, πολλές φορές. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι όλα τα επίσημα δάνεια θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα έναντι των ιδιωτικών, αφού όλα είχαν επιμηκυνθεί μετά την κρίση.
Συμπερασματικά, το ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν εμπλέκει τον δημόσιο και τον κρατικό τραπεζικό τομέα, είναι μύθος. Έως το 2014, το ελληνικό χρέος θα είναι «κοινωνικοποιημένο». Αυτοί που θα υποφέρουν από τις μεγάλες απώλειες του ελληνικού μελλοντικού χρέους θα είναι οι κεντρικές τράπεζες, και οι επίσημοι πιστωτές, και όχι οι ιδιώτες.

Εξάλλου, αυτή η διάσωση δεν θα είναι και η τελευταία. Η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα δέκα χρόνια για να κερδίσει πρόσβαση στις αγορές, και άρα θα χρειαστεί χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και πάλι.

Για αυτό, οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να πάψουν να παραπονιούνται, και να δεχτούν την συμφωνία που τους προσφέρθηκε. Θα χάσουν κάποια χρήματα, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα θα αξίζουν λιγότερο από τα παλιά, σημαίνει ότι οι απώλειες μεταφέρονται στους επίσημους πιστωτές.

Μέχρι σήμερα, τα κέρδη στις καλές εποχές πήγαιναν στους ιδιώτες, και η χασούρα στο κράτος. Οι φορολογούμενοι της Ελλάδας, και όχι οι ιδιώτες επενδυτές, είναι αυτοί που θα πληρώσουν την ζημιά που προκάλεσε η ελληνική χρεοκοπία.Nouriel Roubini

Financial Times
http://blogs.ft.com/the-a-list/2012/03/07/greece%E2%80%99s-private-creditors-are-the-lucky-ones/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/03/2012 12:49:35

  "Έως το 2014, το ελληνικό χρέος θα είναι «κοινωνικοποιημένο». Αυτοί που θα υποφέρουν από τις μεγάλες απώλειες του ελληνικού μελλοντικού χρέους θα είναι οι κεντρικές τράπεζες, και οι επίσημοι πιστωτές, και όχι οι ιδιώτες...
  Θα χάσουν κάποια χρήματα, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα θα αξίζουν λιγότερο από τα παλιά, σημαίνει ότι οι απώλειες μεταφέρονται στους επίσημους πιστωτές....
  Οι φορολογούμενοι της Ελλάδας, και όχι οι ιδιώτες επενδυτές, είναι αυτοί που θα πληρώσουν την ζημιά που προκάλεσε η ελληνική χρεοκοπία".
  Την αλήθεια για το βάθος του χρόνου (30 ετία) την λέει η τελευταία παράγραφος: Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα πληρώσουν κάποτε το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, αποπληρώνοντας το χρέος το μεταφερμένο στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (κράτη ΕΕ + ΕΚΤ + μερίδιο ΔΝΤ).
  Το μόνο πολιτικό ζήτημα που απομένει είναι ποιοί ακριβώς "φορολογούμενοι" της Ελλάδας (ακριβέστρα ποιών "φορολογούμενων" τα παιδιά και τα εγγόνια), θα πληρώσουν στο βάθος του χρόνου τη ζημιά : Οι "συνήθεις φορολογούμενοι" (δηλ. οι συνήθεις μισθωτοί), ή αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα, δηλαδή οι συνήθεις φοροδιαφεύγοντες και συνήθεις υπεξαιρούντες δημόσιο πλούτο, του ελευθεροεπεγγελματικού, εμπορικού ή υψηλόμισθου δημόσιου τομέα - ΔΕΚΟ.

  • Dexi Extrem avatar
   Dexi Extrem @ Ο Θείος 08/03/2012 12:54:25

   Τα συμπεράσματά σου είναι αυθαίρετα και λαϊκίστικα. Το πρόβλημα το δημιούργησε η σοσιαλμανία και το χρέος θα το πληρώσει η ελληνική κοινωνία χωρίς εξαιρέσεις. Γιατί προσπαθείς να χαϊδέψεις τα αυτιά των απλών πολιτών; Πες την αλήθεια ότι τα δάνεια τα πήραμε για να φτιάξουμε το σοσιαλιστικό έκτρωμα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Dexi Extrem 08/03/2012 13:12:09

    Από τα λεγόμενα του Ρουμπινί προκύπτουν σχεδόν αυτόματα τα συμπεράσματα. Δεν είναι δική μου η επιχειρηματολογία, απλώς πάω στο δια ταύτα.
    Ως γνωστόν, ο Ρουμπινί είναι της νεο-Κευνσιανής οικονομικής σχολής, σκληρός μάλιστα, και όχι μαρξιστής σοσιαλιστής.
    Για την ιστορία, ο Τζών Μαίηναρντ Κέυνς θεωρούσε τον Κάρολο Μάρξ ανεπαρκή οικονομικό επιστήμονα !
    Τα δάνεια τα πήραν αφειδώς από τις αγορές οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τύποις για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας και για τα "έργα". Στην πραγματικότητα όμως διοχέτευσαν το μεγαλύτερο μέρος στην αντιπαραγωγική κατανάλωση, φτιάχνοντας μια τερατώδη φούσκα: Κάθε λογής ημετέρων, εργολάβων, ευνοούμενων κοινωνικών στρωμάτων (τα ανέφερα), αθρόα διοριζομένων και "παρεχομένων" (η φρικτή λέξη "παροχές") και γενικώς ευτυχισμένων ψηφοφόρων.
    Η φούσκα έσκασε στα χέρια τους.

  • φριξος avatar
   φριξος @ Ο Θείος 08/03/2012 13:06:06

   Μην απαντάς στον γραφικό... άσε τον τρελό στη τρέλα του.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ φριξος 08/03/2012 13:12:38

    Δίκιο έχεις, ήμαρτον.

   • Dexi Extrem avatar
    Dexi Extrem @ φριξος 08/03/2012 20:58:11

    Φρίξο με θές αποκλειστικότητα; Αφού με το Θείο τα πάω φίνα. Μέχρι και μουστάκι θα κόψει για πάρτη μου.

 2. franc avatar
  franc 08/03/2012 13:32:50

  Επι τέλους ο Ρουμπινί κατάλαβε οτι Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ παρ' όλο που αυτός έπαιξε εδώ και 2,5 χρόνια "ολα τα λεφτά στο αντίθετο" . Προφανώς οι Υπερ-τράπεζες του την έφεραν όπως και στους φορολογούμενους την "φέρνουν" ανέκαθεν. Ας χώσει τώρα και τα δικά του ομόλογα στο PSI μαζί με τους άλλους ιδιώτες για να μη χάσει και τό σκύλο που ήθελε και την πίτα ολόκληρη...Προλαβαίνει ως το βράδυ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 08/03/2012 14:06:55

   Ο ίδιος ο Πέρσης δήλωσε:
   "...I used to have a lot in equities (before 2006).... but over the past three years, I’ve had about 95% in cash and 5% in equities. You’re not getting much from savings these days but earning 0% is better than losing 50%. . . . I don’t believe in picking individual stocks or assets. . . . Never invest your money as though you are gambling at the casino. Buying and selling individual stocks is a waste of time."
   ("Fame and Fortune: Nouriel Roubini" Times Online, June 21, 2009)
   "Dr Doom" τον αποκαλούν. Φοβάται - και τα φυλάει προσεκτικά τα έρημα...

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 08/03/2012 18:27:08

    Eχεις δίκιο Θείε,
    Δεν είναι κορόιδο ο Πέρσης, Οταν λέω τα δικά του ομόλογα , εννοώ των πελατών του, αλλά όπως λέει κι η παροιμία στα μέρη μου: "@@στηκε η γύφτισσα που γανώθηκε η μύτη της"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.