#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Ντράγκι ράβει, ο Σόιμπλε ξηλώνει…Εν μέσω της θερινής ραστώνης για τους Μέρκελ - Σόιμπλε, που απολαμβάνουν λίγες ημέρες ανάπαυλας, έχουν αναλάβει άλλοι παράγοντες της πολιτικής και της οικονομικής ζωής της Γερμανίας να κρατήσουν τα… λουριά σε όποιον παρεκκλίνει από το αυστηρό γερμανοκεντρικό πρόγραμμα. Η ανάσα των αγορών από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ», προβαίνοντας σε αγορές ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, ήταν προσωρινή. Πριν εμπεδωθεί στον ευρωπαϊκό Νότο η αισιοδοξία για τη μείωση του κόστους δανεισμού και την άνοδο των χρηματιστηρίων -στο Μιλάνο άρχισαν να ανοίγουν σαμπάνιες και τα επιτόκια ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας έπεσαν από το 7%- ήρθε το μήνυμα από τη Φρανκφούρτη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα εμμένει στην αντίθεσή της για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο εκπρόσωπος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα και στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, απορρίπτοντας την ιδέα της χρηματοδότησης των κρατών «από τα πιεστήρια της κεντρικής τράπεζας» (κι ας ευνοήθηκε η μετοχή της Deutsche Bank, κατά 5% από τη δήλωση Ντράγκι).

Ο γερμανικός σκεπτικισμός σε όλες τις προτάσεις αντιμετώπισης της ευρωκρίσης αντανακλά την εμμονή του Βερολίνου στο σχέδιο που έχει καταστρώσει για την ευρωζώνη. Είναι σαφής, άλλωστε, η γερμανική θέση εναντίον της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Οσο κι αν η παρέμβαση του κ. Ντράγκι είναι συζητήσιμη,  καθώς πολλοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι άργησε πολύ να δώσει στήριξη στο ευρώ με το βάρος της θέσης του ενώ Αμερικανοί οικονομολόγοι μιλούν για ευχολόγια, η γερμανική αντίδραση έδωσε ένα ακόμη χτύπημα. Στα λόγια του Κλεμανσό ότι «ο Γερμανός δεν είναι γενναιόδωρος και δεν διαπραγματεύεται» μπορεί να βρει κανείς ψήγματα αλήθειας. Παρά την υπεραπλουστευμένη αυτή θέση, γεγονός είναι ότι κάθε φορά που υπάρχει μια αχτίδα φωτός για να δοθεί μια λύση στην κρίση της ευρωζώνης η Γερμανία επεμβαίνει καταλυτικά. Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Α. Μέρκελ, την επομένη των δηλώσεων Ντράγκι, η οποία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε ότι «θα πράξουν (από κοινού) τα πάντα» προκειμένου να προστατεύσουν την ευρωζώνη.

Η αντίδραση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που δεν απορρίπτει τη χρήση του προσωρινού ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης EFSF για να μειωθεί το κόστος δανεισμού, καταδεικνύει και τη δυσκολία συνεννόησης εντός της ΕΚΤ για το πώς θα συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού των προβληματικών χωρών και κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας, που χρειάζονται χρόνο για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος της Μπούντεσμπανκ είναι βέβαια μειοψηφία μέσα στην ΕΚΤ, αλλά το Βερολίνο έχει τη βεβαιότητα πως η γερμανική άποψη θα ακουστεί πιο δυνατά. Η Γερμανία ζητάει εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας των χωρών της κρίσης, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα -το γολγοθά της Ελλάδας ζει τώρα η Ισπανία- ξεχνώντας πως το 2003 «η Γερμανία και η Γαλλία ήταν χαλαρές όσον αφορά στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη», όπως είπε πρόσφατα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τότε να μην τιμωρήσει τις δύο κύριες οικονομίες της ευρωζώνης, αν και παραβίαζαν τους κανόνες. Η Ευρώπη έκανε τα στραβά μάτια τότε, όπως επίσης και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Γερμανία προσπαθούσε να ορθοποδήσει, ενσωματώνοντας την ανατολική πλευρά, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Η ισχυρή «ατμομηχανή» της Ευρώπης επιβραδύνει

Μπορεί να δέχονται ισχυρά πλήγματα οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά το Βερολίνο δεν θα πρέπει να αδιαφορεί για τα κακά μηνύματα που φθάνουν και στη γερμανική πρωτεύουσα. Καθώς το κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώνεται συνεχώς,  υποβαθμίστηκε από διεθνείς οίκους αξιολόγησης η προοπτική και της γερμανικής οικονομίας στο σύνολό της, που έπεσε από το βάθρο του ΑΑΑ. Ιδιαιτέρως, δε, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την προοπτική έξι ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, λόγω των συνεχιζόμενης έντασης και αβεβαιότητας στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία περιλαμβάνονται στις υποβαθμίσεις. Και αυτή τη φορά οι αγορές αδιαφόρησαν, επιλέγοντας τους «κακούς μαθητές» του Νότου και πλήττοντας τη Μαδρίτη και το Μιλάνο.

Η κ. Μέρκελ μπορεί προς το παρόν να απολαύσει ήσυχη τις διακοπές της, όμως η υπενθύμιση ότι η γερμανική οικονομία είναι εξαρτημένη από τις οικονομίες του Νότου της Ευρώπης δεν κάνει κακό. Το «Spiegel» έγραψε προχθές για την «άβολη αλήθεια» της γερμανικής οικονομίας, τονίζοντας ότι άσχημα μαντάτα έρχονται για την «ατμομηχανή», καθώς μειώνονται οι εξαγωγές. Η Siemens, για παράδειγμα, είχε κέρδη πολύ κάτω των αναμενομένων, κατά 23% και σύντομα θα ανακοινώσει «κουρέματα» στην παραγωγή και τις θέσεις, η Daimler παρουσίασε μείωση 11% σε σχέση με το ίδιο τετράμηνο πέρυσι.

Στο πρώτο τέταρτο του χρόνου η ανάπτυξη ήταν 0,5%, ενώ στο δεύτερο διαφαίνεται μείωση στο 0,3%.

Νέο «κούρεμα» για την  Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει δεχθεί καταιγισμό γερμανικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων που της «κουνούν το δάχτυλο» για ανεπάρκεια και εκτροχιασμό του προγράμματος. Τώρα είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο στο σχέδιο «κουρέματος» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχουν η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, το οποίο φέρονται να επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στόχος του νέου «κουρέματος» θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ, τονίζει το Reuters. Αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν. «Το “κούρεμα” στους ιδιωτικούς επενδυτές δεν ήταν αρκετό», ανέφερε πηγή στο Reuters. Σύμφωνα με την πηγή, στο τέλος της δεκαετίας το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να είναι ως και 30 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από το στόχο.

Αλίκη Κοτζιά, στον Τύπο της Κυριακής 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 29/07/2012 22:29:20

  Aν ο Ντράγκι ενήργησε αυτοβούλως, απλώς για να δώσει ενα λόγο παρηγοριάς στά θύματα της κρίσης μέσα στα οποία και η πατρίδα του Ιταλία, τότε το έργο θα συνεχιστεί το ίδιο μέχρι τελικής πτώσεως, όποια κι αν είναι τελικά αυτή.
  Αν ενήργησε κατόπιν εντολής και ειλλημμένης απόφασης της Goldman Shacs,
  τότε η bundesbank θα μάθει σύντομα ποιός είναι το αφεντικό, και η αντίσροφη μέτρηση για την κρίση θα αρχίσει. Αλλοιώς τον Οκτώβριο...
  Αν οι Γερμανοί είναι όντως τόσο ηλίθιοι οσο θέλουν να μας δείχνουν, και δεν καταλαβαίνουν οτι χωρίς τον Νότο αυτοί είναι ξεγραμμένοι απο χέρι (γιατί δεν έχουν και καθόλου ελιές), τότε θα το καταλάβουν σύντομα.(Και ο ηλίθιος καταλαβαίνει κάποτε οτι δεν μπορεί να πουλάει αλλα παλιοσίδερα...)
  Οσον αφορά το νέο κούρεμα της Ελλάδος αυτή τη φορά δεν θα πρέπει πάλι να γίνει για να βγάλουν κι άλλα κέρδη οι Τραπεζίτες. Πρέπει να είναι της τάξης του 80-90% και να πάρουν 10-20% της ονομαστικής αξίας των Ελληνικών ομολόγων γιατί τόση είναι η πραγματική τους αξία στις αγορές σήμερα, και όχι 65% που βούτηξαν στο προηγούμενο κούρεμα και έκαναν ταχα μου και τον δύσκολο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.