O Ντράγκι κρατά τα κλειδιά της χώρας
15/02/2015 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Ντράγκι κρατά τα κλειδιά της χώρας

Τα πράγματα είναι δύσκολα και τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Το είχαμε γράψει και παλιότερα. Ο Μάριο Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν τα κλειδιά της Ελλάδας στα χέρια τους. Μια και μόνο απόφαση των 2/3 του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Και η ώρα αυτή πλησιάζει. Σε τρεις ημέρες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Υπενθυμίζουμε ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται μόνο από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης καθώς η ΕΚΤ έκλεισε τις στρόφιγγες. Μια και μόνο απόφασή της να σταματήσει να παρέχει ρευστότητα ο ELA θα προκαλέσει «ξαφνικό θάνατο» στις τράπεζες, ειδικά τώρα που έχουν φύγει καμιά 20αριά δισεκατομμύρια ευρώ από τα γκισέ.

Και μπορεί να υπάρχουν μερικές ημέρες προθεσμία προκειμένου να μην κλείσουν τα ΑΤΜ, ωστόσο, το κλίμα θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από μια τέτοια απόφαση.

Αύριο δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup καθώς οι κόκκινες γραμμές παραμένουν. Ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό και πλεόνασμα είναι τα τρία μέτωπα στα οποία δεν κάνει πίσω η Γερμανία. Η δε κυβέρνηση δεν δέχεται παρά μόνο πρόγραμμα – γέφυρα κι όχι παράταση του μνημονίου.

Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και Ευρωπαίων για την αυριανή συνεδρίαση τότε δεν αποκλείεται οι δανειστές να χρησιμοποιήσουν την ΕΚΤ ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα. Να τραβήξουν δηλαδή την πρίζα, να κόψουν τη χρηματοδότηση στις τράπεζες και να αναγκάσουν τον Τσίπρα να πάει σε επώδυνο συμβιβασμό σε κάποιο έκτακτο Eurogroup.

Το σενάριο αυτό υπονόησε το πρακτορείο Ρόιτερς το οποίο ανέφερε ότι «η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να «τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες», σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές.

Το δημοσίευμα δημοσιεύει και απόψεις Γερμανών: «Αν η ελληνική κυβέρνηση πει "δεν πληρώνουμε τα χρέη μας", τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα» λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή «Επιτροπής Σοφών».

Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.

Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση «θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία».

Ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι «αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής». «Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή» δηλώνει στο Ρόιτερς ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: «Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε "το παιχνίδι τελειώνει" για τις ελληνικές τράπεζες».

Βεβαίως, φιλοξενούνται και δηλώσεις του Ντράγκι που λέει ότι δεν θέλει να σχολιάσει σενάριο Grexit ωστόσο είναι πλέον φανερό ότι πολλοί στο εξωτερικό το σκέφτονται σοβαρά.

Να θυμίσουμε ότι εκτός από τον στραγγαλισμό των ελληνικών τραπεζών που μπορεί να γίνει από την ερχόμενη Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι έχουν κι ένα ακόμη όπλο. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι που ξεκινά από τον Μάρτιο. Δηλαδή οι τράπεζες δεν θα δανείζονται με 0% επιτόκιο αλλά με 1,5% από τον ELA, αν δεν μας κόψουν τη ρευστότητα.

Θα συνεχίσουμε δηλαδή να δανειζόμαστε με μεγάλο κόστος το οποίο υπολογίζεται σε 30-50 εκατ. ευρώ το μήνα για το πρόγραμμα των 60-65 δις ευρώ.

Τα εφιαλτικά σενάρια είναι πολλά όσο δεν υπάρχει συμφωνία. Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει διαρρέοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει… Lehman Brothers. Όμως, οι δανειστές δεν θέλουν από την άλλη να μετατρέψουν την ελληνική οικονομία σε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Και μην ξεχνάμε ότι ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Ελλάδα να τηρήσει τους κανόνες και να αποπληρώσει τα δάνεια που της έδωσαν.

Κατά τα λοιπά, όλη αυτή η ανοησία που επικοινωνεί η κυβέρνηση στα φιλικά πλέον ΜΜΕ, για μια «αλληλοενημέρωση» στις Βρυξέλλες, πρέπει να σταματήσει. Η τρόικα είναι εκεί, το ελληνικό κλιμάκιο είναι εκεί και προσπαθούσαν να βρουν λύσεις. Διαπραγμάτευση έκαναν όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Τα πράγματα είναι δύσκολα και τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/02/2015 20:41:43

  Ο Draghi είναι ο Capo di Capi τής ευρωζώνης. Δέν σκοτώνει ο ίδιος, αλλά φτάνει μιά πρότασή του γιά τήν εκτέλεση όποιου δέν συμμορφωθεί μέ τήν τραπεζική μαφία. Δύσκολο νά βρείς καί αποδείξεις. Η τραπεζική omerta τούς δένει όλους. Θύτες καί συγγενείς τού θύματος.

  • m.s avatar
   m.s @ Ιαπετός 15/02/2015 21:31:04

   Εμείς έχουμε Λαφαζάνη , τουρκικά lafazan (φαφλατάς , πολυλογάς , δημαγωγός ) που λέει αρλούμπες, σαχλαμάρες (Κυπριακά λαφαζανιές )... που να φτουρήσει το γατάκι ο Capo

  • товарищ Фёдор avatar
   товарищ Фёдор @ Ιαπετός 15/02/2015 21:45:01

   Σύντροφε! Κι εσύ? Tu quoque, fili!

 2. airman avatar
  airman 15/02/2015 20:53:53

  Καιρός είναι να τελειώσει το θέατρο. Ας ονομάσουμε το νέο πρόγραμμα αντί για Μνημόνιο "Σύμφωνο Μεταρυθμίσεων και Αναπτυξιακής Πορείας" και την Τρόικα ας τη βαφτίσουμε "Τριμερή Επιτροπή Επιβράβευσης Επίτευξης Στόχων". Να αποκλείσουμε και την τακτική "μαστίγιο και καρότο" και να περιοριστούμε μόνο στο καρότο. Όταν το Σύμφωνο πάει καλά θα μας δίνουν το καρότο για επιβράνευση. Σε άλλη περίπτωση το καρότο θα μας το χορηγούν ως ... υπόθετο. Στις αστείες επικοινωνιακές τακτικές που έχουν ως στόχο το θυμικό ας δοθεί μια εξίσου αστεία επικοινωνική λύση. Οι κανόνες είναι γνωστοί και πέρα από το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί.

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 15/02/2015 21:31:58

  ο Ντραγκι ούτε μπορεί ούτε θέλει να πάρει πολιτικές αποφάσεις, (δεν μπορει να κλεισει τον ELA χωρις συμφωνία των πολιτικών), αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να "ξεχειλώσει" το καταστατικό της ΕΚΤ οπως έχει κάνει κατ'επαναληψη στο παρελθόν Ήδη έχει καταφέρει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το προγραμμα QE, τα Γερμανικά γεράκια τον περιμένουν στην γωνία, δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών απεναντί τους ούτε για "whatever it takes" στην περίπτωση της Ελλάδας, άλλωστε η δήλωση αφορούσε το ευρώ, και μετά την έξοδο της Ελλάδας η ευροζώνη θα εμφανιστεί "δυνατότερη απο πριν"

  • foros1 avatar
   foros1 @ rally monkey 15/02/2015 22:31:12

   όσοι επιθυμούν το ευρώ σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, γνωρίζουν ότι αν αρχίσει το ξήλωμά του, έστω και του 2%, ο συμβολισμός θα είναι τέτοιος, που θα αρχίσει η πορεία της αμφισβήτησης και του τέλους του. αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις μας.

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ foros1 15/02/2015 22:58:32

    .....εστω και του 2%, ο συμβολισμός θα είναι τέτοιος, που θα αρχίσει η πορεία της αμφισβήτησης και του τέλους του.... Εισαι σιγουρος για αυτα που αναφερεις?

 4. товарищ Фёдор avatar
  товарищ Фёдор 15/02/2015 21:57:26

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 16/02/2015 11:11:01

  Δεν είναι βέβαιο ότι ο Ντράγκι θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησε η ΕΚΤ με την Ιρλανδία και την Κύπρο. Σε εκείνες τις δύο περιπτώσεις, υπήρχε διάθεση για συνεργασία από τις κυβερνήσεις και με το κλείσιμο του ELA απλώς μπήκαν τα πράγματα στο αυλάκι που ήθελαν οι Γερμανοί. Στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η διάθεση συνεργασίας και, άρα, με το κλείσιμο του ELA πάμε σε οριστικό κλείσιμο των τραπζών, ίσως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αφήσει τη χώρα να πεθάνει, αφού αφήσει πρώτα τις τράπεζες να πεθάνουν. Μπορεί μέχρι και να ακούσουμε ατάκες του τύπου "δεν θα παραβιάσουμε τη λαϊκή εντολή για χάρη των τραπεζών" και άντε να του απαντήσεις εκεί μετά ότι έτσι, κλείνοντας τις τράπεζες, καταδικάζει σε ανέχεια το λαό. Οπότε εδώ μπορεί να χρειαστεί διαφορετικές λύσεις. Για παράδειγμα: Με αφορμή την επικείμενη αφερεγγυότητα του ελλαδικού κράτους, να απαγορεύσει παντελώς την αγορά εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, το κράτος πάει κατευθείαν για χρεωκοπία με την επόμενη λήξη εντόκων γραμματίων (όποτε είναι αυτή). Και τιμωρείς έτσι το αφερέγγυο κράτος, όχι τις τράπεζες. Πάντως όλοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση, με έναν αναξιόπιστο, όσο και απρόβλεπτο παίκτη (ΣΥΡΙΖΑ). Το βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ έχει όλα τα όπλα στα χέρια της, με μόνο ερώτημα το πώς θα αντιδράσει, τι θα αποφασίσει δηλαδή να κάνει.

 6. George N avatar
  George N 16/02/2015 12:34:04

  Σε αυτή την φάση και αφού επιλέχτηκε brinkmanship το λογικό είναι να πέσει η πρώτη ομοβροντία από την ECB την Τετάρτη με ένα λελογισμένο όμως τρόπο που να επιτρέπει την αναδίπλωση σε περίπτωση συμφωνίας. Η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να αντιδράσει πιο έντονα (raise the stakes-για να έχει νόημα η πολιτική της) κατηγορώντας την ECB για πολιτικοποίηση, παραιτώντας τον Στουρνάρα και επιβάλλοντας περιορισμούς στις αναλήψεις. Το τελευταίο το έχει ανάγκη και ψάχνει για αφορμή ώστε να το αποδώσει στην ΕCB. Εδώ είναι που φαίνεται η χρησιμότητα των Ανεξαρτήτων Aliens και γιατί έπρεπε να γίνει συγκυβέρνηση με αυτούς και όχι το Ποτάμι. Στην συνέχεια πάλι το λογικό είναι να περιμένουν και οι δύο πλευρές τον Μάρτιο για τον δεύτερο γύρο μετρώντας τις αντιδράσεις των αγορών στο ενδιάμεσο.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ George N 16/02/2015 13:29:50

   Νομίζω ότι είναι σωστή η εκτίμησή σου. Για να τραβήξω το συλλογισμό σου ακόμη πιο πέρα, ίσως η κυβέρνηση προσπαθήσει τελικά να μας πάει στη δραχμή υπό τα φρενήρη χειροκροτήματα του φιλοθεάμνος κοινού. Να δούμε... Πάντως τον Στουρνάρα δεν μπορεί να τον παραιτήσει, μόνον εάν αποχωρήσει από το ευρώ θα το μπορεί. Γι' αυτό είχε κάνει χαμό ο Τσίπρας στο διορισμό του και ήθελε να δώσει τη "σύμφωνη γνώμη" του στον νέο διοικητή με τη δικαιολογία ότι ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές! Δεν τον ένοιαζε η υποτιθέμενη "ανθρωπιστική κρίση" για να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του αλλού, μόνον στο ποιος θα είναι ο νέος διοικητής της ΤτΕ τον ένοιαζε... Από εκεί φαίνεται και ποιες είναι οι προτεραιότητές του εξαρχής. Όσο είναι πάντως μέσα στο ευρώ, τον Στουρνάρα θα τον τρώει στη μάπα...

   • George N avatar
    George N @ Διογένης 16/02/2015 14:48:22

    Δεν νομίζω ότι παίζουν για να χάσουν-άσχετα αν αυτό γίνει τελικά. Να πάνε στην δραχμή δλδ. Και σίγουρα δεν παίζουν ζάρια. Χρειάζεται να παραιτήσουν (με οποιονδήποτε ανορθόδοξο τρόπο) τον Στουρνάρα ακριβώς για να κάνουν raise the stakes. "Εξηγούν" έτσι ότι μπορούν και να πάνε σε δραχμή. Προφανώς είναι semi-bluff μια και ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει ότι θα τον ευνοήσουν κάποια από τα χαρτιά που θα ανοίξουν οι αγορές τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα σε αυτή την φάση η ECB πρέπει να σιγουρέψει ότι δεν προκαλεί re-raise όσο καλύτερα μπορεί. Άρα την Τετάρτη πρέπει να υπάρχει κάτι σαν call αν αποτύχει το σημερινό Eurogroup εξ αιτίας της Ελλάδας.

   • airman avatar
    airman @ Διογένης 16/02/2015 15:03:35

    " ...υποτιθέμενη "ανθρωπιστική κρίση" ..." Αυτή η επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, που πέρα από εύηχη έχει και έρρεισμα, μπορεί κατά ένα τρόπο να γυρίσει τούμπα. Για παράδειγμα και σύμφωνα με τα φορολογικά δεδομένα όταν το αφορολόγητο όριο είχε ορισθεί στα 12.000 ευρώ, ποσοστό περίπου 65% των φορολογούμενων δήλωνε εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Συνεπώς φορολογικά η "ανθρωπιστική κρίση" προϋπήρχε σε μεγάλο βαθμό. Η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ βέβαια στόχο έχει να ανακουφίσει αποκλιμακώνοντας την "ανθρωπιστική κρίση". Αυτά πλέον δεν περνάνε στους Ευρωπαίους.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ airman 16/02/2015 15:45:42

     Τώρα υπάρχει το "μάτι" της εφορίας στις τράπεζες κ.α και ταυτόχρονα προτείνεται και το περιουσιολόγιο...

 7. alex avatar
  alex 16/02/2015 18:01:29

  Συντομα θα μας κλειδωσει απ'εξω,μηπως θυμαται κανεις ποτε εγινε το κουρεμα στη Κυπρο, νομιζω καθαρα Δευτερα ηταν,και ο Σοιμπλε ειχε πει οτι λυπαται τον κυπριακο λαο καποιες μερες πριν.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.