Ντράγκι: Δώστε 15 δισ. στις ελληνικές τράπεζες πριν την αξιολόγηση
16/10/2015 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντράγκι: Δώστε 15 δισ. στις ελληνικές τράπεζες πριν την αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτει, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, σημειώνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση.

Αντί για τις αρχικά προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, δηλαδή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Με κάτι τέτοιο διαφωνούν πολλά κράτη μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.

Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, «ο Δεκέμβριος ακούγεται πιο ρεαλιστικός», εκτίμησε το Eurogroup. Αν όμως οι ελληνικές τράπεζες λάβουν κεφάλαια μετά την πρώτη αξιολόγηση δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών φέτος, εξηγεί το Wirtschaftswoche.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
    ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 16/10/2015 15:47:52

    Πολύ σωστός ο Ντράγκι. Άλλωστε οι Τραπεζίτες έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι στην εποχή μας. Μήπως έπιασε η Ελλάδα ποτέ τους στόχους στα δύο προηγούμενα μνημόνια και θα τους πιάσει τώρα και στο 3ο? Δεν χρεωκοπήσαμε και επισήμως τον Ιούνιο και Ιούλιο αφήνοντας 3 δόσεις του ΔΝΤ και μία της ΕΚΤ απλήρωτες? Δεν τά 'βαλαν μόνοι τους οι εταίροι εκ των υστέρων για να αποφύγουμε ΟΛΟΙ το Grexit?. Επειδή ο Τσίπρας υπέγραψε ό,τι ήθελαν, σημαίνει αλήθεια οτι η Ελλάδα σε 3-4 μήνες θα γίνει καλύτερη κι απο Δανία του Νότου? Ο Ντράγκι ξέρει οτι ούτε σε 20 χρόνια δεν γίνονται αυτά που υπέγραψε ο Τσίπρας που το ομολόγησε και ο ίδιος μετά την υπογραφή του. Άρα έτσι θα προχωρήσουμε στο εξής. Εμείς θα εφαρμόζουμε το μνημόνιο μέχρι εκεί που μπορούμε και όσα δεν μπορούμε, θα τα συμπληρώνουν οι εταίροι. Γι αυτό και είμαστε εταίροι άλλωστε. Ο ισχυρός βοηθάει τον αδύνατο γαι το κοινό όφελος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.