Newsweek: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το τρίτο πακέτο στήριξης
04/03/2015 13:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Newsweek: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το τρίτο πακέτο στήριξης

Την προσπάθεια της Ελλάδας να βρει χρήματα από παντού, προκειμένου να μην γίνει μέχρι το τέλος του μήνα η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν θα αποπληρώσει το δάνειό της στο ΔΝΤ, καταγράφει άρθρο του Newsweek. Όπως σημειώνει, πολύ πιθανόν η Ελλάδα να αναγκαστεί να αξιοποιήσει τα χρήματα από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και εκείνα που προορίζονται για τις συντάξεις, ενώ προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιήσει και τα κοινοτικά χρήματα για τις γεωργικές επιδοτήσεις.

Αυτή η βραχυπρόθεσμη ασφυξία αναμένεται να τερματιστεί και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να έχει διαθέσιμα χρήματα για τις αποπληρωμές του Μαρτίου. Οι αναλυτές όμως, σύμφωνα με το Newsweek, σημειώνουν πως οι πληρωμές που έχει να κάνει μέσα στο χρόνο θα την αναγκάσουν να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές για την παροχή ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη σε μια πλατφόρμα που έκανε λόγο για τερματισμό της λιτότητας, ενώ υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις έτσι ώστε να διατηρήσει τη θέση της στο ευρώ» αναφέρει το άρθρο. Ο αναλυτής του Macropolis, Γενς Μπάστιαν, σημειώνει: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πάντα πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ. Δεν έχει απομακρυνθεί από αυτή τη θέση. Η έκθεση της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι σημαντική και δεν είναι προς το συμφέρον των ελληνικών αρχών να παραβούν οποιαδήποτε υποχρέωση προς αυτό». Και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθορίσει την πληρωμή του ΔΝΤ ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Ωστόσο, μπορεί να είναι σε θέση να λύσει τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του Μαρτίου, αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα θα έρθουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Εξίσου απαισιόδοξος είναι και ο καθηγητής του Cardiff Business School, Μιχαήλ Αργυρού. «Η Ελλάδα έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της και να φύγει από την Ευρωζώνη, είτε να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης, από τη στιγμή που ο Τσίπρας τόνισε πως δεν θέλει να διακινδυνεύσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να μπορέσει να αποπληρώσει σε μηνιαία βάση τα δάνειά της. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μήνα-μήνα. Υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που δείχνουν πως θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων που ελέγχει το κράτος ή τα κοινοτικά κονδύλια για τις γεωργικές επιδοτήσεις. Το ποσό των χρημάτων που οφείλεται το Μάρτιο θα αποπληρωθεί, αλλά ουσιαστικά έτσι μετατίθενται οι δύσκολες αποφάσεις» σχολιάζει.

www.newsweek.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 04/03/2015 14:46:06

  Και όλοι ξέρουμε τι λένε για το τρίτο ... Μήπως με λεβέντικες δραχμούλες να είναι πιο γλυκό;

 2. George N avatar
  George N 04/03/2015 14:59:21

  Εναλλακτικά, αντί να σέρνει τις φτερούγες της φωνάζοντας αμάν, πω πω, αλί, συμφορά μου, ωιμέ και άλλα τέτοια χαριτωμένα, θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να πετάξει: http://www.forbes.com/sites/steveforbes/2015/03/03/greece-can-teach-the-world-a-needed-lesson/

 3. Μεγάλα λόγια avatar
  Μεγάλα λόγια 04/03/2015 15:48:15

  Από ...στήριξη χορτάσαμε. Δε θέλουμε άλλο. Παραπατάμε από τη συνεχή εκτόξευση βοήθειας των ''φίλων''.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.