New York Times: «Με καινοτόμες επιχειρήσεις, οι Έλληνες παίρνουν την ανάκαμψη στα χέρια τους»
26/03/2014 20:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

New York Times: «Με καινοτόμες επιχειρήσεις, οι Έλληνες παίρνουν την ανάκαμψη στα χέρια τους»

Στους νέους έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να …πάρουν την ανάκαμψη στα χέρια τους, δημιουργώντας καινοτόμες επιχειρήσεις, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των New York Times

Στους νέους έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να …πάρουν την ανάκαμψη στα χέρια τους, δημιουργώντας καινοτόμες επιχειρήσεις, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των New York Times. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι ως επί το πλείστον είχαν κάνει ήδη την επαγγελματική επιλογή τους όταν «χτύπησε» η κρίση, αποφάσισαν να βρουν διέξοδο υλοποιώντας φρέσκες ιδέες και είναι τελικά αυτοί που αλλάζουν το κλίμα.

Ο Endeavor Greece, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, κατέγραψε 144 από αυτές τις εταιρείες, ως επιχειρησιακά start-ups -μία αύξηση εννιά φορές σε σχέση με εκείνες που είχαν ιδρυθεί το 2010. «Φυτώρια» επιχειρήσεων και κοινόχρηστοι χώροι εργασίας έχουν ξεπηδήσει σε όλη την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις τους τελευταίους μήνες, για να φιλοξενήσουν τα start-ups, ενώ αφθονούν τα σεμινάρια και φόρουμ για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, σημειώνει η εφημερίδα.

Για την 32χρονη Ναταλί Κοντού, η ελληνική οικονομική κρίση ίσως να ήταν μία ευλογία, αναφέρει το άρθρο. Αφότου έχασε τη δουλειά της σε ένα περιοδικό το 2011, στην κορύφωση της κρίσης και μετά από την άκαρπη αναζήτηση εργασίας στην Αυστραλία την επόμενη χρονιά, τώρα διοικεί τη δική της νεοσύστατη εταιρεία. Προσφέρει πακέτα διακοπών στο αυξανόμενο κύμα ξένων τουριστών στην Ελλάδα. «Πάντα ήθελα να δουλέψω στον τουριστικό τομέα, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία, πόσο μάλλον με τους φίλους μου», λέει, αναφερόμενη στους τρεις συνεταίρους της στην Athens Insiders. Ξεκινώντας την περασμένη άνοιξη, με μόλις 5.000 ευρώ, η επιχείρηση έκανε απόσβεση πουλώντας 20 έτοιμα πακέτα σε γκρουπ ή ζευγάρια και τώρα αναζητά χρηματοδότηση για να επεκταθεί.
Πολλοί Έλληνες κυνηγούν το επιχειρηματικό όνειρο. Με λιγοστές ευκαιρίες σε έναν κατεδαφισμένο ιδιωτικό τομέα, με την ανεργία στο επίπεδο ρεκόρ του 29% - και πάνω από 60% για όσους είναι έως 24 ετών- σταμάτησαν να περιμένουν αυτούς που έχουν την εξουσία να κάνουν τη χώρα να ορθοποδήσει. «Δεν είναι να απορεί κανείς που οι Έλληνες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους», γράφουν οι New York Times.

Αν και χιλιάδες επιχειρήσεις λύγισαν υπό την πίεση της ύφεσης, που βρίσκεται πλέον στον έκτο χρόνο της, χιλιάδες άλλες έχουν ανοίξει σε πείσμα αυτής της μαύρης κατάστασης. Οι περισσότερες είναι στο χώρο του λιανικού εμπορίου ρούχων ή στην εστίαση, ή άλλοι τύποι επιχειρήσεων που κάποιοι ειδικοί θα χαρακτήριζαν ως επιχειρηματικές καινοτομίες. Καμία δεκαριά «φυτώρια» ανταγωνίζονται για να προωθήσουν τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες, καλύπτοντας τα έξοδα λειτουργίας και παρέχοντας συμβουλές και καθοδήγηση. Ένα από αυτά, το Enter Grow Go, έχει το Athens Insiders υπό την προστασία του μαζί με άλλα 20 start-ups. Ένα άλλο, το Orange Grove, πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, υποστηρίζει σχεδόν 30 νέες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η Clio Muse. Η τελευταία, διευθύνεται από τρεις Έλληνες στην ηλικία των 20 περίπου και τον τελευταίο μήνα παρουσίασε μία εφαρμογή για κινητό που προσφέρει στους επισκέπτες μουσείων άρθρα για επιλεγμένες εκθέσεις.

Στην Αθήνα, το πιο φρέσκο «φυτώριο» είναι το Romantso, έχοντας πάρει το όνομά του από τα γραφεία του παλιού γυναικείου περιοδικού, στο οποίο έχει την έδρα του. Εκεί, δεκάδες σχεδιαστές, φωτογράφοι και web artists πληρώνουν περίπου 300 ευρώ το μήνα για να νοικιάσουν ένα χώρο εντυπωσιακής αισθητικής, στον οποίο ανταλλάσσουν ιδέες και επεκτείνουν τα start-ups τους. Το Romantso συμπληρώνει τα έσοδά του με ένα μπαρ, χορηγίες και σεμινάρια επί πληρωμή. Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, ένας 37χρονος γραφίστας που άνοιξε το Romantso το περασμένο φθινόπωρο λέει πως στόχος του ήταν να βάλει τέλος στη μιζέρια. «Είδαμε ότι ο κόσμος ήταν μουδιασμένος, ότι η χώρα πήγαινε προς τη λάθος κατεύθυνση και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι», εξηγεί.

Όπως έκαναν άλλες χώρες, σαν την Ισπανία και τη Γαλλία όπου επίσης είναι υψηλή η ανεργία των νέων, η Ελλάδα άρχισε να υποστηρίζει το κίνημα των start-ups. Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία που αποθάρρυνε τους επιχειρηματίες στο παρελθόν. Η νέα νομοθεσία, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο χρόνο, θα επιτρέπει το άνοιγμα της επιχείρησης σε μόλις μία ημέρα. Ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα από την ΕΕ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1 δις ευρώ, θα διανεμηθεί σε περισσότερους από 16.000 δικαιούχους φέτος. Άλλα 130 εκατ. δανείων από την ΕΕ και προγράμματα επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν ήδη διανεμηθεί.

Πολλοί πιστεύουν πως οι δύο τελευταίες λύσεις είναι καλύτερη επιλογή από τη χρηματοδότηση της ΕΕ. «Το δωρεάν χρήμα δεν είναι λύση» λέει ο Πάνος Ζαμάνης, συνιδρυτής της Ελληνικής Ένωσης strart up που συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις, κυρίως στην Orange Grove. Στο παρελθόν, έκανε αναφορές σχετικά με εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που κατασπαταλήθηκαν σε εξοχικά και άλλες πολυτέλειες. «Πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση να επιστρέφουν τα χρήματα», λέει. Όπως λένε ορισμένοι επίδοξοι επιχειρηματίες, προτιμούν να προσεγγίσουν επενδυτές που προσφέρουν κεφάλαια εκκίνησης μίας επιχείρησης, ή εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων που μπορούν να προσφέρουν γνώσεις σε συνδυασμό με τις επενδύσεις, αντί να ανταγωνίζονται για τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Έτσι κι αλλιώς, οι επιδοτήσεις πηγαίνουν στους δικτυωμένους ανθρώπους», λέει ο 24χρονος Γιάννης Παπαγεωργίου, που πέρυσι δημιούργησε μαζί με πέντε φίλους του το Truckbird, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αποστολείς αγαθών και μεταφορείς. Για να συγκεντρώσουν πελάτες, άρχισαν να προσφέρουν δοκιμαστικές δωρεάν υπηρεσίες τον περασμένο μήνα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 20 εταιρείες έχουν ανταποκριθεί και ήδη οι δημιουργοί συζητούν με πιθανούς επενδυτές. Για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση, λένε οι αναλυτές, θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί μία κλειστή οικονομία στην οποία οι περισσότεροι δουλεύουν για το Δημόσιο, ή σε ίδιες θέσεις λιανικής πώλησης.

«Ανάμεσα στους πολλούς Έλληνες που ανοίγουν μπαρ ή καταστήματα έτοιμου φαγητού, λίγοι προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό» σχολιάζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρκετές εταιρείες τα έχουν καταφέρει ήδη. Κάποιες έχουν επεκταθεί και στο εξωτερικό. Το Taxibeat για παράδειγμα, μία εφαρμογή στο κινητό που επιτρέπει στο χρήστη να διαλέγει το ταξί που βρίσκεται κοντά του ανάλογα με τις προτιμήσεις του και τη βαθμολόγηση άλλων επιβατών, έχει ανοίξει τα φτερά του για τη Γαλλία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Περού από τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, το 2011. Αφού εξασφάλισε 3,5 εκατ. ευρώ σε ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, πρόσθεσε 3 εκατ. ακόμη πέρυσι, από μία εταιρεία στο Λονδίνο. Το Taxibeat λέει πως πλέον είναι επικερδές στην Ελλάδα και πως έχει περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες συνολικά.
Η Bugsense, μία ελληνική εταιρεία που εντοπίζει προβλήματα σε εφαρμογές στο κινητό, αποκτήθηκε πέρυσι από την Splunk, εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Το Cookisto, μία διαδικτυακή υπηρεσία για αγορά γευμάτων από μαγείρισσες που τα ετοιμάζουν στο σπίτι τους, επεκτάθηκε και στη Βρετανία αφού εξασφάλισε 200.000 ευρώ από Έλληνα επιχειρηματία. Η Workable, που σχεδίασε μία εφαρμογή που βοηθά τη διαδικασία πρόσληψης από μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο και το Πόρτλαντ, έχοντας κάνει τα πρώτα βήματά της στην Αθήνα το 2012. Πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων από την Greylock IL.

Τέτοιοι πρωτοπόροι αποτελούν έμπνευση για εκείνους που κάνουν τώρα την αρχή, όπως οι άνθρωποι της Athens Insiders. «Ξέρω πως είναι ένα στοίχημα, αλλά θα το κάνουμε», λέει η κ. Κοντού, για την εταιρεία που σχεδιάζει τουρ σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. «Αν δεν προσπαθήσουν οι νέοι Έλληνες να δημιουργήσουν κάτι νέο, τότε ποιος θα το κάνει;»

http://www.nytimes.com/2014/03/25/business/international/with-start-ups-greeks-make-recovery-their-own-business.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panas avatar
  panas 27/03/2014 00:33:24

  Μηδέν σχόλια μέχρι τώρα στο άρθρο αυτό. Δεν έχει Άρη, Αντώνη, Βαγγέλη, Κώστα, Νικήτα, Αλέξη, Λιάννα και λοιπούς πρώην και νυν δημοσίους υπαλλήλους. Δεν έχει ενδιαφέρον λοιπόν για πάρα πολλούς... Ξέχασα. Αυτοί που ενδιαφέρονται για τα θέματα που αγγίζει το άρθρο είναι πολύ κουρασμένοι από την δουλειά για να πιάσουν το πληκτρολόγιο ή αρκετοί δουλεύουν ακόμη. Είναι και λίγοι τελικά...

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 27/03/2014 01:20:28

  Αν ένα άρθρο των ΝΥΤ με θέμα την επιχειρηματική καινοτομία βρίσκει μόνον τόσα να αναφέρει, τότε η κατάσταση είναι τραγική και η καταστροφή του επιχειρηματικού τοπίου ολοκληρωτική.

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/03/2014 07:24:56

  Ιδιαίτερα σημαντική η παρατήρησή σου!!! Βέβαια, αφού για δεκαετίες η ελληνική κοινωνία "εκπαιδεύτηκε" στην πολιτική και κοινωνική πορνογραφία, στη φαυλότητα και στη νοοτροπία των νταβατζήδων. Η επιχειρηματικότητα, η δημιουργική δράση, η παραγωγή έξω από το σύστημα του νταβατζή Δημοσίου (Κράτους, Τ.Α), του ράθυμου υπαλληλάκου, του κουτοπόνηρου πολιτευτή, του μεσάζοντα "δημοσιογράφου" είναι η μόνη οδός για την αναγέννηση της Ελλάδος. Αναγκαίος όρος της επιχειρηματικότητας: να μείνει το Δημόσιο μακριά από την επιχειρηματική δράση. Αυτό προϋποθέτει το στοιχειώδες που οι πολιτικοί νταβατζήδες της χώρας μας δεν θέλουν: διάφανη, αποτελεσματική και καθολική λειτουργία των μηχανισμών του Κράτους και του Δημοσίου ευρύτερα. Έκκληση στον μηχανισμό της Εξουσίας (πολιτικοί, ΔΥ, ΜΜΕ): Απελευθερώστε την Κοινωνία. Αφήστε τους Έλληνες να δημιουργήσουν.

  • ελλην π. avatar
   ελλην π. @ Μανιάτης 27/03/2014 15:51:31

   Τώρα σ' ακούσανε αγαπητέ Μανιάτη...Ακόμα γελάνε. Μας λείπουν τουλάχιστο 50 χρόνια (και άλλες 2 τουλάχιστο κρίσεις σαν την σημερινή), κοινωνικοπολιτικοιστορικοπολιτισμικής εξέλιξης για φύγουμε απο το Βαλκανομικρασιατοβορειοαφρικανικό μοντέλλο κοινωνίας στο οποίο ανήκουμε και το οποίο εξασφαλίζει την τόσο προσοδοφόρα για τους πλουσίους μας κοινωνική ανισότητα (Η Ελλάδα έχει μακράν την μεγαλύτερη στην Ευρώπη). Η κοινωνία της αξιοκρατίας και του έντιμου ανταγωνισμού που οι περισσότεροι επιθυμούμε, δεν θα μας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά μάλλον θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, όπως συμβαίνει στις Βορειοευρωπαικές χώρες (Εμείς αυτές τις δαπάνες ούτε τις ονειρευτήκαμε ποτέ. Π.χ. Μάλλινες κάλτσες στο χώλλ του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΩΡΕΑΝ παιδικού σταθμού ώστε τα παιδάκια να τις φοράνε ευχάριστα στο θερμαινόμενο δάπεδο με την παχειά μοκέττα...)Τό όφελος θα είναι για τη μεσαία τάξη που αυτοί τώρα ξεπαστρεύουν, διότι θα μειωθούν δραστικά τα αμύθητα κέρδη των υπερπλουσίων που είναι αποτέλεσμα διαφθοράς διαπλοκής και εγκληματικών πράξεων και θα κατανεμηθούν στα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας μας, όταν όντως θα γίνουμε "Δανία του Νότου" με Δ.Υ. στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των Νταβατζήδων που τους συντηρούν τώρα (αφού αυτοί ελέγχουν τους πολιτικούς και το κράτος) και τους έχουν καταστήσει εχθρούς των πολιτών. Είναι δυνατόν να μας το επιτρέψουν? ή να μην παλαίψουν για να το καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορέσουν?

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/03/2014 17:30:52

  Βλέπω σε πόση εκτίμηση έχουν τους έλληνες κάποιοι εδώ μέσα και τρομάζω. Μην επαινείτε τόσο πολύ αγαπητοί. Λίγη αντικειμενικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.