23/09/2011 13:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Moody's: Υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών

Η Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα οκτώ ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook).  Πιο συγκεκριμένα, οι Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Attica Bank υποβαθμίστηκαν σε "Caa2" από "Β3". Επίσης, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την Εμπορική και τη Γενική Τράπεζα σε "Β3" από "Β1". Στην ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ως αιτία για την υποβάθμιση αναφέρεται η σημαντική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, ενώ γίνεται επίσης λόγος και για φυγή τραπεζικών καταθέσεων.  «Κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2009 κατά 23%», αναφέρει η έκθεση.

 

Αναλυτικότερα, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει τον κίνδυνο να γράψουν περαιτέρω ζημίες οι ελληνικές τράπεζες από τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη φερεγγυότητά της και η Ιστορία δείχνει ότι όταν μία χώρα προχωρά σε μικρή αναδιάρθρωση χρεών, συνήθως ακολουθεί μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία», αναφέρει η Moody's. Επίσης, ο οίκος επισημαίνει ότι η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, «εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στην έρευνα που διεξάγει η BlackRock, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση του μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Επιπλέον, η Moody's αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πλέον έχουν περιορισμένους τίτλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral. Κατά συνέπεια, η Moody’s εκτιμά ότι ακόμη περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα προσφύγουν στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη avatar
  Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 23/09/2011 14:31:38

  Μας τελειώνουν, από κάθε πλευρά, για δεκαετίες. Πρέπει να αντιδράσουμε, χωρίς αργοπορία. Πρέπει να καταγγείλουμε το/τα Μνημόνια. Πρέπει να τολμήσουμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να επανακινήσουμε την οικονομία μας. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ......

 2. Ύβρις και Νέμεσις avatar
  Ύβρις και Νέμεσις 23/09/2011 15:05:35

  Εμεις το μονο που μπορούμε να κανουμε ειναι να μην πληρώσουμε και γιαυτο θα υποστούμε και τις συνέπειες. Αυτοί όμως με αυτον τον τρόπο δε φευγουν. Εχει ήδη καθαρισει ο χοντρός με τις ευθύνες των υπουργών και την παραγραφη των αδικημάτων.
  Οι θεσμοί έχουν καταλυθεί και δεν λειτουργούν.
  Δεν πέφτουν.
  Δε τους ρίχνει κανείς.
  Δυστυχώς .-

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 23/09/2011 18:34:11

  ΤΟ ΚΡΑΧ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ. ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.