24/05/2011 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

MOODY’S: Οι επιπτώσεις από μια πιθανή χρεοκοπία

Τα πιθανά σενάρια μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, προκειμένου να αποτιμήσει τις επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τις επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα «μετάστασης» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εξετάζει η Moody’s σε ειδική της έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η Moody’s δεν σχολιάζει την πιθανότητα ή το πόσο επιθυμητή θα ήταν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε ορισμένες πιστωτικές επιπτώσεις των διαφόρων σεναρίων χρεοκοπίας. Όπως τονίζεται στην έκθεση, είναι εμφανές ότι όσο περισσότερο «τραβάει» η τρέχουσα κατάσταση αβεβαιότητας για την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο «πειρασμός» στον οποίον μπαίνουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν σε μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας –με άλλα λόγια να επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους όρους και τις προϋποθέσεις των δανείων, του επιλεκτικού “re-profiling” και μιας ευρείας κλίμακας «εθελοτικής» επαναγοράς χρέους με υψηλό discount, σύμφωνα με τη Moody’s.
Ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι μια χρεοκοπία είναι πιθανό να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας –ενδεχομένως και άλλων χωρών-, αλλά και των ελληνικών τραπεζών, ασχέτων των προσπαθειών που γίνονται για να υπάρξει ένα «ομαλό» αποτέλεσμα. Η πλήρης επίπτωση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμα πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο μια πτώχευση της Ελλάδας θα έριχνε τις αξιλογήσεις της χώρας σε επιπεδο "CA" ή "C", όπου θα παρέμενε για αρκετό διάστημα μετά την χρεοκοπία, εκτός και αν η συνεπαγόμενη μείωση του χρέους ήταν τόσο μεγάλη που να μείωνε τον κίνδυνο μιας δεύτερης χρεοκοπίας, κάτι που ο διεθνής οίκος θεωρεί απίθανο ενδεχόμενο.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα χρειαζόταν επανακεφαλαιοποίηση για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα και συνεχιζόμενη στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, τουλάχιστον για όσο η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παρέμενε αδύνατη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 24/05/2011 14:52:19

  "MOODY’S: Οι επιπτώσεις από μια πιθανή χρεοκοπία"
  -ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ...ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΕ;;;;
  -ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΣΑΣ ΜΗΠΩΣ;;;;
  -ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΙΣΩΣ;;;;;
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ :ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΤΕΘΗΣΑΝ....
  ΚΑΘΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΟΡΘΗ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.