22/12/2009 15:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Moody's: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης

Ανοιχτό αφήνει η Moodyʼs το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας τους επόμενους 12-18 μήνες, εκτιμώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση και στο κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα της.

«Έχουμε αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγηση, συνεπώς αυτό υποδηλώνει ότι θεωρούμε πως είναι πιο πιθανό να μειωθεί η αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες», ανέφερε η επικεφαλής αναλύτρια του διεθνούς οίκου Σάρα Κάρλσον σε συνέντευξή της στο Reuters.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε η Κάρλσον, θα είναι βασική για την όποια μελλοντική κίνηση αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας. «Θα κοιτάμε επίσης την κοινωνική αποδοχή των όποιων μέτρων θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, επειδή αυτό πραγματικά είναι το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία τους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «αυτό που αναζητούμε είναι να αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και τότε θα εξάγουμε συμπεράσματα για το τι σημαίνει αυτό για την αξιολόγηση της χώρας».

Η Κάρλσον εκτίμησε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είπε πολύ διαφορετική από αυτή σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας. «Υπάρχουν αρκετά ουσιώδεις διαφορές μεταξύ της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και άλλων χωρών, ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ύφεση είναι σχετικά ρηχή. Η επιδείνωση του ελλείμματος το 2009 δεν εξηγείται πρωτίστως από την παγκόσμια κρίση, εξηγείται πρωτίστως από την υπέρβαση των δαπανών και την αδύναμη είσπραξη φόρων», ανέφερε.

«Άρα πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ της περίπτωσης της Ελλάδας, της περίπτωσης της Ιρλανδίας και άλλων χωρών», κατέληξε η αναλύτρια της Moodyʼs.

«Η Ελλάδα αρχίζει να πείθει τις αγορές»

Εντωμεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody's κατά μία βαθμίδα δείχνει ότι η χώρα αρχίζει να πείθει τις αγορές ότι μπορεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

«Η υποβάθμιση της Moody's ερμηνεύεται ως το πρώτο σημάδι ότι αρχίζουμε να πείθουμε τις αγορές», ανεφερε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Κατά κάποιο τρόπο οι αγορές περίμεναν, υποψιάζονταν μία μεγαλύτερη υποβάθμιση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν η χώρα θα προχωρήσει σε κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων το 2010, είπε: «Οι ξένες αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα. Θα πάμε (σε δανεισμό το 2010) με όλη τη βεντάλια των διαφορετικών τρόπων που μπορεί να πάει κανείς».

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. SKAIs avatar
  SKAIs 22/12/2009 19:01:48

  Παρατηρούμε τώρα ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι Παπανδεϊκοί και ΑΝΤΙπαπανδρεϊκοί. Μέχρι χθες ο ΓΑΠ έβαλε κατά των κερδοσκόπων που στηρίζονται από τους εν λόγω οίκους. Σήμερα όμως μας στηρίζουν... Κάλλιο ένας παρά κανένας. Ανακεφαλαιώνοντας:

  FITCH, S&P: AntiPapandreou
  MOODY's: Papandreou.


  Την Παιδική χαρά ποιος θα την αξιολογήσει???

  • Orestios avatar
   Orestios @ SKAIs 22/12/2009 20:33:59

   Το θερμόμετρο έδειξε πως ο πυρετός μας είναι μόνο 39 και όχι 40. Επιτέλους, να αρχίσει το πάρτυ.

 2. o aristos avatar
  o aristos 22/12/2009 20:24:07

  Η Θετική Υποβάθμιση και το "Πασοκιανό" Ημερολόγιο..


  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_6941.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.