#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2012 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Le Monde: Ο "μηχανιστικός" ρόλος της Τρόικα μπορεί να χρεοκοπήσει την ΕλλάδαΤον ρόλο που παίζει η Τρόικα στην Ελλάδα επιχειρεί να παρουσιάσει η γαλλική εφημερίδα  « Le Monde», εν όψει της έκθεσης που ετοιμάζουν τα στελέχη της, και η οποία θα είναι καθοριστική για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

«Τρεις σειρές ανωτάτων υπαλλήλων επιβάλουν καθημερινά στην Ελλάδα τους όρους του ελληνικού προγράμματος λιτότητας», γράφει ο Monde,  χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση της Τρόικας «τεχνοκρατική» «μηχανιστική» προσέγγιση που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Ο «Monde» ξεκαθαρίζει ότι καθένας από τους υπαλλήλους της τρόικα αναφέρεται σε δική του προϊστάμενη αρχή (την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και ότι δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική πραγματικότητα που να συντονίζει και να επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ είναι «το λιγότερο εμπλεκόμενο» αλλά συγχρόνως «το λιγότερο ευέλικτο όσον αφορά τους όρους της καταβολής της επόμενης δόσης». Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι «μια εσωτερική διαμάχη που βγαίνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια προς τα έξω». Η γαλλική εφημερίδα κατηγορεί την ΕΕ για «έλλειψη θάρρους και υπευθυνότητας» επειδή ζήτησε από το ΔΝΤ να προστρέξει προς «βοήθειά» της. «Σήμερα η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα» καθώς «βρίσκεται υπό κηδεμονία».

Εξετάζοντας το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνει το ελληνικό πακέτο λιτότητας, ορισμένα ο Monde τα θεωρεί «εύκολα στην εφαρμογή τους», όπως την κατάργηση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την μείωση των συντάξεων. «Αλλά η πιο εύκολη λύση δεν είναι ούτε η μοναδική ούτε η καλύτερη», διαπιστώνει.

Δυσκολότερα στην εφαρμογή τους κρίνει όσα μέτρα αφορούν την εκκλησία, τον στρατό ή τις μεγάλες επιχειρήσεις  διότι «τα συμφέροντα αυτά διαθέτουν τον τρόπο  για να εξαιρεθούν». Ένα από τα τελευταία μέτρα που ζήτησε η Τρόικα είναι οι Ελληνες να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και να αναπαύονται 11 ώρες την ημέρα τη στιγμή που η ανεργία είναι 24%(!).  Δεδομένων των συνθηκών, η διαπραγμάτευση εκτυλίσσεται σε ένα άθλιο κλίμα και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε μια Λερναία Υδρα με τρία κεφάλια που τραβάει την Ελλάδα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Η δυσπιστία βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα. «Η Άγκελα Μέρκελ θα κατορθώσει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής της στην Αθήνα;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα. Για να καταλήξειΗ προσέγγιση της Τρόικας είναι προφανώς τεχνοκρατική. Δεν μπορούμε να το καταλογίσουμε αυτό στους υπαλλήλους της. Σ’ αυτούς έχουν τεθεί οι στόχοι και οφείλουν να τους πραγματοποιήσουν. Το πρόβλημα είναι συστημικό.

 

Την ώρα που η ύφεση πλανάται πάνω από την Ευρώπη, είναι σημαντικό κανένα μέτρο να μην παραβλέπει το γεγονός ότι η μαζική πτώχευση των ελλήνων καταναλωτών αποτελεί έναν ανεμοστρόβιλο που θα μπορούσε να καταπιεί τη χώρα. Η Τρόικα έχει μηχανιστικό ρόλο: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος και δεν πλαισιώνεται πολιτικά.

Αυτό θα μπορούμε να οδηγήσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 09/10/2012 21:50:59

  Άψογο. Μόνο που αυτά ισχύουν από το πρώτο μνημόνιο εδώ και 2,5 έτη. Και κανείς από τους συμμάχους δε το παραδέχεται με προοπτική να αλλάξει στρατηγική. Μόνο δηλώσεις συμπαράστασης και αποδοχές αποτυχίας του σχεδίου. Χωρίς διορθωτικές κινήσεις όμως. Παράδοξο; Μόνο αν δεν είναι υποκριτές και δε το κάνουν στοχευμένα το κακό στολαό μας...

 2. Αρις avatar
  Αρις 09/10/2012 22:30:03

  http://www.taxalia.blogspot.com/2012/10/blog-post_8486.html#more

 3. αβαρία avatar
  αβαρία 10/10/2012 09:13:45

  Τώρα λοιπόν οι Γάλλοι αποφάσισαν επι τέλους να πούν την Αλήθεια. Να δούμε τον νόμο που διδάσκουν θα τον κρατήσουν κιόλας?
  Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε αυτό που έλεγε και ο Σαμαράς πριν υπογράψει.
  Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, αυτό θα μπορούμε να οδηγήσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας.
  Ομως αυτός τώρα πια δεσμεύεται απο την υπογραφή του. Εμείς , ο λαός που είμαστε 74% κατα του μνημονίου και σχεδόν κανεις ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ υπέρ του, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε, δεδομένου οτι η εφαρμογή των νόμων της εκάστοτε κυβέρνησης επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων...
  Η σωτηρία της Ελλάδος είναι καθήκον των Ελλήνων και είναι υπεράνω κυβερνητικών συμφωνιών, πολύ περισσότερο όταν αυτές γίνονται με το μαχαίρι στο λαιμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/10/2012 10:50:23

  Η ανάλυση της Γαλλικής εφημερίδας είναι εύστοχη και ακριβής.
  Το συμπέρασμα σαφέστατο: "Το πρόβλημα είναι συστημικό".
  Στην ΕΕ υπάρχει σοβαρότατο πολιτικό έλλειμμα, οι πολιτικές δυνάμεις και το προσωπικό που διαχειρίζονται τις τύχες του σήμερα, πάσχει από βαθύτατη πολιτική ανεπάρκεια. Αργόστροφοι και φορτωμένοι με πολιτικο-οικονομικά στερότυπα της δεκαετίας του '80. Σαν ξένοι που χάθηκαν στον κόσμο του 2012.
  Οι υπάλληλοι της κάθε τρόικας (Ελληνικής, Πορτογαλικής, Ιρλανδικής) - αλλά και το υπηρεσιακό προσωπικό στις Βρυξέλλες - είναι σαν τρένα που κινούνται με λάθος δρομολόγια και λάθος ρολόγια.

 5. Φανη avatar
  Φανη 10/10/2012 11:00:32

  Θυμαστε τον ΓΑΠ που ελεγε οτι ερχεται το ΔΝΤ για νας μας προσφερει τεχνογνωσια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.