Kείμενο – πρόταση από την Κομισιόν για άρση του αδιεξόδου
18/05/2015 16:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Kείμενο – πρόταση από την Κομισιόν για άρση του αδιεξόδου

Το κείμενο που έδωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην κυβέρνηση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει βάση συμφωνίας ώστε να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία.

Ένα κείμενο – πρόταση που κάνει η Κομισιόν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να κλείσει η συμφωνία, διέρρευσε αργά το μεσημέρι αλλάζοντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Το κείμενο που έδωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην κυβέρνηση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει βάση συμφωνίας ώστε να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία.

Περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρά μέτρα που προς το παρόν κανείς δε μπορεί κανείς να αξιολογήσει πόσο θα αποδώσουν. Αλλά και μέτρα που είναι πολύ μπροστά από τις κόκκινες γραμμές που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως π.χ. η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, η μετάθεση για το μέλλον του αφορολόγητου 12.000 ευρώ κ.λπ.

Είναι απορίας άξιον πώς θα περάσουν από τους Συριζαίους βουλευτές μέτρα που υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ όταν ακόμη και τώρα λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι.

Στα θετικά της πρότασης η πρόθεση της Κομισιόν να δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% φέτος και 2% του χρόνου αλλά και η ουσιαστική αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Τα μέτρα που προτείνει ο Γιούνκερ μπορεί να διέρρευσαν για να «καούν» ή για να πιάσουν κλίμα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον είναι μια βάση για συζήτηση προτού πάμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Την Τετάρτη άλλωστε καραδοκεί ο Ντράγκι και δεν αποκλείεται να μας έχει μια δυσάρεστη έκπληξη αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνονται είναι:

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. giorgos avatar
  giorgos 18/05/2015 18:01:05

  καποιοι εβγαλαν εκατομμυρια απο τη δηθεν προταση.το χρηματιστηριο απο -2 στο +1.6 μεσα σε μιση ωρα.λιγο πριν τη καταρρευση καλο ειναι να βγει μεροκαματο για τις δυσκολες ωρες.

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 18/05/2015 18:06:16

  Η διαπλοκη της διαπλοκης ω διαπλοκη !

 3. Geros avatar
  Geros 18/05/2015 18:30:01

  Η εκπρόσωπος του Γιούνκερ έχει κάνει ήδη διάψευση. Αυτό είναι απλά ένα ακόμα βεγγαλικό από Ελλάδα μεριά, δεν είναι κανένα σχέδιο Γιούνκερ. Αν το δει κανείς προσεκτικά βλέπει ότι εμπεριέχει όλους τους ευσεβείς πόθους της κυβερνήσεως. Νομίζουν εκεί στο Μαξίμου ότι δίνοντας τους τον ΕΝΦΙΑ και την την παράταση υλοποίησης του 13ου μισθού θα πάρουν: πλεόνασμα στο 0,75%, να μην ανοίξει στην ουσία ασφαλιστικό και εργασιακά, να περάσουν στο ντούκου οι μονομερείς ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα (νόμος Κατρουγκάλου), να αλλάξει ο ΦΠΑ προς το ευνοϊκότερο μιας και αυτή η αλλαγή που προτείνουν είναι αλλαγή μείωσης εσόδων και τέλος να ανοίξουν και οι κάνουλες με τα λεφτά. Κούνια που τους κούναγε, κάθε συμφωνία πρέπει να έχει νούμερα που βγαίνουν, αυτή έχει νούμερα κουκουρούκου. Φωνάζει μονταζιέρα Σύριζα για εσωτερική κατανάλωση από μακριά.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Geros 18/05/2015 20:24:24

   Ακριβώς. Το διάβασα και απορούσα πώς μπορεί αυτό να είναι πρόταση της Κομισιόν. Πού είναι τα "μέτρα πέντε δις"; Καμία σχέση. Όπως το λες. Καθαρή μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως και με "εξωτερική" βοήθεια, ώστε να υπάρχει και "άρωμα", δήθεν, Κομισιόν.

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ Geros 18/05/2015 20:41:29

   Ένα μαιμού σχέδιο, από μια μαιμού κυβέρνηση κατά την διάρκεια μιας μαιμού διαπραγμάτευσης....Ουσιαστικά είναι το κείμενο Βαρουφάκη που έχει απορριφθεί δεκάδες φορές..

 4. MoonWalk avatar
  MoonWalk 18/05/2015 21:00:46

  Είναι πάντως μερικοί, που δεν θέλουν ούτε να το φαντάζονται οτι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, μη εξευτελιστική για την Ελλάδα. Σαν να είναι από άλλη χώρα αυτοί ! Το ''Βάστα Ρόμελ να ξεπουλήσουμε'', σε νέα υπερσύγχρονη μεταφορά, ένα πράγμα.Όχι οτι πιστεύω πως μιά συμφωνία, η όποια συμφωνία πρόκειται να βάλει τέλος στο δράμα μας, αλλά και τόση έσωθεν (;) συμπαράσταση στους ...δανειστές πια, καταντάει αηδία.

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ MoonWalk 18/05/2015 21:08:49

   Αν συμβαίνει-δεν το αποκλείω αν και δεν είναι κυρίαρχο-αν συμβαίνει λοιπόν, θα θυμίζει τόσο πολύ αυτούς που τώρα εκλιπαρούν για συναίνεση αλλά έκαναν ΤΑ ΠΑΝΤΑ-θυμάστε μήπως στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου που έφτασαν ακόμη και άκαιρη, προδοτικά άκαιρη, πρόταση μομφής υπέβαλαν; Ποιος έχει λοιπόν τη κουλτούρα της χαιρεκακίας; Ποιος ήρξατο χειρών αδίκων; Αν κρίνουμε ποιος εκ των υστέρων άλλαξε ρότα και ανακάλυψε όψιμα τη συναίνεση σαν αρετή προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης, τότε έχουμε και την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα-ρητορικό ήταν άλλωστε. Οι πάντες ξέρουν.

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ iconology2009 19/05/2015 12:24:57

    Δεν υπάρχει αποδεκτή δικαιολογία όταν επιλέγεται η ποδοσφαιρική, οπαδική και ανώριμη αντιμετώπιση για τόσο σοβαρά ζητήματα. Δεν θα ...ρουμπώσετε τον Τσίπρα. Είναι σαφές. Η χώρα θα είναι ο χαμένος, που θα πληρώσει πανάκριβα, την οποιαδήποτε αναποδιά.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ MoonWalk 18/05/2015 21:14:10

   Εξαρτάται από το ποιο είναι το οπτικό σου πεδίο ως "εξευτελιστική". Μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε ό,τι πιο ανήθικο έβγαλε ποτέ η ελληνική κοινωνία να χτίσει το δικό του πελατειακό σύστημα, αυτή θα είναι μια πραγματικά εξευτελιστική συμφωνία. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Δεν έχουμε καταλάβει ότι οι απαιτήσεις του Τσίπρα δεν έχουν όριο. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το περίφημο, στην αρχή το έβγαζαν δώδεκα δις και όταν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται το έβγαλαν 17,5 δις. Μη εξευτελιστικό θα ήταν π.χ. να βγει μια συμφωνία να του δώσουν όλα αυτά; Ο Τσίπρας μετά θα ήθελε και άλλα! Κάπου είχα διαβάσει για την Ολυμπιακή αεροπορία, την παλιά, όταν στη δεκαετία του 1970 ζητούσαν υπέρογκες αυξήσεις οι πιλότοι και τους έλεγαν "μα κανένας δεν παίρνει αυτά τα λεφτά" η απάντησή τους ήταν "ε, σιγά, τι είναι αυτά τα λεφτά, μία πορτοκαλάδα την ημέρα για τον κάθε Έλληνα, εμείς που πάμε την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου". Κάπως έτσι είναι και ο Αλέξης. Οι απαιτήσεις του δεν θα είχαν ποτέ όριο, όσα και να του έδιναν. Ποτέ δεν θα κυβερνούσε. Δεν θέλει να κυβερνήσει. Και δεν ξέρει πώς να κυβερνήσει. Ο Αλέξης είναι η επιτομή του μικροελλαδικού κουτσαβακισμού. Τώρα που φαίνεται ότι η συμφωνία είναι πολύ χειρότερη από το e-mail Βαρουφάκη, που αναπαρήγαγε λίγο-πολύ το e-mail Χαρδούβελη, λένε "ε, σιγά τι ήταν για εμάς να πάρουμε συμφωνία, αρκούσε να δεχθούμε το e-mail Χαρδούβελη αλλά δεν θέλαμε". Και ρωτάω: Θα ήταν εκείνη μια εξευτελιστική συμφωνία για την Ελλάδα; Αφού τώρα πάμε σε κάτι πολύ χειρότερο από εκείνη τη δυνατότητα. Να λοιπόν που ακολουθώντας την "περήφανη διαπραγμάτευση" πάμε σε ένα πραγματικό "Βάστα Ρόμελ", με τη διαφορά ότι ο "Ρόμελ" δεν είναι εκείνος που φαίνεται για Ρόμελ. Ο προδότης δεν είναι αυτός που φαίνεται για προδότης. Εδώ ο προδότης είναι αυτός που σε τέσσερις μήνες κατανάλωσε κάθε ικμάδα οικονομικής ζωής στην Ελλάδα, κάθε διαθέσιμη ρευστότητα στο κράτος, προκειμένου να συντηρήσει μια ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αποφύγει το πεπρωμένο της "αριστερής παρένθεσης", που όμως δεν λέει να το αποφύγει με τίποτα και έρχεται τώρα πολύ χειρότερο από ό,τι θα ήταν αν η χώρα θα είχε τουλάχιστον αυτά τα κάποια δις ρευστότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που ήδη της τα στέρησαν με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου... Αυτός είναι σήμερα ο πραγματικός "Ρόμελ". Αυτός που έφερε τον Βαρουφάκη για ΥπΟικ, τον άνθρωπο που έβαλε τη γνωστή Λαζάρ να εργάζεται "αφιλοκερδώς" για την Ελλάδα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτός ο οίκος μόνον "αφιλοκερδής" δεν είναι. Και που κατά πάσα πιθανότητα σχεδιάζει με πλήρη εμπιστευτικότητα τη δραχμή... Ποιος είναι λοιπόν ο Ρόμελ εδώ και ποιος όχι; Γιατί εμένα μου φαίνεται για Ρόμελ άλλος από αυτός που φαίνεται να είναι ο Ρόμελ...

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ Διογένης 19/05/2015 12:28:38

    Ωχ βρε φίλε, βαρετός πια κατάντησες! Μιά συνεχής επανάληψη απλοϊκής προπαγάνδας τα σχόλιά σου. '' Εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε'' που λέγαμε παλιά και στο σινεμά. :) Δεν διαβάζεσαι!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ MoonWalk 18/05/2015 21:28:52

   Το"δράμα" μας έχει βαθειές ρίζες και οι Συριζαίοι εμφανίστηκαν πολύ αεράτοι προεκλογικά, για μιά υπόθεση που ξεπερνούσε και τις δυνατότητες τους και τις εσωτερικές τους αντιφάσεις... απ'τηνάλλη,όμως, δεν διαμαρτύρεσαι άδικα...κάποιοι πιστεύουν,ότι η συγκυρία και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί τους καθιστούν εξ'αποκαλύψεως χειριστές όλων των"εκκρεμοτήτων", κατα την παγία μεταπολεμική πρακτική... κι'όμως, τίποτε πλέον δεν είναι δεδομένο...old habits die hard...!

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ βαγόνι 19/05/2015 12:39:23

    Πολύ σωστά. Οι Συριζαίοι επένδυσαν επιπολαίως στο ευχάριστο σενάριο, μην υπολογίζοντας όσο θα έπρεπε τις παραμέτρους που εμποδίζουν τους ...δανειστές (σκοπιμότητα, παραδειγματισμός-εκφοβισμός των Ευρωπαϊκών λαών, επιβολή πάσε θυσία της ανελαστικής λιτότητας κ.λ.π.) να υποχωρήσουν σε απολύτως λογικά επιχειρήματα και αποδοτικά μεταρρυθμιστικά μέτρα. Αυτό που είναι όμως τελείως απαράδεκτο, είναι που εύχονται οι αφελείς φανατικοί να βουλιάξουμε, ώστε να ...μάθουνε αυτοί που δεν τους προτιμήσανε και να ....καταστραφεί ο κακός ο Τσίπρας. Λες και δεν είναι ο κάθε αρχηγός του κάθε κόμματος απλά αναλώσιμος, περαστικός και άνετα αντικαταστήσιμος. Μετά από τόσα άγρια χαστούκια και μερικοί, παραμένουν ανώριμοι. Μάλλον κατάφεραν να μείνουν στο απυρόβλητο, ή ζουν εκτός Ελλάδο και δεν νοιάζονται.

 5. intruder avatar
  intruder 18/05/2015 21:02:00

  Πολλές φορές η Κομισιόν έχει φανεί ο καλός μπάτσος της υπόθεσης αλλά αυτό που διαβάζω ξεπερνά κάθε προσδοκία.Δεν νομίζω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.