JP Morgan: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων
18/05/2015 16:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

JP Morgan: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων

Τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα στενεύουν επικίνδυνα και η ανάγκη να υπάρξει μία -έστω και ενδιάμεση- συμφωνία είναι πλέον κάτι περισσότερο από επιτακτική, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η JPMorgan.

Ο επενδυτικός οίκος υποστηρίζει ότι το βασικό του σενάριο παραμένει πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κατορθώσει να «περάσει» τη συμφωνία ακόμη και εάν αντιμετωπίσει προβλήματα, κυρίως, με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, η πίεση προς τις ελληνικές Αρχές αυξάνεται συνεχώς, ενώ το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας είναι πλέον αισθητό τόσο στα κρατικά ταμεία όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

Ως εκ τούτου έστω και μία ενδιάμεση συμφωνία κρίνεται απόλυτα απαραίτητη, αν και υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας θα κατορθώσει να πείσει την Αριστερή Πλατφόρμα να τη στηρίξει.

Ταυτόχρονα ακόμη και εάν η συμφωνία «περάσει» χωρίς προβλήματα, είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να νομοθετήσει αυτά που είναι απαραίτητα και επομένως να επιτύχει εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων, ούτως ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας, αλλά και οι μισθοί και οι συντάξεις στα τέλη Μαΐου.

Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να ξεμείνουν από εγγυήσεις (collaterals) που θα τους επέτρεπαν να δανειστούν από την ΕΚΤ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων θα καταστεί απόλυτα απαραίτητη, ακόμη κι εάν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι υπάρχει σχεδόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, αν και υπάρχει σύγκλιση σε κάποια ζητήματα.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξενοφώντας avatar
    Ξενοφώντας 19/05/2015 12:50:14

    Μετά την θυγατέρα (Κύπρο), ήλθε φαίνεται και η ώρα της Μητέρας (τρομάρα της !!!) να αισθανθή τι σημαίνει για επιχειρήσεις και Λαουτζίκο ο περιορισμός ή η διακοπή για μέρες... κινήσεως κεφαλαίων ! Κάποιοι από την Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσουν τις συνέπειες της μειώσεως της Εθνικής Λαϊκής περιουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εξηγούμαι με ένα απλό παράδειγμα : Πρίν αρχίση η ελεύθερη πτώση της αξίας των μετοχών στο χειμαζόμενο Χρηματιστήριο, δηλαδή πρίν προκηρυχθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η αξία των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών κατοχής από το ΤΧΣ ήταν περί τά 27 δίς ευρώ. Κατά δαιμονική σύμπτωση, τόσα ήταν, περίπου, και τά δισεκατομμύρια πού έδωσε η Πολιτεία για την ανακεφαλαίωσή τους !!! Σήμερα, η προσωρινή αξία αυτών των κατεχομένων μετοχών είναι 8 δίς ευρώ μόνον... Παρά το γεγονός ότι μερικές έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά σύμπτωσιν αξίας 8 δίς ευρώ. Ποιός όμως νοιάζεται για την Εθνική Λαϊκή περιουσία ? Δεν αντέχω στον πειρασμό να μήν θυμηθώ πώς το ατυχές αποτέλεσμα των εκλογών πρίν την Μικρασιατική καταστροφή του Γένους, ωδήγησε σε μία ανυπολόγιστη Εθνική απομείωση. Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.