31/03/2011 12:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Moody's προειδοποιεί για νέες υποβαθμίσεις

Ανοιχτό αφήνει η Moody's το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

«Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες», τονίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , το οποίο αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 31/03/2011 13:09:55

  Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία σε όλους τους επιχειρησιακούς τομείς έχει σοβαρά προβλήματα.
  Το γεγονός αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά και την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μετά τον Ιούλιο του 2013 καθώς οι συνεχείς υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης αντανακλούν σε ένα μεγάλο βαθμό την εσωτερική εικόνα της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ένωση.
  Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία δείχνει προς τα έξω ότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα γεγονός που εκ των πραγμάτων αποκλείει την πιθανότητα να μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές μετά τον Ιούλιο του 2013. Τι θα συμβεί στην περίπτωση;
  Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει αναδιάρθρωση, εφόσον το χρέος μίας χώρας που ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν κριθεί ότι είναι φερέγγυο με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με το ΔΝΤ.
  Κατά συνέπεια αν η ελληνική οικονομία μπορέσει τα επόμενα 2 χρόνια να ανακάμψει δεν θα χρειαστεί τον μηχανισμό ΕΜΣ.
  Αν τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίστευε ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει γιατί να θεσμίσει από τώρα τον μηχανισμό ΕΜΣ; και έτσι να βάλει, όπως κι έγινε, τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης σε περιπέτειες;
  Το ενδεχόμενο αυτό είδε ο οίκος Standard & Poor's όταν χθες ανακοίνωσε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
  Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης επηρέασαν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της ευρωζώνης επειδή η ευρωζώνη αυτό-υπονομεύτηκε από τον απόλυτο πανικό των χωρών να θεσμίσουν από τώρα το μηχανισμό ΕΜΣ.
  Κατά συνέπεια η Ελλάδα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης μόνο και μόνο επειδή κυβέρνηση έβαλε την οικονομία υπό πίεση για να φτάσουμε στο μνημόνιο και το ευρωπαϊκό συμβούλιο βιάστηκε να θεσμίσει τον ΕΜΣ.
  Το μόνο λοιπόν που μπορεί να περιμένει η χώρα από τώρα μέχρι το 2013 είναι να "ευχόμαστε" να υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και να έχει αποκοπεί εντελώς από τις αγορές για να κριθεί αφερέγγυο το χρέος προκειμένου να ενταχθεί στο μηχανισμό ΕΜΣ.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/03/2011 14:08:21

  Το τελευταίο νέο της "μάχης" είναι το εξής:
  Η Κομισιόν ετοιμάζεται να συντάξει και να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο Κοινοτική Οδηγία που θα καθιστά τους "οίκους" νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση αξιολόγησης που θα αποδειχθεί λανθασμένη. Τι σημαίνει αυτό; Σε χώρες που η Οδηγία ενσωματωθεί στην εσωτερική νομοθεσία τους, όσοι επενδύσουν (ή "σορτάρουν") σε ομόλογα, μετοχές κτλ ακολουθώντας τις αξιολογήσεις των "οίκων" και στη συνέχεια "χάσουν", θα μπορούν να ζητούν αποζημίωση από τους "οίκους".
  Η απάντηση των "οίκων": Άν υπάρξει τέτοια Κοινοτική νομοθετική παρέμβαση, θα σταματήσουμε να εκδίδουμε αξιολογήσεις για τις Ευρωπαικές χώρες της περιφέρειας.
  Το πίγκ πόνγκ θα έχει μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.