#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Eθνική κερδίζει το στοίχημα της αύξησης κεφαλαίουΤη μάχη να παραμείνουν ιδιωτικές κερδίζουν οι τρεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την κρίση που δεν ευνοεί, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πέτυχαν αυτό που στην αρχή της ανακεφαλαιοποίησης έμοιαζε έως και ακατόρθωτο: το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εθνικής, η μάχη που έδωσε η διοίκησή της με το χρόνο για να βρει επενδυτές που θα τοποθετούσαν 975,6 εκατ. ευρώ μοιάζει με άθλο. Και τον κερδίζει. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς «όργωσε» την περιφέρεια, κάνοντας επαφές με τους διευθυντές της τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσελκύσουν πελάτες της Εθνικής για να μπουν στην αύξηση. Επίσης, ανέλαβε να «ενεργοποιήσει» φίλους και μεγάλους επιχειρηματίες, πελάτες και μη, της τράπεζας, και δη εφοπλιστές, να μετέχουν στην τεράστια προσπάθεια. Με την ίδια ένταση έγιναν και επαφές στο εξωτερικό από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Πέτρο Χριστοδούλου.

Η απόφαση της τράπεζας να διεκδικήσει όχι το 10% της ΑΜΚ, αλλά το 12% ή 1,171 δισ. ευρώ, ένα πράγμα δηλώνει: ότι θα καλύψει το ποσοστό και μάλιστα ο στόχος πια είναι να μην εκδώσει ούτε η Εθνική μετατρέψιμα ομόλογα CoCos.

Εφόσον επιτευχθεί να ανέλθει η ιδιωτική συμμετοχή στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για καθεμία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Ως γνωστόν, με βάση το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) είναι 9.

Με την κάλυψη του 12%, η Εθνική διασφαλίζει το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσότερων ιδιωτών επενδυτών και την ευχέρεια κατανομής σε περισσότερους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα και με την πολιτική της για διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι στην ΕΤΕ ανέρχονται σήμερα σε περίπου 250.000. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και περί τους 70.000 μετόχους της Eurobank, που αντάλλαξαν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν ήδη μέτοχοι της Εθνικής.

 

Απόλυτη διασφάλιση για τη Eurobank

Με την άμεση και πλήρη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των €5,8 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Eurobank θα είναι η πρώτη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν πλήρης διασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας και αυξημένη ρευστότητα, καθώς η τράπεζα παραμένει συστημική.

Εάν δεν προχωρήσει η συγχώνευση με την Εθνική, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Ταμείο και την τρόικα, το σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας είναι να επαναφέρει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα το ταχύτερο δυνατό. «Θα υποβάλουμε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για να αντλήσουμε, μέσα στο 2013, σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, ιδιωτικά και θεσμικά, ή να αποκτήσουμε διεθνή στρατηγικό επενδυτή», ανέφεραν κύκλοι της Eurobank.

Η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και η αναδιάρθρωση λειτουργιών εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος, ενώ ένα σχέδιο θα μπορούσε να αφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το φθινόπωρο με παραίτηση δικαιωμάτων συμμετοχής από το ΤΧΣ. Αυτό θα επέτρεπε σε έναν νέο ιδιώτη μέτοχο να μπει στην τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, το business plan θα πρέπει να εγκριθεί από το ΤΧΣ και την τρόικα, η οποία είχε ταχθεί καταρχήν υπέρ της άμεσης πώλησης ποσοστού έως 20% της τράπεζας από τη στιγμή που θα ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ.

Η διοίκηση της Eurobank φέρεται αποφασισμένη να κοιτάξει μπροστά και να αξιοποιήσει το μέγιστο των ευκαιριών που μπορούν να υπάρξουν. «Η συμφωνία με την ΕΤΕ ουσιαστικά απαγόρευσε στη Eurobank να μετέχει στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και να διεκδικήσει άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Πλέον, ο δρόμος ανοίγει για μας», ήταν το σχόλιο κύκλων προσκείμενων στη διοίκηση της τράπεζας στον «ΤτΚ».

Στόχος είναι να αναδειχθεί η Eurobank στον 4ο συστημικό τραπεζικό πυλώνα, διεκδικώντας άλλες μη συστημικές τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έχει εκκαθαριστεί από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ και διαθέτει μια... δεξαμενή καταθέσεων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Ρόη Χάϊκου, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 28/04/2013 10:49:17

  Το τι συμβαινει με την Εθνικη με αφηνει παγερως αδιαφορο μια παραφυαδα του δημοσιου ειναι& θα παραμεινει .Επαιξε πολλαπλως τον ρολο της σε καθε αποτυχημενη οικονομικη προσπαθεια ανορθωσης της χωρας ,ποτε με τα χρηματιστηριακα παιχνιδια του 1999 ,ποτε με τα ομολογα των ασφαλιστικων ταμειων ,ποτε με τις αλλεπαλληλες ΑΜΧ και την ομηρια των μετοχων της και απο την αλλη μερια ηταν και θα παραμενει το παραμαγαζο των εκαστοτε κυβερνητικων εξουσιων !

 2. GK avatar
  GK 28/04/2013 12:50:26

  Τώρα γιατί πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την παραμονή της Εθνικής σε ιδιωτικα χέρια δεν το κατάλαβα.

  Αλήθεια το 90% το βάζει το κράτος (εμείς χρεώνοντας τα παιδιά μας) και στο τέλος δεν θα έχουμε λόγο για τίποτα.

  Μόλις πουληθεί κοψοχρονια σε ξένους θεσμικούς θα θεωρηθεί επιτυχια.

  Αλήθεια η eurobank υπάρχει ακόμα. Το χρηματιστήριο γιατί δεν αντιδρά φυσιολογικά;

 3. The Camel avatar
  The Camel 28/04/2013 13:15:02

  Αυτό που αναφέρει το κείμενο οτι κάνει η διοίκηση της Εθνικής δηλαδή να μιλάει σε πελάτες της τράπεζας για να τους πείσει να μπουν στην αυξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ με βάση την ισχύουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία και θα έπρεπε να επιφερει την παρέμβαση της Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς, αν υπήρχε σοβαρή Επ. Κεφαλαιαγοράς.

  Δεν μπορεί μια τράπεζα να απευθύνεται στο μιλητό σε απλούς καταθέτες ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΆΔΙΟ, απόφαση γεν. συνέλευσης και να προσπαθεί να τους πείσει να βάλλουν τα λεφτά τους. Πολύ περισσότερο όταν βάζοντας π.χ. 100 ευρώ χάνεις 30 ευρώ περίπου με το καλημέρα επειδή η Εθνική έχει αρνητική καθαρή θέση. Πολλοί απ' αυτούς μπορεί να στραφούν εναντιον της τράπεζας κια των αρχών για παραπληροφόρηση αργότερα.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/04/2013 15:23:15

  Με τόσα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών θα ήταν τεραστιο πρόβλημα να πέσει η Εθνική σε χέρια ξένων λαμογιών για τόσα λίγα χρήματα. Αυτός που θα την αγόραζε θα ξεκινούσε μαζικές κατασχέσεις και θα είχαμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα ήδη σοβαρά υπάρχοντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.