H υποκρισία των δανειστών με το ελληνικό χρέος
08/11/2014 10:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H υποκρισία των δανειστών με το ελληνικό χρέος

Ο πολύς κ. Σόιμπλε και λέει με στόμφο ότι δεν μπορεί να μιλήσει με την Ελλάδα αν δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Αφήνει την Ελλάδα απλά να διαλυθεί. Βγαίνουν οι γερμανικές εφημερίδες και λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν τους νοιάζει αν θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός ή άλλος. Τους νοιάζει το πρόγραμμα και να πάμε να…

Όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, απλοί πολίτες, πολιτικοί, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα εκτός Ευρώπης θα ήταν εντελώς διαφορετική και σίγουρα θα ήταν πιο… βαλκανική χώρα παρά πιο ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα έκανε λάθος διαχείριση του πλεονεκτήματος να βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Για το ποιοι φταίνε γι’ αυτό είναι άλλη κουβέντα, όμως, ασφαλώς η συμμετοχή βοήθησε, οι εταίροι έδειξαν αλληλεγγύη… μέχρι που ήρθε η κρίση.

Θες γιατί τα πήραν στο κρανίο, θες γιατί μας ζηλεύουν, θες γιατί η Γερμανία είναι αυτή η παλαιοσυντηρητική χώρα που θέλει να εγκαταστήσει ένα τέταρτο οικονομικό Ράιχ, η ουσία είναι ότι μας άδειασαν ουκ ολίγες φορές.

Η χειρότερη όμως είναι αυτή που συμβαίνει με το χρέος και με τη ρητή υπόσχεση και δέσμευση ότι εφόσον παρουσιάσουμε πλεονάσματα και νοικοκυρευτούμε τότε θα ανοίξουν το ζήτημα και θα μας βοηθήσουν αφού, όπως έλεγαν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Παρά το κούρεμα στα ομόλογα που έκαναν, τσακίζοντας και μικρο-ομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία, το χρέος δεν μειώνεται, έχει φτάσει στο 170% και είναι δύσκολο να πέσει στο 120% όπως λένε οι προβλέψεις. Όλοι οι τροικανοί έλεγαν ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει το δρόμο της και εδώ και ένα χρόνο λένε ότι θα ανοίξουν από μήνα σε μήνα το ζήτημα ώστε να πάει η χώρα σε ένα έμμεσο κούρεμα με μεγάλη επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

Αναγκαστικά η κυβέρνηση έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο καθώς σε άλλη περίπτωση και δεν θα έπαιρνε τις δόσεις από το ΔΝΤ (όπως προβλέπει το καταστατικό της) αλλά και θα οδηγούσαμε τους δανειστές σε απαιτήσεις που θα έφταναν στα όρια της χρεοκοπίας.

Μόνοι μας ποτέ δεν μπορούμε να πούμε μη βιώσιμο το χρέος, μόνο οι δανειστές πρέπει να ξεκινήσουν τη συζήτηση. Κι όμως, ξαφνικά διαρρέουν ότι βλέπουν βιώσιμο το χρέος κι ότι δεν χρειάζεται βοήθεια η Ελλάδα. Επομένως, την αφήνουν να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα, αφού πρώτα την κατέστρεψαν με τα λάθη τους, με τους λανθασμένους πολλαπλασιαστές, την λάθος αποτίμηση της κρίσης και ένα σωρό άλλες βλακώδεις προβλέψεις.

Έρχεται ο πολύς κ. Σόιμπλε και λέει με στόμφο ότι δεν μπορεί να μιλήσει με την Ελλάδα αν δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Για τις δικές του δεσμεύσεις δε μίλησε ποτέ, ούτε για τα λάθη και τις γκάφες του. Αφήνει την Ελλάδα απλά να διαλυθεί.

Βγαίνουν οι γερμανικές εφημερίδες και λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν τους νοιάζει αν θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός ή άλλος. Τους νοιάζει το πρόγραμμα και να πάμε να…

Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο όπου αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όταν το ΔΝΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε τριμερή για απομείωση του ελληνικού χρέους. Θα γινόταν μέσα Νοεμβρίου αν η Μέρκελ και η παρέα της δεν απαιτούσαν να μην πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η συνάντηση. Ξανά η Ελλάδα στο καναβάτσο από ένα μάτσο υποκριτές.

Κι ενώ λες ότι έχεις φτάσει στο τέλος και ζητάς ανάσα για να πας μπροστά, έρχονται πάλι οι ίδιοι άθλιοι και απαιτούν εδώ και τώρα μεταρρυθμίσεις, όπως βαφτίζουν τα νέα μέτρα που θα καταστρέψουν ακόμη περισσότερο τη χώρα. Διότι δεν είναι πλέον μια εμμονή επειδή μας δάνεισαν λεφτά και τα θέλουν πίσω. Είναι μια σφραγίδα, μια επιβεβαίωση των ανίκανων υποκριτών που κυβερνούν την Ευρώπη.

Κι ας μη γελιόμαστε. Έτσι όπως πάει η Ευρώπη θα διαλυθεί πρώτα αυτή, πριν καν προλάβουμε εμείς να βγούμε από αυτήν. Ο υποκριτής μπορεί να τη γλιτώνει πάντα αλλά έρχεται κάποια στιγμή και η ώρα του. Αν η Γερμανία ετοιμάζεται να διαλύσει την ΕΕ για να φτιάξει την γερμανική Ευρώπη, τότε είναι κοντά. Όμως, μάλλον θα μείνει μόνη της. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική της εγκληματικής τους αδιαφορίας και υποκρισίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 08/11/2014 11:14:50

  Ψυχραιμία παιδιά. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!!!

 2. Παππούς avatar
  Παππούς 08/11/2014 11:34:06

  Μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Τι άλλο θέλετε επιτέλους για να το καταλάβετε ορισμένοι ; Δεν εχουν σκοπο ουτε για "ελαφρυνση" ουτε για "κουρεμα" ουτε για τιποτα. Απλα και μονο μια αεναη "επιτηρηση" εις τον αιωνα τον απαντα.

 3. foros1 avatar
  foros1 08/11/2014 11:38:16

  ...μα η διάλυση (ΑΥΤΗΣ) της Ευρώπης, όπως λέτε, θα είναι το θείο δώρο για την Ελλάδα, εδώ που φτάσανε τα πράγματα.

  • Χρονογράφημα avatar
   Χρονογράφημα @ foros1 08/11/2014 17:01:16

   Και το επόμενο τείχος, όταν με το καλό χτιστεί, να είναι γρανιτένιο, για νά' χουμε το κεφάλι μας ήσυχο!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Χρονογράφημα 08/11/2014 21:49:36

    Μπά, ακριβός ο γρανίτης. Ποιός είναι τρελός; Και το beton δύσκολα το χαλάς μετά. Κάθε καλός εργολάβος διαχωριστικών συνιστά το παλιό καλό τσιμεντότουβλο. Bricks in the wall. Το χαλάς μετά εύκολα και τα πουλάς ενα ένα, όπως στο Βερολίνο. Άσε που υπάρχει και η μοντέρνα λύση: Γυψοσανίδα ή "YTONG". Ελαφρά, τα κόβεις και με το πριόνι...

 4. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 08/11/2014 12:07:36

  Εφόσον παίζεις σκάκι με τα όρνια, πρέπει να βλέπεις πολλές κινήσεις μπροστά, να έχεις απαντήσεις σε κάθε απειλή, να μην καταπίνεις τις...μπλόφες, να μην επαναπαύεσαι σε ...χαρισμένα πιόνια, επιδεικνύοντας ανεξήγητη και τραγικά ασυγχώρητη αθωότητα. Πρέπει να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος και να διαθέτεις την κάθε στιγμή, τις κατάλληλες διαφυγές. Αν όχι......

 5. Γιαγιά avatar
  Γιαγιά 08/11/2014 12:11:25

  Δεν περιμέναμε και τίποτε καλύτερο από αδίστακτους τοκογλύφους.... Η Ε.Ε έχει πέσει στα χέρια ανεγκέφαλων τυχοδιωκτών, που εγκληματούν κατά συρροή κατά των λαών της.

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 08/11/2014 12:55:56

  Εχουμε τόσα χρόνια τώρα που περιμένουμε την "τελική διευθέτηση" του χρέους. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Κάθε τρεις και λίγο η ημέρα, ο μήνας και ο έτος της σχετικής συζήτησης μετατίθενται...
  Ακόμη και οι πιο καλόπιστοι απέναντι στους γερμανούς και τα satellite states πρέπει να το δουν αυτό.
  Η δε ειρωνεία είναι τεράστια! Η ελληνική κυβέρνηση προσδέθηκε στο άρμα του "πάμε καλά, το χρέος είναι βιώσιμο" και τώρα αυτό γυρίζει μπούμερανγκ! Τελικά, μου φαίνεται θα την κάνουν την συζήτηση με την επόμενη κυβέρνηση γιατί ετούτη δεν ξέρω αν προλαβαίνει. Ακόμη κι αν εξαντλήσει την 4ετία, δεν πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση! Οι ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να της μεταθέτουν την ημερομηνία ή θα της ξεκόψουν μια κι έξω ότι πρόκειται να αθετήσουν τον λόγο τους...

 7. Μπάμπης Κλάρας avatar
  Μπάμπης Κλάρας 08/11/2014 13:37:49

  Τώρα θα μάθουμε τους Γερμαναράδες? Ιδιοι είναι πάντα και κακό σε όσους το ξέχασαν. Ποτέ δεν ήλθαν σαν φίλοι αλλά πάντοτε σαν άρπαγες....και μετά απο 4-5 χρόνια κατοχές πάντα φεύγουν αλλά χωρίς να πέρνουν μαζί τους τους ντόπιους "φίλους" τους που συνήθως τους "απαξιώνουν"...... γιατί οι Γερμανοί αγαπούν την προδοσία αλλά όχι τους προδότες.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μπάμπης Κλάρας 08/11/2014 15:57:59

   Μια που την πήγες εκεί την κουβέντα, ποιος ήταν ο προδότης που μας εγκλώβισε στα μνημόνια και ποιον εξυπηρέτησε; Μήπως κάποιος ΓΑΠ που έκανε το παιχνίδι των ΗΠΑ για να μπει το ΔΝΤ στην ΕΕ ως δούρειος ίππος και να την διασπάσει; Και γιατί ενώ το Α μνημόνιο το υπέγραψε χωρίς να το δει καν, δεν εφάρμοσε σχεδόν τίποτα για περιορισμό σπατάλης, εκτός περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, και όταν ο κόσμος ήταν στα κάγκελα ανήγγειλε δημοψήφισμα; Το δημοψήφισμα έπρεπε να το κάνει προ την υπογραφής του στο μνημόνιο, όχι μετά τις εγκληματικά λανθασμένες ενέργειες και την προκλητική ρητορική του ίδιου και του Παπακωνσταντίνου. Αυτός ο προδότης λοιπόν, έφτασε τη χώρα μου να είναι περίγελος όλων επειδή δεν έκανε τίποτα από όσα -λανθασμένα- δεσμεύτηκε να πράξει.

   • Άλφα του Κενταύρου avatar
    Άλφα του Κενταύρου @ Γεώργιος Τ. 08/11/2014 19:29:19

    Να μην το πάμε λέτε όμως και λίγο πιό πίσω; Ποιός την κοπάνησε την κρίσιμη στιγμή κι έδωσε το πηδάλιο στον Mr.GAP, ενώ επί χρόνον πολύν κοιμότανε και δεν είχε καν ακούσει το τσουνάμι που πλησίαζε;

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ Άλφα του Κενταύρου 08/11/2014 21:27:16

     Μήπως εκείνη την εποχή ζούσες απομονωμένη, εκεί ψηλά, στο αστρικό σύστημα και δεν έπαιρνες μεζέ τι παιζόταν στη χώρα; Το λέω, γιατί διακρίνω ένα μεγάλο κενό πληροφόρησης-ενημέρωσης για το 2008, 2009 και 2010.

     • Άλφα του Κενταύρου avatar
      Άλφα του Κενταύρου @ ΙΚΟ 08/11/2014 23:00:43

      Εγώ πάλι, διακρίνω μία επιλεκτική... αμνησία όσον αφορά το χρονικό διάστημα 2004 -2009, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μία γενική εγκληματική αφασία στα οικονομικά.... Μετά, ήρθαν οι ακρίδες.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Άλφα του Κενταύρου 09/11/2014 06:29:12

      Επειδή σου έχω αναγνωρίσει πολιτικό έρμα και σέβομαι τις απόψεις και τον αγώνα που κάνεις, θα σε παρακαλέσω να κάνεις τον κόπο, να μελετήσεις (αλλά να τα μελετήσεις) τα παρακάτω. http://ndrodou.blogspot.gr/2011/05/07072010.html http://www.papathanassiou.gr/numbers.pdf http://www.papathanassiou.gr/ipomnima_eksetastiki.pdf

     • Άλφα του Κενταύρου avatar
      Άλφα του Κενταύρου @ ΙΚΟ 09/11/2014 09:33:21

      Επειδή κι εγώ σέβομαι τις απόψεις σας (καθόλου τον ...αγώνα σας) αλλά και την πολιτική μυωπία με την οποία επιλέγετε να αντιλαμβάνεσθε τον γύρω κόσμο, θα σας επισημάνω οτι τα όμορφα λόγια και τα τυπωμένα δικαιολογητικά της αποτυχίας, δεν έχουνε καμιά σημασία. Η πραγματικότητα φωνάζει. Εσείς μη μελετήσετε, απλά διαβάστε τα θαυμαστά αποτελέσματα όλων αυτών των μεγαλεπήβολων που παραθέτετε :

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Άλφα του Κενταύρου 09/11/2014 10:36:08

      Καλά κρασιά!

     • Άλφα του Κενταύρου avatar
      Άλφα του Κενταύρου @ ΙΚΟ 09/11/2014 15:44:36

      1. http://www.e-dimosio.gr/dimosio/tetarti-pio-ftochi-chora-stin-ee-ellada/ 2. http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/proti-se-anergia-i-ellada-stin-eyropi 3. http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/unicef-diplasiastike-i-paidiki-ftwxeia-stin-ellada-neoi-sto-perithwrio Με τις υγείες σας και καλά μπάνια....

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Άλφα του Κενταύρου 09/11/2014 19:31:56

      Με τόση πολυπραγμοσύνη, φυσικό είναι, ενίοτε αστοχείς. Ποιος αμφισβήτησε το τώρα;

     • Άλφα του Κενταύρου avatar
      Άλφα του Κενταύρου @ ΙΚΟ 10/11/2014 07:42:48

      To χθες και το προχθές που ωραιοποιείς έκτισε το άθλιο ''τώρα'' σου.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Άλφα του Κενταύρου 10/11/2014 09:15:59

      Το προχθές, πριν το διώξεις, σου άφησε τον κατώτατο μισθό στα 780€, την ανεργία στο 7%, την βενζίνη στα 0,90€/lt και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,40€/lt. Σου παρέδωσε τα spreads δανεισμού της χώρας στις 115 -120 μονάδες. Σου άφησε έτοιμη την συμφωνία του, με τον Μπαρόζο και τον Αλμούνια, που τους είχε πείσει να λάβει μέτρα ήπιου χαρακτήρα, προκειμένου να συμμαζευτεί το, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, διογκωμένο (στο παρέδωσε <9%) έλλειμμα. Αν θέλεις μελέτησε τα links που σου παρέθεσα, αν δεν θέλεις, ζήσε με την αυταπάτη ότι όλοι είναι ίδιοι. Δεν είναι!!! Αυτά και τέλος.

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Άλφα του Κενταύρου 09/11/2014 23:22:03

     ο Παπανδρέου σε πυροβόλησε στο κεφάλι και έρχεται ο άλλος απο το Αλφα Κενταύρου να σου πει οτι είχες ζάχαρο και χοληστερίνη ... λοιπον επειδή εμείς ειμασταν εδώ.. διαστημόπλοιο και πίσω στον πλανήτη σου εκει μπορεί να σε πιστέψουν ..

     • Άλφα του Κενταύρου avatar
      Άλφα του Κενταύρου @ rally monkey 10/11/2014 07:41:32

      Άσε την παραμύθα και φάε τη μπανάνα σου εσύ. Μην απαιτείς να ξανανεβούμε κι εμείς στα δέντρα μαζί σου! Όλοι εδώ ήμασταν και ξέρουμε ποιός κοιμόταν 4 χρόνια, πότε αντιλήφθηκε την πραγματικότητα, από πόσους ανίκανους περιτριγυριζόταν και πως τράπηκε σε φυγή και μας παρέδωσε στον .....μιλημένο. Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά καλύτερη από τις αυταπάτες.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Άλφα του Κενταύρου 10/11/2014 09:03:38

      Αυτός προσέφυγε σε σένα. Εσύ τον έδιωξες, αυτή είναι η αλήθεια.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Γεώργιος Τ. 09/11/2014 23:38:03

    Ολα έγιναν ξαφνικά. Ο κακός μικρός Παπαντρέας (για τον μεγάλο μη μας ξεφύγει κακια κουβέντα, ούτε για τον κοιμώμενο της Ραφήνας, ούτε για το αναρχομπάχαλο στο νεοδημοκρατικό τρίγωνο των Βερμούδων του 1993, ούτε φυσικά για το όργιο της "ισχυρης Ελλάδας" 2000 - 2004, τότε εκτονωθήκαμε "εθνικά"). Φυσικά οι κακοί αμερικάνοι (κακό χωρίς αμερικάνους γίνεται;) Φυσικά το κακό ΔΝΤ, των κακών Αμερικάνων, κακών Κινέζων, κακών Ιαπώνων, κακών Ευρωπαίων, κακών λοιπών BRICS... Ολα έγιναν ξαφνικά to 2010. "Κι όλα είναι μαζικά, είναι μαγικά και προπαντός (τότε τώρα και πάντα) Αμερικανικά"... Το άθραυστο και παντός καιρού μεταπολιτευτικό "εθνικό" μας αφήγημα. Δηλαδή η χρόνια συμφορά του έθνους.

   • Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος @ Γεώργιος Τ. 10/11/2014 00:09:11

    Κάνεις λάθος! Η χώρα-πατρίδα του GAP (στην κυριολεξία) είναι οι ΗΠΑ κι όχι η Ελλάδα. Ελληνικά γνωρίζει ως δεύτερη γλώσσα...

 8. KM avatar
  KM 08/11/2014 14:51:22

  Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα καλό από την ΕΕ. (Και αναφέρομαι σε αυτό που εκείνη ΕΙΝΑΙ, όχι σε αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν, και το οποίο δεν θα γίνει ποτέ, άν δεν καταστραφεί και ξαναφτιαχτεί από την αρχή με άλλες βάσεις.) Ό,τι καταφέρουμε θα το καταφέρουμε κόντρα στις επιδιώξεις της ΕΕ, όχι με την υποστήριξη της. Φυσικά, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η τυφλή ρήξη είναι λύση. Χρειάζονται έξυπνοι χειρισμοί και εκμετάλλεση συγκυριών και εγώ ούτε έχω τις λύσεις ούτε μπορώ να μαντέψω τί ευκαιρίες απεμπλοκής μπορεί να παρουσιαστούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν βρεθήκαμε (και με ευθύνες δικές μας, και με ευθύνες των ξένων) στην κατάσταση που βρεθήκαμε το 2010, το Μνημόνιο ήταν ο λάθος δρόμος. Και μετά από τον Παπαδήμο, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί τρόπος αποφυγής της Καταστροφής, αναλύοντας με καθαρά «ορθολογικά» δεδομένα. Αλλά η ελπίδα υπάρχει.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/11/2014 16:17:11

  Τα έχουμε πεί πολλές φορές: ολη η φιλοκυκλική, αναρχοφιλελεύθερη πολιτική "αντιμετώπισης " της κρίσης που εφαρμόζεται στο σύνολο της Ευρωπης είναι βλακώδης και αυτοκαταστροφική. Για την Ελλάδα, για το Νότο και συνολικά για την Ευρώπη, απο το Ελσίνκι μέχρι τη Μάλτα. Αλλά και υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε κανονικές χώρες που βιώνουν δύσκολα την κρίση αλλά με κάποια αξιοπρέπεια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ισπανία) και την παράγκα των λιπαρών μογκούλων και των υπηρετων τους που κατάντησε η Ελλάδα με 3 δεκαετίες φαύλης κομματοκρατίας. Τύποι όπως ο Σόιμπλε, με τα ηλίθια αναρχοφιλελεύθερα δόγματά τους (που έχουν παιχτεί και ξαναπαιχτεί πολλές φορές στην ιστορια), νομίζουν ότι εξυπηρετούν τη σταθερότητα. Στην πραγματικότητα πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο στηρίζεται η ευημερια της χώρας τους και η ίδια η πολιτική τους δύναμη. Η βλακεια τους σιγά σιγά αποκαλύπτεται και κάποια στιγμή οι πολίτες θα τους στείλουν εκεί όπου πρέπει: στη λήθη. Ποιός θυμάται τον αναρχοφιλελεύθερο Χούβερ; Κανείς. Ενώ όλη η Αμερική αγαπά τον παρεμβατιστή Ρούσβελτ του new deal (o πιο δημοφιλής πρόεδρος μετά τον Ουάσιγκτων). Όμως: Μακάρι να ήταν Βαλκανική και η νοοτροπία των εγχώριων ελίτ, τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη. Δυστυχώς είναι τύπου Ζιμπάμπουε και ακόμη παρακάτω. Δυστυχώς η αναρχοφιλεύθερη βλακεία πολιτικών όπως ο Σόιμπλε είναι μόνον το πολιτικό αποκορύφωμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ βλακείας τέτοιων ελίτ, όπως οι Ελληνικές: "Όλα για τους πλούσιους, οι φτωχοί άς φάνε παντεσπάνι". Λίγη ακόμη προσπάθεια αναρχοφιλελεύθεροι "ήρωές μου", και εσείς θα τον διώξετε τον καπιταλισμό απο την Ευρώπη. Οι επενδύσεις, η βιομηχανία, το εμπόριο είναι πράγματα κατάλληλα για Κινέζους και Αμερικανούς, όχι για συνταξιούχους ραντιέρηδες και ταβερνόβιους Ευρωπαίους.

  • KM avatar
   KM @ Uncle Stgm 08/11/2014 16:47:59

   Οι επενδύσεις, η βιομηχανία και το εμπόριο έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα. Μαζί με τον Κινέζο λοιπόν, κόντρα στη Γερμανία, εσένα και την κόρη σου.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ KM 08/11/2014 21:17:19

    Μάλλον σκέφτεσαι να μετακομίσεις στη Σαγκάη, μαζί με τους "αναξιοπαθούντες" Έλληνες (και Αλβανούς) "επενδυτές". Κάνω λάθος; Άν δεν θέλεις τόσο μακριά, πάντως υπάρχει η μετριοπαθης λύση Berlin - Kreuzberg: οι Τούρκοι με τα ντονέρ και τα μαναβικά φεύγουν, τους νότιους βλάχους Σβάμπους τους διώξανε οι ρατσιστές πρωτευουσιάνοι, τώρα όμως το Kiez γεμίζει Κινέζους (εστιατόρια, κυρίως όμως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και επενδυτές ή brokers μετοχικών τίτλων σε μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις). Πεδίον δόξης λαμπρόν, αλλά βιάσου πριν "κιτρινίσει" εντελώς.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ KM 08/11/2014 21:40:38

    Αφιερωμένο εξαιρετικά. Χωρίς κακία - μόνον να προετοιμαζόμαστε για το αναπόφευκτον: όπως παραδέχτηκε και ένας Γερμανός, ο Β. Μπίρμαν, "έτσι ή αλλοιώς, η γή θα γίνει ΚΙΤΡΙΝΗ". Πρώτη μέρα του Μαγιού
    πάει το clipper του τσαγιού.
    Να προλάβει τη Σαγκάη,
    να φορτώσει το άσπρο τσάι.

    Μα στου νότου τα νησιά,
    στο στενό του Μακασάρ,
    το κουρσεύουν πειρατές,
    και δε γύρισε ποτές.

    Στέρνουν ένα μπριγκαντίνι,
    όλο ασένιο, στο καντίνι.
    Μα όξω από τη Βαρκελώνα
    το μπατάρει μια χελώνα,
    μια χελώνα θηλυκιά,
    γκαστρωμένη και κακιά.

    Μα ένας Κεφαλλονίτης,
    κει οπίσω απ’ τη Δολίχα,
    τραμπάκουλο αρματώνει
    και το βαφτίζει "Τρίχα".

    Καβατζάρει το Σχινάρι,
    τονε κλαίγαν κι οι γαϊδάροι.
    Βγαίνει από τη Τζιμπεράλτα
    δίχως μπούσουλα και χάρτα.

    Όξω απ’ τη Μαδαγασκάρη
    ο καιρός έχει λασκάρει.
    Κατεβάζει τα πινά του
    και ψειρίζει τ’ αχαμνά του.

    Τονε πιάνουνε κουρσάροι
    μα τους τάραξε στο ζάρι.
    Μαχαιρώνει τη χελώνα
    και ξορκίζει τον κυκλώνα.

    Αριβάρει στο Μακάο
    μ’ ένα φόρτωμα κακάο.
    Όμως βρέθηκε στ’ αμπάρι
    όλο φούντα και μπουμπάρι.

    Αφού το μοσχοπούλησε
    στη λίρα κολυμπάει,
    τσου χαιρετάει κινέζικα
    και παει για τη Μπομπάη.

    Τονε πιάνουν Μουσουλμάνοι
    του φορέσανε καφτάνι,
    τον βαφτίζουν Μουχαμέτη
    και του κάνουνε σουνέτι.

    Τσου μαθαίνει σκορδαλιά
    και τον κάνουν βασιλιά.
    Το `σκασε νύχτα με μουσώνα
    μ’ όλο το βιός σε μια κασώνα.

    Το μωρό μας με κλωτσάει,
    τι θα γίνει με το τσάι;
    Πνίξε πια τον βασιλιά.
    Α! Το πίνουν οι Κινέζοι
    σιωπηλοί γουλιά γουλιά. (Νίκος Καββαδίας)

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ KM 08/11/2014 21:42:32

    Έσύ στη Σαγκάη, εγώ στα καράβια, τι να τσακωνόμαστε με τα διαολοπληκτρολόγια: Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον...

 10. alex avatar
  alex 08/11/2014 16:38:43

  Oπως ελεγε και ο Γιλμαζ οταν κανεις χειραψια με Ελληνα μετα πρεπει να μετρας τα δαχτυλα σου μη σου λειπει κανενα. Οσο πιο ασυνεπεις ειναι τα συνεταιρακια μας τοσο καλυτερα για εμας. Οχι νεα μετρα αλλα ουτε το τρ.. μας δεν θα παρει ο φρατελινο εκ Γερμανιας. Εκανε το καλυτερο δωρο στον Σαμαρα. Αραγε γιατι οι Γαλλοι κανουν τους καλους,αυτη ειναι ερωτηση τρικ,μαντεψτε την απαντηση.

 11. kapar13 avatar
  kapar13 08/11/2014 17:04:00

  Τόσες ώρες πέρασαν από την ανάρτηση και κανείς μερκελιστής, γερμανολιγούρης και σοϊμπλελάγνος ακόμα; Τι έγινε, ρε παιδιά; Δεν δουλεύουμε ΣΚ; Γιατί έτσι; Δεν σας πληρώνει η πρεσβεία υπερωρίες, ένα πενθήμερο και τέρμα; Μόνο τα μαγαζιά να ανοίγουν Κυριακές, εσείς ξάπλα;

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ kapar13 08/11/2014 18:45:33

   Σωστή η επισήμανσή σου αλλά έτσι χοντρά που τους τα λες μάλλον δεν θα εμφανιστούν γιατί θα είναι σαν να αποδέχονται τους χαρακτηρισμούς.

  • Πάρης ο όμορφος avatar
   Πάρης ο όμορφος @ kapar13 08/11/2014 19:15:05

   Δε δίνουνε οι τσιφούτηδες υπερωρίες άλλο πια. Μάλλον είδαν κι αποείδαν οτι δεν έχει αποτέλεσμα οι σαλιγκαροτροφή :). Ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Δέχονται λίγο γίγο το αναπόφευκτο.

  • dim avatar
   dim @ kapar13 08/11/2014 20:08:13

   Πόσο οπισθοδρομικός πρέπει να είσαι για να έχεις πρόβλημα με το να ανοίγουν τα μαγαζιά Κυριακές? Καφετέριες, εστιατόρια, σινεμά, θέατρα και τόσοι άλλοι κλάδοι που είναι ανοιχτά και Κυριακές εδώ και δεκαετίες δεν σε χαλάνε ε? Για να διασκεδάζεις και να πίνεις τους φραπέδες σου εσύ ας δουλεύουν οι άλλοι Κυριακές. Όταν είναι όμως για εμπορικά καταστήματα, ώστε να μπορούν και οι εργαζόμενοι να κάνουν τα ψώνια τους όχι, εκεί πειράζει να δουλεύουν Κυριακές οι υπάλληλοι ε? Υποκριτές και φαρισαίοι Συριζοειδή, Κομμούνια και Χρυσαύγουλα, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είσαστε. Ο λαός έχει να επιλέξει έναν από τους δύο δρόμους για το που θα πάμε από εδώ και πέρα: ή κρατισμός – μαρξισμός και εθνομηδενισμός από την μια, ή πατριωτικός – συντηρητικός και κοινωνικός φιλελευθερισμός από την άλλη. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Σας χαλάνε οι μεταρρυθμίσεις ε? Σας ξεβολέυουνε? Κρατικοδίαιοι αργόσχολοι, συνδικαλιστές που αφού έδιναν στους Γάπακες και τους Αντρέες σαραντατεσσάρια επί 3 δεκαετίες, τώρα παίζουν τα ρέστα τους στον Σύριζα, ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Για να δούμε όμως τι θα πει και ο υγιής παραγωγικός λαός. Για να μετρηθούμε και να δούμε επιτέλους μετά τη κρίση βάλαμε μυαλό και θα επιλέξουμε επιτέλους μεταρρυθμίσεις και φιλελευθερισμό, ή θα βγάλουμε πάλι ένα κόμμα που στηρίζει όσο κανένα άλλο τον άκρατο κρατισμό και μάχεται λυσσαλέα ενάντια σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και επένδυση?

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ dim 08/11/2014 21:34:16

    Έσκασε μύτη ο πρώτος .... καλώς τον. Επί της ουσίας ;! αυτά που γράφεις είναι ένα συνονθύλευμα ασυναρτησιών από κάποιον που ευρίσκεται σε κατάσταση πανικού με ταυτόχρονη τρικυμιά εν κρανίω.

   • Βουστροφηδόν avatar
    Βουστροφηδόν @ dim 08/11/2014 23:38:21

    ''Σας χαλάνε οι μεταρρυθμίσεις ε? Σας ξεβολεύουνε?'' Που τις είδατε έρμε τις ...μεταρρυθμίσεις; Στα πολυκαταστήματα που απαιτούν να πνίξουνε τα μικρά μαγαζάκια, ή στους εργαζόμενους-δούλους που πληρώνονται 4άωρα εργαζόμενοι 7άωρα με μισθούς πείνας; ''Για να δούμε όμως τι θα πει και ο υγιής παραγωγικός λαός. Για να μετρηθούμε..'' Υπομονή. Θα μετρηθούμε, αλλά να προσέχετε γιατί καθόλου δε θα σας αρέσει. Κοντή γιορτή. Ακούς εκεί ''ιδιωτική πρωτοβουλία και επένδυση?''. Που τα βλέπετε όλα αυτά; Στις χιλιάδες φαληρισμένες επιχειρήσεις; Στα λουκεταρισμένα καταστήματα; Ή στις χαριστικές παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας που απλά κάνουνε πλουσιότερο τον αντί πινακίου φακής ...αγοραστή; Σας ζάλισε η σκοτούρα. Το γαρ πολύ της θλιψεως .... ε;

    • dim avatar
     dim @ Βουστροφηδόν 09/11/2014 00:44:18

     Μα οι χιλιάδες φαληρισμένες επιχειρήσεις είναι ακριβώς αποτέλεσμα της ύφεσης και της υπερφορολόγησης, που αυτά με τη σειρά τους ήταν αποτέλεσμα του τεράστιου ελλείμματος που είχαμε επειδή έπρεπε να πληρώνουμε 1 εκατ. δημόσιους υπαλλήλους, και μάλιστα να τους δίνουμε και μπόνους έγκαιρης προσέλευσης, όταν και εάν μας έκαναν και τη χάρη να πηγαίνουν έγκαιρα στην εργασία τους... Τώρα, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις... Ναι είναι μεταρρύθμιση να ανοίγουν και Κυριακή τα καταστήματα, και τα μικρά μαγαζάκια δε παθαίνουν τίποτα από το άνοιγμα της Κυριακής. Ο Έλληνας είναι πατριώτης και έχει και αγάπη για τη γειτονιά του και τις οικογενειακές επιχειρήσεις, και αν λοιπόν το «μαγαζάκι» έχει καλή ποιότητα και καλές τιμές, θα το στηρίξει. Από την υπερφορολόγηση και την ύφεση ναι παθαίνουν, αλλά αυτό το εξήγησα παραπάνω. Και με το Σύριζα με την αντίληψη που κουβαλάει για άκρατο κρατισμό, θα κλείσουν και αυτά που έχουν μείνει, για αυτό λέω ότι θα μετρηθούμε επιτέλους να δούμε τι θέλουμε? Ανεργία από το 27% στο 40% με τους κρατιστές? Ή σταδιακή μείωση της ανεργίας με φιλελεύθερη πολιτική και μεταρρυθμίσεις? Εκτός όταν λές που τα είδατε αυτα «ιδιωτική πρωτοβουλία και επενδύσεις?» μου τη βγαίνεις από τα «δεξιά»... Τότε κι εγώ μαζί σου, συμφωνώ ότι δεν έχουν γίνει πολλά και θα έπρεπε να γίνουν ακόμα περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα, αλλά βλέπεις ο λαός μας είναι ποτισμένος με τη νοοτροπία της αριστεράς, και εδώ μια ΕΡΤ έκλεισε ο Σαμαράς και κόντευε να πέσει. Και φυσικά μαζί σου αν υπάρχουν κρούσματα για 7ωρη εργασια που πληρώνεται για 4ωρο. Κατάπτυστο και όποιος το κάνει θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά. Η σχέση εργοδότη – εργαζομένου είναι μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και κοινού στόχου. Ο εργαζόμενος χωρίς ρίσκο παίρνει την αμοιβή που του ορίζει ο νόμος (ή και για παραπάνω, ποτέ όμως παρακάτω), και ίσως αν έχει συμφωνηθεί παίρνει και ένα πριμ παραγωγικότητας ή επίτευξης στόχων, και ο εργοδότης παιρνει το ρίσκο ακόμα και να μπει μέσα, ή αλλιώς να βγάλει μικρή ή μεσαία ή και μεγάλη γιατί όχι απόδοση επί των κεφαλαίων που έχει επενδύσει, σεβόμενος πάντα το εργατικό δίκαιο και τους νόμους του κράτους. Τέλος, εσύ που λες που τις είδατε τις μεταρρυθμίσεις, για πες μας με ποιές αλήθεια μεταρρυθμίσεις θα ήσουνα ευχαριστημένος. Γιατί και εδώ η υποκρισία περισσεύει. Όλοι λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά δε ξέρω τι εννοούν και πάντως σιγουρα μόλις μια μεταρρύθμιση θίξει τα συμφέροντα τους την θεωρούν «απορύθμιση» πχ. Να ανοίξουν τα καταστήματα? Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα? Να μπει τάξη στο ασφαλιστικό? Να γίνει αξιολόγηση? Να μειωθεί το δημόσιο και να γίνει πιο αποτελεσματικό? Να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια? Να γίνουν fasttrackεπενδύσεις? Να τελειώνουμε με το ανέκδοτο περί κορμοράνων και Χαλκιδικής? Να τελειώνουμε με το άσυλο στα πανεπιστήμια και τα χαμένα εξάμηνα με τις καταλήξεις? Να... Να... Να... ? Ή αυτά ή θα στηρίξουμε αυτόν που τώρα λέει ναι σε ΌΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ? Αυτόν που δε θέλει να αλλάξει τίποτα? Αυτόν που τώρα που έστω αυτό το ΠΑΣΟΚ του 8% που κατάλαβε ότι όλο αυτό το κρατικοδίαιτο μοντέλο του μας έφερε ως εδώ, έβαλε πλάτη, και ακριβώς επειδή έβαλε πλάτη, όλοι οι ΠΕΛΑΤΕΣ (και όχι πολίτες), την κάνανε με την μια προς Σύριζα μερία, σε αυτόν δηλαδή που τους τάζει ότι κανένα τους συμφέρον δεν θα θιχτεί.... Ήμαρτον πια... ας μετρηθούμε, και αν είσαστε περισσότεροι οι παρτάκηδες, οι βολεμένεοι, οι κρατικοδίαιτοι, οι ελαφρόμυαλοι που πιστεύεται στο λαϊκισμο, παρέα με τους εθνομηδενιστές και τους κρατιστές – κομμουνιστές – μαρξιστές, ε τότε οκ, δημοκρατία έχουμε, θα σεβαστούμε την επιθυμία της πλειοψηφίας... 30 χρόνια φάγαμε το ΠΑΣΟΚ στη μάπα, άλλα 2-3 χρόνια ας φάμε στη μάπα και το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ, μέχρι να καταρρεύσουν τα πάντα και να καταλάβει ο λαός ότι το μοντέλο της ευημερίας με δανεικά έχει πια τελειώσει οριστικά.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ dim 09/11/2014 07:32:07

      Για τις ομαδικές απολύσεις για τις οποίες έχουν λυσσάξει οι φίλοι σου οι τροϊκανοί έχεις να μας πεις τίποτα μεγάλε μεταρρυθμισή ;

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ dim 09/11/2014 07:33:14

      ... μεγάλε ☻ μεταρρυθμιστή.

     • d8 avatar
      d8 @ dim 09/11/2014 16:42:17

      '' ..και τα μικρά μαγαζάκια δε παθαίνουν τίποτα από το άνοιγμα της Κυριακής.'' Τίποτε δεν παθαίνουν. Μόνο κλείνουν Οι Ιδ.Επιχειρήσεις και τα μαγαζιά δεν έκλεισαν επειδή είχαμε πολλούς δημ.Υπαλλ., αλλά γιατί οι εκατομμύρια άνεργοι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν πια, επειδή η φοροτρέλα τα αφαίμαξε, επειδή πολιτική της Ε.Ε είναι ο αφανισμός των μικρομεσαίων. ''εδώ μια ΕΡΤ έκλεισε ο Σαμαράς και κόντευε να πέσει...'' Δεν κόντεψε να πέσει επειδή ...μεταρρύθμισε, αλλά γιατί έδρασε υστερικά και μη δημοκρατικά. Το τι είδους μεταρρύθμιση δε είναι η ...Νέριτ, το διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ dim 09/11/2014 22:18:50

      Αντιλαμβάνεσαι ότι, το άνοιγμα της Κυριακής επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος την επιχείρηση, οικονομικό δυσανάλογα με τις άλλες μέρες μεγαλύτερο, μιας και πρόκειται για υπερωριακή εργασία, και βιολογικό για τους μη απασχολούντες υπαλλήλους, που καλούνται ουσιαστικά να μην έχουν ΠΟΤΕ αργία. Η επιχείρηση, από την μεριά της, ή έχει τώρα μεγάλα κέρδη (και πληρώνει γερούς φόρους), ή πρέπει κάπου να μετακυλίσει αυτό το πρόσθετο κόστος. Στον αυξημένο τζίρο; Αλλά, αυτός δεν θα αυξηθεί, γιατί είναι στατιστικά διαπιστωμένη η έλλειψη χρήματος (και όχι χρόνου) για αυξημένες αγορές. Στις λιανικές τιμές λοιπόν! Τα κατάφερες πάλι! ΚΑΙ να στηρίξεις τα MALL, "ΧΩΡΙΑ" και ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ , ΚΑΙ να ανεβάσεις τις τιμές (για το χατήρι τους) ΚΑΙ να κλείσεις όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν! Προωθείσαι για το ΥΠΑΝ ολοταχώς! (Για να καταλάβεις τι λες, φαντάσου μια βιομηχανία, που παράγει ήδη διπλάσια παραγωγή από όση μπορεί να πουλήσει (50% έπεσαν οι εμπορικές συναλλαγές στην κρίση -και κατεβαίνουν φέτος -6,5%) και αντιμετωπίζει το πρόβλημα βάζοντας άλλη μια βάρδια παραγωγής!) Ως προς την γελοία καραμέλα της "καλύτερης εξυπηρετήσεως του εργαζομένου" (των άλλων κλάδων, βεβαίως), δεν προωθούμε το άνοιγμα των Δημοσίων Υπηρεσιών κάθε Κυριακή, καλύτερα; Έτσι θα εξυπηρετούμεθα ΟΛΟΙ !

   • kapar13 avatar
    kapar13 @ dim 09/11/2014 16:18:50

    Αρχηγέ, εμένε πες με ό,τι τραβάει η ψυχή σου εκτός από εθνομηδενιστή. Δεν κάνει. Και την ιστορία με τις δύο όψεις άστη παραδίπλα γιατί δεν πιάνει. Απέτυχε κι αυτή. Πάμε για άλλα τώρα.

 12. George N avatar
  George N 08/11/2014 19:06:46

  Γιατί η συζήτηση γίνεται για το χρέος που δεν το έθεσε κανείς και όχι για τις μεταρρυθμίσεις που τις ζητάνε όλοι? Ποιες είναι αυτές και γιατί θα καταστρέψουν την Ελλάδα? Τι μας ζητάνε τέλος πάντων? Ποια Ελλάδα θα καταστρέψουν? Το πότε θα κάνουν απεργία οι συνδικαλιστές ή το βιώσιμο ασφαλιστικό είναι τα θέματα που πρέπει να πούμε: no pasaran? Μήπως ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο είναι ο αγώνας για τον οποίο θα λέμε: Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς ? Αντίστροφα, γιατί κάποιοι προτιμούν να καταστραφεί η χώρα από το να τις κάνει?

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ George N 08/11/2014 21:36:30

   Ρε γιωργάκι άστο καλλίτερα ! εκτίθεσαι ! και σου έχω πει ότι σε συμπαθώ.

   • George N avatar
    George N @ Γιάννης Κιαπέκος 08/11/2014 22:02:40

    Αμοιβαία η συμπάθεια Γιάννη αλλά και καμιά απάντηση σε αυτά που ρωτάω καλοδεχούμενη. Στο κάτω κάτω και εσύ βλέπεις την ανάγκη να γίνουν, ίσως όχι οι συγκεκριμένες μεν αλλά δεν βγαίνει και τίποτα με το να το παίζουμε Βούδας. Πέντε χρόνια προσπαθούμε να μην αλλάξει τίποτα. Όλα καλά καμωμένα τα έχουμε! Ας πούμε επιτέλους τι πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να αλλάξει στα δικά μας. Οχι στα δικά τους. Ετσι για αλλαγή.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ George N 08/11/2014 22:48:03

     Το θέμα του άρθρου είναι η αφερεγγυότητα των δανειστών σχετικά με την διευθέτηση του χρέους. Δεσμεύτηκαν , στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, ότι αν επιτυγχάναμε πρωτογενή πλεονάσματα θα άρχιζε η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους και από τότε που το πετύχαμε μας πάνε από αναβολή σε αναβολή με διάφορες γελοίες προφάσεις. Αυτό σχολιάζουμε στο συγκεκριμένο άρθρο και όχι τις μεταρρυθμίσεις. Διότι αν προσχωρήσεις και εσύ σε αυτή τη λογική στο τέλος θα μας ζητήσουν να κατεβάσουμε (που τα έχουμε κατεβάσει) τα παντελόνια προκειμένου να αρχίσουν να συζητάνε για το χρέος.

     • George N avatar
      George N @ Γιάννης Κιαπέκος 08/11/2014 23:08:12

      "έρχονται πάλι οι ίδιοι άθλιοι και απαιτούν εδώ και τώρα μεταρρυθμίσεις, όπως βαφτίζουν τα νέα μέτρα που θα καταστρέψουν ακόμη περισσότερο τη χώρα" Αυτό σχολίασα.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ George N 09/11/2014 07:24:27

      Πάντως Γεώργιε σε μια χώρα 10.000.000 κατοίκων με 1.500.000 ανέργους εκ των οποίων οι 900.000 δεν παίρνουν επίδομα, οι ομαδικές απολύσεις και γενικώς οι απολύσεις ΔΕΝ αποτελούν μεταρρύθμιση. Είναι , εκτός από το ανθρωπιστικό μέρος , ένα άκρως υφεσιακό μέτρο και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και επιμένει είναι είτε βλαξ είτε άσχετος περί τα οικονομικά.

     • George N avatar
      George N @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 08:23:12

      Για τις μεγάλες επιχειρήσεις...όσες μείνανε. Εγώ πιστεύω ότι αφορά κάποιους που την βγάλανε ζάχαρη μέχρι τώρα παρά το ότι οι επιχειρήσεις που δουλεύουν χρεοκόπησαν αλλά όπως και να έχει, Γιάννη κερδίζεις το argument, ας μην το κάνουμε τότε. Όσο και συναισθηματικά και να το δούμε, όσο short φιτίλι και να είμαστε πάντως δεν μιλάμε για την καταστροφή της χώρας. Βιώσιμο συνταξιοδοτικό, κατάχρηση του δικαιώματος απεργίας που καταλήγει να κάνουν απεργία μόνο οι συνδικαλιστές να γίνονται δλδ απεργίες χωρίς συμμετοχή εργαζομένων ή μόνο σε ΔΕΚΟ, θέλουν ξανακοίταγμα. Αλλά αυτά είναι τα θέματα που βάζει η Τρόικα. Εμείς έχουμε καμιά ιδέα για το τι πρέπει να γίνει? Μάλλον όχι και εκεί υπάρχει ένα θεματάκι....Το να μην έχεις ιδέες πριν γίνει η ζημιά, το να μην έχεις κι αφού έχει γίνει, είναι που φέρνουν τις τρόικες και τις κρατάνε εδώ. Κι όταν λέω ιδέες δεν εννοώ προφανώς να μας φέρουν νέα ευρώδεντρα γιατί αυτά που είχαμε μαράθηκαν :-)

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ George N 09/11/2014 11:15:48

      «Για τις μεγάλες επιχειρήσεις...όσες μείνανε» Εξορθολόγησέ τους την φορολογία , διευκόλυνέ τους με τις οφειλές , μείωσέ τους το ενεργειακό κόστος ... χίλια πράγματα θα μπορούσε να κάνει αυτό το άχρηστο κράτος και όμως πάντα καταφεύγει στην εύκολη λύση μείωση μισθών , απολύσεις.

  • franck avatar
   franck @ George N 08/11/2014 22:24:58

   .Εχεις την εντύπωση οτι αν κάνουμε ΟΛΕΣ τις μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι δανειστές και ακόμα πέντε παραπάνω απο εμένα, φίλε George , θα δεχτούν να μην μας κατάσχουν την μοναδική κατοικία που μας απέμεινε και να μας δώσουν τουλάχιστο ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος ώστε να πληρώνουμε τα τοκοχρεωλύσια μόνο όταν έχουμε και όχι όταν δεν έχουμε να μας λένε κλείστε ακόμα κάμποσα μαγαζιά με φόρους? Εγώ πιστεύω το αντίθετο.

   • George N avatar
    George N @ franck 08/11/2014 23:42:22

    Frankly διαφωνούμε franc! Πες με περίεργο αλλά δεν πιστεύω ότι κανείς (και πολύ περισσότερο εμείς) θα πληρώσει ποτέ χρεολύσια για δημόσιο χρέος. Καλώς ή κακώς δεν γίνεται. Οπότε το χρέος αναγκαστικά γυρνάει. Δανείζεσαι για να ξεχρεώσεις το παλιό. Όλοι αυτό κάνουν. Και η Γερμανία. Αν έχει πάει το χρέος ταβάνι το πολύ πολύ να πρέπει να πληρώσεις όλους τους τόκους (και πάντα καθόλου κεφάλαιο). Αλλιώς πληρώνεις ένα κομμάτι (των τόκων) και το άλλο το δανείζεσαι. Τόκους μπορείς να πληρώσεις μέχρι ένα ποσοστό του ΑΕΠ. Ενα 3-4% πχ για κάποια χρόνια. Και πολύ είναι... Συμπερασματικά το χρέος είναι πρόβλημα των δανειστών, όχι δικό μας. Η εξυπηρέτησή του (τόκοι) είναι δικό μας πρόβλημα μέχρι το 3-4% του ΑΕΠ. Μετά κι αυτό είναι δικό τους. Άρα θα βάλουν επιτόκιο τέτοιο που θα βγάζει τόκους σε αυτό το ποσοστό. Κατά διαβολική σύμπτωση...αυτό κάνανε! Το υπόλοιπο ποσοστό των δημοσίων εσόδων πάει στις δημόσιες δαπάνες. Πόσο είναι αυτό? Δεν το λες και λίγο:Ένα στα δύο ευρώ που παράγουμε! Άρα πληρώνεις υπερβολικούς φόρους για να καλύψεις αυτό. Μέχρι και πέρσι δεν πληρώσαμε μία (από φορολογικά έσοδα) ούτε για χρεολύσια, ούτε για τόκους. Αυξήθηκαν όμως οι φόροι για να καλύψουν αυτά που δεν μας δανείζουν πια οι αγορές αλλά ούτε και η ΕΖ/ΔΝΤ. Κλείσανε μαγαζιά στο ενδιάμεσο? Χαθήκανε δουλειές? Όντως. Μόνο που οι πληρωμές για το χρέος δεν είχαν καμία σχέση με αυτό (αφού δεν γίνανε)! Παίρνουμε σωστές υπηρεσίες από το Δημόσιο μια και του ακουμπάμε τα μισά χρήματά μας? Γίνονται επενδύσεις? Αν η απάντηση είναι όχι, κάτι πάει λάθος. Άρα κάτι πρέπει να αλλάξει. Συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι αλλά η τρόικα έχει πιάσει λάθος το τι πρέπει να γίνει? Αυτά που λέει θα μας καταστρέψουν? Ας ακούσουμε τότε τις δικές μας προτάσεις...

    • franck avatar
     franck @ George N 09/11/2014 20:18:42

     Mην νομίζεις φίλε George οτι βρήκες την αιτία του κακού, διότι άν είχες δίκιο θα είχε λυθεί αμμέσως η Παγκόσμια κρίση και δεν θα κινδυνεύαμε μονίμως απο την επόμενη...Ακόμα κι αν εμείς οι Ελληνες επιμέναμε "Σοβιετικά" όλοι οι άλλοι δα έκοβαν άμεσα τις δημόσιες δαπάνεσ όχο χρειάζεται και θα έβγαιναν απο τηνκρίση, πολύ απλά κάνοντας τους τέως Δ.Υ. ιδιωτικούς... Όταν λέω οτι πληρώνουμε τοκοχρεωλύσια ξέρω και εγώ όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα οτι είναι για να ξεπληρώσουμε το παληό χρέος και όχι το καινούριο που σε μερικά χρόνια θα είναι και αυτό παληό, και ξέρω οτι έτσι κάνουν όλα τα κράτη και κανένα δεν καλείται να πληρώσει ΟΛΟ του το χρέος, ούτε έχει πρόβλημα όσο οι "οίκοι" αξιολόγησης δεν ασχολούνται μαζί του , οπότε δανείζεται με επιτόκιο 3-4 απο τις αγορές. Εμείς το πρόβλημα το έχουμε απο το 2009 διότι με την πρόφαση οτι το ίσο με το 117% του ΑΕΠ χρέος κατατάσσει ΜΟΝΟ την Ελλάδα και μόνο το 2009, εντελώς τυχαία? μετά την κατάρρευση της Leehman Brothers στην κατηγορία C=σκουπίδια και την θέτει εκτός αγορών, ενώ π.χ. τώρα που δεν υπάρχει leehman brothers και το χρέος της Ιταλίας είναι στο 136% του ΑΕΠ δεν τρέχει τίποτε. Αλλά ούτε για την Ελλάδα θα τρέχει τίποτε αν το 2025 έχει 125% χρέος άν βέβαια δεν υπάρξει τότε νέα Leehman bros... Δεν θα είχα καμμία αντίρρηση να ιδιωτικοποιηθούν ΟΛΕΣ οι κρατικές υπηρεσίες αν το πρόβλημα όπως λες, είναι οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Αλλά αν γίνει αυτό θα μας κοστίσει απλά πολύ ακριβώτερα, όπως συμβαίνει με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων που λογικά ανήκουν στο κράτος. Στην Ελλάδα μάλιστα ακόμα και τομείς που δεν ανήκουν λογικά στο κράτος, π.χ. ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΒΟ κλπ, μόλις ιδιωτικοποιηθούν, μας ανεβάζουν κι άλλο τους φόρους ή πάνε Λουξεμβούργο όπως θα ξέρεις πλέον...

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 08/11/2014 20:07:22

  Οι επαίτες δεν μπορεί να έχουν απαιτήσεις είναι ουσιαστκά η θέση τού γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Schäuble. Μέχρι εδώ σωστά. Οι κερδισμένοι τού μεγάλου Πολέμου (μαζί και η Ελλάδα) δέν απαίτησαν νά εκτελεσθούν για κάθε θύμα της γερμανικής θηριωδίας σαράντα γερμανοί, όπως αυτοί έκαναν στίς κατεχόμενες χώρες. Απαίτησαν όμως ένα ελάχιστο ποσό, ως πολεμική αποζημίωση. Μέχρι εδώ σωστά. Ο ιστορικός της οικονομίας Albrecht Ritschl σε συνέντευξή του στόν Spiegel, αφήνει να εννοηθεί ότι οι Έλληνες έχουν ισχυρή βάση για τις διεκδικήσεις τους, όσον αφορά την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο Ritschl λέει ότι αν εξαιτίας των εχθρικών προς την Ελλάδα άρθρων του γερμανικού Τύπου, αλλάξει η διάθεση στη χώρα (την Ελλάδα) και τεθούν παλιές διεκδικήσεις για αποζημιώσεις, και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και αν η Γερμανία αναγκαστεί να τις πληρώσει όλες, θα μείνουμε όλοι μας (οι Γερμανοί, εννοεί) με το πουκάμισο -ή, θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας. (Wenn die Stimmung im Land umschlägt, alte Forderungen nach Reparationszahlungen laut und auch von anderen europäischen Staaten erhoben werden und Deutschland diese je einlösen muss, werden wir alle bis aufs Hemd ausgezogen). Παραθέτω: Εστάλη στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου – Κατοχικό Δάνειο και Πολεμικές Αποζημιώσεις:

  Αξιότιμε Κύριε / Αξιότιμη Κυρία Βουλευτή,

  Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση ότι τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων συμφώνησαν στη διεξαγωγή διεθνούς συμποσίου στην Ελλάδα με θέμα τις Γερμανικές αποζημιώσεις, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι μέχρι σήμερα πάνω από 202 000 Έλληνες και ξένοι έχουν υπογράψει το Αίτημα του Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, όπως αυτές έχουν επιδικασθεί στην Ελλάδα από διεθνείς συμφωνίες.

  Η πληρωμή των προ πολλού οφειλομένων υποχρεώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι καθαρά θέμα δικαιοσύνης και απόλυτα ανεξάρτητο της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Η πληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων είναι λαϊκή απαίτηση, και ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή να απαιτήσει την απόδοση δικαιοσύνης. Η υπογραφή του Αιτήματος, που είναι αναρτημένο με τις υπογραφές στην ιστοσελίδα
  http://www.greece.org/blogs/wwii/ ,
  είναι επιβεβαίωση αυτής της λαϊκής απαίτησης.

  Σημειωτέον ότι:

  H Γερμανία πλήρωσε την τελευταία δόση αποζημιώσεων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σε Αμερικανούς δικαιούχους στις 3 Οκτωβρίου του 2010, σχεδόν 92 χρόνια μετά το τέλος αυτού του πολέμου.
  Η Γερμανία συνεχίζει την αποζημίωση Εβραίων που υπέφεραν από τους Γερμανούς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Τον Ιούνιο του 2013 η Βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε να πληρώσει αποζημίωση σε 5 228 Κενυάτες. για τον βασανισμό τους από την Βρετανική αποικιακή διοίκηση κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου την περίοδο 1952-1963.

  Το Αίτημα εστάλη πρόσφατα σε όλα τα μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Σας επισυνάπτω το Αίτημα και την σχετική επιστολή, μεταφρασμένη στα Ελληνικά, που εστάλη στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στα Γερμανικά.

  Περισσότερες πληροφορίες με σχετική βιβλιογραφία ευρίσκονται στην παραπάνω ιστοσελίδα.

  Με εκτίμηση,
  Κώστας Τζάνος, Δρ Μηχανικός
  Για το Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες Και διερωτούμαι, αφού οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, θα μπορούσε η γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τώρα το δικό της χρέος. Αν τελικά δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις, ο πρώτος υπαίτιος θα είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις και όχι ο κ. Schäuble. Δεν ξέρω αν η παράδοξη «αναβλητικότητα» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων κρύβει και ένοχα μυστικά, όπως την ύπαρξη δοσιλόγων και συνεργατών των Γερμανών στις τάξεις των κυβερνήσεων· διότι, ακόμα και για τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ότι ήταν άνθρωπος των Γερμανών και πλούτισε από τις εβραϊκές περιουσίες ή ότι σήμερα δεσμεύουν τους πολιτικούς οι λίστες Χρηστοφοράκου ή όποιες άλλες λίστες. Μέχρι εδώ σωστά; Καί άν ναι. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Καιρός να κάνουν και οι Γερμανοί τα δικά τους μαθήματα κ. Schäuble, όπως μετ' επιτάσεως απαιτείται απο του Έλληνες. Ο καθείς στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες.

  • franck avatar
   franck @ Ιαπετός 08/11/2014 21:51:27

   Να προτείνουμε τον Μιχάλη Σταθόπουλο να πάει να προβάλλει τις απαιτήσεις των Διστομιτών για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Με τη συγκυβέρνηση είναι κι αυτός τώρα. Δεν πήγε στο Σύριζα... Mπορεί και να ξεμπλοκάρει την απόφαση του Αρείου Πάγου για την κατάσχεση του Γερμανικού Ινστιτούτου στην Αθήνα υπέρ τους...

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/11/2014 22:25:50

  Στο περιβόητο ερώτημα τι είναι πρόθυμες να αλλάξουν οι Ελληνικές ελίτ, πολιτικές και οικονομικές, ώστε η οικονομία της χώρας να γίνει βιώσιμη και η κοινωνία της λιγότερο δυσαρμονική, η πείρα πολλών χτόνων δίνει σαφή απάντηση: Οι ελίτ μας θελουν να τα αλλάξουν όλα, για να μείνουν όλα ίδια. Όσοι είχαν δεί παλιά την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι "Ο Γατόπαρδος" (με τους Αλαίν Ντελόν, Κλαούντια Καρντινάλε), εύκολα θα καταλάβουν τι έτρεξε και τι τρέχει στα χρόνια της κρίσης.

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/11/2014 01:15:11

  Ποιές μεταρρυθμίσεις να κάνουν; Νά κάνουν μεταρρυθμίσεις, όχι "μεταρρυθμίσεις" (στην αντεστραμμένη γλωσσα του Orwell). Εν πρώτοις, να κάνουν μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Ελλάδα στο μέσο Ευρωπαικό όρο κοινωνικής δικαιοσύνης: έστω κοντά στην Λιθουανία, στη Μάλτα, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν ζητάμε "ιπποκόμους" και "αεροπόρους". Δεν ζητάμε να φτάσουμε το επίπεδο της Σουηδίας, Φινλανδιας ή Τσεχίας. Το μέσο όρο της ΕΕ, λέμε. Γιατί τώρα είμαστε (το ίδιο είμασταν και πριν την κρίση) οι πάτοι των πάτων, πιο κοινωνικά δυσρμονική χώρα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Ιταλία. Πίνακας Ελλάδα, αποτυχημένο μοντέλο κράτους και κοινωνίας (στην κρίση και πριν την κρίση) ¨Ολες οι σοβαρές μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη κοινωνική ανισότητα δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις στη λειτουργία της οικονομίας. Όλες οι χώρες της Εηρωπαικής ηπείρου (και όχι μόνον) με μεγάλη κοινωνική ανισότητα, έχουν πολύ κακή ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά και είναι τελευταίες στην προσέλκυση επενδύσεων. Παρ΄όλα όσα λένε οι με το αζημίωτο ουτοπιστές νεοφιλελεύθεροι: Κοινωνική ανισότητα και ανταγωνιστικότητα είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα και συνδέονται με αρνητική ανάδραση σε φαύλο κύκλο: όσο αυξάνει η κοινωνική ανισότητα πέφτει η διεθνής ανταγωνιστικότητα, και η πτώση αυτή με τη σειρά της αυξάνει περισσότερο την κοινωνική ανισότητα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Uncle Stgm 09/11/2014 23:41:59

   είναι "θετική αναδραση" που δημιουργεί την απώλεια ελέγχου Θείο, οι δημοσιογράφοι το κανουν κατα κόρον, φαίνεται το κανουν και οι μηχανικοί

 16. blue nile avatar
  blue nile 09/11/2014 06:27:29

  Ολοσωστο το άρθρο. Μια παρατήρηση μόνο. Τεράστια ευθύνη για το τεράστιο χρέος φέρουν και οι ΓΑΠ, Παπακωνσταντινου. Που το 2010 μπορούσαν να κουρέψουν το χρέος της χώρας (επειδή αυτό ήταν ακόμα σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικό, προς τράπεζες δηλαδή) και δεν το έκαναν. Σαφώς βάζοντας πρώτα τα συμφέροντα των γαλλογερμανικών τραπεζών αντί αυτά του ελληνικού λαου. Καλη η συγκυβερνηση αλλα ο Παπακωνσταντινου τουλαχιστον δεν επρεπε να λογοδοτησει για αυτη του την πραξη;

 17. η Dimi avatar
  η Dimi 28/11/2014 00:57:18

  Ψυχρολουσία από τη Γερμανία: Τηρήστε τη συμφωνία και μετά συζητάμε http://on-msn.com/126KPda Σόιμπλε: «Καμιά ελπίδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις» http://www.antinews.gr/KOINONIA/Soimple-Kamia-elpida-gia-tis-germanikes-apozemioseis/ *** Κατανοούμε ότι το χουνέρι με τους κουζουλούς της Κρήτης, τούς έχει ανέκκλητα σημαδέψει. Δεν ξεπερνιέται έτσι εύκολα αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.