#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/09/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H ευτυχία αυξάνεται στον κόσμο, αλλά οι Έλληνες παραμένουν δυστυχείςΗ απάντηση σε σχετική έρευνα του ΟΗΕ είναι θετική, παρά τους πολέμους και την οικονομική κρίση. Με εξαίρεση ίσως τους Έλληνες που είναι οι δεύτεροι πιο δυστυχισμένοι πολίτες της Ευρωζώνης…

Η οικονομική κρίση έχει κάνει τους Έλληνες τους δεύτερους πιο δυστυχισμένους πολίτες στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα εμφανίζει παγκοσμίως την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ευτυχία των κατοίκων της μετά την Αίγυπτο, όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα σε 156 χώρες, με την μείωση που εμφανίζει η χώρα σε σχέση με τα χρόνια πριν την κρίση να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά από την Αίγυπτο. Και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση, εμφανίζουν μεγάλες μειώσεις, με την Ισπανία να παρουσιάζει την έκτη μεγαλύτερη μείωση, την Ιταλία την όγδοη και την Πορτογαλία την 12η.

Όσον αφορά την ευρωζώνη ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες μαστίζονται από την οικονομική κρίση, με την Πορτογαλία να είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα και την Ελλάδα να ακολουθεί. Η έκθεση υπογραμμίζει πως οι μειώσεις της ευτυχίας δείχνουν πόσο μεγάλη επίπτωση έχει μια αντικειμενική οικονομική κρίση πάνω στην υποκειμενική ψυχολογική κατάσταση των πολιτών, με την ανεργία να είναι ο καταλύτης στην μείωση της ευτυχίας των πολιτών.

Η ευτυχία στον κόσμο

Οι Μεξικάνοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Αμερικανούς και οι κάτοικοι της Βενεζουέλας πιο ευτυχισμένοι από τους Βρετανούς.  Οι κάτοικοι της Αγκόλας και της Ζιμπάμπουε, παρότι ζουν σε άθλιες συνθήκες, γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένοι μέρα με τη μέρα, σε αντίθεση με τους Τζαμαϊκανούς και τους Ισπανούς. Οι Ιταλοί είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους Ιρλανδούς, οι οποίοι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους Ισλανδούς, αλλά όλοι τους είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Ιρακινούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Ιρανούς… Το Τόγκο, στη Δυτική Αφρική, είναι η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ενώ οι Σκανδιναβοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι.
Συνολικά, 60 χώρες ήταν πιο ευτυχισμένες, 41 ήταν λιγότερο και 29 δεν έδειξαν καμία τάση. Στην κορυφή της λίστας κατετάγη η Δανία και ακολουθούν  η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην 17η θέση, ακριβώς πίσω από το Μεξικό.
Αυτή η ομοιότητα μεταξύ των επιπέδων ευτυχίας σε μια πλούσια και μια φτωχή χώρα καταδεικνύει τη θεωρία πίσω από το project της ευτυχίας, μέρος της ανάθεσης για την αειφόρο ανάπτυξη του ΟΗΕ, το οποίο διαχωρίζει την υποκειμενική ευημερία από τα πιο παραδοσιακά, αντικειμενικά μέτρα προόδου, ​​κυρίως το ΑΕΠ και την οικονομική ανάπτυξη, και επαναπροσανατολίσει την πολιτική προς τις ανθρώπινες και όχι τις οικονομικές αξίες. Το πρόγραμμα εισήχθη με ένα ψήφισμα του 2010 και προτρέπει τις χώρες να παρακολουθούν την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία», ένα έργο εμπνευσμένο από το Μπουτάν, τη χώρα των Ιμαλαΐων που έχει θέσει την ευτυχία ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής της.

Και οι αντιδράσεις…

Αν και οι περισσότερες χώρες υποδέχτηκαν την κατάταξη του ΟΗΕ για την ευτυχία σχετικά ήρεμα, ένα πλούσιο κράτος του Κόλπου ήταν τόσο ευχαριστημένο με την 14η θέση –την κορυφαία στον αραβικό κόσμο – που παραβίασε το εμπάργκο των ΜΜΕ από την ανυπομονησία του να πανηγυρίσει τη νίκη. Ο λόγος για τον Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος έσπευσε να επαινέσει τους «ειλικρινείς άνδρες» πίσω από το ευτυχισμένο του βασίλειο.

http://www.earth.columbia.edu/sitefiles/file/Sachs%20Writing/2012/World%20Happiness%20Report.pdf

http://news.nationalpost.com/2013/09/09/world-happiness-report/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/09/2013 12:41:25

  Ἡ ἔννοια ''εὐτυχία'' εἶναι τόσο σύνθετη,πού εἶναι ἀδύνατο νά ἀξιολογηθεῖ καί νά καταστεῖ μετρήσιμη.

 2. kat avatar
  kat 09/09/2013 13:41:52

  Γιατί άραγε? Μήπως γιατί διαισθανόμαστε οτι και το μέλλον μας θα είναι το ίδιο
  χάλια ,αν όχι χειρότερο?

 3. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 09/09/2013 16:09:03

  Μα, πριν από λίγο καιρό μία αντίστοιχη έρευνα δε συμπέραινε πως τα ελληνόπουλα, παρά την κρίση, ήταν από τα πιο ευτυχισμένα στην ΕΕ; Ουφ, μπερδεύτηκα! Βάζω ένα σιντάκι μουσικής μπαρόκ στο ντίσκμαν και βγαίνω στην παραλία της Θεσσαλονίκης να προλάβω το ηλιοβασίλεμα. Μία καθημερινή άσκηση ευτυχίας.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 09/09/2013 16:59:17

  Kική Δημουλά: *Αγγελίες*

  Διατίθεται ἀπόγνωσις
  εἰς ἀρίστην κατάστασιν,
  καὶ εὐρύχωρον ἀδιέξοδον.
  Σὲ τιμὲς εὐκαιρίας.

  Ἀνεκμετάλλευτον καὶ εὔκαρπον
  ἔδαφος πωλεῖται
  ἐλλείψει τύχης καὶ διαθέσεως.

  Καὶ χρόνος
  ἀμεταχείριστος ἐντελῶς.

  Πληροφορίαι: Ἀδιέξοδον
  Ὥρα: Πᾶσα

 5. mid avatar
  mid 09/09/2013 17:07:40

  Που μπορω να αγορασω ευτυχομετρο;

 6. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 09/09/2013 18:41:20

  Η ευτυχία είναι πιο δυνατή σε χώρες της βόρειας Ευρώπης-Δανία, Σουηδία, κ.λπ. Δεν είχα καμία αμφιβολία γιατί οι χώρες αυτές εφαρμόζουν εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας. Οι κάτοικοι των εν λόγω χωρώς είναι μορφωμένοι , υγιείς , ήρεμοι, δε φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, έχουν ασφάλεια.
  Η κοινωνική εξασφάλιση φέρνει και την πλεύση στα πελάγη της ευτυχίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.