H Ελλάδα ξαναγίνεται σοβαρή χώρα. Πλεόνασμα και ανάπτυξη μετά από 6 μαύρα χρόνια
06/10/2014 11:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ελλάδα ξαναγίνεται σοβαρή χώρα. Πλεόνασμα και ανάπτυξη μετά από 6 μαύρα χρόνια

"Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών".

Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ για 2015 ενσωματώνει ως προβλέψεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015 το οποίο καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπόθεση για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% τον επόμενο χρόνο, ενώ για το 2015 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται στο 0,2% του ΑΕΠ, τείνοντας προς τον ισοσκελισμό.

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει αυξήσεις προς τους ενστόλους ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί από το 2012, καθώς και τμηματική καταβολή των αναδρομικών από το 2015. Οι αυξήσεις στις αποδοχές θα ξεκινήσουν από φέτος.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τα μέτρα της μείωσης 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015, τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τον επόμενο χρόνο, τη μείωση 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, την ενίσχυση των εισοδημάτων των ενόπλων αλλά και τη βελτιωμένη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015 εκτιμώνται στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζονται στα 41,8 δισ. ευρώ αυξημένες κατά περίπου 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, κυρίως λόγω των αυξημένων αποδοχών των ενστόλων. Την ίδια ώρα οι πληρωμές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αναμένονται τον επόμενο χρόνο στα 6,4 δισ. ευρώ, από 6,8 δισ. φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα περιοριστεί φέτος στα 316 δισ. ευρώ (168% του ΑΕΠ) από 318,6 δισ. ευρώ φέτος (175% του ΑΕΠ).

Oλόκληρη η παρουσίαση του προσχεδίου

«Καταθέτουμε σήμερα, προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2015.

Διαδικασία η οποία θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας και αποκατάστασης της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας της.

Σήμερα, οι δημοσιονομικοί στόχοι - για 3η συνεχόμενη χρονιά - επιτυγχάνονται, διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες εξαλείφονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνεται και επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια, με καλύτερους όρους.

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το 2014:

1ον. Η χώρα θα παρουσιάσει, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, από -3,9% το 2013.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάκαμψη των επενδύσεων, στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Η αποκλιμάκωση της μείωσης του ΑΕΠ το τελευταίο 18μηνο είναι ευδιάκριτη.

Τα επόμενα 2 τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, λόγω της θετικής επίπτωσης στην κατανάλωση από το «κοινωνικό μέρισμα», τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

2. Η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, περίπου, στο 27%. Σε εθνικολογιστική βάση, στο 24,5%, από 25,8% το 2013.

Βέβαια, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Ενώ τα υψηλά ποσοστά νέων και μακροχρόνια ανέργων αποδεικνύουν το διαρθρωτικό χαρακτήρα της.

3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ. Σημαντικά υψηλότερο τόσο έναντι του στόχου, που είναι 1,5% του ΑΕΠ, όσο και έναντι της περυσινής χρονιάς, που ήταν 0,8% του ΑΕΠ.

Έχοντας μάλιστα ενσωματώσει στην εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις, την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος» (525 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση - ξεκινώντας από εφέτος - αποδοχών και συντάξεων δικαστικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων (541 εκατ. ευρώ), καθώς και την επίπτωση από τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό μάλιστα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs).

Ούτε τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme (SMPs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 6,1 δισ. ευρώ, ή στο 3,3% του ΑΕΠ.

4. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στο 0,8% του ΑΕΠ. Από 1,9% το 2013 και 5,8% το 2012.

5. Το δημόσιο χρέος σταθεροποιείται.

Αναμένεται να διαμορφωθεί στα 318,6 δισ. ευρώ, ή στο 175% του ΑΕΠ. Όσο, περίπου, και το 2013. Ενώ οι δαπάνες για τόκους συνεχίζουν να μειώνονται.

Για την Κεντρική Διοίκηση αυτές οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, λόγω της σημαντικής μείωσης, τους τελευταίους μήνες, των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων.

Έτσι, οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 2012 και κατά 65% σε σχέση με το 2011.

Και ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 3,1% το 2014, από 6,3% το 2012 και 7,8% το 2011.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014:

§ Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,7 δισ. ευρώ, μειωμένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η απόκλιση αυτή υπερκαλύπτεται, σε δημοσιονομική βάση, κυρίως από την παράταση στην προθεσμία καταβολής των 2 δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οι οποίες θα εισπραχθούν τους 2 πρώτους μήνες του 2015.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 49,7 δισ. ευρώ, αυξημένα οριακά έναντι του στόχου.

Γεγονός που συνιστά θετική προοπτική για την επίτευξη του στόχου στο σκέλος των εσόδων και για το 2015.

§ Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 42,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία στο σκέλος των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις.

§ Οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 6,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για έργα συγχρηματοδοτούμενα και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.

Συμπερασματικά, το 2014, η χώρα θα επιτύχει, για 2η χρονιά, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ επέστρεψε, μετά από 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Οφείλουμε λοιπόν, με σκληρή δουλειά, αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια πλέον, να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατό, την παρούσα σταθεροποίηση της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε υιοθετώντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης.

Σχέδιο που εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σ' αυτό το περιβάλλον και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015, έτος στο οποίο προβλέπεται:

1. Το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,9%.

Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

Σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας, που αναμένεται να επηρεαστούν θετικά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη μετά την απόφαση να διεξαχθούν μια σειρά από στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 καθώς η εξέλιξη του ΑΕΠ στα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014 αναμένεται θετική και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

2. Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να μειωθεί.

Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,5% του εργατικού δυναμικού, από 24,5% το 2014.

Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

3. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου στο στόχο του Προγράμματος.

Κυρίως εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης.

Έτσι, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Στο Προσχέδιο μάλιστα ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

4. Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο.

Εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.

Και αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει πιθανές θετικές επιδράσεις από τη μεταφορά της καλύτερης εκτέλεσης - στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών - του 2014 στο 2015, την προσδοκόμενη βελτίωση των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων κατά το 2ο εξάμηνο του 2014, την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, την εξοικονόμηση πόρων από την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών σε 6 Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ρευστότητας μετά την επαναφορά του Ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, τη χρήση εργαλείων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αρμοδιότητας της ΕΚΤ.

Βέβαια δεν παραγνωρίζονται οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι.

Οι περισσότεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όχι στο Κράτος.

Σχετίζονται με τα μεγέθη του Προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες), με την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών, με την υπέρβαση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω αυξημένου αριθμού νέων συνταξιούχων, με την υπέρβαση δαπανών σε κατηγορίες παροχών ασθένειας που δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί αυτόματης επιστροφής.

Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού τους.

5. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ.

Μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.

Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015:

§ Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014.

§ Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

§ Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, όσο προβλέπονταν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η αναπτυξιακή πολιτική προωθείται με την εντατικοποίηση των ενεργειών για ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επίσπευση των ενεργειών για έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020.

Ειδικά, όσον αφορά την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020, επιχειρείται η εμπροσθοβαρής απορρόφηση πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

Συμπερασματικά, η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πρωτόγνωρων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Θυσίες οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Με γνώμονα την κρισιμότητα των στιγμών και το μέγεθος της προσπάθειας που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα η Ελληνική κοινωνία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές, όσο και την επιτακτική ανάγκη για συνεννόηση, σύνεση, συνεργασία, ρεαλισμό και διορατικότητα όλων των μελών του Κοινοβουλίου, προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή και δημιουργική συζήτηση επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αριστείδης avatar
  Αριστείδης 06/10/2014 12:01:43

  .Το σημαντικώτερο πρόβλημα στα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδος είναι οτι το 1% του πληθυσμού της που είναι οι πλουσιώτεροι Ελληνες και κατέχουν το 65% του πλούτου της χώρας, κατέχουν και το 65% της φοροδιαφυγής, ήτοι περί τα 40 δις ευρώ ετησίως, τα οποία είναι τοποθετημένα σε Ελβετικέ και άλλες ξένεσ τράπεζεσ επειδή το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να τα εισπράξει. Αφού πλέον όλοι ξέρουμε οτι ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχεται απο τις Μεγάλες Παγκόσμιες τράπεζες, θα μπορούσε κατόπιν συμφωνίας με τους εταίρους να επιτραπεί στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη της Ε.Ζ. να προσμετρούν στο ΑΕΠ τους και τις καταθέσεις των πολιτών τους στο εξωτερικό. Ετσι αυτομάτως το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει κάτω απο το μ.ο. του χρέους της Ευρωζώνης και θα γίνει βιώσιμο. Και η Ελλάδα θα έχει πλέον τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες στην Ευρωζώνη!...Κάτι ανάλογο με την προσμέτρηση των εισοδημάτων των "κοριτσιών" απο τον Αλογοσκούφη που ήταν και πιο προχωρημένο ως σύλληψη...

  • George N avatar
   George N @ Αριστείδης 06/10/2014 14:54:42

   Καλή προσπάθεια αλλά το ΑΕΠ είναι τι παράγεις όχι τι έχεις στην τράπεζα. Τα κορίτσια κάθε χρόνο παράγουν, δεν κάθονται, αλλιώς θα κλείσει το σπίτι :-)

   • Αριστείδης avatar
    Αριστείδης @ George N 06/10/2014 17:26:05

    Tί λες? Οι καταθέσεις δεν προσμετρούνται στο ΑΕΠ? Δεν τόξερα... Οσον αφορά τα "κορίτσια" συμφωνώ οτι παράγουν γι αυτό και έχουν καταθέσεις στην τράπεζα που ο Αλογοσκούφης προσμέτρησε στο ΑΕΠ. Οσον αφορά τους "Νταβατζήδες" που τα καταθέτουν στις Ελβετίες, αυτοί όντως δεν παράγουν τίποτε. Απλώς "πουλάνε προστασία" όπως και οι νταβατζήδες των "κοριτσιών"...

    • George N avatar
     George N @ Αριστείδης 06/10/2014 19:55:28

     Σχεδόν σίγουρα μόνο οι τόκοι, αλλιώς με 160 δις καταθέσεις και 180 δις ΑΕΠ θα σήμαινε ότι όλοι μαζί βγάζουμε 20 δις τον χρόνο. Άλλο τι έχουμε στην τράπεζα, σε σπίτια, μετοχές, κοσμήματα, λέμε τώρα :-) και άλλο τα έσοδα μας σε μια χρονιά. Πλούτος και Εισόδημα. Οπότε ο Αλογοσκούφης μέτρησε τα έσοδα των κοριτσιών μέσα στην χρονιά ανεξάρτητα αν τα κάνανε καταθέσεις ή όχι. Αυτός ο υπολογισμός σίγουρα θα είναι το πιο διασκεδαστικό δημόσιο έγγραφο ever! Δεν διαφωνούμε στην υπόλοιπη ανάλυση.

    • GT avatar
     GT @ Αριστείδης 18/10/2014 10:45:59

     Ακριβώς! Μόνο ο τόκος μπαίνει στο ΑΕΠ, και με τα επιτόκια κοντά στο 0, δεν προσφέρουν τίποτε πια.

 2. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 06/10/2014 12:41:50

  Το αξιοσημείωτο στον τίτλο είναι πως η Ελλάδα "ξαναγίνεται σοβαρή χώρα". Κι αυτό είναι αλήθεια. Μετά την τρομακτική περιπέτεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου, και την παραλίγο κατάρρευση του 2012 σταδιακά αποκαθίσταται το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας. Σίγουρα υπάρχουν ενστάσεις για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική -κυρίως στο εάν είναι απαραίτητα τόσα μεγάλα πλεονάσματα σε συνθήκες τρομακτικής ύφεσης- αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε στο συγκεκριμένο Ευρωπαικό περιβάλλον. Πάρα ταύτα το μείζων είναι πως ότι δηλώνουμε ως χώρα το πραγματώνουμε. Διαπραγματευόμαστε στα πλαίσια που μπορούμε, κερδίζουμε τις μάχες που έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως βήμα-βήμα βελτιώνουμε την εικόνα μας στην Διεθνή σκηνή. Αυτό πρέπει να τονίσουμε πως έχει μακροπρόθεσμα κέρδη. Για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι "έξω" θα μας τεστάρουν -ίσως και σκληρά μάλιστα- και θα μας παρακολουθούν, αλλά η συνέχεια θα είναι πολύ πιο ρόδινη. Το επίτευγμα του Σαμαρά είναι εκπληκτικό. Παράλαβε μια χώρα διαλυμένη, αναξιόπιστη, που και μόνο η αναφορά της προκαλούσε οργή στις ηγεσίες και απαξία στον πολίτη της Ευρώπης, την ανέταξε και την απεκατέστησε στην Διεθνή συνείδηση. Εύχομαι η περίοδος της παρακμής που, κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε το 81, με μικρές αναλαμπές, να τελειώνει τώρα. Εύχομαι να μην ξαναγυρίσουμε στην προοπτική τριτοκοσμικού συνδικαλισμού και ισλαμολάγνειας τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελέσει την χαριστική βολή στη χώρα μας......

  • George N avatar
   George N @ Κωνσταντίνος 06/10/2014 14:50:36

   Που είναι τα μεγάλα πλεονάσματα? Καλά καλά ούτε τους τόκους δεν καλύπτουν παρά το ότι το επιτόκιο είναι στο 2%. Σεβαστό ποσοστό το 3% του ΑΕΠ που πάει για πληρωμές αλλά το θέμα είναι τι κάνει κανείς με το άλλο 97% που δεν πάει. Μικρότερο πλεόνασμα θα σήμαινε αύξηση του χρέους μια και θα έπρεπε να δανειστούμε όχι μόνο για να γυρίσουμε αυτά που λήγουν αλλά και για τους τόκους. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με το να βγούμε στις αγορές παίρνοντας υπόψη το ύψος του χρέους. Μέχρι πότε άλλωστε θα λέμε φέρε και θα ξοφλήσουν τα παιδιά μας?

   • GT avatar
    GT @ George N 18/10/2014 10:47:17

    Σωστός! Και χωρίς το πλεόνασμα, κανείς δε σε δανείζει πάλι επειδή φαίνεται ότι δεν έχεις θέληση να εξοφλήσεις ποτέ.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 06/10/2014 12:44:47

  Πολλά υπάρχουν για σχολιασμό, αλλά για να μη δουλευόμαστε μεταξύ μας και για μην αφήνουμε αμφιβολία για το ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ για την κακή αποδοχή αυτής της κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα: Μας λέει το κείμενο ότι το 2012 είχαμε συνολικό έλλειμμα 5,8% του ΑΕΠ. Και ότι οι δαπάνες για τόκους ήταν 6,3% του ΑΕΠ. Αν αφαιρέσουμε -5,8 - (-6,3) = +0,5%. Τι είναι αυτό το 0,5%;;; Μα... αυτό που καταλαβαίνει οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση των αριθμών: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ! Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα είχε αποτυπωθεί και στην τελευταία ανακοίνωση του Δεκεμβρίου 2012 για τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης σε 434 εκ. ευρώ, για όσους δεν μέναμε στις επίσημες ανακοινώσεις αλλά κοιτούσαμε μόνοι μας τα στοιχεία (δείτε εδώ: http://www.minfin.gr, αλλά επειδή ειδικά εκείνη τη χρονιά είχαμε επτά δόσεις στον φόρο εισοδήματος έως τον Φεβρουάριο 2013, προφανώς αυξήθηκε. Τα ερωτήματα, βέβαια, είναι πολλά: α) Γιατί δεν ανακοινώθηκε ποτέ ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012. β) Γιατί δεν επιχειρηματολογήθηκε ποτέ έναντι των ξένων ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2012, άρα, να μην μιλάνε για το 2013 γ) Γιατί έγιναν τόσες περικοπές, ενώ ήταν φανερό ότι δεν χρειαζόταν τόσες πολλές, οι οποίες έφεραν ύφεση, που "έφαγε" μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής ωφέλειας. δ) Θυμάμαι κάτι απροειδοποίητες "απεργιούλες" των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. στις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου 2012, που πήγαιναν πίσω κατά καμία 500αριά εκατομμύρια κάθε φορά τα έσοδα του μήνα. Και θυμάμαι ότι υπήρξε και μήνας που η κυβέρνηση δεν έβγαλε καν ανακοίνωση για το "πώς πήγαμε", όπως το καθιέρωσε μετά από το 2013 να το κάνει πανηγυρικά με συνεντεύξεις τύπου (από αυτές που τελικά αηδίασαν τον κόσμο). Το συμπέρασμα είναι ένα και είναι προφανές: Χωρίς ανάπτυξη δεν θα δούμε ποτέ το αποτέλεσμα των θυσιών μας να αποτυπώνεται στα δημοσιονομικά μεγέθη. Συμμαζεύτηκε το πράγμα μέχρι το 2012 και από εκεί και πέρα το 2013 το 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα έγινε 0,8% (για 0,5% βελτίωση έγινε όλη η ιστορία των μέτρων 13 δις;;;) και φέτος πάμε για 2%. Βελτίωση δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ από το 2012. Αν συνυπολογίσουμε ότι τεράστιο μέρος του ελλείμματος του 2009 αποτελεί έλλειμμα του 2010 που τεχνηέντως μετέφερε ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου στο 2009, προκύπτει η "μεγάλη εικόνα" της πραγματικής δημοσιονομικής ιστορίας της χώρας στην άθλια περίοδο 2009-2014. Η Ελλάδα είχε πολύ μικρότερο πρόβλημα από αυτό που προπαγανδίστηκε. Απαιτήθηκαν θυσίες πολεμικές περιόδου για να πετύχουμε κάτι που μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ πιο εύκολα και σε συνθήκες ανάπτυξης. Όπως το πέτυχαν οι ΗΠΑ, που είχαν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ευρώπη. Το μέγα ερώτημα είναι, γιατί οι δικοί μας συνέπραξαν σε αυτή την τεχνητή, όπως αποδεικνύεται, συντήρηση της κρίσης. Το ίδιο ερώτημα τίθεται για τους ξένους, αλλά εκείνοι δεν έχον καμία υποχρέωση να φερθούν καλά στη χώρα μας. Και ενώ η αντιπολίτευση θα μπορούσε να έχει τέτοια κελεπούρια για επιχειρήματα, ασχολείται με το "κούρεμα" και άλλα άσχετα θέματα που μόνον κακό κάνουν στη χώρα και συνεχίζουν να συντηρούν τεχνητά την ελληνική κρίση.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Διογένης 06/10/2014 13:50:34

   Η Ελλάδα είναι πεδίο μάχης και πιόνι στην προσπάθεια εξωευρωπαικών δυνάμεων να υποχρεώσουν τη Γερμανία να αναλάβει τα βάρη όλης της Ευρώπης.Φυσικά οι Γερμανοί ξέρουν ποιοί ελέγχουν την ελληνική πολιτική.Ξέρουν δηλαδή ότι έρχεται δεύτερος γύρος με τον Τσίπρα στη θέση του ΓΑΠ.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ ψυχραιμια 06/10/2014 14:17:45

    Σύμφωνοι. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο οι Γερμανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Αφού έβλεπαν ότι η Ελλάδα πάει καλά, γιατί δεν προσαρμόζονταν σε αυτό το μοτίβο;

    • foros1 avatar
     foros1 @ Διογένης 06/10/2014 14:45:09

     βασική ιστορική αρχή: όποιος ονειρεύεται να χτίσει "αυτοκρατορίες", πρέπει να είναι και πρόθυμος να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του!

   • Μαύρο κουτί avatar
    Μαύρο κουτί @ ψυχραιμια 06/10/2014 14:56:11

    Και αφού το ξέρουν, γιατί δεν βοηθούν την υπάρχουσα κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, να ωφεληθεί ο Ελληνικός λαός και να μην έρθει ο Τσίπρας;

    • Αριστείδης, avatar
     Αριστείδης, @ Μαύρο κουτί 06/10/2014 17:27:17

     Eχω απαντήσει φίλε μαύρο κουτί.

   • George N avatar
    George N @ ψυχραιμια 06/10/2014 23:57:28

    Την Αμερική δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ευρώπη. Ούτε πολιτική, ούτε στρατιωτική δύναμη είναι. Είναι μια οικονομική δύναμη ώς σύνολο και όχι ως μονάδες, σε ραγδαία πτώση. Κάτι κακό από την Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει. Ούτε και κάτι καλό. Όσο ακόμα έχει ένα οικονομικό μέγεθος το ενδιαφέρον περιορίζεται στο να μην βουλιάξει απότομα και δημιουργήσει απόνερα. Ούτε η Γερμανία με την αρχαιοπρεπή της οικονομία μπορεί να αναλάβει τα βάρη της Ευρώπης. Ίσως ούτε καν της ίδιας.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/10/2014 16:21:54

  Γιατί αυτό το παιγνίδι το έπαιξαν πολλά χρόνια και ιδίως με την κυβέρνηση Καραμανλή την οποία κάλυπταν και στήριζαν Θα σου θυμίσω ότι η ανεργία το 2008 ήταν 7% και το κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν 30.000 ευρω κατ άτομο.Και σε αυτή τη χώρα έγινε εξέγερση και έφεραν το ΓΑΠ. Όλα τα λεφτά του κόσμου δεν φθάνουν για να ικανοποιήσουν τα παράσιτα της Ευρώπης.

  • in medias res avatar
   in medias res @ ψυχραιμια 06/10/2014 18:48:22

   Πολύ εύστοχη η ορολογία που χρησιμοποιείς. Προτείνω να την εντάξει το κόμμα στο πολιτικό του λεξιλόγιο. Όταν π.χ. κάνει συγκέντρωση ο ΑΣ στην Αθήνα, να μην λέει "Λαέ των Αθηνών", αλλά "Παράσιτα των Αθηνών", κ.ο.κ.

  • GregA avatar
   GregA @ ψυχραιμια 06/10/2014 19:18:23

   Και ποιά είναι τα παράσιτα της Ευρώπης; Οι Έλληνες; Βέβαια, δεν άφησαν τους φίλους σου τους Γερμανούς να περάσουν το 41, αφού είχαν διώξει και τα άλλα κολλητάρια σου του Τούρκους λίγα χρόνια πριν, άσε που τόλμησαν να έχουν ιστορικό παρελθον 5.000 ετών, όταν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν ξέρουν ποιοί από τους δυο είναι francs ποιοί Germains και ποιοί Allemands. Προσπαθούν να βρουν ιστορική συνέχεια και όλο σκοντάφτουν σε κάτι Ελληνικό και κομπλεξάρονται, μπερδεύονται και τους πιάνουν κάτι νευράκια σαν αυτά που πιάνουν τον κλώνο τους τον φιλαράκο σου ντε τον Άδωνη. Και στα πλαίσια της νέας εποχής δόξας και "ανωτερότητας" νομιμοποιούν τη παιδεραστία και την κτηνοβασία για να αφήσουν το στίγμα τους, το αποτύπωμά τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και αυτοκαθορίζονται για τον ιστορικό του μέλλοντος. Τον τίτλο του παράσιτου τον αποδίδω μετά πολλών επαίνων σε εκείνους που επιβιωνουν πολιτικά χάρις στους φίλους σας τους Γερμανούς, αλλά τον τίτλο του Έλληνα μόνον σε εκείνον που αντιστέκεται, όπου και εαν ανήκει.

   • Πέτρος Κ. avatar
    Πέτρος Κ. @ GregA 07/10/2014 07:03:08

    @GregA Συμφωνούμε. Εσχάτως στη Γερμανία άνοιξαν τη συζήτηση και για απενοχοποίηση/νομιμοποίηση της αιμομιξίας, έπειτα από πρόταση κυβερνητικής επιτροπής δεοντολογίας. Αν και αυτό εντάσσεται στα πλαίσια του ...κανονικού κράτους, άσε, προτιμώ το "ανώμαλο" που έχουμε.

  • Ιπτάμενο Χαλί avatar
   Ιπτάμενο Χαλί @ ψυχραιμια 06/10/2014 20:24:28

   Είσαι φανατικός ...φιλέλλην έτσι; Αξιοθαύμαστος και τηλεκατευθυνόμενος. Αλλά βρε χαζέ, πρόσεχε. Καρφώνεσαι άγρια!

   • GregA avatar
    GregA @ Ιπτάμενο Χαλί 06/10/2014 21:21:50

    Είμαι φανατικός Παναθηναϊκός και απλά Έλληνας. Και πολύ φιλόζωος. Γι' αυτό ατιμούλη σε συμπάθησα με τη πρώτη. Έχεις αυτό το κάτι, το ανεξάρτητο κάτι σαν το μαλλί της Γκερέκου που ανεμίζει στον αέρα. Νοιώθεις πιο άνετα να δηλώνεις Ευρωπαίος για να χάνεσαι ανάμεσα στο τίποτε και στο μηδέν παρά Έλληνας. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν και αγριεύουν λίγο και δεν τα ελέγχεις είναι και αυτός ο άτιμος ο αυτοσεβασμός που αποκτάς μπαγασάκο όταν δηλώνεις Ευρωπαίος. Κάπου λίγο τα πρόβατα του παππού, το μπακάλικο του μπαμπά, και τώρα εσύ, μιλάς και μιάμιση γλώσσα "ευρωπαϊκή" και ποιός σε πιάνει, ξέφυγες έγινες κοσμοπολίτης. Κολητός του φαν Ρομπάϊ και του Μπεττέλ. Μεγαλοπιάνεσαι όμως ατιμούλη, πρόσεξε γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Σίγουρα σαν καλός νεοφιλελέ οδηγείς και μπέμπα, που το ντατσούν του μπαμπά (που έχανε και λάδια), εεεε ρε μεγαλεία. Εαν είσαι και λίγο τυχερός θα το πάρεις και το μερσεντέ, σαν αυτό του γείτονα στο ρετιρέ, με τη πλατινέ τη γκόμενα. Μπορεί και να στο στείλει δώρο η αγκέλα το κολλητάρι σου η Μέρκελ ντε, γλύψε γλύψε ποτέ δεν ξέρεις, όλα γίνονται σε αυτόν τον κόσμο. Κάτι σαν και εσένα με τον μηδενισμό, τη δουλικότητα και τον ραγιαδισμό έφεραν τα ανέκδοτα τα χρυσαύγουλα να είναι τρίτο κόμμα και νεοταξίτες να εκπροσωπούν το κόμμα που γενήσαμε όλοι μαζί το ,74. Α, ξέχασα τότε ψηφίζατε οικογενειακά αντρέα (όχι ανδρέα) Παπαντ(δ)ρέου. Άργησε πολύ να έλθει η νεοφιλελέ επιφοίτηση. Όσο για το εαν καρφώνομαι ναι, δε στο είπα; Θα φταίει η παραζάλη από τα ραδιοκύμματα της τηλεκατεύθυνσης, όλα τα πιάνεις όμως εσύ ατιμούλικο. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ΈΛΛΗΝΑΣ.

    • Ιπτάμενο Χαλί avatar
     Ιπτάμενο Χαλί @ GregA 06/10/2014 21:43:55

     :) Πολύ χαριτωμένο το ...ξέσπασμα, αλλά δες πιο προσεκτικά φίλε μου. Το δικό μου το σχόλιο, απευθύνεται στον Ψυχραιμία. Καλή σου νύχτα.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Ιπτάμενο Χαλί 06/10/2014 21:47:40

      Οργανωθείτε!

     • GregA avatar
      GregA @ Crevettes à la provençale 06/10/2014 22:03:30

      Συγνώμη ιπτάμενο χαλί, αλλά μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Χίλια συγνώμη, αλλά φοβάμαι μήπως η υπόθεση του ψυχραιμία είναι κολλητική. Και εσύ crevettes, έχεις δίκηο.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ GregA 06/10/2014 22:47:24

      Μην παραπλανείσθε όμως. Ο Σηψαιμίας είναι υπήκοος της «εξωευρωπαϊκής δύναμης» που αναφέρει (πάντα αυτηνής τα συμφέροντα εξυπηρετεί με την σχολιογραφία του) και το ότι εν προκειμένω πλειοδοτεί στο αβαντάρισμα της Γερμανικής καταστροφικής πολιτικής, είναι για ξεκάρφωμα και παραπλανητικό ώς προς το πού αποσκοπεί. Οι ΗΠΑ θέλουν μεν να υπάρχει η ΕΕ, όμως μόνο ως «ευρωμαντρί» και χώρος επιρροής τους, μην τυχόν κάποια χώρα αναπτύξει πολυμερείς διεθνείς σχέσεις. Δεν θέλουν να αναδειχθεί η ΕΕ σε εναλλακτικό πόλο. Και προκειμένου να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους ταυτόχρονα, ενίοτε δε και από φαινομενικά αντίθετες αφετηρίες. Έτσι, τώρα που σε κάποιο βαθμό κατάφεραν να κλονίσουν τη σταθερότητα του ευρώ, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και παράλληλα πάτησαν τα κουμπάκια της ηλίθιας και εγγενώς εγκληματικής Γερμανίας, εξασφαλίζοντας μόνιμη διχόνοια, έχουν ήδη κοντύνει την ΕΕ για το ορατό μέλλον. Θα ήταν αντιπαραγωγικό όμως να διαλυθεί τελείως. Το αβαντάρισμα του γερμανικής κοπής ευρωγύψου έχει ως στόχο να προσδεθούν μέν ανεπιστρεπτί στην Γερμανία οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά με μια πολιτική που εξασφαλίζει μίζερο και αντιαναπτυξιακό μέλλον για την ΕΕ. Τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύω εγώ. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για σχολιαστικό ψευδώνυμο αμερικανικών συμφερόντων.

     • Αριστείδης.. avatar
      Αριστείδης.. @ ΚΜ 07/10/2014 09:35:41

      Συμφωνώ οτι οι οι ΗΠΑ θέλουν μεν να υπάρχει η ΕΕ, όμως μόνο ως «ευρωμαντρί» και χώρος επιρροής τους. Ομως πάνω απο τις ΗΠΑ βρίσκεται η Αυτοκρατορία του χρήματος (Οι 10-12 Μεγαλύτεροι Παγκόσμιοι τρπεζίτες που κόντεψαν να καταστρέψουν τις ΗΠΑ το 2008 με τη Leehman bros και που κατέχουν το 60-70% του πλούτου της γης και την εξουσιάζουν). Είναι οι "νταβατζήδες της γής", όπως το λέει και ο Χέλμουτ Σμίτ. Η Αυτοκρατορία στην ΕΕ όρμησε για πραγματικό χρήμα και όχι για να εξασθενίσει το Ευρώ, το οποίο απο την κρίση ενισχύθηκε κι έφτασε πάνω απο το 1,40 σε σχέση με το δολλάριο. Αρα το σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να προκαλούν την κρίση στην Ε.Ζ.για να πέσει το Ευρώ, δεν ευσταθεί. Αλλοιώς θα πρέπει να παραδεχτούμε οτι η Ε.Ζ. νίκησε κατα κράτος τις ΗΠΑ και τώρα είναι αδεύσμευτη! (εδώ γελάνε...)

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 07/10/2014 11:05:24

   Το κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν 30.000 ευρω δεν λέει τιποτε. Δες όμως διαχρονικά το συντελεστή gini και τους άλλους δείκτες ανισότητας (π.χ. στην φρέσκια μελέτη του Ινστιτούτου Bertelsman) και θα καταλάβεις τι όπερα παίχτηκε 1990 - 2008 στη χώρα της φαιδράς μελιτζανέας: Η ελίτ και μαζι της όλη η ανωτερη μεσοαστική τάξη της Ελλάδα ξεζούμισε τον υπόλοιπο πλειοψηφικό πληθυσμό. Φυσικά κυρίως τα δημόσια αγαθά. Στο τέλος έπαθε έμφραγμα απο τη χοληστερίνη. Τι θα πάθαινε με τις συνήθεις που της εμφύσησαν οι πολιτικοί καθοδηγητές των κομμάτων της; "Έρωτα";

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/10/2014 21:38:29

  Δεν είναι καθόλου η πρώτη φορά που ακούνε οι Γερμανοί ότι δώστε μας αυτό γιατί θα έλθει ο άλλος ο κακός και θα έχετε προβλήματα. Το 1979 ο Χέλμουτ Σμιτ δεν ήθελε να μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ.Τον κάλεσε ένα καλοκαίρι ο Καραμανλής στην Ελλάδα και του έλεγε συνέχεια ότι εάν δεν δεχθεί την Ελλάδα θα εκλεγεί ο Ανδρέας Παπανδρέου και θα απομακρύνει τη χώρα από τη Δύση ευνοώντας τους Σοβιετικούς.Ο Σμιτ τελικά πείσθηκε και συναίνεσε. Ένα χρόνο μετά την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ οι Έλληνες ψήφισαν έτσι κι αλλιώς τον Ανδρέα.Αυτός άρχισε να απειλεί με αποχώρηση από ΝΑΤΟ και ΕΟΚ και συμβιβάσθηκε με μεγάλα ποσά χρημάτων και δάνεια για να παραμείνει. Το 1997 ο Σημίτης διαβεβαίωνε τον Σρέντερ ότι η Ελλάδα έχει περάσει τις "παιδικές ασθένειες" και έχει πια ένα σταθερό πολιτικό σύστημα και έπρεπε να μπει στην ΟΝΕ.Ακόμη και εάν τα νούμερα δεν ήταν απόλυτα εντάξει τι είχε να φοβηθεί αφού αντιπολίτευση ήταν η φιλοευρωπαική ΝΔ;Θα ερχόταν αυτή μετά από το Σημίτη και θα διόρθωνε το όποιο έλλειμμα.Τι ακολούθησε είναι γνωστό. Αλλά ο Σημίτης ζητούσε να δεχθούν και την Κύπρο. Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να φορτωθούν το κυπριακό πρόβλημα.Ο Σημίτης λοιπόν και ο Κληρίδης τους υποσχέθηκαν ότι δεν θα το φορτωθούν.Θα λυθεί με το σχέδιο Ανάν και η Κύπρος θα μπει ενωμένη.Έτσι προχώρησε η ένταξη.Όταν όμως υπεγράφη η συμφωνία ένταξης έγιναν εκλογές σε Ελλάδα και Κύπρο και τη θέση των Κληρίδη - Σημίτη πήραν οι Καραμανλής - Παπαδόπουλος που ήσαν κατά του σχεδίου Ανάν.Το σχέδιο απερρίφθη.Μας εξαπατήσατε είπε ο Φερχουγκεν. Ακόμη όμως δεν είχε δει τίποτα.Στις συζητήσεις για την ένταξη δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο οικονομικό μέρος αλλά μόνο στο πολιτικό γιατί επείσθησαν οι Ευρωπαίοι ότι η οικονομία της Κύπρου ήταν ανθηρή και δεν είχε σχέση με την ελληνική.Όταν όμως μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ άρχισε να μοιάζει καταπληκτικά.Όπως το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Έλληνες μόλις μπήκαν στην ΕΟΚ ήταν να βγάλουν τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ για να μοιράσει λεφτά έτσι και το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Κύπριοι μόλις μπήκαν στην ΕΕ ήταν να βγάλουν τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.Ξαφνικά η κυπριακή οικονομία άρχισε να ελληνίζει.Στο τέλος ζητήθηκε από τους Βορειοευρωπαίους να πληρώσουν τα σπασμένα του Χριστόφια (και του Βγενόπουλου) και τους έβρισαν και από πάνω γιατί ζήτησαν ένα μέρος να το πληρώσουν οι Κύπριοι καταθέτες των χρεωκοπημένων τραπεζών. Μετά από όλα αυτά είναι βέβαιοι ότι εάν δώσουν οτιδήποτε στο Σαμαρά θα το πάρει,οι Έλληνες θα το θεωρήσουν πολύ λίγο και θα ψηφίσουν Τσίπρα που θα έχει καταγγείλει τη συμφωνία και θα ζητήσει και άλλα. Υ.Γ.Το τι λέω εγώ δεν έχει σημασία.Σημασία έχει τι εικόνα έχει σχηματισθεί περί Ελλάδος από τα γεγονότα αυτά.Μπορείτε να φωνάζετε όσο θέλετε.Δεν ακούει ούτε εμένα ούτε εσάς ο Σόιμπλε.Έχει αρχείο και υπηρεσίες.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 07/10/2014 00:13:31

   Ακόμα το φυσάς και δεν κρυώνει με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν! :)

  • Crevettes à la provençale avatar
   Crevettes à la provençale @ ψυχραιμια 07/10/2014 08:19:59

   Βρε κατακαημένε ευρωλιγούρη, τι απίθανα μας λες; Πού να σε πρωτοπιάσει κανείς;! Παρουσίασέ μας βρε άσχετε, έστω και ένα ρεπορτάζ της εποχής, που να αναφέρει ότι ο Χ. Σμιτ πείστηκε από τον Κ.Κ, επί τη προειδοποιήσει κινδύνου από τον ερχομό του Α.Π στην εξουσία. Μόνο εσύ δεν ξέρεις, το πώς ο Σμιτ έγινε τελικά θαυμαστής του Κ.Κ, αναφερόμενος πάντα με κολακευτικά λόγια γι' αυτόν, ακόμα και σήμερα; Τι διάολο, μόνο εσύ δεν έχεις ακούσει τίποτα για τον τότε καθοριστικό διάλογό τους, επιβεβαιωμένο από χίλιες πλευρές και καταγεγραμμένο σε δεκάδες βιβλία Ελλήνων και ξένων;

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ ψυχραιμια 08/10/2014 23:08:24

   Ψυχραιμία, Έτσι όπως τους περιγράφεις τους ευρωπαίους είναι πολύ πιο ανόητοι, ευκολόπιστοι και στόκοι απόσο θα μπορούσα να φανταστώ!

   • Γρηγόρης.- avatar
    Γρηγόρης.- @ Άπαντα Επιστάμενος 09/10/2014 08:47:35

    .ΑΚΡΙΒΩΣ!!! την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ φίλε Απ. Επιστ. διαβάζοντας το σχόλιο του Ψυχραιμία. Τούς θεωρεί στόκους κατ΄επανάληψιν μάλιστα. Την πρώτη φορά ολόκληρος Χέλμουτ Σμιτ χαύτει το παραμύθι του Καραμανλή οτι με τον Αντρέα η Ελλάδα θα γίνει Σοβιετική και μετά καταλαβαίνουν όλοι οτι την πάτησε, μόλις ο Αντρέας πήρε τα ΜΟΠ, έμεινε στο ΝΑΤΟ και κράτησε για πάντα τις Αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα. Ομως το δις εξ αμαρτείν οι κουτόφραγκοι το επανέλαβαν ακόμα καλύτερα με τον Σημίτη ο οποίος λέει τους ξεγέλασε με ξένα κόλλυβα, υποσχόμενος να τους παραδώσει στο πιάτο την Κύπρο. Πάλι ζώα οι κουτόφραγκοι, τους έπαιξε ο νέος Καραμανλής με το Παπδόπουλο το ένα-δύο με το σχέδιο Ανάν και πάλι την πάτησαν. Τώρα πάλι το τρίς εξαμαρτείν το επανέλαβαν με τον ΓΑΠ και αντί να μας αφήσουν να χρεωκοπήσουμε όπως η Ισλανδία, πίστεψαν το Σαμαρά οτι θα τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και δεν τήρησε κανένα! 1000 έχουν μαζευτεί λέει η τρόικα. Ομως επειδή είναι όντως κουτόφραγκοι, ο Σαμαράς δεν χρειάζεται να εφεύρει άλλη μέθοδο εξαπάτησής τους, χρησιμοποιεί την ίδια: Δώστε μου για να μην πέσω και έρθει ο Κομμουνιστής Τσίπρας. Προφανώς πάλι θα τον πιστέψουν, αφού είναι ηλίθιοι...

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/10/2014 00:38:57

  Αυτό κατάλαβες ΚΜ από την περιγραφή ή το κόλπο που έγινε;Μην μπαίνεις στην ΕΕ και μην υπόσχεσαι ότι θα δεχθείς το σχέδιο Αναν και δεν σου ζητάει κανείς τίποτα. Αλλά με το κόλπο της αλλαγής ηγεσίας μετά από εκλογές υπόσχεσαι πράγματα που δεν έχεις σκοπό να τηρήσεις.Και πόσες φορές νομίζεις ότι μπορεί να γίνεται αυτό; Kαι αυτό έστω πέρασε έτσι.Μετά και αφού για δύο δεκαετίες πίεζες με κάθε τρόπο για την είσοδο της Κύπρου είσαι και παραπονούμενος γιατί δεν πλήρωσαν οι Ευρωπαίοι όλα τα χαμένα των κυπριακών τραπεζών. Εδώ και 4 δεκαετίες το ίδιο κόλπο παίζουν.Η κυβέρνηση ζητάει κάτι από την Ευρώπη.Την ίδια στιγμή που το ζητάει στο εσωτερικό τα ΜΜΕ και η αντιπολιτευση δημιουργούν κλίμα ότι αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι "προδοσία" ή μειοδοσία ή κάτι παρόμοιο και τελικά δεν το ζητάει η κυβέρνηση αλλά το απαιτούν οι ξένοι. Λες και οι ξένοι ζητούσαν να μπει ή Ελλάδα ή η Κύπρος στην ΕΕ ή στην ευρωζώνη.Αφού κλείσει η συμφωνία γίνονται εκλογές και η αντιπολίτευση ζητάει και άλλα. Λοιπόν αυτό το ξέρουν πια.Και είναι απολύτως βέβαιοι - άλλωστε το λέει από τώρα ο Τσίπρας - ότι εάν δώσουν κάτι στο Σαμαρά θα το πάρει,ο λαός θα το θεωρήσει "ψίχουλα" ή κοροιδία,θα ψηφίσει Τσίπρα και αυτός θα ζητήσει και άλλα.Διότι όλη η κουβέντα ξεκίνησε από την ερώτηση γιατί δεν βοηθούν τώρα το Σαμαρά να μην έλθει ο Τσίπρας.Σε αυτό απάντησα : ξέρουν το έργο αυτό που το πρωτόπαιξαν οι Καραμανλής Α΄και Ανδρέας και είχε και επαναλήψεις. Και αυτά είναι πασίγνωστα γεγονότα και όχι εικασίες εάν είμαι πράκτορας ή τι αυτοκίνητο οδηγώ.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 07/10/2014 00:43:31

   Έτσι ε; Προλαβαίνουμε να δώσουμε και την υπόλοιπη μισή Κύπρο και κανα νησί μπας και αλλάξουν γνώμη για μας; Χλευάζω ασφαλώς...

   • Χαιλ avatar
    Χαιλ @ ΚΜ 07/10/2014 09:30:40

    Μια ειναι η λυση.. καταργηση εκλογων.. για να μην μπερδευουμε τους Γερμανους φιλους με περιττες αλλαγες ηγεσιας..

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/10/2014 10:58:21

  Η μπαχαλοποίηση - κάθε ορθολογικής συζήτησης και κάθε αναζήτησης προοπτικής για την άμοιρη χώρα - προχωρά επιτυχώς εδώ ΚΑΙ εδώ μέσα. ¨Ομως το "εδώ μέσα" ελάχιστα μετρά. Αυτό που μετρά είναι το αναρχομπάχαλο που λιανίζει τους εγκεφάλους "εκεί έξω". Ιδίως τους παραγεμισμένους με άχυρα εγκεφάλους στη "γέφυρα" του παγοβουνό-πληκτου σκάφους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.