Guardian: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και την Δευτέρα
05/04/2014 18:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Guardian: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και την Δευτέρα

“Η Ελλάδα έχει σωθεί” δηλώνει αναλυτής της Pimco. “Χρυσός” το ελληνικό χρέος γράφει η "Telegraaf"

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο BUSINESS LIVE BLOG στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας GUARDIAN.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα GUARDIAN- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της. Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει η κ. Σμίθ στην ανταποκρισή της, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα σημάνει και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην οποία έχει διέλθει η χώρα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται, επίσης, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα -αν και αρνήθηκε να δηλώσει πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές- ότι «η παγκόσμια οικονομία περικυκλώνει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα spreads συνεχίζουν να μειώνονται και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αλλά και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, για τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

“Η Ελλάδα έχει σωθεί” δηλώνει αναλυτής της Pimco

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάκαμψης είναι το θέμα της συνέντευξης του ειδικού σε θέματα επενδύσεων Andrew Bosomworth στον δημοσιογράφο Ζαχαρία Ζαχαράκη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα zeit on line.

Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει σωθεί»και υπότιτλο«Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο διάσωσης, δηλώνει ο ειδικός σε θέματα στρατηγικής επενδύσεων Andrew Bosomworth.Το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ λειτούργησε, αλλά το τίμημα ήταν πολύ υψηλό».

Ο κ. Bosomworth δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αγορά ελληνικών ομολόγων και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο.

Ερωτώμενος σχετικά με το όφελος που έχει η Ελλάδα από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Bosomworth επισημαίνει:«Φυσικά και αυτό παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν είναι καθοριστικό. Η Ελλάδα έχει κάνει από το 2010 πολλά. Καμία χώρα δεν έχει εφαρμόσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, αλλά παρά ταύτα πολλά θέματα έχουν προχωρήσει.»

Ως προς τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τονίζει ότι οι αγορές υποθέτουν πως θα τροποποιηθούν οι όροι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Μια τέτοια πρακτική θα αποτελούσε με οικονομικούς όρους ένα γενναίο κούρεμα, αλλά δεν θα επηρέαζε τους ιδιώτες επενδυτές, καταλήγει ο κ. Bosomworth.

Στο ερώτημα εάν αυτό θα συνιστούσε την οριστική διάσωση της Ελλάδας, δηλώνει:«Εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα πετύχει την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές, τότε ένα επιπλέον πακέτο διάσωσης δεν είναι επί της αρχής αναγκαίο. Αλλά: η χώρα χρειάζεται παρά ταύτα χρήματα, διότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετείχε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Οι απαισιόδοξοι θα έλεγαν επομένως: Η χώρα πληρώνει περίπου 6% τόκους για νέα χρέη, αλλά τη ανάπτυξη είναι αισθητά χαμηλότερη. Επομένως τα νέα χρέη δεν εξυπηρετούνται. Μια περίπλοκη κατάσταση».

Αναφορικά με την διασύνδεση των οικονομικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν με τις επικείμενες ευρωεκλογές, σημειώνει:«Διάφορα στοιχεία συγκλίνουν:Η καγκελάριος θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Επιπλέον είναι πιθανό η Moody’s να αναβαθμίσει τη χώρα σε B3, οπότε τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ήταν τόσο επισφαλή. Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτελεί καλή είδηση για την Αθήνα. Θα σημαίνει: αγαπητοί πολίτες, η πολιτική λιτότητας έχει αποδώσει. Η καγκελάριος Μέρκελ σίγουρα θα το επισημάνει στην Αθήνα.»και διευκρινίζει ότι«Εάν κάποιος δει μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία, η διάσωση της Ελλάδας έχει λειτουργήσει καλά. Αλλά το τίμημα που πλήρωσε ο λαός ήταν πολύ υψηλό, αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί αναλόγως. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η χώρα θα παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο επιχείρημα της καγκελαρίου ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, συμφωνεί ότι η εναλλακτική θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή, με πλήρη διαγραφή των χρεών και εκκίνηση από το μηδέν.«Αυτό δεν θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο για τους πολίτες»καταλήγει ο κ. Bosomworth.

“Χρυσός” το ελληνικό χρέος

Άρθρο υπό τον τίτλο «To ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός» δημοσιεύει η ολλανδική εφημερίδαTelegraaf.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Ρόναλντ Βαν Γκέσελ «Πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ομόλογα διασύρθηκαν, αλλά τώρα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην ευρωζώνη...το 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%, όπως υπολογίζεται από την Bank of America Μέριλ Λιντς. Η μερίδα του λέοντος αυτής της απόδοσης οφείλεται στην αύξηση των τιμών, αλλά και στο υψηλότερο επιτόκιο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα, η απόδοση ήταν 40%».

Τονίζει ότι «τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν μια πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ή τα ολλανδική κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια. Τον Ιούνιο, η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει 2δισ. ευρώ με ένα νέο ομόλογο διάρκειας τριών έως πέντε ετών, και αργότερα εντός του έτους άλλο ένα ποσό 2-3δισ.ευρώ».

«Είναι η πρώτη φορά από το 2010» όπως σημειώνει, «που η Ελλάδα θα είναι και πάλι ενεργή στην αγορά κεφαλαίων. Τα δάνεια στις νότιες χώρες της κρίσης της Ευρωζώνης έχουν γίνει περιζήτητα.Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά δάνεια είχαν απόδοση 23%, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα επί συνόλου 34 χωρών σύμφωνα με τον Bloomberg World Bond Index. Τα πορτογαλικά δάνεια έρχονται στη δεύτερη θέση με 12% απόδοση. Οι οικονομίες όλων των χωρών του Νότου πηγαίνουν καλύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. JIM BEAM avatar
    JIM BEAM 06/04/2014 07:06:36

    Ένα μικτό πραξικόπημα επιχειρήθηκε και απέτυχε. Απέτυχε γιατί ο λαός δεν είναι αφελής. Επιχειρηματικά συμφέροντα και μικροπολιτικές επιδιώξεις δεν είναι δυνατό να υπερνικήσουν την εθνική πορεία προς την έξοδο απο την κρίση. Κανείς δεν θέλει την παραμονή μας στα μνημόνια και την ύφεση εκτός σπίτι συγκεκριμένους κύκλους που έχουν συμφέροντα. Ο Πρωθυπουργός όμως εκφράζει τον λαό, όλους τους Έλληνες! Μικρές οι απώλειες μεγάλες οι προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.