FT για τις συντάξεις: Tο «τεχνικό πρόβλημα» στα ΑΤΜ ήταν ότι δεν υπήρχαν λεφτά
30/04/2015 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT για τις συντάξεις: Tο «τεχνικό πρόβλημα» στα ΑΤΜ ήταν ότι δεν υπήρχαν λεφτά

Δεν έφταιγε ο «ΔΙΑΣ»

Η κυβέρνηση δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι το πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου αφορούσε ένα «τεχνικό πρόβλημα» στα ΑΤΜ. Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, το πρόβλημα αυτό ήταν απλά ότι δεν υπήρχαν λεφτά!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «η ελληνική κυβέρνηση πάλεψε την Πέμπτη να ολοκληρώσει την καταβολή των συντάξεων σε περισσότερους από 2 εκατ. συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι ένα «τεχνικό πρόβλημα» ήταν η αιτία της καθυστέρησης. Οι γηραιότεροι Αθηναίοι περίμεναν στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, του κρατικά ελεγχόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων, οι οποίες κλονίζονται εδώ και κάποιες ημέρες. Την Τρίτη, το βασικό συνταξιοδοτικό ταμείο, το ΙΚΑ, καθυστέρησε την καταβολή των συντάξεων για περίπου 8 ώρες. Το βαριά ζημιογόνο ταμείο στηρίζεται στις μηνιαίες επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του».

Ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε πως ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ήταν η αιτία της καθυστέρησης. Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε πως η πληρωμή έγινε κανονικά την Τετάρτη. Όμως, αξιωματούχος που γνωρίζει τη θέση ρευστότητας της κυβέρνησης αρνείται ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα. Δήλωσε στην εφημερίδα πως οι πληρωμές κρατήθηκαν επειδή «έλειπαν ακόμη αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό ταμείο το πρωί της Τρίτης». Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η κατάσταση διευκολύνθηκε με εισροές 350 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και πως έπρεπε να πληρωθούν την Πέμπτη 300 εκατ. «Πιθανότατα θα τα καταφέρουμε αυτό το μήνα» αναφέρει.

«Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύθηκε να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ξεκλειδώνοντας κεφάλαια στήριξης 7,2 δισ. ευρώ» γράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κρίση ρευστότητας έγινε ιδιαίτερα οξεία με τη συρρίκνωση των διαθεσίμων και την απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας, η κυβέρνηση διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα 1.500 φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, να παραδώσουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα και να κατατεθούν σε βραχυπρόθεσμα repos. Ορισμένοι φορείς όμως καθυστερούν καθώς διστάζουν να παραδώσουν τον έλεγχο των κεφαλαίων τους - μεταξύ αυτών και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με αποτέλεσμα οι μεταφορές να καθυστερήσουν.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 30/04/2015 16:00:12

  Tσίπρα Game Over. http://bankingnews.gr/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/193656-la-stampa-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E.html και μια ειδησούλα από το αγαπημένο οικονομικό σάιτ του γαπ-συριζαLa Stampa: Γερμανία και ΕΚΤ εξετάζουν χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ Παρατηρητής 30/04/2015 19:34:47

   Δεν γίνεται χρεωκοπία εντός Ευρώ . Μην ακούτε σαχλαμάρες...Δηλαδή θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ΔΝΤ και ΕΚΤ, ή μάλλον θα τους πληρώνουμε σε ΙΟUs και οι κουτόφραγκοι θα μας πληρώνουν μισθούς και συντάξεις σε Ευρώ για να μη βγούμε απ' το Ευρώ? Ή μήπως θα δεχτούμε το αντίθετο? Είναι μήπως καλύτερο αυτό απ' το να δεχτούμε ΟΛΟ το e-mail Χαρδούβελη? Δεν νομίζω...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ οδυσσεύς Κ. 01/05/2015 11:08:18

    'Ελιωσε η καραμέλα με το μέιλ Χαρδούβελη. Πάρε ένα χειρότερο από το Βαρουφάκη και προσγειώσου ή περίμενε το χάος της ακυβερνησίας και της πείνας με τα μυαλά που ψηφίσαμε τους άθλιους συριζανέλ που θα έκαναν την "σκληρή διαπραγμάτευση" που δήθεν δεν έκανε ο Σαμαράς. Αυτός που πρόπερσι δεν πήρε 3 δις μέτρα που ήθελε ο Τόμσεν και πέρυσι δεν έκανε όλα όσα ήθελαν οι δανειστές επειδή δεν άντεχαν κοινωνία και Βουλή και τώρα του λένε ότι δεν προχώρησε το έργο της κυβέρνησης! Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί! Αηδιάζω πλεόν με την ανεντιμότητα αυτού του λαού που δεν παραδέχεται τις κάκιστες επιλογές του λόγω έλλειψης ήθους και λατρείας του μαμμωνά ως θεού ώστε να αλλάξουμε πορεία μπας και μας λυπηθεί ο μόνος αληθινός Θεός που κρατά την Πατρίδα μας όρθια με το έλεός του ενώ την προδίδουμε επανειλημμένα οι ίδιοι οι Έλληνες ψηφίζοντας με τα χειρότερα κριτήρια.

 2. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 30/04/2015 17:45:42

  "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο" Για να δούμε... θα τα καταφέρει???

 3. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 30/04/2015 19:29:09

  Εδώ και 5 μήνες ακούμε οτι στις 28 ή στις 29 του μήνα τα ΑΤΜ θα είναι κλειστά. Μέχρι σήμερα αυτό απεδείχθει 5 φορές ψευδές. Προσωπικά προβλέπω οτι στις 28 ή στις 29 Μαίου πάλι τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά και θα πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις, γι αυτό δεν εμπιστεύομαι πλέον τους F.T. σ΄αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα που έχουν πέσει έξω σχετικά με την Ελλάδα. Οι Ελληνικές εφημερίδες είναι τελικά πιό έγκυρες κατα τη γνώμη μου. Μάλλον επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να λαδώνονται συστηματικά...

 4. Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
  Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας 01/05/2015 09:47:58

  Όλο μας χρεοκοπούν οι ξένες εφημερίδες και ακόμη είμαστε ζωντανοί. Πρόκειται άραγε για ψευδοπροφήτες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.