#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2010 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: «Στα μέσα του 2011 η ελεγχόμενη πτώχευση»Στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011 προσδιορίζουν χρονικά την «επικείμενη», όπως χαρακτηρίζεται, ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας οι Financial Times.

Ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας εκτιμά ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος της Ιρλανδίας. Δηλαδή στη δεδομένη στιγμή, συμπληρώνει ο συντάκτης, η προσοχή θα ξαναστραφεί στην Ελλάδα καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των ελέγχων από το κλιμάκιο της τρόικας.

«Ήδη είναι κατανοητό ότι οι στόχοι των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά η επόμενη δόση των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμευτεί τον ερχόμενο μήνα, καθώς η προφανής ειλικρίνεια και οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις γίνονται δεκτές σαν να πρόκειται για πραγματική συμμόρφωση», προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου, Τζον Ντίζαρντ, σχολιάζοντας ότι «η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει».

Ως πραγματικότητα ορίζεται η επικείμενη ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, για την οποία οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι διαφωνούν ως προς τη χρονική στιγμή εκδήλωσής της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποιοι πιστεύουν ότι η «δραματική, σοκαριστική ανακοίνωση και η αλλόφρων δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να συμβούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι θεωρούν καταλληλότερη στιγμή το τρίτο τρίμηνο».

Όπως σημειώνεται, το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων, ωστόσο οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές.

Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους, συνεχίζει το δημοσίευμα, συνειδητοποιούν ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της τριετούς διαδικασίας προσαρμογής θα αποτελούσε καταστροφή για τον ισολογισμό της χώρας. Όπως εξηγεί ο συντάκτης, τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν αυτή την περίοδο αποπληρώνονται σε ένα μεγάλο μέρος με νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με χρήματα της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί. «Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα των Financial Times επικαλείται δικηγόρους που ειδικεύονται στις εθνικές πτωχεύσεις, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εφόσον το 90% του ελληνικού χρέους υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους αυτούς. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ο συντάκτης, τα δάνεια από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν μπορούν στην ουσία να αναδιαρθρωθούν, διότι η Ελλάδα αντίθετα με την Αργεντινή το 2001 θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση από αυτές τις πηγές και μετά την πτώχευση, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Το άρθρο καταλήγει λοιπόν με τη σύσταση ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτές οι κινήσεις τόσο καλύτερα για τη χώρα που εμπλέκεται.

http://www.skai.gr/news/finance/article/156962/ft-sta-mesa-toy-2011-i-eleghomeni-ptoheysi/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 20/11/2010 15:39:25

  Τι ακριβώς είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν ;;;

  http://www.market-talk.net/index.php/id/9667

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Γ Καισάριος 20/11/2010 21:10:44

   Καλώς τόν κ.Φιλελευθερο Ταύρο!

  • Apollonios avatar
   Apollonios @ Γ Καισάριος 22/11/2010 00:30:25

   Δυστυχώς Γιώργο Καισάριε, η παραπληροφόρηση και η ανοησία αναπαράγονται θαυμάσια. Πριν μερικές ημέρες επιχειρηματολογόντας εδώ μεσα υπερ της αναδιάρθρωσης του χρέους μας, κάποιοι έπεσαν να με φάνε, με αποκάλεσαν "κουφιοκεφαλάκη" ανήτο κλπ κλπ και υπονόησαν οτι είμαι ίσως ...πράκτορας σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν το κακό της χώρας!

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 20/11/2010 19:08:54

  Δείτε αυτό το πολύ καλό άρθρο του Ραφαήλ Μάρκελλου:
  http://www.skai.gr/news/opinions/article/156789/mythoi-gia-to-paron-kai-to-mellon-tis-oikonomias-mas/?cid=12

  Ο Πορτοσάλτε, που είναι και στο ίδιο κανάλι, γιατί δεν τα διαβάζει αυτά και ακούει μόνο τον γκουρού του, τον Μπάμπη;

 3. Μisha avatar
  Μisha 20/11/2010 19:15:34

  «Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Όταν αυτά τα λένε οι FT , «τι χρειαν έχομεν μαρτύρων»;

  Είναι συγκλονιστικό το άρθρο γιατί αποκαλύπτει το μέγεθος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ που έγινε με το κατοχικό μνημόνιο.

  Οι τύποι που το σχεδίασαν και υπέγραψαν έπρεπε να είχαν συλληφθει και τυφεκισθεί ήδη.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Μisha 20/11/2010 19:52:02

   Μίσα, καταλαβαίνεις τώρα γιατί μιλάω για την ανομία ως το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας; Η μάλλον, για την καθιέρωση της ανομίας ως κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς. Αρχίσαμε από τα μικρά και φτάσαμε στα τεράστια. Κανείς δεν τιμωρείται για τίποτα.

   Αλλά ο κόσμος έχει πλέον πάθει εθισμό, διότι υπάρχει η στρατιά των "δημοσιογράφων"-ιεροκηρύκων που τον πείθουν ότι όλα έγιναν καλώς και για το καλό μας. Οσο λιγότερο κριτικά εξασκεί κανείς το μυαλό του, τόσο το καλύτερο. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες (η Κατερίνα Ακριβοπούλου είναι μία τέτοια τιμητική εξαίρεση στον Σκάι, πρέπει να το πω).

   Πλέον, έχω αρχίσει να πιστεύω - ναι, εγώ ο δεξιός - σε δράση πεζοδρομίου. Ας γίνει επιτέλους μία τεράστια μη κομματική συγκέντρωση στην Αθήνα, όπου θα απαγορευτεί κάθε κομματικό πανώ, κάθε πλακάτ συνδικάτου ή επίσημου "φορέα". Μία συγκέντρωση μόνο με ελληνικές σημαίες και πλακάτ διαμαρτυρίας. Θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα ιστολόγια αυτή η πρωτοβουλία. Οπως είχε γίνει η συγκέντρωση για την Πάρνηθα που κάηκε, αλλά πολύ μεγαλύτερη. Να πάμε με τα παιδιά μας, με τις μανάδες μας. Μία συγκέντρωση των απλών πολιτών αυτής της χώρας κατά της παρακμής και της απάτης.

   Την καταθέτω αυτή την πρόταση εδώ και αν θελήσει το Antinews και άλλα ιστολόγια ας την αξιοποιήσουν.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΒΙΣ 20/11/2010 19:53:20

    Δες και το άρθρο του Μάρκελλου πιο πάνω να δεις τι λέει για το μνημόνιο, αλλά και για το ευρώ με την σημιτική ψεύτικη ισοτιμία του.... Και το λέει ένας αστός πανεπιστημιακός.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ ΒΙΣ 20/11/2010 21:19:33

     ΒΙΣ φίλε πολύ σωστή ή πρότασή σου για πορεία.Πρέπει να γίνει ,αλλά θα συνοδευτεί απαραίτητα με πολιτική ανατροπή.Αλλιώς είναι άχρηστη.
     Στό θέμα τού άρθρου τού Μάρκελλου δεν τόν θυμάμαι να ορθώνει καμμιά φωνή όταν εκαθορίζετο τό γεγονός τής ισοτιμίας.
     Δρυός πεσούσης κλπλ...
     Εν αντιθέσει όποιος θέλει, θα βρεί πάρα πολλά άρθρα Αμερικανών-περισσότερο- και άλλων ανα τόν κόσμο Πανεπιστημιακών,περί τής παράλογα ισχυρής ισοτιμίας €/Δρχ

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΒΙΣ 20/11/2010 21:41:34

    Γιατί θεωρείς την Ακριβοπούλου εξαίρεση στον εσμό των νεοφιλελεύθερων κτηνών του Σκάι; Βλέπεις να παίρνει διαφορετικές θέσεις κάθε βράδυ;

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/11/2010 20:22:56

  Αρθρογράφοι όπως αυτοί, έχουν συχνά ανύπαρκτη πολιτική παιδεία και μονόπλευρες παραστάσεις και εμπειρίες από εξωευρωπαικές οικονομίες (+ Βρετανία).
  Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μιας χώρας όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, από την Κολομβία ή την Αργεντινή. Δηλαδή: Πρώτον, δεν καταλαβαίνουν τι συνέπειες έχει η εκτεταμένη συνάφεια των Ευρωζωνικών οικονομιών και των τραπεζικών συστημάτων τους μεταξύ τους, για ότι αφορά πιστώσεις/χρέη αλλά και εμπορικές ροές.
  Δεύτερον και βασικότερον, δεν καταλαβαίνουν ότι η ενότητα του Ευρωπαικού χώρου υπάρχει πρώτα ως πολιτική ιδέα και επιταγή, και συνέπεια αυτού είναι οι οικονομικοί χειρισμοί που τελικά επικρατούν (έστω και μετά από συγκρούσεις).
  Αλλά μιλάμε για οικονομική δημοσιογραφία: Είναι χαρακτηριστική η πλήρης αντίθεση αυτής της απολιτικής λογικής, λογιστικής μικρομπακάλικου, με τη λογική στα 2 κύρια άρθρα της Handelsblatt που ήδη δημοσιεύτηκαν εδώ. Είναι αυτό που γράφω εδώ από την άνοιξη: Λές και τα οικονομικά επιχειρήματα αγγλωσαξωνικής κοπής και τα αντίστοιχα που έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, στηρίζονται σε 2 διαφορετικές "επιστήμες". Αλλά αυτό εξηγείται, η οικονομική δεν είναι πραγματική επιστήμη.
  Άλλο είναι που δεν δεν εξηγείται: Γιατί η Ελληνική εξτρεμιστική αριστερά (παρασύροντας και τμήμα της λεγόμενης "λαικής δεξιάς"), συγκλίνει τόσο σφιχτά με τους "αγγλοσάξωνες"; Και σδυνατώ να πιστέψω, ότι οι λόγοι είναι απλά "αντιπολιτευτικοί".

  • Μisha avatar
   Μisha @ Ο Θείος 20/11/2010 20:28:22

   Θείο, ΤΙ δεν καταλαβαίνεις;
   Τα λέμε επί μηνες:
   τα «δάνεια» του ΔΝΤ που αντικαθιστούν παλιότερα «δάνεια» είναι πλέον ενυπόθηκα και υπό το αγγλικό δικαιο.
   Τα παλιά ομόλογα διέπονται από το ελληνικό δικαιο και μια αποφαση της Βουλής τα εξαφανίζει εν μια νυκτί.
   Εσυ τι ακριβώς υπερασπίζεσαι;
   Μη και χάσουν οι τοκογλύφοι τα πανωτόκια τους και δε μπορεσουν τελικά να πάρουν την Ακρόπολη στο Σιτυ όπως σχεδιάζουν;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Μisha 20/11/2010 20:44:39

    Αυτό ακριβώς λέω Μisha, ότι τα επιχειρήματα των "Αγγλοσαξόνων ευρωσκεπτικιστών" και τα δικά σας, "αριστερά" ή "δεξιά", είναι ίδια. Και πάντα νομικίστικα ή μπακάλικα, ποτέ πολιτικά.
    Γιατί πρέπει σώνει και καλά να τους (σας) πιστέψω;
    Και πώς εξαφανίζει η Βουλή τα χρέη εν μιά νυκτί; Χρέη ομολόγων σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία Ελληνικά και Ευρωζωνικά; Δεν έχουμε εδώ βουλή των Λόρδων.
    Ξέρεις πολύ καλά ότι οι Ελληνικοί νόμοι από το 1981 υπόκεινται στη συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο. Εδώ δεν πέρασε, για το λόγο αυτό, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρσλρούης η προσφυγή των Γερμανών νομικών εναντίον του Ευρώ (και πέρισυ εναντίον της διάσωσής της Ελλάδας, που όντως παραβιάζει και Μάαστριχτ και Λισσαβώνα), και θα περνούθσε κάτι τέτοιο; Έχουν πλήρη άγνοια του Κοινοτικού δικαίου όσοι λένε τέτοια πράγματα.
    Δες όμως και από κάτω.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Μisha 20/11/2010 20:52:28

    "Στοίχημα" είναι η όλη διαφωνία, τζόγος αγοραίος.
    Να το πώ λιανά: Από τα χαμένα των ομολόγων, άν κουρευτούν, θα πληρωθούν τα CD's. Ότι χάσουν από τη μία πλευρά θα κερδίσει η άλλη. Αλλοιώς δεν έχει "κοκό".
    Τώρα τζογάρουν και με την Ιρλανδία. Ελπίζω να μην ακολουθήσει και η Πορτογαλία.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Μisha 20/11/2010 20:59:53

    Αυτό που λές εσύ (και ο αρθρογράφος) είναι ότι όλες οι Ελληνικές Ευρωπαικές τράπεζες ή ταμεία που μας δανείζουν επί δεκαετίες με ομόλογα, είναι τοκογλύφοι, και μάλιστα η ΕΚΤ που μας δανείζει τώρα με το πακέτο είναι "Μαφία", ενώ αυτοί που τζογάρουν στη χρεωκοπία είναι η γιαγιά μας.
    Όλοι δανείζουν θέλοντας να πάρουν κέρδος, φυσικά: Και η ΕΚΤ, και η δική μας Εθνική, και η x Γαλλική Τράπεζα ή ασφαλιστικό ταμείο αμπελουργών του Μπορντώ. Απλώς αυτοί που τζογάρουν στη χρεωκοπία θέλουν να φάνε το αναμενόμενο κέρδος των πρώτων, ασκώντας πειρατεία εναντίον της Ελλάδας και του Ευρώ ταυτόχρονα.

    • Μisha avatar
     Μisha @ Ο Θείος 20/11/2010 21:26:00

     Η διαφορά μας Θείο, είναι πως θεωρώ τις τράπεζες συλλήβδην ως μαφία, δεινόσαυρο που τρωει το αίμα των απλών ανθρώπων.
     Προφανέστατα και ειναι τοκογλύφοι γι αυτο και ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να καταγράψουν με ακρίβεια το υποτιθέμενο «χρέος».

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/11/2010 20:34:36

  Είναι χαρακτηριστικότατο και απόλυτα αποκαλυπτικό, αυτό που γράφει ο εν λόγω αρθρογράφος:
  «Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους».
  Γι αυτόν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι η Μαφία, ενώ οι "αγορές" είναι η καλή μας γιαγιά!
  Να λοιπόν μια "καλή αθώα γιαγιά" που τζογάρει με CD's, αφού πρώτα χρεωκόπησε την μέχρι τελευταία στιγμή "εξαιρετικά αξιόχρεη" Lehmann Bros, μετακόμισε την AIG, την Φάννυ και τον Φρέντ στον προθάλαμο του Λευκού Οίκου. Και μέσα σε 3 χρόνια (2007-2010), εξαέρωσε το 50 % της εμπορικής αξίας των ακινήτων στις ΗΠΑ, ενώ στις αρχές του 2007, έκλεινε στοιχήματα μέσω "σύνθετων χρηματοπιστωτικών προιόντων" σ' όλο τον κόσμο, ότι η τότε εμπορική αξία των ακινήτων στη Φλόριντα ή στην Αριζόνα θα διπλασιασθεί.
  Γύρισε ο κόσμος ανάποδα ή εγώ τον βλέπω έτσι ;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 20/11/2010 20:52:58

   Για να υπαρχει πολιτικο σχεδιο πρεπει να πιστευουν σε αυτο οι πολιτικες ηγεσιες.
   Γραφεις περι αριστερας και δεξιας οταν ο Παπανδρεου αρνηθηκε καθε εμμεση βοηθεια απο τη Γερμανια στις αρχες της κρισης,φουσκωσε το ελλειμμα,απεφευγε να παρει μετρα,απειλουσε με το πιστολι του ΔΝΤ και γενικα προκαλεσε σε μεγαλο βαθμο την κριση.
   Ακομη και η προσφατη νεα ενταση ξεκινησε οταν εκανε συμφωνιες με το Στρος Καν εν αγνοια της ΕΕ.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 20/11/2010 21:04:19

    Όπως και άν είναι, βασικά δεν είναι θέμα δεξιάς και αριστεράς. Γράφω από πάνω τί είναι. Τζόγος είναι, πονταρίσματα σε ρουλέτα, μόνο που η μία πλευρά κουνάει τη ρουλέτα για να φέρει το μπαλάκι εκεί που τη συμφέρει. Έχει βάλει λυτούς και δεμένους να κουνάνε.

  • Μisha avatar
   Μisha @ Ο Θείος 20/11/2010 21:50:09

   Θείο, ως πότε θα αυταπατάσαι θεωρώντας πως οι «αγορές» μάχονται την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ;
   Μια συμμορία είναι, πότε ο μεν παίζει τον καλό μπάτσο , πότε ο δε.
   ή μάλλον πότε ο μέν παίζει τον διευθυντη του καζίνο , πότε ο άλλος τον υπεύθυνο ασφαλείας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.