FT: Οι επιλογές τους ελληνικού τραπεζικού συστήματος
28/06/2015 00:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Οι επιλογές τους ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Τι επιλογές έχουν; Σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο κλείσιμο των καταστημάτων για μερικές ημέρες ή στο capital control.

Ιδού ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί:

Πως μπορούν οι αρχές να ενισχύσουν τις ελληνικές τράπεζες;

Αν η ΕΚΤ αποσύρει ή περιορίσει τα 89 δις. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης, η Ελλάδα έχει δύο βασικές επιλογές: τραπεζική αργία ή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Μια τραπεζική αργία θα περιόριζε την εκροή χρημάτων από τις τράπεζες, αλλά με ένα προφανές κόστος για την οικονομία. Οι φυσικές τραπεζικές συναλλαγές θα διακόπτονταν.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αντίθετα θα επέτρεπαν αναλήψεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές και κάποιες πληρωμές, μέσα σε κάποια όρια. Οι περιορισμοί αυτοί είναι δύσκολο να επιβληθούν, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να τεθούν σε ισχύ και οι τράπεζες χρειάζονται κάποια χρήματα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις, ακόμα και αν είναι πιο περιορισμένα.

Ποιος θα αποφασίσει αν θα υπάρξει τραπεζική αργία ή κεφαλαιακοί έλεγχοι;

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η αυστηρότητα των περιορισμών είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα νομικό διάταγμα μπορεί να διαβιβαστεί γρήγορα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε στο Reuters ότι θέλει οι τράπεζες να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το δημοψήφισμα. Αλλά ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι τείνουν προς την επιλογή της τραπεζικής αργίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο, καθώς είναι πιο προσωρινό και πιο εύκολο να επιβληθεί γρήγορα. Πρόσωπο που γνωρίζει ανέφερε ότι μια τηλεδιάσκεψη είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ για να συζητήσουν την πιθανή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από την Δευτέρα.

Ποια είναι τα επιχειρήματα για μια τραπεζική αργία;

Μια τραπεζική αργία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να σωθούν οι τράπεζες από κατάρρευση κατά την διάρκεια μιας περιόδου έντονης πίεσης. Το ερώτημα είναι: τι πρέπει να γίνει για να ξανανοίξουν ; Αν υπάρξει μια ψήφος υπέρ της πρότασης των δανειστών στο δημοψήφισμα τότε ο δρόμος προς την έξοδο είναι ξεκάθαρος. Μια ψήφος κατά της πρότασης πιθανότατα θα οδηγούσε στο κλείσιμο των τραπεζών, την κρατικοποίηση τους και την χρηματοδότησης τους μέσω του τυπώματος χρήματος από την κυβέρνηση.

Μπορεί ο Τσίπρας να κρατήσει τις τράπεζες ανοιχτές ως το δημοψήφισμα;

Πιθανότατα όχι. Η ΕΚΤ αναμένεται τουλάχιστον να βάλει ανώτατο όριο στην έκτακτη χρηματοδότηση για τις τράπεζες στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Οι τράπεζες έχουν κάποια χρήματα ακόμα, αλλά όχι αρκετή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση της κατάστασης. Ακόμα και μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση είναι αμφίβολο αν οι τράπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Τι θα συμβεί αν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις;

Οι τράπεζες εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ. Πρέπει να αναγνωρίσει αν μια τράπεζα δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και είναι κοντά σε κατάρρευση. Αν και ο SSM μπορεί να αποσύρει μια τραπεζική άδεια, δεν έχει την αρμοδιότητα να διαχειριστεί μια εκκαθάριση.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση μιας τραπεζικής κατάρρευσης;

Η εθνική αρχή εκκαθάρισης τραπεζών της Ελλάδας θα έχει την ευθύνη. Η Ελλάδα δεν έχει περάσει ακόμα τον νόμο της Ε.Ε. για την εκκαθάριση τραπεζών, που δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών. Η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί υπό τον υφιστάμενο ελληνικό νόμο, που περιλαμβάνει κάποιες περιορισμένες εξουσίες για την διαγραφή χρέους των πιστωτών. Οι ευρωπαϊκές αρχές που θα συμμετέχουν στην διαδικασία θα είναι ο SSM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει την χρήση της κρατικής στήριξης στις τράπεζες.

Ποιος θα χρηματοδοτήσει την εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών;

Η Ελλάδα έχει ένα ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, αλλά δεν έχει σχεδόν καθόλου χρήματα. Αν μια τράπεζα χρεοκοπούσε, δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή από το να διασώσει (bail in) η κυβέρνηση τους πιστωτές και ορισμένους καταθέτες. Αυτό πιθανότατα θα περιλάμβανε τα hedge funds της Βόρειας Αμερικής που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και μεγάλους καταθέτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των αρχών είναι να βρουν τις διεργασίες για να κάνουν μια χρεοκοπημένη τράπεζα να ορθοποδήσει ξανά και να λειτουργήσει.

Θα υπήρχε μετάσταση εκτός των ελληνικών συνόρων;

Η έκθεση των τραπεζών της Ε.Ε. στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι περιορισμένη. Αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάποιες θυγατρικές και κάποια υποκαταστήματα στην Αλβανία στην Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Ρουμανία, στην Σερβία, στην Τουρκία και στην ΠΓΔΜ. Κάποια έκτακτα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από τις αρχές σε αυτές τις χώρες. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για φαινόμενα μετάδοσης από μια ελληνική χρεοκοπία.

Ποιος θα δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τους κεφαλαιακούς ελέγχους ή από μια τραπεζική χρεοκοπία;

Τα επίπεδα των καταθέσεων είναι σε χαμηλό των τελευταίων 10 ετών. Πάνω από 100 δισ. ευρώ σε καταθέσεις έχουν αποσυρθεί από το 2010, αφήνοντας λιγότερα από 130 δισ. ευρώ. Οι καταθέτες που έχουν απομείνει αποτελούν ένα μείγμα καταναλωτών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες λένε ότι οι πολύ πλούσιοι τράβηξαν τα χρήματα τους πριν από πολύ καιρό. Αν επιβληθούν περιορισμοί, θα χτυπηθούν πιο σκληρά αυτοί που δεν έχουν επιλογές εκτός της Ελλάδας.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 24/07/2015 09:33:05

    Σε Ιάπωνες πέρασαν οι Financial Times Έναντι 844 εκατομμυρίων στερλινών ή 1,19 δις ευρώ εξαγόρασε ο Ιαπωνικός Όμιλος Nikkei τη βρετανική εφημερίδα Financial Times από τον Όμιλο Pearson. Στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται το 50% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η Pearson στην Economist Group, την εταιρεία που εκδίδει το περιοδικό The Economist. Έτσι τίθεται ένα τέλος στη φημολογία που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό για το ποιός θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης μιας από τις πιό γνωστές και έγκυρες εφημερίδες του βρετανικού Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ενδιαφέρον για την εξαγορά των Financial Times είχε, επίσης, εκδηλωθεί από τον γερμανικό Όμιλο Axel Springer, ο οποίος κατέχει την εφημερίδα Bild και την Die Welt. Κατά τη διάρκεια του 2014 οι συνδρομητές των Financial Times σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αυξήθηκαν κατά 10% φτάνοντας τις 720.000. Ειδικότερα, οι συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αυξήθηκαν κατά 21% στις 504.000. Ο Nikkei είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος Όμιλος μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ασία και εκδίδει την οικονομική εφημερίδα Nikkei, που είναι η πιό δημοφιλής στον επιχειρηματικό κόσμο της Ιαπωνίας. Επειδή, όμως, απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, η κυκλοφορία της περιορίζεται στα τρία εκατομμύρια αντίτυπα ημερησίως, όπως επισημαίνεται από την Wall Street Journal. Σχετικά με την απόφαση της Pearson για την πώληση των Financial Times, o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Τζον Φάλον, δήλωσε ότι μετά μια 60ετία ιδιοκτησίας "φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο του Τύπου, ο οποίος γνωρίζει μια ραγδαία ανάπτυξη των κινητών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης." Πρόσθεσε ότι "σε αυτό το νέο περιβάλλον, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η δημοσιογραφική και εμπορική επιτυχία των Financial Times είναι να αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακών μέσων." Τη συμφωνία επικρότησαν και οι επενδυτές, οδηγώντας σε άνοδο 2% την τιμή της μετοχής της. Εδώ και χρόνια, η Pearson επιθυμούσε να επικεντρωθεί στον τομέα των εκπαιδευτικών εκδόσεων, καθώς από αυτό τον τομέα προέρχονται τα 2/3 των εσόδων της. πηγές: MSN Χρήμα Οικονομία | Copyright: kathimerini.gr 2 ώρες πριν http://tinyurl.com/q8lpnga

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.