FT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;
12/05/2015 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;

Την οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, τα ταμεία έχουν στεγνώσει και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να πληρώσει το ελληνικό κράτος τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Αναλυτικά το άρθρο:

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αδειάσει τον εγγυητικό της λογαριασμό για Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο την Τρίτη, σε ένα ακόμα σημάδι της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας στη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 650 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό, μετά από άδεια που έλαβε από το ΔΝΤ για την ανάληψη του ποσού λόγω «έκτακτης κατάστασης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.

Χωρίς τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει την δόση και να εκταμιεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη για την πληρωμή μισθών του δημοσίου, είπε άλλος αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα στο λεγόμενο λογαριασμό ασφαλείας που προϋπήρχε του δανείου διάσωσης» πρόσθεσε.

Με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν ένα λογαριασμό ασφαλείας στο Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μιας ξαφνικής πτώσης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά πολύ σπάνια τον χρησιμοποιούν.

Αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η απόσυρση της Τρίτης ήταν μια σπάνια κίνηση, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Πρόσθεσε ακόμα πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διορία για την επιστροφή του ποσού στον λογαριασμό, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει τα χρήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση της Ελλάδας να βάλει χέρι στα αποθέματα της στο ΔΝΤ πρέπει να σημάνει «συναγερμό», ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της ευρωζώνης, είπε: «Το ζήτημα πρέπει να το εξετάσουν οι ειδικοί, προτού κάνω κάποιο σχόλιο».

Η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες υπό την νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πάγωσε έναν αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας και εφάρμοσε φορολογική αμνηστία χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τους διεθνείς δανειστές.

Οι βαθιές περικοπές στις δαπάνες και οι επιδρομές στα αποθεματικά δημοσίων φορέων επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, συνεχίζοντας την ίδια ώρα τις μηνιαίες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.

Αλλά αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση μπορεί τελικά να ξεμείνει από ρευστό παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πειστούν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, είπε μετά την συνάντηση των υπουργών οικονικών στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πως «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον. «Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της να απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ από παγωμένους πόρους διάσωσης με αντάλλαγμα την δέσμευση για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, αλλά παραμένουν οι διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στις συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως δεν έχει εντολή να τις διαπραγματευτεί.

«Είναι οριακό αυτήν την στιγμή αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψει την μισθοδοσία του δημοσίου στο τέλος Μαίου, ακόμα και αν καθυστερήσει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πληρωμές» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος με γνώση της ταμειακής θέσης της κυβέρνησης.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 13/05/2015 07:29:18

  Nα κι ένα πρωτότυπο ερώτημα . Είναι ο πέμπτος μήνας που το ακούμε. Μαζί με το άλλο που λέει: θα ανοίξουν τα ΑΤΜ τη Δευτέρα?

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 13/05/2015 10:36:18

  Συμφωνω με τον Οδυσσέα. Να θέσουμε το δάκτυλο επι των τύπων των ήλιων. Να το νιώσουμε στο πετσί μας, αλλιώς δεν πείθεται κανεις.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ ΤΤ 13/05/2015 20:49:48

   Μην περιμένεις φίλε ΤΤ. Η θεία Μέρκελ και ο θείος Σαμ τους τόχουν ξεκόψει. Βάλτε όσα προαπαιτούμενα θέλετε, εμείς Grexit δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε , όσες κολωτούμπες κι αν κάνει στο καροτσάκι του ο ανάπηρος... Γι αυτό έχει λυσσάξει ο γεροξεκούτης.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ οδυσσεύς Κ. 13/05/2015 21:55:42

    Μακάρι να γίνει grexit να τελειώνουμε με τους φτωχούς και ηλίθιους ευρωπαίους. Αν είναι όπως τα λες και δεν θέλουν grexit ας το αποδείξουν όσο είναι καιρός με γενναιες υποχωρήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.