#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2011 14:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: «Η Ευρώπη θα καταρρεύσει το πολύ σε δέκα μέρες»


Μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά "σταμάτησε να λειτουργεί" αναφέρει εκτενές άρθρο των Financial Times, ο συντάκτης του οποίου ισχυρίζεται ότι "ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει".
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:

1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,

2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου

3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Moody's: απειλείται όλη η Ευρώπη από την κρίση

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης και της κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, απειλεί τις αξιολογήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, ελλείψει μέτρων που θα σταθεροποιήσουν τις συνθήκες στις αγορές βραχυπρόθεσμα, το πιστωτικό ρίσκο θα συνεχίσει να αυξάνεται.  Το νέο report του οίκου επισημαίνει  ότι οι αυξημένες πιέσεις στις αρχές της ευρωζώνης να δράσουν άμεσα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Αν και το βασικό σενάριο της Moody’s παραμένει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω χρεοκοπίες, «ακόμη και αυτό το θετικό σενάριο περιλαμβάνει πολύ αρνητικές επιπλοκές για τις αξιολογήσεις στο ενδιάμεσο». Τονίζει ότι η πολιτική ώθηση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου, πιθανότατα θα έρθει μόνο μετά από σειρά «σοκ», που θα οδηγήσουν μία ή και περισσότερες χώρες στην απώλεια της χρηματοδότησής τους από τις αγορές για μια παρατεταμένη περίοδο και θα απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξη.

Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τις αξιολογήσεις αυτών των χωρών να μετακινηθούν σε speculative grade εν όψει των τεστ φερεγγυότητας που πιθανότατα θα ζητηθούν και την κατανομή των βαρών που μπορεί να επιβληθεί εάν (όπως είναι πιθανό) χρειαστεί στήριξη για παρατεταμένη περίοδο. «Η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών (μαζί με το PSI της Ελλάδας) από χώρες της ευρωζώνης, δεν είναι πλέον αμελητέα. Ακόμη, υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο σειράς χρεοκοπιών, αυξάνεται η πιθανότητα ένα και πλέον μέλη να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε στο μεταξύ ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να θέσουν σε ισχύ την υπόσχεσή τους για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, καλώντας για αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, ως κλειδί για τον κατευνασμό των αγορών. «Η αποφασιστική απάντηση παραμένει η δημοσιονομική πειθαρχία, ενισχυμένη από τις αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ», δήλωσε. Κατά τον ίδιο, η αλλαγή είναι αναγκαία για να δοθούν εξουσίες άσκησης βέτο από την Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. «Αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα και έτσι θα σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές ότι το ευρώ είναι και παραμένει ένα σταθερό νόμισμα». Για άλλη μία φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο του ευρώ-ομολόγου ή το να αναλάβει αποφασιστική δράση η ΕΚΤ.

Σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την έκδοση των λεγόμενων «ομολόγων ελίτ», αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα αυτά, θα εκδοθούν από τη Γερμανία και άλλες πέντε χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, δηλαδή τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Τα κοινά ομόλογα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των έξι αυτών χωρών, αλλά και για την άντληση κεφαλαίων που θα δοθούν, υπό αυστηρούς όρους, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή. Στόχος θα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες ΑΑΑ, αλλά και να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας που θα καθησυχάσει τις αγορές.  Τα «ομόλογα ελίτ» θα έχουν επιτόκιο περίπου 2-2,5%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των γερμανικών.  Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει σήμερα δημοσίευμα που επισημαίνει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ, προωθούν την έκδοση ευρωομολόγου για τη σταθεροποίηση των δικών τους αξιολογήσεων και για τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας της ευρωζώνης. «Δεν υπάρχουν σχέδια για ΑΑΑ ομόλογα ή ομόλογα ελίτ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος των ευρωομολόγων η προστασία της ευρωζώνης επαναλαμβάνει η ΕΕ

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ενότητα της ευρωζώνης και όχι να οδηγήσουν στη διάσπασή της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

«Οποιαδήποτε πρόταση, πιστεύουμε, θα πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διασφάλισης της ενότητας στην ευρωζώνη. Η πρότασή μας είναι να βοηθήσουμε την ευρωζώνη να μείνει ενωμένη, όχι να τη βοηθήσουμε να διασπαστεί», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Είπε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 28/11/2011 15:38:18

  Η ευρωζώνη δεν καταρρέει πριν την εορταστική σεζόν, μην ανησυχείτε...

  Αυτά τα λένε οι FT για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα το οποίο θα ανατραπεί όταν φανεί η εμπορική κίνηση των εορτών, για να τα κονομήσουν οι "αγορές". Τα παπαγαλάκια δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο...

  Η ευρωζώνη μετά την πρωτοχρονιά θα φανεί πότε θα καταρρεύσει. Πάντως το πιθανότερο είναι να μην το βγάλει το '12.

  Γι'αυτό όσοι έχετε ακόμα λεφτά αγοράστε ηλεκτρονικά, αμάξια, ηλεκτρικές συσκευές, κινητά και αλλα παρόμοια τώρα γιατί μετά την παρέλευση του ευρώ και για κανένα δυο-τρια χρόνια θα είναι απλησίαστα.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Απορία 28/11/2011 17:40:50

   Πίσω από την εκστρατεία είναι οι Άγγλοι (FT, ICAP). Στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους πάνε σε ύφεση. Τα φιλαράκια τους από την απέναντι ακτή πάνε στο γκρεμό και έχουν εκλογές. Ανεξαρτήτως του τι είναι και τι κάνει η ΕΕ, έχουν και οι δύο συμφέρον να διαλυθεί το ευρώ, ώστε να μαζέψουν το χρήμα εκείνοι. Μη μασάτε.

   Είχε δίκιο ο Ντε Γκωλ που δεν τους ήθελε στην ΕΕ.

   • Απορία avatar
    Απορία @ Δήμος 28/11/2011 18:05:33

    Το πρόβλημα φίλε μου είναι τελικά οι "αγορές" και ξέρεις ποιες είναι οι "αγορές";

    Καμμιά δεκαριά χιλιάδες λεχρίτες τραπεζίτες διασκορπισμένοι μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Παρισίων, Ζυρίχης, Βρυξελλών, Άμστερνταμ και Βερολίνου. Συν κάτι μεγαλο-ναρκέμπορους μεξικού, νοτίας αμερικής και περιχώρων. Συν κάτι νεόπλουτους κομμουνιστές εκ Κίνας και Ρωσίας.

    Αυτοί λοιπόν ...αμούν τον κόσμο σήμερα γιατί δεν τους έφτανε η κονόμα από την φούσκα που έφτιαξαν 15 χρόνια τώρα αλλά θέλουν από πάνω να την πληρώσει αυτή τη φούσκα ο κοσμάκης.

    Οπότε μην ψάχνεις στο κεφάλαιο για άγγλους, γερμανούς, αμερικανούς και γάλλους, όλοι αυτοί που ελέγχουν τις διαδικασίες και αποφάσεις στο ίδιο κλαμπ ανήκουν και κοινά συμφέροντα έχουν.

    Κάτι όπως εδώ δηλαδή. Αν μπαίνεις εν ολίγοις π.χ. στην αθηναϊκή λέσχη, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε ΛΑΟΣ, είτε ΚΚΕ να'σαι, τα ίδια σκατά πρεσβεύεις και στο τέλος θα κάνεις...

 2. The Saint avatar
  The Saint 28/11/2011 15:57:41

  Antiθέτως εγώ ώς γνωστός συνομωσιολάγνος, πιστεύω ότι πρεπει να αρχίσουμε σιγα-σιγά να μαζεύουμε ότι έχουμε αφήσει στις τράπεζες.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ The Saint 28/11/2011 16:19:49

   Καλή σκέψη..αν έχεις!

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ The Saint 28/11/2011 16:28:15

   καλύτερα να μαζεύαμε τους τραπεζίτες!!! :)

  • Απορία avatar
   Απορία @ The Saint 28/11/2011 17:44:25

   Και δεν βαριέσαι να τα ξαναπηγαίνεις μετά να τα κάνεις δραχμές, άστα μέσα καλύτερα να μετατραπούν αυτομάτως...

   Εγώ πάντως θα σηκώσω ένα πεντάευρω, θα το κορνιζάρω και θα το βάλω στο σαλόνι για να μην ξεχνάω αυτούς που μας έβαλαν σε αυτήν την ταλαιπωρία...

 3. avanti avatar
  avanti 28/11/2011 16:34:48

  Να καταρρεύσει, ναι να τελειώνουμε με τους Σόϊμπλε, Μπαρόζο και λοιπούς, κατέστρεψαν μιά πορεία τόσων έτών και τόσων προσπαθειών.

 4. Σταράτα avatar
  Σταράτα 28/11/2011 16:38:06

  ή παγκοσμια διακυβέρνηση ή τίποτα .γεία σου ρέ γάπ καλά τά πάς ή δουλειά σιγα σιγά έγινε.

 5. Σχολιαστής avatar
  Σχολιαστής 28/11/2011 17:34:27

  Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο των Αγγλοσαξόνων που δεν το έκρυψαν από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ. Τώρα το σχέδιό τους έφτασε στο τελικό στάδιο, με καταλύτη τον αρχιπράκτορά τους, το Γιωργάκη. Έτσι βγάζουν από τη μέση την Ευρώπη και τους απομένει μόνο να ξεκάνουν την Κίνα για να κυριαρχήσουν παγκοσμίως!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Σχολιαστής 28/11/2011 18:27:05

   Σχέδια χωρίς το ξενοδόχο που είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί πλην Αγγλίας. Θα το δούμε αν καταφέρουν ή θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

  • Enzo avatar
   Enzo @ Σχολιαστής 28/11/2011 18:28:32

   η μεγαλη επιστροφη του $ συντομα στις οθονες σας.

 6. Θύμιος avatar
  Θύμιος 28/11/2011 18:27:26

  Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο των Αγγλοσαξόνων που δεν το έκρυψαν από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ. Τώρα το σχέδιό τους έφτασε στο τελικό στάδιο, με καταλύτη τον αρχιπράκτορά τους, το Γιωργάκη. Έτσι βγάζουν από τη μέση την Ευρώπη και τους απομένει μόνο να ξεκάνουν την Κίνα για να κυριαρχήσουν παγκοσμίως!

  " με τους Άγγλους χέρι-χέρι. . ."

 7. χρηχα avatar
  χρηχα 29/11/2011 03:46:32

  Mη μασάτε ρε....παπαγαλάκια είναι ,για να κονομήσουν μερικοί....

  Το ευρώ ήρθε για να μείνει....

  Και η δημοσιονομική ένωση ήρθε για να γίνει....

 8. Θύμιος avatar
  Θύμιος 29/11/2011 11:56:39

  Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο των Αγγλοσαξόνων που δεν το έκρυψαν από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ. Τώρα το σχέδιό τους έφτασε στο τελικό στάδιο, με καταλύτη τον αρχιπράκτορά τους, το Γιωργάκη. Έτσι βγάζουν από τη μέση την Ευρώπη και τους απομένει μόνο να ξεκάνουν την Κίνα για να κυριαρχήσουν παγκοσμίως!

  ” με τους Άγγλους χέρι-χέρι. . .
  και με το "παιdί" της "χ"...”

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.