#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/09/2013 15:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Ετοιμάζονται για το τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές«Για τρίτη φορά θα σταθεί τυχερή» η Ελλάδα, υποστηρίζουν οι Financial Times, καθώς το νέο πακέτο διάσωσης θα αρχίσει να συζητείται αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου. «Μπορεί η Ελλάδα να έχει χάσει την ικανότητα να ρίχνει τις διεθνείς χρηματαγορές σε περιδίνηση, αλλά τα γεγονότα του καλοκαιριού έδειξαν ότι μπορεί ακόμα να προκαλεί σπασμούς στην ευρωπαϊκή πολιτική», σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Με δεδομένη τη δήλωση Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μέγεθος και η έκταση αυτού μπορούν να πάρουν έως και ένα χρόνο για να οριστικοποιηθούν. Αναφερόμενη στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής προόδου από την τρόικα, η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ που δηλώνει ότι «η προηγούμενη αξιολόγηση ήταν ίσως λίγο πιο βαρετή από την επόμενη». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Peter Spiegel σχολιάζει ότι η δήλωση συνιστά σαφή ρητορική υποτίμηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά.

Η εκτίμηση της εφημερίδας για το ύψος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι μεταξύ 11 δις ευρώ έως το 2016 και 77 δις έως το 2020, όπως είναι οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει ο Σόιμπλε και ο Κάρστεν Σνάιντερ των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναγνωρίζουν πως πιθανότατα για ακόμα μία φορά θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πως ο Σνάιντερ δε λαμβάνει υπόψη το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο πλησιάζει η ελληνική οικονομία.

Το ερώτημα γύρω από τη νέα διάσωση, κατά τους Financial Times, είναι αν τα προβλήματα της Ελλάδας - η υστέρηση του 2014, η ανάγκη νέων χρημάτων το 2015 και το υπέρογκο χρέος - θα αντιμετωπιστούν συνολικά ή ξεχωριστά το καθένα. Ο αναλυτής Mujtaba Rahman, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Eurasia Group, σχολιάζει ότι η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών φοβίζει τη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να παρασυρθεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει το πιθανότερο σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική περίπτωση. Αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνεται, αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα καλύψουν όλο το κενό φέτος, όπως θα ήθελε το ΔΝΤ, αλλά μόνο την υστέρηση των 4,4 δισ. του 2014, τότε το κενό του 2015 θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Κατά την εφημερίδα, αυτό θα είναι το έναυσμα για τη συζήτηση επί του τρίτου πακέτου διάσωσης. Προστίθεται ότι κατά ορισμένους υπάρχει πρόσθετο κενό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, επομένως συνολικά τα πρόσθετα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια.

Στη συνέχεια τίθεται το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδας, όπως έχει συμφωνηθεί σε περίπτωση καταγραφής πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ίσως επιτευχθεί εντός του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό φέρνει σε αμήχανη θέση τις κυβερνήσεις των εταίρων της ευρωζώνης.

Τον Απρίλιο του 2014 αναμένεται η επιβεβαίωση των στοιχείων περί του πιθανού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει πει ότι μόνο κατόπιν αυτής της επιβεβαίωσης μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Αυτές οι συζητήσεις περί κουρέματος του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζονται από την εφημερίδα ως «από τις πιο περίπλοκες και πολιτικά ευαίσθητες». Σημειώνεται πάντως ότι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αρχίσει να ανακινούν το σενάριο της μείωσης επιτοκίων και παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί σε ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ένα ποσό 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι ίσως οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν και αυτό το ποσό από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία υπέστη βαθύτερη ύφεση από όσο υπολογιζόταν όταν καθορίζονταν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί και ο κλονισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στα μέσα του 2014, καταλήγει το χρονοδιάγραμμα του πιθανού σεναρίου που παρουσιάζουν οι Financial Times, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση και τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των ενεργειών προς μία τραπεζική ένωση. Αυτή η αξιολόγηση θα είναι κρίσιμη για να φανεί αν τα χρήματα που έχουν περισσέψει από την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση μπορούν να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.