FT: Είναι νόμιμο το Grexit;
07/07/2015 13:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Είναι νόμιμο το Grexit;

Δικηγόροι της ΕΕ αναζητούν τρόπους με τους οποίους η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να γίνει νόμιμα, γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να φύγει από την ευρωζώνη γιατί στις Συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει τίποτα που να επιτρέπει την έξοδο από τη νομισματική ένωση. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε τους δικηγόρους της ΕΕ να ψάξουν. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι νομικοί της ΕΕ εξετάζουν λεπτομερώς τις Συνθήκες, για να βρουν διατάξεις που θα επέτρεπαν ένα Grexit -όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά περισσότερο επειδή ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να μπει σε μία νομική κατάσταση που θα μπορούσε να την εμποδίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα.

Αν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει το δικό της νόμισμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ζήτημα εβδομάδων αν η ΕΚΤ αποφασίσει να κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, τότε δεν θα έχει πλέον δικαίωμα βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης των 500 δισ. ευρώ. Αλλά επειδή η Ελλάδα θα είναι νόμιμα μέλος της ευρωζώνης, δεν θα δικαιούνταν τη βοήθεια για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, γνωστό ως πρόγραμμα ενίσχυσης του ισοζυγίου πληρωμών. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η προ του ευρώ Λετονία είχαν λάβει προγράμματα BPA, όπως αποκαλούνται, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η παραδοσιακή παραδοχή είναι πως επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος εξόδου από την ευρωζώνη, η μόνη διάταξη που έρχεται στο προσκήνιο είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτρέπει την απόσυρση από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα απαιτούσε όμως να ζητήσει η Ελλάδα την αποχώρηση, κάτι που είναι απίθανο και ενώ υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ηγετών που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, κανείς τους δεν θέλει να φύγει η χώρα από την ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι λένε πως αντί για αυτό οι δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για έναν πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει το ακροδεξιό κόμμα του Γιοργκ Χάιντερ σε συνασπισμό, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν έναν τρόπο για να τιμωρούν τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες. Το άρθρο 8 αναφέρει ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν, η ΕΕ μπορεί να «αναστείλει συγκεκριμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συνθήκες για το συγκεκριμένο μέλος».

Η εκτύπωση του δικού της νομίσματος από μία χώρα που βρίσκεται στην ευρωζώνη είναι ξεκάθαρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών; Αυτό ίσως να είναι ένα δύσκολο εμπόδιο. Αλλά το άρθρο 7 επίσης επιτρέπει την αναστολή από την ευρωζώνη και όχι την απόλυτη αποβολή και δεν θα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για να εφαρμοστεί η διάταξη.

Το ακόμη πιο πιθανό μέτρο, λένε οι αξιωματούχοι, είναι η «ρήτρα ευελιξίας» που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη αυτή, το άρθρο 352, ουσιαστικά αναφέρει: Αν πρέπει να κάνεις κάτι που βοηθά την πορεία της ΕΕ, αλλά δεν υπάρχει ήδη στη Συνθήκη, προχώρα -αλλά πρέπει να έχεις την ομόφωνη συγκατάθεση για να το πράξεις. Ιδού η γλώσσα του άρθρου:

«Αν αποδειχθεί απαραίτητη δράση από την Ένωση, εντός του πλαισίου πολιτικών που καθορίζονται από τις Συνθήκες, για να επιτευχθεί ένας από τους στόχους που θέτουν οι Συνθήκες και οι Συνθήκες δεν έχουν προβλέψει τα απαραίτητες εξουσίες, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σε μία πρόταση από την Κομισιόν και έχοντας στη συνέχεια την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί να θεσπίσει τα κατάλληλα μέτρα. Αν τα εν λόγω μέτρα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο σύμφωνα με την ειδική νομική διαδικασία, τότε επίσης μπορεί να δράσει ομόφωνα για μία απόφαση από την Κομισιόν και αφού έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο όρος για την ομοφωνία σημαίνει ότι η ίδια η Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνήσει στο Grexit, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Αλλά ποιος ξέρει. Αν σημαίνει ότι έτσι θα φτάσει τελικά η βοήθεια, θα μπορούσε αυτή να είναι η λύση.

blogs.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.