#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2011 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Fitch: "περιορισμένη χρεωκοπία" (restricted default) για μερικές ημέρες(Ανανεωμένο -Reuters) - H Ελλάδα θα παραμείνει στην αξιολόγηση "περιορισμένη χρεωκοπία" (restricted default) για μερικές ημέρες εάν καταφέρει να υλοποιήσει ομαλά την ανταλλαγή των ομολόγων της, είπε την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch.

Ο οίκος είπε νωρίτερα στην ημέρα ότι θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε κατηγορία μερικής χρεωκοπίας και ότι μάλλον θα αναβαθμίσει τη χώρα στην βαθμίδα "low speculative" μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o David Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικού χρέους της Fitch, είπε ότι η αξιολόγηση "χρεωκοπία" μπορεί να αρθεί σύντομα έαν υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

"Μερικές ημέρες είναι μια ρεαλιστική προσδοκία".

"Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στην συναλλαγή ... η προσδοκία μας είναι ότι θα προσπαθήσουν να το κάνουν με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την περίοδο που η αξιολόγησή θα παραμένει στην κατηγορία 'χρεωκοπία'.

Η "περιορισμένη χρεωκοπία" θα ισχύσει από τη στιγμή που θα υπάρξει η απαραίτητη συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων και θα αρθεί όταν θα εκδοθούν τα νέα ομόλογα και παραδοθούν στους επενδυτές. Τα νέα ομόλογα αναμένεται να αξιολογηθούν με 'Β" ή "CCC".

Αν και ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο -και το χρηματιστήριο δεν επηρεάζεται μέχρι στιγμής- είναι επιβεβαίωση ότι η χθεσινή συμφωνία οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας..Σήμερα συνεδριάζουν και οι τεχνοκράτες των αγορών που θα αποφασίσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Οι πρώτες πληροφορίες από τον ISDA αναφέρουν ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τους άλλους οίκους αξιολόγησης που θα κινούνται προς τη λογική της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ η οποία έχει υποσχεθεί ότι αν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, έστω και χρεοκοπημένα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 22/07/2011 14:44:38

  Δυο παρατηρήσεις:
  1) Οι οίκοι τώρα θα νιώθουν δικαιωμένοι από τη στιγμή που έγινε "παρέμβαση" επί των Ελληνικών ομολόγων.
  2) Σαφώς και πρόκειται περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. Δεν εξοφλείται τίποτε αλλά μετακυλίεται το σύνολο του ποσού στο απώτατο μέλλον (κακό κάκιστο για τη χώρα) με δυσμενείς όρους για τους πιστωτές (θα μπορούσαν πάντως να είναι δυσμενέστεροι). Και λέω δυσμενείς διότι οι πιστωτές δεν παίρνουν μία, παίρνουν μια προσδοκία ότι σε 30 χρόνια θα εισπράξουν με επιτόκιο που δεν αντανακλά τους κινδύνους που ενυπάρχουν στην προσδοκία αυτή.
  Περισσότερο για λογιστική τακτοποίηση μοιάζει με στόχο να εγκατασπαρούν οι ζημίες τμηματικά σε διάρκεια 30 ετών και να μην τις γράψουν μονομιάς.

  Τέλος πάντων το μόνο θετικό είναι ότι κερδίζουμε λίγο χρόνο. Φεύγει το μαχαίρι από το λαιμό και πάει στον ώμο. (Το τίμημα βέβαια είναι υψηλό) Σε εμάς εναπόκειται να βρούμε τα λεφτά να τους τα δώσουμε και να τελειώσει το θέμα.

  • drider avatar
   drider @ anonymous 22/07/2011 15:25:11

   Το μυστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι μπορεί να συμβεί στα επόμενα 30 χρόνια. Μέχρι τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλέον πολιτεία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

   • anonymous avatar
    anonymous @ drider 22/07/2011 15:33:35

    Το μυστικό είναι ότι πρόκειται για μια τρύπα στο νερό. Περί αυτού πρόκειται. Απλά μετέφεραν το χρέος και πανηγυρίζουν. Σα δε ντρέπονται λέω εγώ!

 2. brankaleon avatar
  brankaleon 22/07/2011 23:27:47

  ΤΟ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
  Αφού μας έβαλαν στα σκ..... μέχρι τον λαιμό,
  τώρα οι αλήτες έβαλαν και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
  Και τον χειροκροτούσαν οι όμοιοι τον όμοιο, λες και είναι κατόρθωμα η ..."ανακάλυψη", για το πού βρίσκεται η τρύπα στις δεκάρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.