14/04/2010 14:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Fitch: Σε 1-2 εβδομάδες η ενεργοποίηση του μηχανισμού

Η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό βοήθειας στις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αναλυτής της Fitch, Κρις Πράις, μιλώντας στο Bloomberg.

«Δε νομίζω ότι θα φτάσουν μέχρι το σημείο που να τους δούμε να αποτυγχάνουν στην αγορά. Θα προτιμήσουν να πάνε στην ΕΕ. Μπορεί να γίνει σε μια ή δύο εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι θα αφήσουν τα πράγματα πολύ περισσότερο» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε «ΒΒΒ-», στις 9 Απριλίου. Η υποβάθμιση στην κατηγορία junk, από την οποία η χώρα απέχει μόλις μία βαθμίδα, είναι πιθανή εάν η χώρα δεν εφαρμόσει το δημοσιονομικό της σχέδιο, είπε ο κ. Πράις,

«Είναι εφικτό για την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα, όπως σχεδιάζει. Προφανώς, δεν θα είναι εύκολο, όμως, δεν περιμένουμε μία πολύ μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα. Η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται ανάμεσα στο 2% και το 3% για φέτος και το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί σε ένα ή δύο χρόνια. Σε σύγκριση με αυτό που βίωσαν άλλες χώρες σε ύφεση, αυτό είναι σχετικά ήπιο» επισήμανε.

Εξάλλου, έχοντας εξασφαλίσει το πακέτο βοήθειας, η κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει να ανησυχεί για τον δανεισμό και να εστιάσει στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος.

«Το πρόγραμμα βοήθειας έχει ξεδιαλύνει μέρος από την αβεβαιότητα. Είχαμε ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της αναχρηματοδότησης του Απριλίου και του Μαΐου. Τώρα ξέρουμε ότι μπορεί. Η αξιολόγησή μας θα εστιάσει περισσότερο στο τι μπορεί να συμβεί τον επόμενο χρόνο και αργότερα» προσέθεσε.

Ο κ. Πράις εκτιμά ότι ο οίκος θα διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σταθερή στους επόμενους μήνες, όμως, δεν αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση.

«Δεν περιμένω καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης να αξιολογηθεί στο επίπεδο junk, με την πιθανή εξαίρεση της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι πιθανό βραχυπρόθεσμα» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.