05/01/2011 13:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: η είσπραξη φόρων να δοθεί σε ιδιώτες

Να ιδιωτικοποιήσει τη φοροεισπρακτική διαδικασία προτείνει στην Ελλάδα ο συντάκτης των Financial Times John Plender με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα.

«Η συλλογή φόρων υπήρξε στο παρελθόν μία από τις πιο διεφθαρμένες λειτουργίες σε ένα δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος. Για αυτό ίσως είναι ώρα να τεθεί υπό εξέταση μία τρελή αλλά παρόλα αυτά εφαρμόσιμη πρόταση: Η μεταρρύθμιση της εισπρακτικής διαδικασίας με την προσωρινή παραχώρηση των δικαιωμάτων συλλογής φόρων», γράφει ο συντάκτης.

Εάν η ιδέα αυτή φαντάζει εξωπραγματική, είναι γιατί το παρελθόν της είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι ιδιώτες που πλήρωναν το κράτος για να πάρουν το δικαίωμα να συλλέξουν τους φόρους κακομεταχειρίζονταν τους πολίτες, για να αυξήσουν το κέρδος τους. Το ίδιο πρόβλημα σημειώθηκε το 17ο και 18ο αιώνα στη Γαλλία, όπου οι τελώνες ήταν οι μεγαλύτεροι εργοδότες μετά το στρατό και το ναυτικό. Πολλοί από τους υπαλλήλους τους ήταν παραστρατιωτικοί, που είχαν το δικαίωμα να ψάξουν όποιο σπίτι υποψιάζονταν ότι φοροδιέφευγε.

Σε χώρες όπου το κράτος δεν είναι αποδοτικό, όπως η Ελλάδα, η παραχώρηση του δικαιώματος είσπραξης φόρων σε ιδιώτες είναι μία μορφή outsourcing χαμηλού κόστους, εξηγούν οι Financial Times.

Έως πρότινος, αυτή η λύση χρησιμοποιούνταν στην Ιταλία, καθώς έως το 2006, οι ιταλικές τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις κατέθεταν προσφορές για το δικαίωμα να συλλέξουν τους φόρους στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Στην πράξη, έβγαζαν τα περισσότερα κέρδη τους από το διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ της είσπραξης των φόρων και της απόδοσής τους στο κράτος.

Αυτό το σύστημα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, καθώς θα μπορούσε να επιτρέπει την απόλυση των εφοριακών με γενναία πακέτα εξόδου. Μετά, έπειτα από μία περίοδο ιδιωτικής λειτουργίας, θα μπορούσε να στηθεί ένα κεντρικό σύστημα είσπραξης φόρων από το μηδέν, χωρίς τη διαφθορά.

«Θα ήταν βέβαια ειρωνικό εάν οι διεφθαρμένοι εφοριακοί έπρεπε να ‘δωροδοκηθούν’ για να φύγουν. Όμως, εάν η τιμή ήταν σωστή, δεν θα έβγαιναν στους δρόμους. Αυτό θα παρήγαγε μία πιο δίκαιη μοιρασιά του βάρους ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στο άγρια αποπληθωριστικό περιβάλλον της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 05/01/2011 14:06:31

  Ποιός εγκέφαλος τις σκέφτεται αυτές τις π@π@ριές;!
  Εδώ έχουμε τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλών που τρομοκρατούν τον κοσμάκη, το φαντάζεστε να εισπράτουν τους φόρους ιδιώτες; Ακόμη και μαχαίρι στο λαιμό θα μας βάζουν. Στο τέλος δε θα φυλακίζουν για φοροδιαφυγή αλλά για το φόνο των φορατζήδων.

  Κάτι τέτοια ακούει ο ΓΑΠ από τ'αδέρφια του τους Αγγλοσάξονες κι έχει ονειρώξεις.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ σιδεράκιας 05/01/2011 21:38:43

   Κι όμως, ξέρεις πόσους ακούω καθημερινά να ζητάνε (αγανακτισμένοι) να περάσουν διάφορες ελεγκτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες;

   Και σε μερικές περιπτώσεις, ίσως να μην έχουν άδικο. Θυμήσου πόσο αποτελεσματικά λειτουργούσε η ελεγχόμενη στάθμευση με τις λεγόμενες "παρκοεταιρείες" (στα μέσα της δεκαετίας του '90) και αντιπαράβαλέ το με το σημερινό απόλυτο μπάχαλο των ελέγχων που ΔΕΝ κάνουν οι κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες.

   Ή μήπως να πούμε και πόσο... επιβάλλουν την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου οι δημοτικές αστυνομίες-γιουσουφάκια των καφετεριάδων και των εστιατόρων;

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 14:10:04

  Κοιταξτε, χωρις λαδι δουλεια δε γινεται ! Το ανεπισημο και το επισημο.
  Τωρα εαν πληρωσουμε λαδι, επισημα για να μαζευουν τα χρωστουμενα ιδιωτες, μπαινουμε σε νεα Χρηματοκοικονομικα ηθη.
  Να πληρωσουμε και λαδι, σε ιδιωτες, ως Ελληνες πολιτες να μαζεψουμε οσα μας χρωσταει το Κρατος. Δικαιοσυνη.

  ΠΠ

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/01/2011 14:43:22

  Αρχαιολάτρης προφανώς ο συντάκτης του άρθρου. 'Ετσι λειτουργούσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός πολύ πολύ παλιά. Με τους τελώνηδες και λοιπούς ιδιώτες εισπράχτορες. Όπου αγόραζαν το δικαίωμα έναντι υψηλού ποσού από τον ηγεμόνα και στη συνέχεια ξεζούμιζαν το λαό.
  Πάμε για νέο μεσαίωνα σε όλα τα επίπεδα.
  Κορπορατισμός παντού. Ήτοι ναζισμός. (Με μια φιλελεύθερη δήθεν, μάσκα)
  Προβλέπω πολέμους.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Strange Attractor 05/01/2011 15:33:01

   Βλέπω έρχεσαι σ'αυτά που λέω εδώ και πάρα πολύ καιρό s.a.
   Πρόκειται για χυδαία προσβολή της ελευθερίας μας, που πρέπει να σταματήσει άμεσα.

  • Misha avatar
   Misha @ Strange Attractor 05/01/2011 15:49:54

   Ετσι Σ.Α.!!!!

   Eπί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το έκαναν αυτό.Παραχωρούσαν τα δικαιώματα είσπραξης φόρων σε πλουσιους ιδιώτες, οι οποίοι έγδερναν τους φτωχούς στη συνέχεια. Γι αυτοί και οι φοροεισπράκτορες ήταν οι πιο μισητοί συνεργάτες των ρωμαϊκών αρχών.

   όπως ακριβως το λες: νεοφιλελεύθερος κορπορατισμός-εταιρειοκρατία, ο νέος ναζισμός.

 4. STATHIS avatar
  STATHIS 05/01/2011 15:54:11

  Αναρωτιέμαι ??? ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ο συντάκτης ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ???

  Απ'ότι θυμάμαι είχε ,προ μηνών, προταθεί από ΣΤΕΛΕΧΟΣ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ κάτι τέτοιο με πρόσχημα τη μη αποτελεσματικότητα των ΕΦΟΡΙΩΝ (λές να το πληρώσαμε όλοι μας & αυτό το δημοσίευμα??) .


  *Μιά άποψη. (λέμε τώρα).

 5. Poisonous avatar
  Poisonous 05/01/2011 21:34:38

  Η καλύτερη ιδέα! Να εισπράτουν τους φόρους από τους γιατρούληδες και τους ιδιοκτήτες μπαρ των 9,000 ευρώ εισόδημα ετησίως ακόμα και με ξύλο. Γιατί οι υπάλληλοι δεν έχουν να πληρώνουν, έχουν να λαμβάνουν 18 μήνες αφού προκαταβάλουν δια των κρατήσεων στο μισθό τους. Δεν μπορεί να πληρώνουν φόρους μόνο οι βλάκες στη χώρα αυτή.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/01/2011 21:41:06

  Μέχρι και τον πόλεμο, η είσπραξη των φόρων στην Ελλάδα γινόταν κυρίως από ιδιώτες! Αυτό το ξέρατε; Μεταπολεμική είναι η ανάπτυξη των κρατικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών...

  Δεν συμφωνώ με την ιδέα, η οποία είμαι βέβαιος ότι είναι εκ του πονηρού, όμως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στο σημερινό κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.