Financial Times: Το σχεδόν συμφωνημένο ανακοινωθέν Ευρωπαίων-Ελλάδας
12/02/2015 13:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: Το σχεδόν συμφωνημένο ανακοινωθέν Ευρωπαίων-Ελλάδας

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που υπογράφει ο Peter Spiegel, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία, προτού ένα τελευταίο τηλεφώνημα του Γιάννη Βαρουφάκη τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που υπογράφει ο Peter Spiegel, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία, προτού ένα τελευταίο τηλεφώνημα του Γιάννη Βαρουφάκη τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Όπως γράφουν οι Financial Times:

«Οι συνομιλίες την Τετάρτη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους 18 υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή και ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες -ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε- δεν γνώριζαν τι συνέβαινε καθώς είχαν ήδη φύγει από το κτίριο. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που πήραν μέρος στη συζήτηση, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση η οποία μάλιστα είχε ήδη υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση.

Μόλις την ενέκρινε, το Eurogroup τελείωσε και ο Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του έφυγαν. Αλλά αξιωματούχοι έλεγαν ότι ο Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλέφωνο για να ενημερώσει για όσα είχαν συμφωνηθεί.

Εμείς στις Βρυξέλλες πήραμε στα χέρια μας τη σχετική δήλωση που αναρτάται παρακάτω. Έδινε ένα μικρό κομμάτι στον καθένα. Για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι πιέζουν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας των 172 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, άφηνε ανοιχτή την επιλογή ‘να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης’ του προγράμματος.

Για τον Βαρουφάκη, υπήρχε επίσης η λέξη ‘γέφυρα’ που αναφερόταν στο τελευταίο εδάφιο -αν και όχι στο πνεύμα που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς θα ήθελε (για την ακρίβεια υπήρχε το ρήμα ‘γεφυρώνω’).

Αλλά το κοινό ανακοινωθέν τελικά δεν εξεδόθη. Παραμένει ένα ακόμη τεχνούργημα του μακροσκελούς ελληνικού δράματος». Το κοινό ανακοινωθέν που δεν βγήκε ποτέ έχει ως εξής:

Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτό γίνει με επιτυχία, θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

blogs.ft.com

Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε τους FT.

«Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σκεπτικσιης avatar
  σκεπτικσιης 12/02/2015 13:35:59

  ....................Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. ............... Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης................. Αν οι δανειστές , έπαιρναν τις 2 παραπάνω δηλώσεις, τι θα έμενε στην Ελλάδα; Δεν νομίζω να μπορούσαν (οι δικοί μας) να συμφωνήσουν σε τέτοιο κείμενο, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει κάτι άλλο, γιατί έτσι η Ελλάδα έδινε και δεν έπαιρνε κάτι με βάση τις εως τώρα θέσεις της. Το παιχνίδι είναι σοβαρό, να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 12/02/2015 15:30:26

  Το οποίο το είχε υπογράψει ο Δραγασάκης, αλλά προφανώς όχι ο Βαρουφάκης. Άρα, ποιος είναι ο απατεώνας εδώ;

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 12/02/2015 20:17:15

  Από κασκόλ πάει καλά. Γι αυτό τον πληρώνουμε.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 12/02/2015 20:39:12

  *Είναι εύκολο να είσαι γενναίος από ασφαλή απόσταση* ~Αίσωπος http://bit.ly/1vlIAeA

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ η Dimi 12/02/2015 23:40:55

   Αυτό ταιριάζει γάντι!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Γεώργιος Τ. 13/02/2015 00:14:12

    Το γατάκι και η snoopy.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.