#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2011 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: Πουλήστε γη και μνημεία!Αμφιβολίες για  το κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί το σύνολο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον όσον αφορά στο ύψος των προσδοκώμενων εσόδων, ύψους 50 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας (2015), εκφράζουν αρθρογράφοι των Financial Times.

Στο κείμενο  το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιγράφεται ως “πώληση – εξπρές” (Σ.Σ: “fire sale”), ενώ γίνεται αναφορά στην μεθοδολογία  που θα ακολουθηθεί με την σύσταση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα αναλάβει να διαχειριστεί την όλη διαδικασία εκποιήσεων των κρατικών assets.

Η εφημερίδα  επικαλείται έρευνα ανεξάρτητου  οργάνου (Privatisation Barometer, Fondazione Eni Enrico Mattei και KPMG) που καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα επίτευξης των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί, αναφορικά με τα κεφάλαια που θα πρέπει να συνεισφέρει στη “φόρμουλα” της νέας διάσωσής της μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Εξ' ου και εκτιμούν πως για να γίνει πιο “ελκυστικό” το πακέτο θα πρέπει να προστεθούν στα προς διάθεση assets – πέρα από τους κρατικά ελεγχόμενους οργανισμούς και εταιρείες – ακόμα και τμήματα γης (prime land) και ενδεχομένως και αρχαιολογικά ή άλλα μνημεία (!!!) (Σ.Σ: cultural heritage η ακριβής φράση στο πρωτότυπο)!!!

Οι FT εκτιμούν πως από το φιλόδοξο πρόγραμμα των 50 δις ευρώ τα “ώριμα προς πώληση” assets αποτιμώνται σε μόλις 13 δις, εκ των οποίων τα 6,6 δις ευρώ από εκποιήσεις εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου (ή μετοχικών πακέτων αυτών) και άλλα 7 δις, με ιδιαίτερα αισιόδοξη μάλιστα θεώρηση, από την πώληση περίπου 70 μη εισηγμένων εταιρειών.

Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα φιλοξενείται και  η άποψη του κυρίου Bernardo Bortolotti, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, ο οποίος χαρακτηριστικά δηλώνει: «Σε αυτό το χρονικό σημείο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η σημερινή αξία της... Greece Inc, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η αξία της υπολείπεται των προσδοκιών»...

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=131071

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/06/2011 15:05:30

  Οι δραχμολιγούρηδες, που πάντα θεωρούν ιδιαίτερα αξιόπιστες τις αναλύσεις των FT του Guardian και της WSJ, μήπως τώρα αναθεωρούν τα γούστα τους;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 29/06/2011 15:09:30

   Θείο, διάλεξε. Η εναλλακτική στους "δραχμολιγούρηδες" είναι το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή ακριβώς το ξεπούλημα στο οποίο αναφέρονται τα νεοφιλελεύθερα κτήνη των ανωτέρω εντύπων.

 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 29/06/2011 15:20:09

  Ούτε γή, ούτε ύδεωρ. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα κοπρίτες. Αδειάστε τα μουσεία Λονδίνου,Λούβρου,Βερολίνου να δούμε τον "πολιτισμό" σας.Εστω και ένας από μας να μείνει επί Γης δεν θα μας καταβάλετε.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/06/2011 15:25:27

  Να και μια γνώμη για την μεγάλη ανησυχία από Αμερική μεριά, τώρα τελευταία:
  h**p://www.mountaininvestor.com/blog/?p=578
  Είναι από τον Ben Mountifield και "The Mountain Investor". Υποπτεύονται ότι μέσω του μηχανισμού των CDS και με άλλους τρόπους, έχουν "πασάρει" σε Αμερικανικούς κερδοσκοπικούς οίκους, καραβιές ολόκληρες από παράγωγα σχετικά με το Ελληνικό χρέος και το χρέος των άλλων "PIIGS".
  Θυμίζω ότι η ασφαλιστική AIG το 2008 "έσκασε" εξ αιτίας τέτοιων παραγώγων, με αποτέλεσμα να κρατικοποιηθεί με τεράστια επιβάρυνση του Αμερικανικού Δημοσίου.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/06/2011 15:31:42

  Μα είναι αυτοί ακριβώς, οι FT, ο Guardian, η WSJ και η Citigroup, που συνιστούν σταθερά "επιστροφή στη δραχμή", επιστρατεύοντας ως "δικηγόρους" το μισό Χάρβαρντ.
  Άν αυτό που υποδεικνύουν αντιστρατεύεται όντως τις αγοραστικές ορέξεις τους, γιατί το προτείνουν; Τους πιάσανε οι ενοχές και θέλουν να μας προστατεύσουν από τον δικό τους "κακό εαυτό";
  Απλή λογική είναι.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/06/2011 15:39:41

  Πουλαμε ( κοστολογημενα ! ) ...
  - το Πολιτικο Κεφάλαιο του γυφτοΠΑΣΟΚ
  - Το Συμβόλαιο με το Λαο του κακομοιροΠΑΣΟΚ
  - Το Πολιτικο Εκτόπισμα των Αντιπροεδρωνε
  - τις μαυρες σακουλες του Τσουκρατου
  - Τους Εκσυγχρονιστες ( Δρακο/Γιαννο )
  - Τα πνευματικα δικαιωματα των "ΑΛΛΑΓΗ"
  - "Παπανδρεου"
  - "Δικαιη Κοινωνια για μια Δυνατη Ελλαδα"
  - "πρωτα ο πολιτης", "η Ελλαδα ανηκει σοτυς Ελληνες" ( οχι η Α.Ε. )
  - " το ΠΑΣΟΚ οφειλει να ειναι η ψυχη των μη προνομιουχων"
  - " ο Λαος Θελει, το ΠΑΣΟΚ μπορει ... να προστατευσει Μισθους και Συνταξεις και Ακριβεια"
  - "Ελληνες πετυχαμε πολλα" ( δρακος! )

  Οταν ξεμεινετε, εχω και αποθηκη Υπερ Χοντρικη....

  ΠΠ

 6. δημης avatar
  δημης 29/06/2011 18:24:40

  "Financial Times: Πουλήστε γη και μνημεία"
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ...ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;;;;;
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΓΗ ......ΘΑΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΑ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΑ ΚΑΙ...20% ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ..
  ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ....ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΣΑΣΤΕ...ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ...ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ..ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ" ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ "
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΣΟΥΝ ..30 ΑΙΩΝΕΣ...

 7. Δημήτριος ο Έλλην avatar
  Δημήτριος ο Έλλην 29/06/2011 18:50:20

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!!! Θέλετε εκατομμύρια κιλά Αρχ...ια για να είστε άξιοι για την Πολιτιστική μας κληρονομιά!!! Παλιο λούγκρες και πουταναριά του χρήματος, άχρηστοι κουτόφραγκοι, νεοσταυροφόροι, ο "πολιτισμός σας" ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ!!!!! ΜΟΛΩΝΤΑΙ ΛΑΒΕΤΕ!

 8. nikos1969 avatar
  nikos1969 29/06/2011 21:12:29

  ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...ΜΕΧΡΙ Κ ΤΑ ΔΑΣΗ Κ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ ....
  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Κ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΘΥΜΗΖΟΥΝ ΤΟ ΜΥΘΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ ...ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ...ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΑΝ ΜΟΔΑ...
  ΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ....
  ΑΠΑΛΑ ΑΣ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ

 9. Άννα Φράγκου avatar
  Άννα Φράγκου 30/06/2011 00:56:07

  Προσπαθήσαμε πολύ για αιώνες τώρα να κάνουμε ανθρώπους τους Βορειοευρωπαίους αλλά δυστυχώς αποτύχαμε όπως φαίνεται. Τους δώσαμε πολιτισμό, τους δώσαμε αξίες και συνεχίζουμε να τους δείχνουμε το δρόμο για την αλλαγή ακόμη και σήμερα. Δεν είμαστε εμείς πίσω, αυτοί είναι που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους κι ας νομίζουν ότι είναι αναπτυγμένοι. Εμείς ας συνεχίσουμε τους αγώνες μας και αυτοί ας μείνουν με τα κόμπλεξ τους.
  ΑΦ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.