28/09/2010 15:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FINANCIAL TIMES: Ιρλανδία και Πορτογαλία στο δρόμο της Ελλάδας

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times εδώ και αρκετούς μήνες οι επενδυτές ζυγίζουν τις προοπτικές μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τώρα, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην ευρωζώνη, με τα yields στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία να αυξάνονται, κάποιοι διαχειριστές επενδύσεων διευρύνουν τον κύκλο των πιθανοτήτων για να συμπεριλάβουν και αυτές τις δύο χώρες.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι, αν δεν υλοποιηθούν οι ελπίδες ανάπτυξης στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία ή αν δεν κατορθώσουν οι χώρες να επιβάλουν τις απαραίτητες προσαρμογές στις κρατικές δαπάνες, θα αυξηθούν οι πιθανότητες μία εξ αυτών ή και οι δύο να υποχρεωθούν να μειώσουν το βάρος της εξυπηρέτησης χρέους μέσω αναδιάρθρωσης.

Κι αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την ευρωζώνη, καθώς ένα εθνικό χρεοστάσιο, που θα υποχρεώσει τους επενδυτές να αναλάβουν μεγάλες ζημίες, θα προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στις αγορές ομολόγων, προκαλώντας ίσως ξεπούλημα και νέα κρίση εμπιστοσύνης στις περιφερειακές οικονομίες.

Η κ. Lena Komileva, οικονομολόγος της Tullett Prebon, δηλώνει: "Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα για την ευρωζώνη: να αποφύγει μια κρίση χρεοστασίων. Είναι πιθανόν η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να υποχρεωθούν να κάνουν το ίδιο η Ιρλανδία και η Πορτογαλία".

Ο κ. Steven Major, διεθνής επικεφαλής ερευνών σταθερού εισοδήματος της HSBC, προσθέτει: "Οι πιθανότητες να συμβεί αναδιάρθρωση αυξάνονται. Τα μέτρα λιτότητας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Το πρώτο τμήμα των περικοπών δαπανών είναι το πιο εύκολο - και χωρίς ανάπτυξη τα επόμενα στάδια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο".

Αυτό σημαίνει πως η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια δυνητικά δύσκολη περίοδο, καθώς οι ρυθμιστές θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πώς η Ελλάδα ή μια άλλη περιφερειακή χώρα θα μπορέσει να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμών με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην αποκαλούμενη "μαλακή" αναδιάρθρωση ή διαχείριση υποχρεώσεων, που τεχνικά δεν είναι χρεοστάσιο καθώς οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να αναλάβουν απώλειες, αλλά συμφωνούν εθελοντικά σε αλλαγές υπό όρους για τα ομόλογα που κατέχουν.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα πιθανόν να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγές πιο βραχυπρόθεσμων ομολογιών με πιο μακροπρόθεσμες, δίνοντας στην Αθήνα περισσότερο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή ίσως είναι μια σοβαρή επιλογή και για την Πορτογαλία και για την Ιρλανδία, αν και οι περισσότεροι δεν περιμένουν κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα.

Ο κ. Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, δηλώνει: "Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ εντυπωσιακή πρόοδο μέχρι τώρα και, αν μπορέσει να κρατηθεί για αρκετούς μήνες ακόμη, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μεταστραφεί η επενδυτική ψυχολογία. Αν όχι, θα χρειαστεί πιθανότατα παράταση της επίσης χρηματοδότησης, που θα συνιστά μαλακή αναδιάρθρωση".

Έλληνες αναλυτές αναφέρουν πως η ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων χρεογράφων με πιο μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το βουνό των αποπληρωμών χρέους, το οποίο απαιτεί από την Ελλάδα να συγκεντρώσει σχεδόν 100 δισ. ευρώ μεταξύ των ετών 2014 και 2016.

"Τα ποσά που πρέπει να μετακυλιστούν είναι τρομερά, ακόμη κι αν η Ελλάδα αρχίσει να παραγάγει πρωταρχικό πλεόνασμα και επιτύχει κι άλλους στόχους του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ", δήλωσε Έλληνας αναλυτής.

Πάντως, μια μαλακή αναδιάρθρωση στην Ελλάδα είναι δύσκολο να συμβεί φέτος. Η Αθήνα εξακολουθεί να έχει τον χρόνο στο πλευρό της, καθώς τα έκτακτα δάνεια λήγουν μετά τον Μάιο του 2013. ΄Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε: "Δεν το συζητάμε αυτήν τη στιγμή. Μας έχει προταθεί, αλλά ενέχει κινδύνους. Είναι κάτι δύσκολο να γίνει. Αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα".

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θέλουν να επικεντρωθούν στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζουν πως αυτές, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη, θα θέσουν τη χώρα σε καλύτερη θέση να συνδιαλλαγεί με τους επενδυτές αν χρειαστεί.

Οι αγορές ομολόγων θα πρέπει επίσης να ομαλοποιηθούν. Οι επενδυτές θα θελήσουν ένα καλύτερο επιτόκιο για να αλλάξουν τα βραχυπρόθεσμα με μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού τα τριετή ομόλογα της Ελλάδας φέρουν yield περίπου 11%, όσο και στα 10ετή ομόλογα.

Ωστόσο, ο κ. Spencer Jones, managing partner της Newstate Partners, εκτιμά ότι, αν οι επενδυτές ομολόγων πιστεύουν πως είναι πιθανή η αναδιάρθρωση, θα προτιμούσαν η Ελλάδα να την κάνει νωρίτερα παρά αργότερα.

Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, που διαθέτουν την έκτακτη χρηματοδότηση στη χώρα, απολαμβάνουν καθεστώς προνομιούχων πιστωτών, που αυξάνει τις πιθανότητες να είναι μεγαλύτερα τα "κουρέματα" για τους υπόλοιπους μεριδιούχους. Ο κ. Jones, ο οποίος έχει εργαστεί σε αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών για τη Ρωσία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν και τη Σερβία, προσθέτει: "Μια άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη. Πολλές κυβερνήσεις τη θεωρούν αμυντική μέθοδο διαχείρισης των χρεών τους".

Μια επιτυχής άσκηση στην Ελλάδα θα ανοίξει τον δρόμο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δύο χώρες πιθανόν να στραφούν στην ασφάλεια του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης πριν κάνουν αναδιάρθρωση, ενώ και η Ελλάδα ίσως λάβει παράταση των δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η κ. Komileva σημειώνει: "Η Ελλάδα είναι το καθοριστικό τεστ για τους άλλους. Η αναδιάρθρωση χρέους είναι οπωσδήποτε η έσχατη λύση για μια χώρα, όμως τα πράγματα ίσως αλλάξουν γρήγορα και μια χώρα να μην μπορεί να την αποφύγει".

Ωστόσο, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν στο ότι, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να μειώσει τα yields των ομολόγων της, είναι αναπόφευκτο το χρεοστάσιο ή η αναδιάρθρωση. Και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα βρεθούν σε ανάλογη θέση αν τα yields τους συνεχίσουν να αυξάνονται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αμετανόητος avatar
  Αμετανόητος 28/09/2010 16:01:30

  άντε να πτωχεύσουμε και να χάσουν οι τραπεζίτες τα λεφτά τους.
  ο λαός δεν έχει τίποτα να χάσει γιατί του τα πήραν όλα.
  και μετά να έρθει και το τέλος τους και να αναπνεύσει ο κόσμος από αυτήν την μέγγενη.
  τα λαμόγια νόμιζαν ότι με το καπιταλιστικό σύστημα θα κάνουν πάρτι για 200 χρόνια αλλά η απληστία είναι μεγάλη στους ραντιέρηδες όπως έλεγε και ο Keynes.
  άντε μπας και ξυπνήσουν τα μοσχάρια σε όλη την Ευρώπη...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αμετανόητος 28/09/2010 17:50:18

   Ναι, των τραπεζιτών είναι τα λεφτά που θα χαθούν.

   Οι τράπεζες δανείζουν τα λεφτά των καταθετών τους, τα δικά μου και τα δικά σου, φίλτατε. Τα λεφτά της παγκόσμιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

   Κι αν δεν είναι ελληνικά, είναι γερμανικά, αμερικανικά, πορτογαλικά, γιαπωνέζικα και πάει λέγοντας. Πάντως κάποιων καταθετών είναι και όχι δικά τους.

   Αν φάμε τα λεφτά από κάποιες τράπεζες θα τα φάμε από τους καταθέτες τους και μακροπρόθεσμα πάλι εναντίον μας θα γυρίσει.

   Αυτές οι εξυπνάδες με τη χρεωκοπία είναι πολύ εύκολο να λέγονται, αλλά πολύ δύσκολο να γίνονται.

   Κι αν νομίζεις ότι δεν θα πέσει πείνα αν χρεωκοπήσουμε, σε γελάσανε...

 2. undercover gpr avatar
  undercover gpr 28/09/2010 16:20:15

  "Οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θέλουν να επικεντρωθούν στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζουν πως αυτές θα θέσουν τη χώρα σε καλύτερη θέση να συνδιαλλαγεί με τους επενδυτές αν χρειαστεί."

  Είναι πολλοί οι μήνες που σας το λέω.Πρώτα ρίχνεις το έλλειμα και μετά ζητάς αναδιάρθρωση (στη περίπτωση μας επιμήκυνση) των ομολογιών με αυξημένη διαπραγματευτική ισχύη.

  Το "αν χρειαστεί" προστίθεται για τακτικούς και διπλωματικούς λόγους.Όπως επίσης και το "σε συνδυασμό με τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη".

  Πάντως καλά τα κατάφερε η Wall Street (τους βγάζω το καπέλο), ένα αμιγώς αμερικάνικο πρόβλημα το έχει μεταφέρει στην φίλη και ανταγωνίστρια Ευρώπη.Να τα βλέπουν να μαθαίνουν εκεί στην ΕΚΤ.

  Θείο τι λες?Μπορούμε να το γυρίσουμε έστω και στο 90΄??

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ undercover gpr 28/09/2010 18:45:20

   undercover, δεν υπάρχει οδός επιστροφής. Το κεφάλι κάτω και βούρ στο μακρόσυρτο δρόμο που οδηγεί σε νέες ισορροπίες. Δες το παρακάτω σχόλιο.
   Διαφωνώ εντελώς για τη Wall. Οι Αμερικανοί την πάτησαν στις συναλλαγές με την Ασία και δεν θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν το διπλό (δημοσιοικονομικό και εμπορικό) έλλειμμα. Άν περιστείλουν την κατανάλωση για να μειώσουν τις εισαγωγές, θα τους "πυροβολήσουν" οι προμηθευτές τους Κινέζοι, πουλώντας δολλάρια. Το σκληρό γιέν "κλέβει" επενδυτικό όγκο από τις ΗΠΑ. Για να τονώσουν την οικονομία τους, κόβουν δολλάρια. Για να διατηρήσουν την εσωτερική κατανάλωση, αυξάνουν τα ελλείμματα.
   Δεν θα ισορροπήσουν έτσι. Κάποια στιγμή οι πιστωτές και προμηθευτές Κινέζοι θα τους περιμένουν στη γωνία και θα επιβάλλουν όρους, regulation. Πρίν ο Αμερικανός πελάτης γίνει αναξιόχρεος.
   Αλλοιώς το σύστημα θα καταρρεύσει.
   Σ' αυτή την τριγωνική ανταγωνιστική (αν)ισσορροπία δολλαρίου - γιέν - γιουάν, το ευρώ είναι ο τέταρτος, σχετικά ουδέτερος πόλος, και τελευταία επωφελείται από τη μάχη των τριών. Η ΕΚΤ και οι πολιτικοί της προιστάμενοι θα διατηρήσουν ασφαλή αυτή την αποστασιοποιημένη αλλά προνομιακή θέση.
   Χρειαζόμαστε ως χώρα υπομονή και γερά νεύρα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 28/09/2010 19:15:00

    Πάντως, άν το Ευρώ κρατιόταν κοντά και κάτω από 1,30 Δολλάρια, θα ήταν καλό για τις Ευρωπαικές εξαγωγές. Δυστυχώς, όσο οι ΗΠΑ διοχετεύουν ρευστότητα στην κατανάλωση, τόσο πιέζουν το δολλάριο προς τα κάτω, διώχνοντας του επενδυτές προς το γιέν. Αλλά και προς το Ευρώ.
    h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=0

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 28/09/2010 19:51:53

    Διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά ασταμάτητα, αλλά η ανεργία δεν πέφτει. Πολύ κακό σημάδι: Δεν επενδύεται, πάει μόνον στην κατανάλωση - άρα εισαγωγές, αύξηση εμπορικού ελλείμματος, έλλειμμα εμπιστοσύθνης. Καί άειντε πάλι στα ίδια: Παγωμένα χαμηλά επιτόκια, με διοχέτευση και άλλης ρευστότητας στο άπατο βαρέλι...
    Φαύλος κύκλος.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 28/09/2010 19:53:08

    h**p://www.reuters.com/article/idUSTRE68R32B20100928

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ undercover gpr 28/09/2010 18:51:02

   Επιμήκυνση των ομολογιών (Ελληνικών, ενδεχομένως και Ιρλανδικών, Πορτογαλικών) δεν αποκλείω. Αλλά μετά το τέλος του 2011.
   Το ξαναλέω: Οι Γαλλικοί, Γερμανικοί και Ελβετικοί ομολογιούχοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι είναι ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ. Δεν πουλάνε, δεν τζογάρουν. Δεν πιέζονται ν' αντλήσουν ρευστό "χάνοντας". Μια λελογισμένη επιμήκυνση, μάλλον θα μειώσει το ρίσκο διακράτησης.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/09/2010 18:29:56

  Το συμπέρασμά μου, μετά από μήνες ενασχόλησης, είναι ότι πολλοί οικονομικοί αναλυτές (συνήθως αγγλοσαξωνικής πολιτικής - και όχι μόνον οικονομικής - παιδείας) δεν έχουν καταλάβει καθόλου πώς λειτουργεί οικονομικά και πολιτικά η Ευρωπαική Ένωση. Δεν έχουν κατανοήσει το πολιτικό momentum πολλών δεκαετιών, ούτε πώς συντονίζεται αυτό το momentum με τις παγιωμένες καταστάσεις στο Κοινοτικό τραπεζικό και επενδυτικό σύστημα.
  Την ανοιξιάτικη εκείνη εβδομάδα, όταν το Ελληνικό πρόβλημα "παιζόταν" εντός της ΕΕ, με την ασταθή ταλάντευση του δεξιού γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας εκλογικών κινήτρων (αλλά και εξαιτίας ενδογερμανικών χρηματοπιστωτικών αντιθέσεων), στο πολιτικό σύστημα και στον κόσμο του χρήματος της Γερμανίας έγινε "χαμός". Σύγκρουση αδυσώπητη.
  Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της εξαγωγικής βιομηχανίας και οι κρατικές τράπεζες πίεζαν έντονα να διασωθεί η Ελλάδα - φυσικά όχι από "φιλελληνισμό" αλλά για να μη διακινδυνεύσει το ΕΥΡΩ. Αλλά ισχυρό τμήμα του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού τομέα της Γερμανίας, με υπολογίσιμες προσβάσεις στο CDU, κυρίως όμως στο FDP, σε συντονισμό με Βρετανούς και Αμερικανούς επενδυτές, πίεζε υπέρ της Ελληνικής χρεωκοπίας. Η Μέρκελ με την "νέα" φρουρά και ο Βέστερβέλε έβλεπαν ευνοικά τους δεύτερους. Ο τοποτηρητής του παραδοσιακού μπλόκ εξαγωγέων και κρατικών τραπεζών Σόιμπλε ήταν άρρωστος στο νοσοκομείο και τότε ανέλαβε δράση η υπερκομματική ομάδα των παραδοσιακών Ευρωπαιστών "φίλων του Χέλμουτ Κόλ": Ο Πράσινος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην υπουργός Γιούργκεν Τριττίν διακήρυξε ότι μπροστά σε τόση οικονομική απερισκεψία και πολιτική ανεπάρκεια, νοσταλγεί "τον παλιό του αντίπαλο και φίλο Χέλμουτ" και τον θέλει στα πράγματα. Εμφανίστηκε ανάλογα φορτισμένος, ακόμη και ο 90χρονος παλαιός Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Χέλμουτ Σμίτ. Την τρίτη ημέρα βγήκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ίδιος ο "φίλος Κόλ" και κατακεραύνωσε την πολιτική ανεπάρκεια και ευρωπαική ανυποληψία των επιγόνων του.
  Τη ζυγαριά την έγειραν βέβαια ακόμη περισσότερο οι Γάλλοι (ο Σαρκοζύ πίεσε την "φίλη" του Άνγκελα σε βαθμό ασφυξίας), αλλά κυρίως οι Ελβετικές τράπεζες: Εμφανιζόμενες αρχικά "αδιάφορες", στην κρίσιμη στιγμή ψήφισαν "διάσωση". Μάλλον κατέχουν πολλά ομόλογα "PIIGS".
  Συμπέρασμα: Άν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία ή άλλη χώρα βρεθεί στην ίδια θέση θα κάνουν το ίδιο. Δεν ρισκάρουν, δεν τζογάρου, η χρηματοπιστωτική ραχοκοκκαλιά του Ευρωπαικού συστήματος είναι "μακροπρόθεσμοι επενδυτές". Και το κυριότερο, ξέρουν ότι οι "υπερατλαντικοί απέναντι" είναι declining power. Δεν θ' αντέξουν στη μακροχρόνια πίεση.
  Όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου και οι Ασιάτες θα υπαγορεύουν τους όρους "οικονομικής συνθηκολόγησης" στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιβραδύνουν την πτώση του "Αμερικανικού τρόπου ζωής", οι οικονομικές δυνάμεις των Βρυξελλών, Φραγκφούρτης, Παρισίων, μαζί και οι Ελβετοί, δεν θέλουν να είναι με τους συνθηκολογούντες. Καλύτερα "διαιτητές", ή άν τα πράγματα είναι ακόμη πιό δραματικά, ίσως και πλησιέσετρα με τους Ασιάτες "νικητές".

  • Enzo avatar
   Enzo @ Ο Θείος 28/09/2010 22:42:17

   ωραια ο θειος τα ειπε.

 4. undercover gpr avatar
  undercover gpr 28/09/2010 21:40:29

  Πρέπει να φτιάξεις μπλογκ Jedi , οι αναλύσεις σου είναι πάντα κάτι μοναδικό και η γνώση που προσφέρεις ανεξάντλητη.
  Ευχαριστώ για το χρόνο που καταναλώνεις να μου απαντάς.

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ undercover gpr 28/09/2010 21:44:09

   Σ ευχαριστώ. Έχω ευλογία από παπούλη. Τον Μπουτάρη.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Γλίτσας 28/09/2010 22:36:03

    Κρίμα, έχασες την ευλογία του Παϊσιου που έχει πέραση.Με το Μμπουτάρη μέχρι Σιρίνα σε κόβω

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γλίτσας 29/09/2010 11:29:27

    Υπάρχει πάντα το πνεύμα του Δάσκαλου Γιόντα, και είναι ανεξάντλητο.
    Αλλά μην υπερφορτώσουμε τον σεβάσμιο γέροντα, ζητώντας όλοι την επιφοίτησή του! Το "στραβοί, κουτσοί" κτλ, ισχύει μόνον για τον Άγιο Παντελεήμονα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.